Dodaj do ulubionych

Dosyć tabletek, co wybrać???

11.05.07, 09:41
Witam.
Poradzcie jaką metodę antykoncepcji wybrac zamiast tabletek, już mam dosyc po
10 latach brania.
Obserwuj wątek
    • genovefa Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 11.05.07, 10:23
      Doradzac to powinien lekarz.
      A wybor masz nastepujacy (jesli juz nie chcesz hormonow):
      prezerwatywa
      NPR
      globulka
      spirala

oraz wszelkiego rodzaju kombinacje powyzszych typu
      prezerwatywa + NPR
      prezerwatywa + globulka

i zostaje jeszcze "szklanka wody zamiast", ale to kiepski wybor.
      • doral2 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 11.05.07, 11:59
        i plastry...
    • ewullina Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 08:13
      co do szklanki wody to odpadasmilea co do plastrów, to przecież to też hormony,
      tylko w innej formie. Metodę dobierze mi lekarz, ale pytałam o wasze zdanie

• lola1231 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 20:40
        a weź! wszystko tylko nie hormony! masakra- brałam ok 2 lata i teraz widze co
        one ze mną zrobiły - ziemista cera, zniszczone włosy - a diabli wiedzą co
        jeszcze, czego nie czuję i nie widzę. dziękuję serdecznie! teraz jestm już 2
        cykl bez tabletek i zaczynam się"oczyszczać". narazie zniknęła apatiasmile i jak
        ktoś dla mnie ważny powiedział - wypiękniałam. opłacało się zostawić- więcej
        nei bede tego świństwa brała - fuj! zaczynam się interesować NPRem- fajnie się
        wgryźć we własny "rytm"
        --
        wstrząśnięta, nie zmieszana.
        • doral2 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 21:27
          .to że tobie zaszkodziło, nie znaczy że komu innemu zaszkodzi..być może miałaś
          źle dobrane hormony, co nie znaczy że każdy będzie miał źle dobrane
          hormony...nie strasz lepiej ludzi..
          • salma75 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 21:48
            doral ma rację, chyba troszkę przesadziłaś...Demonizujesz niepotrzebnie tabletki
            hormonalne. Brałam kilka rodzajów przez 15 lat, nie zauważyłam skutków ubocznych
            o których piszesz. Dokuczał mi okresowo spadek libido, nic więcej. Póki co
            hormony to chyba jednak najskuteczniejsza metoda antykoncepcyjna. Mam dwoje
            dzieci i to mi wystarczy, na NPR nie zdecydowałabym się gdy ciąża absolutnie w
            rachubę nie wchodzi, ale wybór jest Twój smile.

Autorce wątku polecam Mirenę - w tej chwili chyba najskuteczniejszą metodę
            zapobiegania ciąży. Wkładka domaciczna - hormonalna, z tym, że hormon działa
            miejscowo - na śluzówkę macicy, śluz w pochwie, a nie na cały organizm.
            Przyjemnośc dosyć droga - ok. 1000zł, ale warto. Odkładałam 3-4 m-ce, założyłam
            i nie żałuję. Mam nadzieję na 5 lat radosnego niczym nie skrępowanego seksu wink

Pozdrawiam.
            • lola1231 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 13.05.07, 09:29
              tabsów nei demonizuję- przez ten czas który je brałam czułam się bardzo dobrze,
              i na początku nie wyobrażałam sobie innego rodzaju antykoncepcji. Jednakże
              hormony to hormony - szkoda zdrowia po prostu. "jazda" zaczęła siępo
              odstawieniu. z mojego punktu widzenia lepiej poznać swój organizm i od czasu do
              czasu ewentualnie wstrzymać się od seksu. a w zamian za to nie dowalać swojemu
              zdrowiu - ale to oczywiście moje subiektywne zdanie smile
            • wloaleks Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 11:21
              nie zauważyłaś żadnych skutków ubocznych a spadek libido to co?? jak nie skutek
              uboczny?? a twoje wyniki próby wątrobowe? a jak z bólami głowy, piersi, możesz
              jeść wszystko bez sensacji żołądkowych? Ja to wszystko przeszłam i dziękuję
              bardzo i nie bardzo chcę wierzyć że po 15 latach jest tak wspaniale chyba nie
              piszesz wszystkiego lub nie wiesz już jak można wspaniale sie czuć.
              • salma75 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 11:35
                wloaleks napisała:

> nie zauważyłaś żadnych skutków ubocznych a spadek libido to co?? jak nie skutek
                >
                > uboczny?? a twoje wyniki próby wątrobowe? a jak z bólami głowy, piersi, możesz
                > jeść wszystko bez sensacji żołądkowych? Ja to wszystko przeszłam i dziękuję
                > bardzo i nie bardzo chcę wierzyć że po 15 latach jest tak wspaniale chyba nie
                > piszesz wszystkiego lub nie wiesz już jak można wspaniale sie czuć.

A to do kogo? Konkretniej proszę smile
                Ustosunkuję się jeśli do mnie.
                • salma75 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 12:49
                  Mam chwilę czasu, więc raz jeszcze cały wątek przeczytałam - o 15 latach brania
                  pigułek piszę tylko ja, więc wloaleks pewnie do mnie pije.

Kochana, pisałam o okresowym spadku libido, tzn. dokładnie podczas przygody z
                  Harmonetem - te tabletki najmniej mi pasowały. Brałam również Minulet, Marvelon,
                  Cerazette, a na samym początku Gravistat - ochota na seks była normalna. Była to
                  więc kwestia właściwego dobrania hormonów.
                  Prze pierwsze kilka lat nikt na próby wątrobowe mnie nie skierował, na szczęście
                  jakieś 10 lat temu stałam się na tyle uświadomiona, że po prostu domagałam sie
                  ich i co pół roku badania sobie robiłam. Zawsze wyniki miałam prawidłowe, bez
                  zastrzeżeń.

Moja mama od lat cierpi na migreny.
                  Moja siostra również.
                  Ani jedna ani druga hormonów nie bierze.
                  Także miewam migreny - raz, dwa razy w miesiącu lub po jakimś dużym stresie. Po
                  urodzeniu syna jakiś czas tabletek nie brałam - migreny były. Teraz mam założoną
                  wkładkę - migrena się zdarza. Nie ma znaczenia czy piguły biorę czy też nie -
                  taka rodzinna przypadłość widać wink
                  O jakich sensacjach żołądkowych Ty piszesz????
                  Pierwsze słyszę o takim skutku ubocznym podczas stosowania antykoncepcji
                  hormonalnej. Nic takiego u siebie nie zauważyłam.

Nie chcesz wierzyć to nie wierz, Twoja sprawa - naprawdę czułam się dobrze
                  biorąc hormony, jedynie Harmonet mi nieco dokuczył, więc poszedł w odstawkę.
                  Na pigułkach czułam się świetnie, a teraz z Mireną czuję się wspaniale, bo nie
                  musze już pamiętać by wieczorem łyknąć tabsa no i okresy na szczęście w zaniku smile.
                  I nie pisz mi tu proszę, że nie wiem już jak można się wspaniale czuć, zawsze
                  się tak czułam i chwaliłam sobie tą metodę antykoncepcyjną. Pozostaje mi tylko
                  współczuć Tobie, że ten sposób zapobiegania ciąży (co by nie mówić -
                  najskuteczniejszy) nie jest dla Ciebie.
            • zuchtor Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 11:28
              ja brałam chyba ze 3 rodzaje tabletek i po każdych czułam się dobrze. Zero
              skutków ubocznych..jednak hormony to hormony. W lipcu kończy mi się
              trzymiesięczny zastrzyk i nie idę po następny. Chcę aby organizm wrócił do ładu.
              Chcę znów czuć owulację i juz nawet pogodzę się z bolesnymi okresami-taka moja
              natura. A bez okresu 2 miesiące czuję sie jak pół-kobieta. Co w zamian jeszcze
              nie wiem. NPR chyba, bo gumki nie wchodzą w grę!
              • rosanna Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 27.05.07, 14:08
                Plastry, ale to też hormony. U mnie zero skutków ubocznych.
            • naa123 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 06.06.07, 09:19
              To nie jest kwestia demonizowania tabletek. Sama brałam je 12 lat i myślałam,
              że nie ma nic lepszego. Nie zażywam 5 miesięcy i dopiero teraz widzę jaki
              miałam zatruty ogranizm bo wszystko ze mnie wychodzi. A pozatym mam za wysoką
              prolaktynę. I nie tylko ja. Na szczęscie nie mam zamiaru zachodzić w ciążę ale
              moje koleżanki chcą i przez zbyt wysoką prolaktynę nie mogą.
    • kulka129 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 27.05.07, 19:50
      witam.
      też biore tabletki już trzy lata ,mam straszne bóle nóg i tez myśle o zmianie
      antykoncepcji.....
      • turzyca Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 31.05.07, 02:29
        A tak z ciekawosci - suplement dla kobiet bierzesz? Bo typowe bole lydek to
        efekt niedoboru mikroelementow (magnez traci sie z organizmu pod wplywem stresu
        blyskawicznie, a tabletki, podobnie jak ciaza, ulatwiaja ten proces) i latwo z
        nimi sie rozprawic dbajac o wlasciwa diete albo posilkujac sie uzupelnieniem diety.
        I oczywiscie zawsze powiedziec o tym lekarzowi, bo to moze byc objaw czegos
        powazniejszego.
        • kulka129 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 01.06.07, 08:36
          hejka .
          no nic nie biore a powinnam?
          • doral2 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 01.06.07, 11:56
            kulka129 napisała:

> hejka .
            > no nic nie biore a powinnam?

nie, nie ma takiego obowiązku smile
            • turzyca Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 06.06.07, 09:55
              Nie, nie ma takiego obowiazku. Ale moj lekarz jest zdania, ze warto i ze powinno
              sie. Ja - po sprawdzeniu efektow - tez. smile
              Na chlopski rozum pigulki powoduja ze jestesmy w quasiciazy, wiec niektora
              procesy przebiegaja inaczej, stad troche inne poziomy zuzycia roznych
              mikroelementow.
              Magnez ma w ogole te paskudna ceche, ze dosc trudno utrzymac go na odpowiednim
              poziomie dzieki samej diecie, do tego wyplukuje sie z organizmu w sytuacjach
              stresowych, a jego niedobory skutkuja wlasnie bolami miesni, czasem skurczami
              (takze bolesnymi miesiaczkami). Suplement jest o tyle lepszym rozwiazaniem, ze
              dostarcza w sposob zrownowazony wszystkich brakujacych elementow - bo np magnez
              wchlania sie lepiej w obecnosci witamin.
              I tyle. Ja widze pozytywne skutki brania suplementu, wiec biore - bole lydek sa
              zreszta moim odwiecznym problemem, bo poziom magnezu mialam zawsze raczej niski.
              Jak komus nie potrzeba, to niech nie bierze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka