ewullina 11.05.07, 09:41 Witam. Poradzcie jaką metodę antykoncepcji wybrac zamiast tabletek, już mam dosyc po 10 latach brania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
genovefa Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 11.05.07, 10:23 Doradzac to powinien lekarz. A wybor masz nastepujacy (jesli juz nie chcesz hormonow): prezerwatywa NPR globulka spirala oraz wszelkiego rodzaju kombinacje powyzszych typu prezerwatywa + NPR prezerwatywa + globulka i zostaje jeszcze "szklanka wody zamiast", ale to kiepski wybor. Odpowiedz Link
ewullina Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 08:13 co do szklanki wody to odpadaa co do plastrów, to przecież to też hormony, tylko w innej formie. Metodę dobierze mi lekarz, ale pytałam o wasze zdanie Odpowiedz Link
lola1231 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 20:40 a weź! wszystko tylko nie hormony! masakra- brałam ok 2 lata i teraz widze co one ze mną zrobiły - ziemista cera, zniszczone włosy - a diabli wiedzą co jeszcze, czego nie czuję i nie widzę. dziękuję serdecznie! teraz jestm już 2 cykl bez tabletek i zaczynam się"oczyszczać". narazie zniknęła apatia i jak ktoś dla mnie ważny powiedział - wypiękniałam. opłacało się zostawić- więcej nei bede tego świństwa brała - fuj! zaczynam się interesować NPRem- fajnie się wgryźć we własny "rytm" -- wstrząśnięta, nie zmieszana. Odpowiedz Link
doral2 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 21:27 .to że tobie zaszkodziło, nie znaczy że komu innemu zaszkodzi..być może miałaś źle dobrane hormony, co nie znaczy że każdy będzie miał źle dobrane hormony...nie strasz lepiej ludzi.. Odpowiedz Link
salma75 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 12.05.07, 21:48 doral ma rację, chyba troszkę przesadziłaś...Demonizujesz niepotrzebnie tabletki hormonalne. Brałam kilka rodzajów przez 15 lat, nie zauważyłam skutków ubocznych o których piszesz. Dokuczał mi okresowo spadek libido, nic więcej. Póki co hormony to chyba jednak najskuteczniejsza metoda antykoncepcyjna. Mam dwoje dzieci i to mi wystarczy, na NPR nie zdecydowałabym się gdy ciąża absolutnie w rachubę nie wchodzi, ale wybór jest Twój . Autorce wątku polecam Mirenę - w tej chwili chyba najskuteczniejszą metodę zapobiegania ciąży. Wkładka domaciczna - hormonalna, z tym, że hormon działa miejscowo - na śluzówkę macicy, śluz w pochwie, a nie na cały organizm. Przyjemnośc dosyć droga - ok. 1000zł, ale warto. Odkładałam 3-4 m-ce, założyłam i nie żałuję. Mam nadzieję na 5 lat radosnego niczym nie skrępowanego seksu Pozdrawiam. Odpowiedz Link
lola1231 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 13.05.07, 09:29 tabsów nei demonizuję- przez ten czas który je brałam czułam się bardzo dobrze, i na początku nie wyobrażałam sobie innego rodzaju antykoncepcji. Jednakże hormony to hormony - szkoda zdrowia po prostu. "jazda" zaczęła siępo odstawieniu. z mojego punktu widzenia lepiej poznać swój organizm i od czasu do czasu ewentualnie wstrzymać się od seksu. a w zamian za to nie dowalać swojemu zdrowiu - ale to oczywiście moje subiektywne zdanie Odpowiedz Link
wloaleks Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 11:21 nie zauważyłaś żadnych skutków ubocznych a spadek libido to co?? jak nie skutek uboczny?? a twoje wyniki próby wątrobowe? a jak z bólami głowy, piersi, możesz jeść wszystko bez sensacji żołądkowych? Ja to wszystko przeszłam i dziękuję bardzo i nie bardzo chcę wierzyć że po 15 latach jest tak wspaniale chyba nie piszesz wszystkiego lub nie wiesz już jak można wspaniale sie czuć. Odpowiedz Link
salma75 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 11:35 wloaleks napisała: > nie zauważyłaś żadnych skutków ubocznych a spadek libido to co?? jak nie skutek > > uboczny?? a twoje wyniki próby wątrobowe? a jak z bólami głowy, piersi, możesz > jeść wszystko bez sensacji żołądkowych? Ja to wszystko przeszłam i dziękuję > bardzo i nie bardzo chcę wierzyć że po 15 latach jest tak wspaniale chyba nie > piszesz wszystkiego lub nie wiesz już jak można wspaniale sie czuć. A to do kogo? Konkretniej proszę Ustosunkuję się jeśli do mnie. Odpowiedz Link
salma75 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 12:49 Mam chwilę czasu, więc raz jeszcze cały wątek przeczytałam - o 15 latach brania pigułek piszę tylko ja, więc wloaleks pewnie do mnie pije. Kochana, pisałam o okresowym spadku libido, tzn. dokładnie podczas przygody z Harmonetem - te tabletki najmniej mi pasowały. Brałam również Minulet, Marvelon, Cerazette, a na samym początku Gravistat - ochota na seks była normalna. Była to więc kwestia właściwego dobrania hormonów. Prze pierwsze kilka lat nikt na próby wątrobowe mnie nie skierował, na szczęście jakieś 10 lat temu stałam się na tyle uświadomiona, że po prostu domagałam sie ich i co pół roku badania sobie robiłam. Zawsze wyniki miałam prawidłowe, bez zastrzeżeń. Moja mama od lat cierpi na migreny. Moja siostra również. Ani jedna ani druga hormonów nie bierze. Także miewam migreny - raz, dwa razy w miesiącu lub po jakimś dużym stresie. Po urodzeniu syna jakiś czas tabletek nie brałam - migreny były. Teraz mam założoną wkładkę - migrena się zdarza. Nie ma znaczenia czy piguły biorę czy też nie - taka rodzinna przypadłość widać O jakich sensacjach żołądkowych Ty piszesz???? Pierwsze słyszę o takim skutku ubocznym podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej. Nic takiego u siebie nie zauważyłam. Nie chcesz wierzyć to nie wierz, Twoja sprawa - naprawdę czułam się dobrze biorąc hormony, jedynie Harmonet mi nieco dokuczył, więc poszedł w odstawkę. Na pigułkach czułam się świetnie, a teraz z Mireną czuję się wspaniale, bo nie musze już pamiętać by wieczorem łyknąć tabsa no i okresy na szczęście w zaniku . I nie pisz mi tu proszę, że nie wiem już jak można się wspaniale czuć, zawsze się tak czułam i chwaliłam sobie tą metodę antykoncepcyjną. Pozostaje mi tylko współczuć Tobie, że ten sposób zapobiegania ciąży (co by nie mówić - najskuteczniejszy) nie jest dla Ciebie. Odpowiedz Link
zuchtor Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 18.05.07, 11:28 ja brałam chyba ze 3 rodzaje tabletek i po każdych czułam się dobrze. Zero skutków ubocznych..jednak hormony to hormony. W lipcu kończy mi się trzymiesięczny zastrzyk i nie idę po następny. Chcę aby organizm wrócił do ładu. Chcę znów czuć owulację i juz nawet pogodzę się z bolesnymi okresami-taka moja natura. A bez okresu 2 miesiące czuję sie jak pół-kobieta. Co w zamian jeszcze nie wiem. NPR chyba, bo gumki nie wchodzą w grę! Odpowiedz Link
rosanna Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 27.05.07, 14:08 Plastry, ale to też hormony. U mnie zero skutków ubocznych. Odpowiedz Link
naa123 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 06.06.07, 09:19 To nie jest kwestia demonizowania tabletek. Sama brałam je 12 lat i myślałam, że nie ma nic lepszego. Nie zażywam 5 miesięcy i dopiero teraz widzę jaki miałam zatruty ogranizm bo wszystko ze mnie wychodzi. A pozatym mam za wysoką prolaktynę. I nie tylko ja. Na szczęscie nie mam zamiaru zachodzić w ciążę ale moje koleżanki chcą i przez zbyt wysoką prolaktynę nie mogą. Odpowiedz Link
kulka129 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 27.05.07, 19:50 witam. też biore tabletki już trzy lata ,mam straszne bóle nóg i tez myśle o zmianie antykoncepcji..... Odpowiedz Link
turzyca Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 31.05.07, 02:29 A tak z ciekawosci - suplement dla kobiet bierzesz? Bo typowe bole lydek to efekt niedoboru mikroelementow (magnez traci sie z organizmu pod wplywem stresu blyskawicznie, a tabletki, podobnie jak ciaza, ulatwiaja ten proces) i latwo z nimi sie rozprawic dbajac o wlasciwa diete albo posilkujac sie uzupelnieniem diety. I oczywiscie zawsze powiedziec o tym lekarzowi, bo to moze byc objaw czegos powazniejszego. Odpowiedz Link
kulka129 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 01.06.07, 08:36 hejka . no nic nie biore a powinnam? Odpowiedz Link
doral2 Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 01.06.07, 11:56 kulka129 napisała: > hejka . > no nic nie biore a powinnam? nie, nie ma takiego obowiązku Odpowiedz Link
turzyca Re: Dosyć tabletek, co wybrać??? 06.06.07, 09:55 Nie, nie ma takiego obowiazku. Ale moj lekarz jest zdania, ze warto i ze powinno sie. Ja - po sprawdzeniu efektow - tez. Na chlopski rozum pigulki powoduja ze jestesmy w quasiciazy, wiec niektora procesy przebiegaja inaczej, stad troche inne poziomy zuzycia roznych mikroelementow. Magnez ma w ogole te paskudna ceche, ze dosc trudno utrzymac go na odpowiednim poziomie dzieki samej diecie, do tego wyplukuje sie z organizmu w sytuacjach stresowych, a jego niedobory skutkuja wlasnie bolami miesni, czasem skurczami (takze bolesnymi miesiaczkami). Suplement jest o tyle lepszym rozwiazaniem, ze dostarcza w sposob zrownowazony wszystkich brakujacych elementow - bo np magnez wchlania sie lepiej w obecnosci witamin. I tyle. Ja widze pozytywne skutki brania suplementu, wiec biore - bole lydek sa zreszta moim odwiecznym problemem, bo poziom magnezu mialam zawsze raczej niski. Jak komus nie potrzeba, to niech nie bierze. Odpowiedz Link