lachien Re: muzyka, która nie przemija 16.09.05, 16:20 Faktycznie High Hopes jest niezłe, aczkolwiek cała płyta The Division Bell tak sobie mi podchodzi. Choć nie powiem - jej produkcja jest fantastyczna. Osobiście wolę PF ze tzw. środkowego okresu. Aktualnie słucham płyty Iggiego Popa pt: TV Eye. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: muzyka, która nie przemija 16.09.05, 16:29 A ja wlasnie przed chwilą wlączylam sobie... Placebo, Black market music. Wiem że generalnie ten zespól jest uważany za "kontrowersyjny" etc, jednak mimo tego uważam to za kawal dobrej muzyki. Z glębią. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 19.09.05, 12:03 Placebo jest OK. Ja w tej chwili włączam płytkę Thievery Corporation o tytule The Outernational Sound. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Jethro Tull 19.09.05, 14:24 Jak to sie mowi, lubie isc pod prad i czesto bardzo podoba mi sie to, czego nie znosza krytycy muzyczni. Na przyklad, uwielbiam plyte "Stormwatch" (1979) grupy Jethro Tull, ktora najlepszych recenzji nie zebrala. "North Sea Oil", "Dark Ages", "Something`s on the Move", "Dan Ringill" i "Elegy" to kawal wspanialej, porywajacej i z glowa (oraz sercem) zagranej muzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: muzyka, która nie przemija 19.09.05, 17:30 Zgoda. "Aqualung" jest swietny. I jeszcze "Thick as a brick" oraz (juz fragmentarycznie) "Heavy horses", "A", "Bursting out" i pare nowszych rzeczy, na ktorych zaczeli odzyskiwac stara forme. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Rage in Eden" 20.09.05, 14:29 Wybitna plyta Ultravox, w mojej pierwszej 10 plyt lat 80. Melancholijna wscieklosc w calkiem melodyjnej, choc nieco "kosmicznej" oprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: Stara IRA 20.09.05, 16:02 nie, ci od "Skóry" to AyaRL, IRA to ci od "Wiary" Odpowiedz Link Zgłoś
bmwariat Re: Stara IRA 22.09.05, 20:32 Nadzieja:)) Wiara:) Nie zatrzymam się..świetne te utwory są.. Gadowski ma niezły głos:)) Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: "Rage in Eden" 20.09.05, 18:47 Wlasnie posluchalem jeszcze raz i musze dodac, ze ta "kosmiczna" oprawa jest okraszona calkiem ostra, rockowa gitara i... skrzypcami elektrycznymi na dodatek. Piatka z plusem. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: muzyka, która nie przemija 20.09.05, 20:25 a mnie naszlo na stare i dobre Radiohead- plyta Pablo honey, uwielbiam ją zwlaszcza dla Creep'a, szkoda że reszta trochę się zmywa w calość, ale i tak warto posluchać Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 20.09.05, 20:33 Pablo Honey wyśmienita płyta. Wogóle cała twórczość Radiohead jest dziejowa. Osobiście polecam to, czego słuchałem dziś - czyli AIR ( Le Soleil Est Pres De Moi) i Blur (13). Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: muzyka, która nie przemija 21.09.05, 21:51 a co z Manic Street Preachers? przyznaję że nie znam za wiele z ich twórczości, jednak kilka utworów które znam mi się podoba... Odpowiedz Link Zgłoś
defekt_muzgo Re: muzyka, która nie przemija 22.09.05, 20:27 A zna ktoś debiutancki album Comy - " Pierwsze wyjście z mroku " ? To jest dopiero muzyka, chyba się od niej uzależniłem, polecam każdemu... Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: muzyka, która nie przemija 22.09.05, 20:36 jasne że tak :) Coma mi się bardzo podoba, zwlaszcza "Leszek Żukowski" ale reszta też, coś w tej ich muzyce jest... Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Pierwsza i chyba do tej pory... 23.09.05, 15:31 ...jedyna normalna wypowiedz DM na naszym forum. Widze jakies postepy... Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 23.09.05, 11:41 Znam Comę ale nie przepadam. Dzisiaj słucham muzyki Hansa Zimmera z filmu Twierdza. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: muzyka, która nie przemija 23.09.05, 12:05 a propos muzyki filmowej- świetna jest ścieżka do "Garden State", utwory znakomicie się uzupelniają i... bardzo przyjemnie się jej slucha Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Eric Satie 23.09.05, 15:35 Geniusz minimalizmu, uczen Debussy`ego w interpretacji braci Johna Hacketta (flet) i Steve`a Hacketta (gitara akustyczna). Tak, tak to ten Steve Hackett od Genesis. Muzyka nie z tego swiata. Wykonanie: mistrzostwo (tego) swiata. Tytul plyty: "Sketches of Satie". Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 28.09.05, 13:31 Dnia 28 września słucham innego wcielenia The Future Sound Of London, czyli The Amorphous Androgynous i płyty Alice In Ultraland. Genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Genesis po raz kolejny 28.09.05, 15:17 Nie znam, ale w zamian ostatnio zawziecie slucham trzech najpiekniejszych plyt w dyskografii GENESIS, czyli: "A Trick of the Tail", "Wind and Wuthering" i "And Then There Were Three..." Jesli ktos tej muzyki nie zna, nigdy nie dowie sie, jak wyglada muzyczny raj na ziemi... Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 28.09.05, 15:56 Genesis mam całą dyskografię, ale najbardziej lubię ich okres za czasu Petera Gabriela. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: muzyka, która nie przemija 28.09.05, 16:31 Faktem jest, ze wtedy grali muzyke ambitniejsza i bardziej zroznicowana (ach, te suity "Supper`s Ready", "Battle of Epping Forest", "Firth of Fifth", czy caly "Lamb Lies Down on Broadway"). Bardzo podobal mi sie tez gabrielowski flet. Z drugiej jednak strony, po odejsciu Gabriela zaczeli nagrywac muzyke duzo bardziej technicznie perfekcyjna (vide: trzy wspomniane przeze mnie plyty plus chocby "Duke", czy nawet "Abacab" - mimo ze z tej ostatniej wyrzucilbym z 1, 2 kawalki i zastapil odrzutami z owczesnej sesji nagraniowej - choc ogolnie bardzo przypadla mi do gustu jej surowosc brzmienia) i melodyjna. A to tez ma swoje dobre strony... Poza tym bardzo lubie wokal Collinsa, ale taki wsciekle krzyczacy lub odwrotnie - lagodny i liryczny... Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Stefek Hackett 03.10.05, 17:31 Jego debiut solowy "Voyage of the Acolyte" (byl wtedy jeszcze czlonkiem Genesis) jest po prostu wspanialy (na wokalach Phil Collins i Sally Oldfield). Muzyczna bajka z gitara w roli glownej... Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 03.10.05, 19:21 Wolę jego II i III. Strasznie podoba mi się Us, a moja ulubiona pozycja Gabriela to Passion (soundtrack do Ostatniego Koszenia Chrystusa). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wenorp Re: muzyka, która nie przemija 04.10.05, 02:00 :) dobra misie, a moze zna ktos band Grand Funk Railroad? Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Inside Looking Out" 04.10.05, 14:36 to moj ulubiony ich kawalek. Najlepiej w wersji koncertowej... Odpowiedz Link Zgłoś
wenorp Re: "Inside Looking Out" 04.10.05, 18:59 hm, no to calkiem niezle, skoro znacie Grand Funk to jest niezle. bo juz myslalem ze głosy chwaly i hołdu dla rzeczy typu art rock i gatunki jemu bliskie nie beda mialy konca. z calym szacunkiem dla tej tworczosci oczywiscie:). ale jest sporo muzy ktora rowniez zasluguje na slowa uznania. nie tylko Genesis, Floydzi, Yes, czy klimaty typu Jethro Tull itd. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Perla 11.10.05, 03:01 Harold Budd i Brian Eno - "The Pearl", czyli muzyczny minimalizm zaslugujacy na Nagrode Nobla. Impresjonizm w muzyce - to jest TO ! Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 04.10.05, 10:19 A i owszem misiu. Posiadam parę wydawnictw tej kapelki, tzn.: Caught in the Act, On Time, Shinin' On i What's Funk. Odpowiedz Link Zgłoś
wenorp Re: muzyka, która nie przemija 04.10.05, 19:57 misie, nie macie wrazenia ze odgrzewacie kotleta z tym art rockiem i progresywnym rockiem. a znacie moze cos bardziej teraźniejszego, muzycznego co poruszyło Wami tak dogłębnie? Jeśli tak, to proszę o tytuły, płyty, wykonawców. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: muzyka, która nie przemija 04.10.05, 21:38 A co zrobic, jak to po prostu lubie ? Inna muzyka tez nie musi byc zla, ale wspolczesna czesto bywa bardzo wtorna. Lubie tez Blackfield, Porcupine Tree, Mars Volta, Metallice, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
wenorp Re: do Pana Braziliona 05.10.05, 19:07 W kwestii Pana Braziliona. Coz, troche smutno jest czytac stwierdzenie ze wspolczesna muzyka jest w wiekszosci wtorna. Oczywiscie to RACJA, niemniej jednak tworczosc artystow z lat 60, 70, czy tez 80 tych rowniez jest wtorna. Niestety pokolenie mlodych ludzi raczy tego nie zauwazac, ze artysci z tamtych czasow takze "kopiowali" - byc moze nie w sposob swiadomy - artystow z lat wczesniejszych. Ale oczywiscie muzyka to kwestia gustu. Co do bandów ktore wymieniles to niestety dla mnie bez rewelacji. No moze Mars Volta wnosi cos swiezego do wspolczesnej muzyki. ale reszta to ........... Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: do Pana/Pani Wenorp 05.10.05, 22:01 Wiadomo, ze dyskusja o gustach jest bez sensu. Ale jesli chodzi o wnoszenie do muzyki czegos nowego, to przeciez trudno o gorszy przyklad niz rzeczony Grand Funk - jeden chyba z najbardziej wtornych zespolow lat 70. Co, bynajmniej, nie oznacza, ze ich muzyki nie lubie... Odpowiedz Link Zgłoś
wenorp Re: do Pana/Pani Wenorp 05.10.05, 22:31 otóż to: gusta to gusta o nich sie nie dyskutuje, są jakie są. Rozumiem i szanuję Twoj gust muzyczny, tylko nie mogę zrozumieć stwierdzenia że muzyka współczesna jest wtórna.oczywiście - broń Boże - nie bronie jej tutaj. fakt jest wtórna i to BARDZO BARDZO. ale tak samo jak muzyka starsza z lat 70-tych czy też nawet 60-tych. jak wiemy muzyka jest modalna więc jest powtarzalna i chyba wszystko w tym temacie osiągnelii zrobili wielcy kompozytorzy bardzo długi czas temu.... ale najbardziej "razi mnie" tłumaczenie osób, któe słuchają muzyki z lat 50, 60, 70-tych. że nie słuchają muzyki współczesnej bo jest wtórna. to największa POMYŁKA - a niestety często ją słyszę. bo tak naprawdę chodzi tylko i wyłącznie o gust, upodobanie a nie o stricte wtórność muzyczną.oczywiście bez obrazy. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: do Pana/Pani Wenorp 08.10.05, 14:31 Wiesz R. muzyka lat 70 jest wtórna - ale wyłączając jak najbardziej King Crimson. To jedyna kapela tamtych lat, która wyprzedziła swoje czasy o dekadę. Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 05.10.05, 17:23 Coś nowego? Proszę bardzo - jest taka kapelka o dźwięcznej nazwie The Future Sound Of London. Nagrała ona parę świetnych płytek z gatunku experymentalnej muzyki elektronicznej. Występuje ona również w innym wcieleniu - pod nazwą The Amorphous Androgynous. Ostatnio słucham zawzięcie ich produkcji o nazwie Alice In Ultraland. Perła. I co, Panie Wenorp? Odpowiedz Link Zgłoś
wenorp Re: do Pana Lachiena 05.10.05, 19:49 Widać że jest Pan bardziej konkretny. Prosze, prosze na samym początku tak ostro Future Sound Of London i Amorphous Androgynous. Bardzo ładnie. Co ja na to? Myślę, że w dzisiejszych czasach nie znać Gaz'a i Briana to niezły wstyd. wnieśli bardzo dużo do elektroniki, można by powiedzieć ze współtworzyli ją. wiec jeśli ktoś nie zna tych grup, to równocześnie wogóle nie zna muzyki elektronicznej - jak to Pan zacnie określił - eksperymentalnej. To może jeszcze jakieś ciekawe współczesne grupy poleci Pan - zarówno mi, jak i pozostałym forumowiczom (głęboko osadzonym w czasam progressive i art rock)? Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Geddy Lee 11.10.05, 21:27 Polecam solowa plyte wokalisty i basisty grupy RUSH - Geddy`ego Lee. Nie tak ostra, bardziej melodyjna i lekkostrawna, niz tworczosc Rush. Tytul - "My Favorite Headache". Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 14.10.05, 20:25 2 TM 2,3 - płyta Przyjdź. Fajna muzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Steve Khan 18.10.05, 04:56 Plyta gitarzysty Steve`a Khana "Evidence" nagrana na gitarze solo. Frapujaca muzyka, zwlaszcza jego wersja "In a Silent Way" Milesa Davisa... Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 20.10.05, 12:50 Jak już napisałem w innym wątku, słucham Bjork. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Welcome to the Pleasuredome" 20.10.05, 14:20 Swietny kawalek (ponad 13 minut, bodajze) z takiej sobie poza tym plyty pod tym samym tytulem grupy Frankie Goes to Hollywood (a tak w ogole to za gejami nie przepadam). Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Def Leppard "X" 20.10.05, 14:28 nie potrafię wymienić tego utworu, który najbardziej mnie wciąga cała płyta jest super Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: Def Leppard "X" 20.10.05, 14:35 Jakos chyba nigdy nie skusilem sie, by ich posluchac. Moze tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
aisablri Re: muzyka, która nie przemija 23.10.05, 03:47 a ja polecam tym razem Within temptation -plytę "The silen force" bodajże, jako coś mile do życia nastrajającego Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 23.10.05, 13:03 Wątek się jakoś trzyma, więc wbijam kolejną pozycję. ZZ Top - Afterburner. Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk ZZ TOP 24.10.05, 07:48 kilka lat temu udało mi się być na ich koncercie w Sopocie przyjechalismy nad ranem a jakiś żartowniś ponaklejał na plakatach informacje, że koncertu nie będzie !!! oczywiście koncert się odbył, na rozgrzewke grał Dżem Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion "Blue Jeans Blues" 24.10.05, 14:01 "Blue Jeans Blues" i "Asleep in the Desert" to dwa moje ulubione kawalki tych trzech brodatych panow (dwoch ma fizycznie brode, trzeci sie broda nazywa). Lubie tez ich "Deguello", "Afterburner" i wlasciwie prawie wszystko, co nagrali. Nie ma, jak teksaski luz-blues (z domieszka rockowej boogie)... Odpowiedz Link Zgłoś
lachien Re: muzyka, która nie przemija 16.11.05, 11:35 Słucham namiętnie produkcji dwóch kapel, które mi ostatnio wpadły w ręce. Pierwsza to dość znana kapela o nazwie New York Ska Jazz Ensamble. A druga to grupa, o której istnieniu nie miałem pojęcia - czyli Wibutte i ich płytka Eight Domestic Challenges. Fantastiko, gorąco polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Mozecie sie smiac, ale... 25.10.05, 04:31 przez przypadek wpadly mi w rece nagrania koncertowe Maryli Rodowicz z plyty pt. "Niebieska Maryla". Nie wiem, czy sie starzeje, czy moze jednak teksty naprawde byly dobre, a czesto muzyka tez niczego sobie (przoduje tu duet Osiecka/Krajewski, choc nie tylko)... Odpowiedz Link Zgłoś