Dodaj do ulubionych

SPRZYJAJĄCE WARUNKI DLA PLEMNIKÓW (?)

22.09.05, 15:41
Witamsmile
Mam takie pytanie, z góry przepraszam jeżeli kogoś być może zbulwersuje
totalnym indolenctwem z biologii suspicious :
Uważa się, że plemnik może przeżyć nawet do 7 dni w SPRZYJAJĄCYCH WARUNKACH.
Ja rozumuję, że po prostu chodzi o śluz w pochwie, szczególnie ten około
owulacyjny (płodny), czyli przezroczysty i rozciągliwy (jak białko jaja).
Jeżeli antykoncepcja hormonalna (ta prawidłowo stosowana) zmienia śluz, czy
można to uznać za niesprzyjające warunki?
Obserwuj wątek
    • virgin_black Re: SPRZYJAJĄCE WARUNKI DLA PLEMNIKÓW (?) 22.09.05, 16:45
      jak najbardziej, bo antykoncepcja hormonalna zmienia śluz tak, żeby stał się
      nieprzepuszczalny dla plemników (jedna z trzech zasad działania tej
      antykoncepcji, oprócz hamowania owulacji i niedopuszczenia do zagniezdzenia sie
      ewentualnie zaplodnionej komorki jajowej w macicy).
    • olenka.k Dzieki:) to chciałam wiedzieć - pozdr. 22.09.05, 16:54
      • obca1 Re: Dzieki:) to chciałam wiedzieć - pozdr. 22.09.05, 17:35
        ale plemnik to chyba twarda bestia skoro potrafi przeżyć nawet podczas miesiączki
        • virgin_black Re: Dzieki:) to chciałam wiedzieć - pozdr. 22.09.05, 20:38
          ale po co tej twardej bestii przeżycie, skoro sie i tak nie dostanie do
          upragnionego jajeczka?wink
        • obca1 Re: Dzieki:) to chciałam wiedzieć - pozdr. 23.09.05, 08:51
          pewnie taka jego natura że czeka ile się da na okazję wink

a swoją drogą zdarza się (chyba?) że zabawa w czasie miesiączki prowadzi do zapłodnienia..więc .. trochę niepokojące wnioski :0
          • virgin_black Re: Dzieki:) to chciałam wiedzieć - pozdr. 23.09.05, 09:13
            ano zdarza się, ale mowimy tu o sytuacji, w ktorej owulacja jest hamowana przez
            antykoncepcje hormonalna, wiec niech sobie bestia czeka, ile chce, bo jajeczka
            brak, wiec nie ma sie do czego dostac smile
            • obca1 Re: Dzieki:) to chciałam wiedzieć - pozdr. 23.09.05, 09:47
              w tym przypadku zdecydowanie nie ma szans na doczekanie się smile

za to co do przeżywania plemniczków w niesprzyjających warunkach - sama chętnie bym się dowiedziała ile w końcu może to małe coś przezyć.. czytałam już że do 48 godzin..jak i że zaledwie godzinę :0
              • leszczka Re: Dzieki:) to chciałam wiedzieć - pozdr. 23.09.05, 10:06
                Kiedys, na forum naturalnego planowania rodziny doczytałam się,że bez śluzu
                przezyją najwyżej 3 godziny. Gdzie indziej usłyszałam że skład chemiczny
                powietrza jest dla nich zabójczy. Z tego co sie orientuje, te wartosci to sa
                najwieksze mozliwe, a bada się je w warunkach laboratoryjnych, wiec w zyciu i w
                pochwie sytacja może się dla nich gorzej przedstawiaćwink
    • kamaoka Re: SPRZYJAJĄCE WARUNKI DLA PLEMNIKÓW (?) 26.09.05, 22:33
      no wiec powiedzcie mi skad wtakim razie biora sie dzieci z pigulek? bo mnie jako
      panikare ta materia niezmiernie inetersuje i ciekawismile skoro, gdy sie czlowiek
      kocha i powiedzmy nasteonego dnia zapomni o pigulce to te biedne zyjatka i tak
      powinny juz nie zyc, nie? wiec nie ma problemu...eh, nie rouzmiem, a moja widze
      z biologii, skadinad mizerna chyba nic do tego, bo nie pzrypominam sobie zeby
      takie przyapdki byly rozpatrywane na owych lekcjachsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka