Dodaj do ulubionych

pominięcie dwóch tabletek

25.12.12, 03:55
Witam od około 10 miesięcy stosuje tabletki antykoncepcyjne Artizia. Miałam okres od 20 grudnia a 23 grudnia powinnam zażyć tabletkę, którą biorę przeważnie o 15.00 ale niestety zapomniałam wykupic je wszstko przez przygotowania do świąti 23 grudnia oraz 24 grudnia pominęłam tabletkę. Dzis jest wtorek jak najszybciej musze znalezc otwarta apteke i wkupic recepte.Tylko teraz pytanie czy mam zażyćod razu wszystkie pominięte tabletki i +tą wtorkową czy mam je poprostu pominąc? Proszę o szybką odpowiedź.
Na ulotce pisze tylko ,że jak pominie sie wiecej niz 1 tabletke w 1 tygodniu cyklu nalezy skontaktowac sie z lekarzem, ale sa swieta i nie mam jak.
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: pominięcie dwóch tabletek 25.12.12, 19:21
      nie jesteś zabezpieczone, więc wszystko jedno kiedy zaczniesz je brać.
      wzięcie dwóch PIERWSZYCH pominiętych tabletek niczego nie zmieni i do następnej miesiączki nie jesteś w ogóle zabezpieczona.
      lepszym wyjściem będzie zaczekanie do miesiączki i wzięcie pierwszej tabletki w dniu krwawienia.
      z lekarzem nie musisz się kontaktować, bo powie ci to samo.
      szkoda czasu twojego i lekarza.
    • juka222 Re: pominięcie dwóch tabletek 30.12.12, 19:40
      Witam serdecznie,
      Zaczynam barać tabletki antykoncepcyjne po kilkuletniej przerwie. Oczywiście wiem, jak powinno się je zacząć stosować jednak mój problem polega na tym, że nie wiem kiedy zaczęła mi się miesiączka. W dzień na który miał przypaść mi okres pojawiły się skąpe brązowe plamienia i utrzymywały się przez około 7 dni - myslałam że to okres dlatego brałam tabletki zgodnie z instrukcją. Trochę martwiło mnie, że plamienie jest skąpe, ale myślałam że to w związku z zażywanymi pigułkami. Dzisiaj okazało się, że dostałam okres czyli bóle brzucha, krwawienie tak jak to we wcześniejszych miesiącach miało miejsce. Nie mam pojęcia co teraz zrobić??? Przyjmować dalej tabletki czy przerwać? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Juka.
      • doral2 Re: pominięcie dwóch tabletek 31.12.12, 14:27
        bierz dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka