Gość: alka22 IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 17.10.03, 20:01 Czy ktoś widział? Wybieram się we wtorek i zastanawiam się czy wg Was warto..Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olka Re: Good Bye Lenin IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.03, 18:30 swietny film! jeden z lepszych jakie ostatnio widzialam. I, hmm ... przystojny aktor, który gra Alexa ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frutis Re: Good Bye Lenin IP: *.agh.edu.pl 20.01.04, 16:44 dla mnie dno, film naciągany, nieprawdziwy, nie śmieszny.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Good Bye Lenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.04, 16:56 warto warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łysy Re: Good Bye Lenin--REWELACJA IP: *.crowley.pl 22.01.04, 00:28 Wspaniały film - najlepszy obraz niemiecki jaki kiedykolwiek widziałem . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Good Bye Lenin IP: *.bater.net.pl / 217.97.221.* 23.01.04, 11:41 Niezły film:) Trochę przydługawy; gdyby był 30 minut krótszy nic by nie stracił na swojej jakości, a pewnie widzowie mniej wierciliby się na fotelach:) Poza tym część pomysłów ściągnięta z innych filmów (a może mi się wydaje? jednak jakoś nie były zbyt orginalne). Chyba najlepsza scena - kiedy matka Alexa (już po przebudzeniu) wymyśla skargę, a jej koleżanka przenosi ją na papier:))) Nie mogę zgodzić się z Frutisem. Jak możesz napisać, że to film nieprawdziwy?? Przecież opisuje to co pamiętają Twoi rodzice, a może nawet Ty? Naciągany... Wiadomo, że w rzeczywsitym świecie taki numer by nie przeszedł, jednak nie o to chodziło w tym filmie. Pomyśl zanim coś jeszcze raz napiszesz... Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
mihal_04 Re: Good Bye Lenin 24.01.04, 00:19 Za dlugi, zbyt naciagany (wlasciwie cala fabula nie ma najmniejszego sensu), ale tez zabawny a w paru momentach nawet smutny. Jak nie masz nic innego do roboty - idz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RRR Re: Good Bye Lenin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 13:36 Fantastyczny film, jeden z najlepszych, na których ostatnio byłem. Ciekawe, czy o PRL-u też udałoby się zrobić coś podobnie dobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jony Re: Good Bye Lenin IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.04, 14:30 Niestety,straszna kupa. NIEPRAWDZIWY FILM O HISTORII. To najgorsze przestepstwo, jakie moze byc. Dzieci tworza idylliczne warunki matce w imie troski o jej zdrowie, ale los jest nieugiety i w koncu szopka wychodzi na jaw. Niewiele zmienil ten film we mnie po obejrzeniu. No i muzyka Y.Thiersena, ktora byla juz wykorzystana w "Amelii". Czyli nic nowego. Odradzam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEOspasmin Yesterday IP: *.acn.waw.pl 24.01.04, 16:10 z tym ze to polskie jest o walce z systemem.Uczniowie kontra szkola jako ucielesnienie rezimu. Kiedy bylo krecone to na to wlasnie byl popyt,a kiedy czas walki minal to o filmie tym pamieta kilka osob zaledwie( w tym ja). W Yesterday uzyte rekwizyty czasow (Beatles,radio Luxembourg,dlugie wlosy)sa w opozycji do systemu. W Leninie sa elementami systemu. Odkrywcze w filmach takich jak Goodbye Lenin,Balzac i mala chinska krawcowna czy Pociagi pod specjalnym nadzorem jest to ze opowiadaja one o totalitaryzmie nie jako o czasie walki ale tak jak ten czas odbieralo 99%spoleczenstawa:czasie zycia,kochania sie,pracy, realizacji marzen,tozsamosci,wreszcie lokalnych brandow czy przedmiotow ktore otaczajac konstytuuja nas. Na swoj uzytek nazywam to czuloscia wobec czasow.Tym chyba najbardziej sie rozni Lenin od Yesterday.Przy calej mialkosci warsztatowej(porownuje go do kawalu miecha zawinietego w gazete) Lenin jest filmem do rozmowy, A najwiekszym jego plusem,najwiekszym odkryciem jest tak silne wybicie na przod kwestii zwiazanych z polityka,ideologia, obyczajowoscia. I to nie w kontekscie walki tylko zycia potocznego.Nigdzie wczesniej tego nie pamietam. Psy Pasikowskiego z kolei byly przede wszystkim kryminalem z czasami przemiany w tle stad takiego ladunku szacunku dla minionego uniesc nie bylyby w stanie,ale zla prasa jaka film ten mial przez dlugie lata wynikala wlasnie z poruszenia kwestii ciaglosci historii. ugh! Odpowiedz Link Zgłoś