Dodaj do ulubionych

Filmy o schizofrenikach

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.03, 13:23
Oglądałem "Wstręt" Polańskiego, "Piękny umysł" (dość kiepski film) i jeszcze
jeden o takim młodym chłopaku, tytułu niestety nie pamiętam. Znacie jeszcze
jakieś ?
Obserwuj wątek
    • Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:05
      "Lot nad kukułczym gniazdem" "Przerwana lekcja muzyki"
      W obu filmach akcja rozgrywa się wewnątrz domu dla psychicznie
      chorych. Ciekawe i interesujące z punktu widzenia zdrowego
      człowieka, zawsze można poznać lub chodźby spróbować zrozumieć
      "tych" ludzi.

Pozdrawiam
    • wh2 Re: Filmy o schizofrenikach 03.07.03, 14:08
      podziemny krąg ? american psycho ?
      • marlon80 Re: Filmy o schizofrenikach 03.07.03, 14:18
        Godziny przecież też
    • Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:35
      A Hannibal Lecter - świr jakich mało
      • Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:51
        Bohater grany przez J. Nicholsona w filmie "lepiej być nie może"
        też miał swoje dziwactwa.
        Kevin Spacey w filmie "K-Pax" też był z "innej planety":)))))
        • Gość: ja Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 14:44
          Absolutnie nie !!!
          Nicolson nie miał w tym filmie schizofrenia ale nerwice natręctw. To całkiem
          co innego ! To tak jakbyś pomylił ospę z zawałem !
      • Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:54
        zapomniałam dopisać "Dzień świra"

Pozdrawiam
    • Gość: Patricio Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.udn.pl 21.12.03, 19:49
      Oj troche sie powymadrzam, ale niech tam.....Schizofrenia jest tylko jednym z
      wielu zaburzen psychicznych, i nie kazdy "majacy nierowno pod sufitem" jest
      schizofrenikiem. Stricte o schizofrenikach traktowaly na pewno "Piekny
      umysl", "Chlopak rzeźnika", "Wstręt", "Pająk" czy"The Fisher King". Dlatego
      nie wydaje mi sie wlasciwe wrzucanie do jednego worka z bohaterami tych filmow
      (oddajacymi mniej czy bardziej udanie istote tej choroby) takich postaci jak
      Hannibal Lecter czy kolega z American Psycho.
      • Gość: spookato Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.ipt.aol.com 26.12.03, 07:36
        "Wstret" to chyba najlepszy film o schizofrenii. z kolei "piekny umysł" to
        plytki film, choć nienajgorzej sie ogląda. Przychodza mi też na myśl "Lokator"
        Polańskiego, "Gabinet Dr. Caligari" Roberta Wiene oraz film o życiu Antonina
        Artauda, który był schzifrenikiem - tytułu nie pamietam.
    • Gość: Zawiesina Re: Filmy o schizofrenikach IP: 212.182.93.* 27.12.03, 11:06
      Dodałbym oczywiście jeszcze "Psychozę" Hitchkocka.
    • wirkkala Re: Filmy o schizofrenikach 27.12.03, 12:31
      Vanilla sky
      Tom Cruise dużo lepszy jako schizo niż pożal się boże Russel Crowe
      • Gość: hair Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.03, 16:53
        "Pająk" D. Cronenberga
      • Gość: rasta vanilla i schizofrenia? IP: *.pl / *.ns.net.pl 27.12.03, 22:42
        kruz mialby byc tym schizofrenikiem? gosc snil non-stop, nie mial schizofreni.
        schizofrenia polega na widzeniu innych swiatow osob na jawie a gosc przeciez
        mial jeden swiat, ktory byl dla niego realny.łot du ju fink?
        • wirkkala Re: vanilla i schizofrenia? 28.12.03, 11:13
          zadnimi łapami się zapierać nie będe
          ale miałam kiedyś w pracy kolegę, który miewał takie schizy jak Tom w vanilla
          albo go ktoś śledził, albo się czegośbał, bo wzyscy chcieli mu zrobić krzywdę
          pewnie dlatego tak łatwo mi było pójść na skróty
          vanilla to film, w którym facet śni jak schizofrenik, może być ? mnie tam
          rypka ;)
          • yagnieszka Jeszcze inna choroba 03.01.04, 04:22
            "Godziny" nie sa schizofrenii, to tak dla porzadku. Jak juz ktos napisal
            powyzej, nie kazda choroba psychiczna czy mania to schizofrenia. Np. swietny
            film o malarzu Pollocku z Edem Harrisem w roli glownej to studium bi-polar
            disorder, ktory bywa mulony a to z autyzmem, a to ze schizofrenia wlasnie.
            • Gość: ja Re: Jeszcze inna choroba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 19:27
              Nie chodzi o Virginię, która miała psychoę maniakalno depresyjną zwaną inaczej
              zaburzeniem dwubiegunowym bądź afektywnym. Ta choroba manifestuje się
              naprzemiennym występowaniem epizodów manii i depresji. Chodzi o Richarda
              Browana ( Ed Harris ) który PRZYPUSZCZALNIE miał schizofrenię. Film nie
              wyjaśnia tego dokładnie.
              Virginia nigdy nie miała schizofrenii. Bądźmy dokładni !
            • Gość: Ja BIPOLAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 19:41
              Raz jeszcze ja ............
              Yagnieszko BIPOLAR DISORDER to właśnie choroba dwubiegunowa zwana inaczej
              psychozą maniakalno depresyją. To samo schorzenie miała Virginia Woolf.
              Zabrakło w Twoim poście tego tłumaczenia na polski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka