ettiee
04.03.12, 16:14
Bardzo proszę o pomoc, ponieważ nie znalazłam wystarczająco zadowalającej mnie odpowiedzi na moje wątpliwości. 26 lutego podczas stosunku z moim partnerem pękła nam prezerwatywa nie doszło do wytrysku, ale dla własnego spokoju w poniedziałek 27 wybrałam się do ginekologa po receptę na escapelle, którą od razu zażyłam. Ginekolog przepisał mi również tabletki antykoncepcyjne - yaz, które mam rozpocząć pierwszego dnia okresu. Wczoraj wieczorem pojawił się ból brzucha identyczny jak przed okresem a dziś rano wystąpiło krwawienie. Prawidłowo okres powinnam dostać za ok 6-7 dni. (Ostatni rozpoczął się 12 lutego.) W związku z tym zastanawiam się czy to tylko krwawienie spowodowane przyjęciem tabletki PO czy przyspieszona miesiączka? Nie wiem czy rozpocząć przyjmowanie yazu od dzisiaj czy poczekać bo być może nie jest to jeszcze okres. Z drugiej strony jeśli później nie wystąpi żadne krwawienie będę musiała czekać do następnej miesiączki. Może lepszym rozwiązaniem będzie jeśli zacznę przyjmowanie yazu już dzisiaj a do końca opakowania będziemy dodatkowo zabezpieczać się prezerwatywą? Czy to dobry pomysł? Boje się, że to jednak okres i przegapię sprawę... Bardzo proszę o pomoc.