Gość: Hollow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.03, 13:23 Oglądałem "Wstręt" Polańskiego, "Piękny umysł" (dość kiepski film) i jeszcze jeden o takim młodym chłopaku, tytułu niestety nie pamiętam. Znacie jeszcze jakieś ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:05 "Lot nad kukułczym gniazdem" "Przerwana lekcja muzyki" W obu filmach akcja rozgrywa się wewnątrz domu dla psychicznie chorych. Ciekawe i interesujące z punktu widzenia zdrowego człowieka, zawsze można poznać lub chodźby spróbować zrozumieć "tych" ludzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wh2 Re: Filmy o schizofrenikach 03.07.03, 14:08 podziemny krąg ? american psycho ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:35 A Hannibal Lecter - świr jakich mało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:51 Bohater grany przez J. Nicholsona w filmie "lepiej być nie może" też miał swoje dziwactwa. Kevin Spacey w filmie "K-Pax" też był z "innej planety":))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.04, 14:44 Absolutnie nie !!! Nicolson nie miał w tym filmie schizofrenia ale nerwice natręctw. To całkiem co innego ! To tak jakbyś pomylił ospę z zawałem ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reda Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.03, 14:54 zapomniałam dopisać "Dzień świra" Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patricio Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.udn.pl 21.12.03, 19:49 Oj troche sie powymadrzam, ale niech tam.....Schizofrenia jest tylko jednym z wielu zaburzen psychicznych, i nie kazdy "majacy nierowno pod sufitem" jest schizofrenikiem. Stricte o schizofrenikach traktowaly na pewno "Piekny umysl", "Chlopak rzeźnika", "Wstręt", "Pająk" czy"The Fisher King". Dlatego nie wydaje mi sie wlasciwe wrzucanie do jednego worka z bohaterami tych filmow (oddajacymi mniej czy bardziej udanie istote tej choroby) takich postaci jak Hannibal Lecter czy kolega z American Psycho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spookato Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.ipt.aol.com 26.12.03, 07:36 "Wstret" to chyba najlepszy film o schizofrenii. z kolei "piekny umysł" to plytki film, choć nienajgorzej sie ogląda. Przychodza mi też na myśl "Lokator" Polańskiego, "Gabinet Dr. Caligari" Roberta Wiene oraz film o życiu Antonina Artauda, który był schzifrenikiem - tytułu nie pamietam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zawiesina Re: Filmy o schizofrenikach IP: 212.182.93.* 27.12.03, 11:06 Dodałbym oczywiście jeszcze "Psychozę" Hitchkocka. Odpowiedz Link Zgłoś
wirkkala Re: Filmy o schizofrenikach 27.12.03, 12:31 Vanilla sky Tom Cruise dużo lepszy jako schizo niż pożal się boże Russel Crowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hair Re: Filmy o schizofrenikach IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.12.03, 16:53 "Pająk" D. Cronenberga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasta vanilla i schizofrenia? IP: *.pl / *.ns.net.pl 27.12.03, 22:42 kruz mialby byc tym schizofrenikiem? gosc snil non-stop, nie mial schizofreni. schizofrenia polega na widzeniu innych swiatow osob na jawie a gosc przeciez mial jeden swiat, ktory byl dla niego realny.łot du ju fink? Odpowiedz Link Zgłoś
wirkkala Re: vanilla i schizofrenia? 28.12.03, 11:13 zadnimi łapami się zapierać nie będe ale miałam kiedyś w pracy kolegę, który miewał takie schizy jak Tom w vanilla albo go ktoś śledził, albo się czegośbał, bo wzyscy chcieli mu zrobić krzywdę pewnie dlatego tak łatwo mi było pójść na skróty vanilla to film, w którym facet śni jak schizofrenik, może być ? mnie tam rypka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
yagnieszka Jeszcze inna choroba 03.01.04, 04:22 "Godziny" nie sa schizofrenii, to tak dla porzadku. Jak juz ktos napisal powyzej, nie kazda choroba psychiczna czy mania to schizofrenia. Np. swietny film o malarzu Pollocku z Edem Harrisem w roli glownej to studium bi-polar disorder, ktory bywa mulony a to z autyzmem, a to ze schizofrenia wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jeszcze inna choroba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 19:27 Nie chodzi o Virginię, która miała psychoę maniakalno depresyjną zwaną inaczej zaburzeniem dwubiegunowym bądź afektywnym. Ta choroba manifestuje się naprzemiennym występowaniem epizodów manii i depresji. Chodzi o Richarda Browana ( Ed Harris ) który PRZYPUSZCZALNIE miał schizofrenię. Film nie wyjaśnia tego dokładnie. Virginia nigdy nie miała schizofrenii. Bądźmy dokładni ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja BIPOLAR IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.04, 19:41 Raz jeszcze ja ............ Yagnieszko BIPOLAR DISORDER to właśnie choroba dwubiegunowa zwana inaczej psychozą maniakalno depresyją. To samo schorzenie miała Virginia Woolf. Zabrakło w Twoim poście tego tłumaczenia na polski. Odpowiedz Link Zgłoś