Dodaj do ulubionych

pominiecie 3 tabletek

07.06.11, 09:43
Prosze powiedziec jak duże jest ryzyko zajscia w ciaze w moim przypadku. Tablketki biore od 3 lat.
Zuzylam cale opakowanie tabletek yasmin, po czym mialam 7 dniową przerwe, nie przyjelam 3 pierwszych tabletek z nowego listka, powod jest taki, ze po prostu nie dotarly do mnie na czas, jestem za granicą i pierwszy raz zdarzylo sie cos takiego, ze bylo tak duze opoznienie. w trakcie tej 7 dniowej przerwy prawialam seks, czy zajscie w ciaze jest bardzo duze?
Czy nastepne opakowanie tabletek rozpoczac wowczas gdy nastapi nastepne krwawienie?
Obserwuj wątek
    • armos Re: pominiecie 3 tabletek 07.06.11, 09:48
      czy powinnam dzis zażyć 3 tabletki?
      • doral2 Re: pominiecie 3 tabletek 07.06.11, 21:06
        powód nie przyjęcia 3 pierwszych tabletek jest nieistotny w tym momencie.
        teraz czekaj na krwawienie i rozpocznij nowe opakowanie od pierwszego dnia plamienia/krwawienia.
        to tego czasu zabezpieczaj się dodatkowo oraz przez pierwszy tydzień nowych tabletek.
        • wspinaczka73 Re: pominiecie 3 tabletek 07.06.11, 22:01
          Mi się zdarzyło to samo, pominięcie 3 tabletek na początku opakowania (też biorę kilka lat). Wzięłam 3 naraz jak się zorientowałam, że po raz pierwszy zapomniałam, ale się wystraszyłam i poszłam do lekarza. Lekarz potwierdził, że pominięcie na samym początku opakowania to bardzo duże ryzyko zajścia w ciążę w przypadku uprawiania wtedy seksu (czyli bez tabletek, bez zabezpieczenia) bo wtedy praktycznie od razu dochodzi do owulacji. Co mnie zdziwiło nie zalecił mi przerwania tego pechowo rozpoczętego opakowania ale myślę, że rada poprzedniczki jest dobra, nie brać już w tym cyklu żadnych tabletek, zabezpieczać się np.prezerwatywą i zacząć kolejne opakowanie od następnego cyklu. Warto też zrobić test ciążowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka