Dodaj do ulubionych

ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?)

07.05.11, 22:41
Witajcie, postanowiłam zasięgnąć Waszej opinii, a nuż się tu znajdą fotografowie - amatorzy (albo i nie-amatorzy :)), którzy będą w stanie mi pomóc :)

Zatem, od prawie roku jestem właścicielką Nikona d3000, ale na poważnie używam go
dopiero od kilku miesięcy i, mówiąc szczerze, jestem nieco rozczarowana jego
możliwościami. Kupując go nie sugerowałam się niczym praktycznym oprócz tego,
że Nikon lepiej leżał mi w ręce, niż Canon. Obecnie fotografuję wraz z moim
facetem, który ma Canona 60d - wiem, że jest nieporównywalny do d3000 - i
patrząc na możliwości sprzętu i oprogramowania jestem załamana. Podam kilka
najważniejszych wad:

1) droższe akcesoria
2) chciałam kupić sobie obiektyw 50 mm F1.8 - nie mogę, bo d3000 nie ma
silnika w matrycy, ten obiektyw nie współpracuje z tym modelem. Mój chłopak
kupił sobie taki obiektyw do Canona za 444 zł, ja muszę kupić droższy, z
silnikiem, w MM za... 899 zł
3) program do obróbki zdjęć Capture NX2 jest płatny - ok. 400 zł za licencję,
Canon zapewnia oprogramowanie bezpłatnie

Na razie jeszcze się mocno nie wkręciłam, chociaż 'emocjonalnie' czuję się
bardziej związana z Nikonem, naprawdę lepiej mi w ręce leży. Ale wiem, że to
ostatnia chwila na zmianę systemu, później będzie za późno.

Myślałam więc o sprzedaży aparatu i zainwestowaniu w Canona 1000d, cenowo
wyjdzie mniej więcej tak samo.

Pytanie: warto? Czy ktoś z Was się skutecznie przesiadał z Nikona na Canona,
czy odwrotnie? Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Obserwuj wątek
    • korelacja_1 Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 08.05.11, 17:51
      Droga Olgo. Bzdury piszesz - silnik nie znajduje się w matrycy. Pierwszą rzeczą przed zmianą systemu jaką powinnaś zrobić to podszkolić się i to ostro w zakresie fotografii począwszy od podstawowej budowy i zasad działania sprzętu, a skończywszy na wiedzy dotyczącej samego robienia zdjęć. System wybiera się w oparciu o obiektywy, korpus ma naprawdę drugorzędne znaczenie. Ale skoro wybrałaś Nikona, bo lepiej leży w ręce, to super i tego się trzymaj. Po dwa. Istnieją obiektywy firm niezależnych często nie gorsze od szkieł systemowych warto się nimi zainteresować i nie skreślać jeszcze swojego aparatu. A i jeszcze co ważne...nie spodziewaj się cudów po obiektywie za 500 czy nawet 900 zł, moim zdaniem, jeśli zależy Ci na dobrej jakości zdjęć, w obiektywy niestety trzeba inwestować większą kasę, także zamiast zmieniać system wejdź np tu optyczne.pl zwiedź forum w tym temacie, rozejrzyj się po sprzęcie, zastanów przede wszystkim jakie zdjęcia chcesz robić i dopiero wtedy podejmuj decyzje.
      Szerokich kadrów.
      • allerune Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 12:44
        No cóż, system nikona jest systemem najdroższym, to wiadomo wszem i wobec. Ma on jednak wiele zalet (niedostępne canonom obiektywy) i wielu fanów, którzy daliby się pokroić zanim zmieniliby system na Canona. Nie wiem jednak czy jest sens zamieniać podstawowy model jednej firmy na podstawowy model drugiej firmy. To tak jak zamiana malucha na trabanta. Każdy będzie miał swoje wady i za miesiąc zaczniesz narzekać na Canona

Może zamiast zmiany, poszukaj obiektywów manualnych. Co prawda kręcić ostrością musisz sama, ale cena i jakość będą dużo lepsze.

> zainteresować i nie skreślać jeszcze swojego aparatu. A i jeszcze co ważne...ni
        > e spodziewaj się cudów po obiektywie za 500 czy nawet 900 zł,

bzdury piszesz :)

Canonowski 1.8 50mm to obiektyw z najlepszym na świecie stosunkiem jakości do ceny. Można go mieć za mniej niż 400 (chłopak autorki przepłacił) a jakość jest lepsza od L'ek zoomowych, ustępuje jedynie stałym L'kom). Jest to ideał dla amatora z lustrzanką z cropem, który chce się zacząć bawić np. w portrety. Ma się wtedy super jasną 75

• olga.dobroslawa Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 13:29
          Nowy 1.8 50 mm można mieć za mniej niż 400 zł? :)

W każdym razie, jest to faktycznie świetny obiektyw za taką cenę, jasny, plastyczny. Byłam święcie przekonana, że dostanę taki do Nikona, choć wiedziałam, że droższy (w MM kosztował chyba ok. 550 zł). Poszliśmy przymierzyć, a tu się okazuje, że on z d3000 NIE DZIAŁA. I najtańsza alternatywa zaczyna się od 899 zł.

Też zastanawia mnie zmiana jednego entry level na inny, ale biorąc pod uwagę, że mój chłopak ma, to po prostu łatwiej byłoby nam się wymieniać. Załamał mnie również fakt płatnego oprogramowania (a nie chcę piratować).

Mimo wszystko po zapoznaniu się z możliwościami (jeżeli udałoby mi się sprzedać d3000 za 1100 i kupić 1000d z przyzwoitym obiektywem za 2 tysiące, to byłoby dobrze) cenowo-sprzętowymi doszłam do wniosku, że na razie zostaję przy Nikonie. I ten sentyment... :)
          • allerune Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 13:51
            > Nowy 1.8 50 mm można mieć za mniej niż 400 zł? :)

www.ceneo.pl/4756
            z drugiej strony, po co Ci nowy, lubisz wydawać kasę ?
            • olga.dobroslawa Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 16:57
              No ale obiektywy jednak mają to do siebie, że się troszkę 'wyrabiają' z czasem.
          • uniwersalny_login Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 14.11.11, 20:17
            olga.dobroslawa napisała:

> Załamał mnie również fakt płatnego oprogramowania (a nie chcę piratować).

nie ma co się załamywać jest kilka darmowych. Tylko trzeb poszukać.
        • korelacja_1 Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 17:42
          Z tym canonowym 50 1.8 to bym uważała, owszem jakość obrazu dobra, ale nie wyśmienita, często bywa niecelny, głośny no i obudowa pozostawia wiele do życzenia. Ale fakt, wydając na niego 400zł bądź mniej nie można złym słowem pisnąć naniego. Więc bzdur nie piszę, cudów nie ma ;]
    • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 13:33
      Oczywiście że zmieniać.

Nie dlatego że Canon lepszy, bo osobiście jestem fanem nikona :P
      ale dlatego że mając z facetem ten sam system oszczędzasz na akcesoriach.
      Bo możecie się obiektywami najzwyczajniej wymieniać.

Za to zostając w nikonie masz możliwość korzystania z absolutnie wspaniałych w stosunku do ceny obiektywów maualnych, bo nikon, w przeciwieństwie do canona ma od lat 50 to samo mocowanie obiektywów.
      • olga.dobroslawa Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 13:48
        Fan Canona :)

Widzisz, posprawdzałam i prosta wymiana d3000 na 1000d to będzie na dzień dobry dodatkowo 1000 zł. Za to miałabym już b. przyzwoity obiektyw do Nikona i jeszcze jakiś bajer, np. pierścienie pośrednie. Sama nie wiem. Do Nikona ma sentyment :)
        • g.r.a.f.z.e.r.o Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 16:26
          olga.dobroslawa napisała:

> Fan Canona :)
          >
          > Widzisz, posprawdzałam i prosta wymiana d3000 na 1000d to będzie na dzień dobry
          > dodatkowo 1000 zł. Za to miałabym już b. przyzwoity obiektyw do Nikona i jeszc
          > ze jakiś bajer, np. pierścienie pośrednie. Sama nie wiem. Do Nikona ma sentymen
          > t :)

Nikon jest lepszy :D Z czasem kupisz d7000, które w 100% współpracuje ze starymi szkłami i będziesz miała obiektywy za darmo, bo manualne szkła nikona nie tracą na wartości ani złotówki.

Albo od razu sprzedaj d3000, kup nikona FE2, 3 albo 4 obiektywy i jeszcze ci zostanie :D
    • szowinistyczna.swinia Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 15:42
      MM to nie sklep do kupowania tego typu sprzętów. Poszukaj w fotograficznych sklepach internetowych z odbiorem osobistym jak chesz "pomacać" przed zakupem, cena Cię zaskoczy.

Ja mam Nikona, mój facet Canona i żadne z nas sprzętu nie zamierza zmieniać. Kwestia przyzwyczajenia. Kupiłaś amatorską lustrzankę, więc cudów się nie spodziewaj.
      • olga.dobroslawa Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 16:56
        Ja się nie spodziewam żadnych cudów. Nie stać mnie na lepszy sprzęt na razie, dopiero się uczę i nie zamierzam udawać, że wielki ze mnie fotograf, bo mam aparat za 5 koła.
        • szowinistyczna.swinia Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 09.05.11, 22:23
          Chyba się nie zrozumiałyśmy. Z tym "cudów się nie spodziewaj" nie chodziło mi o to, że aparat jest do dupy i robi brzydkie zdjęcia, bo to amatorka. Nie spodziewaj się cudów typu, że teraz każdy dodatkowy sprzęt będzie do niego pasował. W instrukcji masz dokładnie opisane pole manewru w dziedzinie zarówno obiektywów, jak i lamp błyskowych.

I zapamiętaj sobie, że to nie aparat robi zdjęcia, tylko fotograf. A body to tylko baza.

Przy okazji przypomniał mi się dowcip:
          - Ej zobacz, profesjonalista!
          - Po czym poznałeś?
          - Bo robi na manualu...
    • andreas.007 styki canon na nikon... 14.11.11, 17:03
      Witam - ktos wie jak zmienic styki do lampy canona na nikona?
      Czt to w ogóle mozliwe i opłacalne... mam sigma ef-500 dg super do canona,
      a chce do nikona d300s.
    • koham.mihnika.copyright Nikon 5100 15.11.11, 10:04
      dlaczego chcesz miec obiektyw (standard) ze stala ogniskowa?
      jesli chcesz pracowac w RAW, to mozesz kupic lub zorganizowac inny program pracujacy w tym trybie. znajdz studenta i kup wersje akademicka Photoshopa za ulamek ceny lub uproszczony Photoshop bodaj wersja 10.
      Nie jestem milosnikiem oprogramowania Canona.
      Mam filmowego Canona i cyfrowego Nikon oraz Olympusa.
      Zastanow sie z inwestowaniem duzych pieniedzy, bo sprzet sie starzeje szybko, traci na wartosci szybciej niz samochody.
      Nie wiem, co lubisz trzymac w reku, ale ja bardziej interesowalem sie rozdzielczoscia, szumami, wiernoscia barw etc. Lubie tylny ekran odchylany poziomo, nie pionowo.
      Jesli powaznie traktujesz swoja lepsza polowe, to inwestuj w Canona, bedziecie mieli co dzielic. To sie nazywa racjonalizacja.
    • masher Re: ZMIANA Nikona na Canona (d3000 na np. 1000d?) 15.11.11, 13:28
      heh bo to sie kupuje puszke pod siebie. reszta to sa dodatki. wiec dobrze sie zastanow nad tym czego ci porzeba. co chcesz robic i pozniej dopiero dobierz. bo inaczej nigdy nie bedziesz zadowolona.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka