Dodaj do ulubionych

antykoncepcja a ciaza

18.11.10, 10:14
Wiele sie mozna w internecie naczytac informacji, ze stosujac tabletki tak naprawde nie wiemy czy jestesmy w ciazy, czy nie. Ze do ktoregos miesiaca moga dalej wystepowac krwawienia i mozemy wcale nie zdawac sobie sprawy ze jestesmy w ciazy. Z drugiej strony zaleca sie odstawienie tabletek w przypadku ciazy.
Najczesciej na opakowaniu tabletek pisze, ze jak w jednej rpzerwie nie wystapi krwawienie to nic to nei oznacza,ale jak juz dwa razy nie wystapi to to moze byc ciaza.
Czy mozecie mi to jakos uproscic?
Dzieki
Obserwuj wątek
    • usunelamkonto Re: antykoncepcja a ciaza 18.11.10, 16:13
      nie zrozumiem kobiety ktora nie odczuje ze cos jest nie tak. dziewczyna/kobieta ktora zglasza sie do lekarza po hormony zna juz zna swoj cykl i wie jakie ma krwawienie. jesli sie obawia ciazy to powinna zrobic test ciazowy, a wszelkie nagle plamienia zdiagnozowac u lekarza, lekarz zreszta powinien przebadac dziewczyne przed przepisaniem lekow jak i wypytac co i jak i wyczuc niebezpieczenstwo albo nieprawidlowosc i skierowac ja na dalsze tory.

tak jest napisane. chociaz z mojego punktu widzenia ciaza na tabsach jest znikoma przy normalnych zasadach. jesli ktos pominie tabletke albo bedzie wymiotowal /mial biegunke przed wchlonieciem, albo bierze antybiotyk i wspolzyje bez zabezpieczenia to istnieje ryzyko ciazy i mysle ze wtedy moze sie nie pojawic plamienie , jak i drugi raz. a w ogole na ulotce est napisane ze gdyby cos to porada u lekarza... a czytajac ta zasade o 2 przerwach bez krwawienia zastanawiam sie tak naprawde czy brane do te pory tabletki nie beda zagrozeniem dla tej ciazy ?

• nothing.at.all Re: antykoncepcja a ciaza 18.11.10, 18:12
      Żadna metoda nie ma 100% pewności. Zatem i tabletki nie są pewne zawsze i wszędzie. Ale jeśli stosujesz się do zaleceń - regulana pora, brak wymiotów, itp. to nie powinnaś być w ciązy. Jeśli drugi cykl krwawienie nie wystęuje to należy zgłośić się do lekarza, bo oznacza to że tabletki są źle dobrane i trzeba je zmienić, na jakieś inne, z inną dawką hormonów.
      • krapheika Re: antykoncepcja a ciaza 18.11.10, 23:28
        Zalezy od tabletek, ja biore takie miedzy ktorymi nie robi sie przerw,wiec nie ma krwawienia.To co mam sie bac,ze jestem w ciazy?big_grin
        Nie wierze w to,ze mozna przeoczyc objawy ciazybig_grin tym bardziej,ze sa kobiety moga miec krwawienie i byc w ciazy i to bez pigulek.Moja znajoma miala 4miesiace od zaplodnienia krwawienia,bardziej skape,a jednak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka