27.07.05, 08:51
Czy chcielibyscie mieć lokalny browar - topierwsze pytanie, a drugie:
ilu z Was byłoby w stanie zrezygnować z trendy marek (żywiec, tyskie,
haineken, itp...) na rzecz browaru ostrowieckiego?
Obserwuj wątek
    • fiszu No jasne! 27.07.05, 09:48
      • halevi Re: No jasne! 27.07.05, 15:00
        Jakby to było takie piwo jak z Lwówka Śląskiego, to stałbym się jego fanem
        • raskarba Re: No jasne! 27.07.05, 15:17
          Patriotyzm lokalny gora !

Mozliwe, ze jestem jedynym na tym forum, ktory FAKTYCZNIE mial okazje pic piwo
          z ostrowieckiego browaru. Delikatnie mowiac, byl to sikacz niepospolity
          (etykietka byla chyba z taka choineczka), ale w tamtych czasach wybrzydzac sie
          nia dalo. Mimo wszystko, szkoda, ze browar juz nie dziala, a niedlugo pewnie i
          sam budynek zniknie z powierzchni ziemi.
          • wojtek_z_o Re: No jasne! 27.07.05, 19:11
            Zniknie, są plany wybudowania tam.... :((( ... Kauflanda... Bo budynek nie jest wpisany do rejestru zabytków. Kaufland na przeciwko pałacu ślubów, żal dupe ściska.
            • malywroc Re: No jasne! 28.07.05, 07:51
              po ślubie mloda para będzie mogła zrobić szybkie zakupy na weselę. mało tego
              będzie miala wybór:
              kufland
              i
              lidl
              Same plusy!!! :-)
              • monika.dk Re: No jasne! 28.07.05, 09:22
                aleee ! wracając do wątku
                gdyby tak młoda para zamiast wiadomych trunków kupiła dla wszystkich gości
                weselnych piwko z Ostrowieckiego browaru?
                • malywroc Re: No jasne! 28.07.05, 11:01
                  To byloby coś!!!!
                  • feel_good Re: No jasne! 05.12.05, 00:49
                    Zdecydowanie też wolałbym ten wariant, zwłaszcza po takiej lekturze:
                    browarostrowiec.republika.pl/
                    Przecież to ścisłe centrum miasta i kawałek jego historii!

Ale oglądając ostatnio ostrowiecką kablówkę usłyszałem, że 7/11 na sesji Rady
                    Miasta ma być poddany pod głosowanie projekt studium zagospodarowania
                    przestrzennego przewidujący w tym miejscu obiekty handlowe o powierzchni
                    powyżej 2.000 m2.
                    Chyba nic więcej nie muszę pisać...
                    • feel_good Re: No jasne! 05.12.05, 00:50
                      sorki, chodzi o sesję RM w dniu 7/12
          • rudeboys Re: No jasne! 05.12.05, 22:30
            co do jakości piwa (za PRL) to rzeczywiście słyszałem że kiepskie było, ciekaw za to jestem jak smakowało w początkach funkcjonowania browaru, no i butelki jakie były
            a co do "planów inwestycyjnych" - jeśli rzeczywiście zburzą ten jeden z nielicznych w mieście ciekawy budynek i postawią w jego miejsce kolejne pudełko od zapałek - czas emigrować.
            • brazilion Re: No jasne! 05.12.05, 22:37
              Tak daleko pamiecia nie siegam, ale slawne to "nasze" piwo chyba raczej nigdy z
              powodu swej wyjatkowej jakosci nie bylo. Butelki byly chyba 0,33 litra, niskie,
              przysadziste, z krotka szyjka.
              ii
              i i
              j L
              l l
              l l
              l l
              --------
              Wygladaly, mniej wiecej, TAK...
              • brazilion Re: No jasne! 05.12.05, 22:40
                Niestety, tak ladnie to literkami narysowalem, a tak plasko mi sie zapisalo.
                Moze na nowym forum latwiej byloby mi to zrobic, a moze nawet tam daloby sie
                tego piwa sprobowac, skoro ma takie nieograniczone mozliwosci...;)
                • rudeboys nie ma jak obrazowy przekaz 05.12.05, 23:01
                  te kreski - wprost późny picasso :)
                  doceniam - liczą sie chęci
    • buksy Re: BROWAR 05.12.05, 08:56
      teoretycznie jest prosto założyc browar, w praktyce jednak przy małej produkcji ciężko pokryć koszty, ale na początek wystarczyłoby jakieś 2-5 mln :)
      • malywroc Re: BROWAR 05.12.05, 09:42
        ostatnio miałem okazję trochę pracować z Browarem Belgia w Kliecach, no i
        powiem Wam - bomba - produkują ponad 20 marek piwa. Maja w gamie swoich
        produktów piwa od smakowych dla kobiet skończywszy na cięzkich porterach. No i
        mają także piwa lokalne - moim zdanie całkiem nieźle im wychodzi to
        browarnictwo.
        • buksy Re: BROWAR 05.12.05, 11:16
          Browar Belgia nie jest "małym-lokalnym" browarem. Faktycznie wydaje się że pomimo ciągłych utyskiwań ze stron zarządów browarnictwo trzyma się conajmniej przyzwoicie (i trochę się do tego przykładam :)
          • monika.dk Re: BROWAR 05.12.05, 11:39
            jeśli znasz tam kilka osób to.. mamy wspólnych znajomych :))
            • malywroc Re: BROWAR 05.12.05, 12:56
              Browar Belgia zdecydowanie nie jest małym lokalnym browarem ale robi lokalne,
              dobre piwo. Oczywiście robi tez bardzo dużo złocistego napoju na rynki
              zagraniczne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka