malywroc 27.07.05, 08:51 Czy chcielibyscie mieć lokalny browar - topierwsze pytanie, a drugie: ilu z Was byłoby w stanie zrezygnować z trendy marek (żywiec, tyskie, haineken, itp...) na rzecz browaru ostrowieckiego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
halevi Re: No jasne! 27.07.05, 15:00 Jakby to było takie piwo jak z Lwówka Śląskiego, to stałbym się jego fanem Odpowiedz Link Zgłoś
raskarba Re: No jasne! 27.07.05, 15:17 Patriotyzm lokalny gora ! Mozliwe, ze jestem jedynym na tym forum, ktory FAKTYCZNIE mial okazje pic piwo z ostrowieckiego browaru. Delikatnie mowiac, byl to sikacz niepospolity (etykietka byla chyba z taka choineczka), ale w tamtych czasach wybrzydzac sie nia dalo. Mimo wszystko, szkoda, ze browar juz nie dziala, a niedlugo pewnie i sam budynek zniknie z powierzchni ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek_z_o Re: No jasne! 27.07.05, 19:11 Zniknie, są plany wybudowania tam.... :((( ... Kauflanda... Bo budynek nie jest wpisany do rejestru zabytków. Kaufland na przeciwko pałacu ślubów, żal dupe ściska. Odpowiedz Link Zgłoś
malywroc Re: No jasne! 28.07.05, 07:51 po ślubie mloda para będzie mogła zrobić szybkie zakupy na weselę. mało tego będzie miala wybór: kufland i lidl Same plusy!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: No jasne! 28.07.05, 09:22 aleee ! wracając do wątku gdyby tak młoda para zamiast wiadomych trunków kupiła dla wszystkich gości weselnych piwko z Ostrowieckiego browaru? Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good Re: No jasne! 05.12.05, 00:49 Zdecydowanie też wolałbym ten wariant, zwłaszcza po takiej lekturze: browarostrowiec.republika.pl/ Przecież to ścisłe centrum miasta i kawałek jego historii! Ale oglądając ostatnio ostrowiecką kablówkę usłyszałem, że 7/11 na sesji Rady Miasta ma być poddany pod głosowanie projekt studium zagospodarowania przestrzennego przewidujący w tym miejscu obiekty handlowe o powierzchni powyżej 2.000 m2. Chyba nic więcej nie muszę pisać... Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboys Re: No jasne! 05.12.05, 22:30 co do jakości piwa (za PRL) to rzeczywiście słyszałem że kiepskie było, ciekaw za to jestem jak smakowało w początkach funkcjonowania browaru, no i butelki jakie były a co do "planów inwestycyjnych" - jeśli rzeczywiście zburzą ten jeden z nielicznych w mieście ciekawy budynek i postawią w jego miejsce kolejne pudełko od zapałek - czas emigrować. Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: No jasne! 05.12.05, 22:37 Tak daleko pamiecia nie siegam, ale slawne to "nasze" piwo chyba raczej nigdy z powodu swej wyjatkowej jakosci nie bylo. Butelki byly chyba 0,33 litra, niskie, przysadziste, z krotka szyjka. ii i i j L l l l l l l -------- Wygladaly, mniej wiecej, TAK... Odpowiedz Link Zgłoś
brazilion Re: No jasne! 05.12.05, 22:40 Niestety, tak ladnie to literkami narysowalem, a tak plasko mi sie zapisalo. Moze na nowym forum latwiej byloby mi to zrobic, a moze nawet tam daloby sie tego piwa sprobowac, skoro ma takie nieograniczone mozliwosci...;) Odpowiedz Link Zgłoś
rudeboys nie ma jak obrazowy przekaz 05.12.05, 23:01 te kreski - wprost późny picasso :) doceniam - liczą sie chęci Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: BROWAR 05.12.05, 08:56 teoretycznie jest prosto założyc browar, w praktyce jednak przy małej produkcji ciężko pokryć koszty, ale na początek wystarczyłoby jakieś 2-5 mln :) Odpowiedz Link Zgłoś
malywroc Re: BROWAR 05.12.05, 09:42 ostatnio miałem okazję trochę pracować z Browarem Belgia w Kliecach, no i powiem Wam - bomba - produkują ponad 20 marek piwa. Maja w gamie swoich produktów piwa od smakowych dla kobiet skończywszy na cięzkich porterach. No i mają także piwa lokalne - moim zdanie całkiem nieźle im wychodzi to browarnictwo. Odpowiedz Link Zgłoś
buksy Re: BROWAR 05.12.05, 11:16 Browar Belgia nie jest "małym-lokalnym" browarem. Faktycznie wydaje się że pomimo ciągłych utyskiwań ze stron zarządów browarnictwo trzyma się conajmniej przyzwoicie (i trochę się do tego przykładam :) Odpowiedz Link Zgłoś
monika.dk Re: BROWAR 05.12.05, 11:39 jeśli znasz tam kilka osób to.. mamy wspólnych znajomych :)) Odpowiedz Link Zgłoś
malywroc Re: BROWAR 05.12.05, 12:56 Browar Belgia zdecydowanie nie jest małym lokalnym browarem ale robi lokalne, dobre piwo. Oczywiście robi tez bardzo dużo złocistego napoju na rynki zagraniczne. Odpowiedz Link Zgłoś