Dodaj do ulubionych

kiedy można założyć spiralke???

26.08.05, 21:29
We wrzesniu rodze dziecko i chciałabym po urodzeniu zalożyć spitale. Kiedy
najwczesniej można założyć? i jakie polecacie? chcicłabym załozyć tak na około
3 lat.
A z innej beczki- to jak to jest z ochotą do sexiku i czy trzeba jakos
specjalnie uważac?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ania.
Obserwuj wątek
    • marta_i_koty Re: kiedy można założyć spiralke??? 27.08.05, 09:24
      Uważać na co..? Na ochotę do, jak to slicznie ujęłaś, sexiku, czy na wpadkę...?
      • smeagoul Re: kiedy można założyć spiralke??? 27.08.05, 12:26
        No uważać podczas stosunku - aby sirala się nie wysuneła czy cos??smile(podobno
        wystaja jakieś części na zewnatrz??? wiem że to smiesznie brzmi ale ja naprwde
        kompletnie sie nie znam- wczesniej tylko gumki, globulki, i Tabletki uzywałam.
        acha i czy to prawda, że tamponów nie można używac?
        A jesli chodzi o ochotę na sex to ja jej prawie wogle nie miałam jak brałam
        tabletki i nie wiem czy w przypadku spirali tez tak jest.
        Ania
        • pippie Re: kiedy można założyć spiralke??? 29.08.05, 22:36
          A nie boisz się, że zajdziesz w ciążę pozamaciczną, albo że poronisz? Są takie
          przypadki... Poza tym zakażenia uncertain
          • saba76 Re: kiedy można założyć spiralke??? 31.08.05, 07:19
            po urodzenu dziecka najwczesniej mozna zalozyć po 6tyg, jezeli lekarz uzna ,ze
            wszystko sie pogoiło a macica dobrze opkurczyła ,ja bym chyba poczekala jeszcze
            z 3mc dla pewności ,gdyż wieksze ryzyko wypadnięcia przesunięcia jest u kobiet
            ktore zakladaly zaraz po 6tyg od porodu- wiadomości z internetu i czasopism

Co do ochoty ,ja wlasnie z tego wzgledu- międzyinnymi- zakladam spiralke
            • maya2006 klucie:-) 31.08.05, 08:33
              jezeli zalozona spiralka ma za dlugie "nitki"(wlokna ze tworzywa sztucznego,
              wtedy moga one twojego partnera w trakcie stosunku kluc (no oczywiscie jego
              bedzie bolalo, ale powonien byc tez dumny heh). ale wtedy najlepiej pojsc do
              ginekologo i powiedziec, bo wtedy on powinien przyciac te nitki.

spiralka bez hormonow nie ma wplywu na ochote. spiralka z hormonami ma takie
              samo dzialanie jak pigulka.
              • maya2006 uwazanie 31.08.05, 08:35
                nie trzeba specjalnie na nic uwazac, tylko czasami sprawdzic, czy "dobrze
                siedzi". moj ginekolog powiedzial, ze prawie 100 % ciazy przy spiralce jest
                spowodowane przesunieciem sie jej...
                • przepierdywanie Re: uwazanie 04.09.05, 20:44
                  Ja też zastanawiam się nad spiralą, konkretna, bo podobno obecnie najlepszą -
                  mireną. Właściwie nie "zastanawiam się", tylko jestem zdecydowana, gdyby nie
                  to, że mam skłonność do zakażeń i chyba będę musiała wyleczyc wcześniej moją
                  lekką nadżerkę...
                  Polecam stronę www.mirena.pl
                  • ira34 Re: uwazanie 14.09.05, 18:00
                    Ja założyłam wkładke zwykłą pół roku po porodzie. Obecnie mija trzeci rok jak
                    ja mam. Nie miałam żadnych problemów, żadnych dolegliwości.Polecam. Wygoda,
                    komfort.
              • galileo33 Re: klucie:-) 15.11.05, 00:14
                maya2006 napisala: > "spiralka bez hormonow nie ma wplywu na ochote. spiralka z
                hormonami ma takie samo dzialanie jak pigulka"

maya, sorry, ale napisalas bzdure...

w skrocie bo troche pozno jest, spirala(miedziana) zapobiega osadzeniu sie
                jajeczka w sciance poprzez powodowanie stanu zapalnego jamy macicy..(stad
                roznego rodzaju komplikacje, plamienia, nieregularne okresy itd), ..wkladka
                hormonalna, zawiera dodatkowo hormon, ktory ma identyczne dzialanie jak
                tabletka..ale nie na caly ustroj, tylko miejscowo (czyli prosto mowiac to dwie
                metody w jednej), odpadaja skutki uboczne tabletek.takie jak tycie, spadek
                "ochoty" itd...wg. literatury w tej chwili najlepszy srodek dla
                kobiet(porownywalny ze sterylizacja, skutecznosc 99,9% - na 1000 kobiet w ciagu
                12 miesiecy jedna ciaza), ktore rodzily(tez niekoniecznie, bo u zdrowych
                (dojrzalych)kobiet, ktore nie maja dzieci jedynym przeciwskazaniem jest bardzo
                duza bolesnosc przy zakladaniu-narkoza rozwiazuje ten problem), zarowno jezeli
                chodzi o skutecznosc jak i skutki uboczne...miewa nawet pozytywne, takie jak ze
                po okolo pol roku u wiekszosci kobiet moze zaniknac okres, a u 100% zmniejsza
                sie objetosc traconej krwi)..,poza tym po wyjeciu powraca plodnosc w pierwszym
                cyklu...

dla zainteresowanych moge podac zrodla, niestety w wiekszosci anglojezyczne i
                niemieckojezyczne..przeczytalem na temat antykoncepcji prawie wszystko co udalo
                mi sie znalezc w wersji drukowanej i w internecie(zajelo mi to ponad 3 lata), a
                przypadkowo mieszkajac jeszcze w Polsce moje towarzystwo przyjaciol skladalo sie
                z wiekszosci z lekarzy dentystow i ginekologow, niektorzy w stopniu dr...ktorzy
                potwierdzili moja nabyta wiedze, tak ze mysle , ze wiem co pisze...dla
                zainteresowanych sluze rada i zrodlami.
    • patimal Re: kiedy można założyć spiralke??? 16.09.05, 10:17
      a czy można załozyc spiralke kiedy sie jeszcze nie miesiączkuje - karmie
      piersia juz prawie 11M corke zanosi sie że to jeszzce potrwa a gumek mam juz
      dośc.
    • ira34 Re: kiedy można założyć spiralke??? 16.09.05, 16:56
      Spiralke możesz założyć bez problemu, nawet jeżeli nie masz okresu. Ja
      założyłam pół roku po porodzie, a okres pojawił mi się 13 miesięcy po urodzeniu
      dziecka. Teraz mija 3 lata od kiedy mam spiralke. Jestem bardzo zadowolona.
      Żadnych problemów po prostu komfort. W pierwszym miesiącu po założeniu
      odczuwałam lekkie bóle brzucha i troszke krwawiłam, ale to trwało około
      tygodnia. Co pół roku wykonuję USG, żeby sprawdzić czy się nie przesunęła.
      Polecam.
      • katarzyna251 Re: kiedy można założyć spiralke??? 21.09.05, 14:08
        Moja gin polecala zeby poczekac z zalozeniem spiralki do czasu kiedy zacznie
        sie regularne krwawienie- to dlatego, ze podczas okresu jakos to sie tez
        oczyszcza, a jak nie ma krwawienia, to pewnie jest troszke wieksze ryzyko
        infekcji? Nie bede zgadywac, w kazdym razie ja czekalam na okres, a teraz mam
        wkladeczke i jestem happy- moj maz tez.
    • ira34 Re: kiedy można założyć spiralke??? 21.09.05, 16:57
      Czasem po porodzie na ten okres trzeba dłłługo czekać, tak jak w moim
      przypadku. Mimo,że założyłam spiralke pół roku po porodzie to później. nie
      miałam żadnej infekcji ani innych problemów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka