Dodaj do ulubionych

ach, te skutki uboczne

22.07.07, 15:33
cześć od 5 miesięcy biorę cilest. Przy ostatnim opakowaniu miałam straaasznnne bóle głowy. Zauważyłam też że uwidoczniły mi się strasznie żyły, szczególnie na nogach (na udach wygląda to jak pajęczyna).Bardzo mnie to zaniepokoiło. Oczywiście wybieram się do lekarza, ale chciałam zasięgnąć Waszej opinii, czy to mogą być skutki uboczne brania anty- .A, zrobiłam sobie podstawowe badania, w tym próby wątrobowe i hormony tarczycy i wszystko wyszło w normie. Pozdrawiamsmile
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: ach, te skutki uboczne 22.07.07, 16:12
      Jestes absolutnie pewna, ze nie mozna tego powiazac z zadna inna przyczyna? Np z
      panujacymi upalami, jakas infekcja? Po prostu latwo przypisac jest wine
      tabletkom i zrezygnowac z nich, a potem oskarzac o skutki uboczne trwajace mimo
      odstawienia, co utrudnia skupienie sie na odszukaniu i wyeliminowaniu
      faktycznego winnego.
      • kamila05061987 Re: ach, te skutki uboczne 22.07.07, 22:03
        skro dotyczy cilestu to tez sie podłacze;D
        chce przesunac sobie okres i od 11dni biore cilest, wszystko jest ok poza tym ,
        ze nadal nie skonczyl mi sie okres!!! normalnie mam skurcze macicy, strzepki
        błony sluzowej obecne...we wtorek ide do gina i niech mi cos wymysli, boje
        sie , ze jesli bede musiała odstawic to pojawi sie krwawienie, które i tak juz
        mam...
        • kamila05061987 Re: ach, te skutki uboczne 22.07.07, 22:04
          a inigdy nie miałam takiej sytuacji, okres trwał najwyzej tydzien...
          • kaammeleon Re: ach, te skutki uboczne 23.07.07, 13:19
            Dlatego najlepsze są tabletki z mniejsza zawartocią hormonów np. regulonsmile-bo
            mój!Tym lepsze tabletki im dają ci wiekszy komfort psychiczny, mam tu na myśli
            brak drastycznych zmian. Wcześniej bralam środek o znacznie większej zawartości
            hormonów i mialam multum skutków ubocznych tj. utyłam 8 kilo, miałam problem z
            watroba w wieku 24lat!i tysace innych powikłań- między innymi zaczeły mi pękać
            naczynka. W tej chwili biust mi magicznie nie urusł, cera tez specjalnie się nie
            poprawila, ale za to nie mam żadnych NEGATYWNYCH skutków!! Idź do lekarza bo tak
            naprawde takie samo jest przwdopodobieństwo, że to przez tabletki jak i z innej
            przyczyny.
            • turzyca Re: ach, te skutki uboczne 23.07.07, 16:42
              "Dlatego najlepsze są tabletki z mniejsza zawartocią hormonów" DLA CIEBIE ALE
              NIE DLA WSZYSTKICH!!!

Bo tak sie zlozylo, ze kobiety sa rozne, takze te mlode. Niektore potrzebuja
              bardzo malej ilosci hormonow, inne przy tej dawce zle sie czuja i maja
              bezustanne plamienia. Dlatego tabletki musza byc _starannie_ dobrane przez
              lekarza do potrzeb danej pacjentki. Dlatego na tym forum przypominamy o
              koniecznosci wykonania wszystkich badan i upomnienia sie o nie u lekarza, jesli
              o tym zapomni. Dlatego tez namawiamy na zmiane lekarza, jesli obecny dobieta
              tabletki na oko.
              • kaammeleon Re: ach, te skutki uboczne 24.07.07, 10:54
                Chyba nie wyczułaś żartu i lekkiej ironii. Napisałam, że to sie tyczy mojej
                osoby i moich tabletek, które faktycznie zniwelowały skutki po
                poprzednich(mocniejszych). Oczywiście najważniejsze są badania. Natomiast żaden
                normalny lekarz mlodej dziewczynie, która dopiero zaczyna brać tabletki nie
                przepisze tych które mają bardzo dużą zawartość hormonów- chyba, że ktoś ma
                problem na tym tle(tarczyca itd). W momencie kiedy wyniki są w normie- dobierane
                tabletki mają małą zawartość hormonów.Tak czy inaczej ja akurat jestem ostatnia
                osobą, która namawialaby do brania tabletek w ciemno, bez badań!
                • turzyca Re: ach, te skutki uboczne 24.07.07, 11:55
                  "Natomiast żaden normalny lekarz mlodej dziewczynie, która dopiero zaczyna brać
                  tabletki nie przepisze tych które mają bardzo dużą zawartość hormonów- chyba, że
                  ktoś ma problem na tym tle(tarczyca itd). W momencie kiedy wyniki są w normie-
                  dobierane tabletki mają małą zawartość hormonów."
                  To jest nieprawda.

Popatrz:
                  "Całą populację kobiet podzielono na trzy typy:
                  1. estrogenny
                  2. zrównoważony
                  3. gestagenny
                  W zależności od typu hormonalnego i siły działania tabletki antykoncepcyjnej
                  istnieje duże prawdopodobieństwo uniknięcia działań niepożądanych. I tak dla
                  kobiet estrogennych raczej dobieramy tabletkę o przewadze gestagennej (np.
                  Marvelon, Mercilon, Microgynon 21, Rigevidon, Stediril), zaś dla pań
                  gestagennych preparaty o większym działaniu estrogennym (np. Loveston,
                  Gravistat, Gravistat 125)."

Mlode kobiety MOGA byc typem gestagennym i wtedy przyjmujac tabletki z mala
                  iloscia estrogenow beda sie zle czuly. Tak wiec normalny lekarz ustali, z jakim
                  typem hormonalnym ma do czynienia i na tej podstawie dobierze tabletki.
                  • kaammeleon Re: ach, te skutki uboczne 24.07.07, 12:35
                    Posłuchaj, nie zamierzam się z toba spierać.Paradoksalnie ja się z tobą prawie
                    ze wszystkim zgadzam, ale ty chyba niedoczytujesz tego co ja pisze, albo ja mam
                    problemy z przekazem. W większości wypadków dziewczyny które idą do lekarza z
                    WYNIKAMI W NORMIE DOSTAJĄ TABLETKI O MAŁEJ ZAWARTOŚCI HORMONÓW! Oczywiście każda
                    z nas jest inna i kazda ma inne potrzeby, ja tego nie kwestionuje, tak samo jak
                    i konieczności zrobienia generalnych badań. Tłumaczysz mi jakbym była
                    półdebilem. W mojej rodzinie od pokoleń kobiety maja problem z
                    hormonami(tarczyca)i uwierz że sporo miałam doczynienia z endokrynologami i
                    ginekologami.Im młodsz osoba tym powinna dostawać mniejszą dawkę hormonów(które
                    mają wpływ na cały twoj organizm)- ale weź pod uwage ze każda tabletka ma inny
                    skład gormonalny! dobor tabletek to linia która łaczy wyniki z daną tabletką, o
                    danym skladzie hormonów- jednocześnie mogą tez być tabletki które zawierają
                    dokładnie te same hormony, tylko jedne więcej a drugoe mniej.Bazując na opini
                    mojego ginekologa śmiem twierdzić że w wypadku normy lepsze beda tabletki
                    słabsze, w wypadku kiedy ktoś ma wachania -to ilość i rodzaj horm. zalezy tylko
                    od wyników i nie ma regoly!
                    To wszystko tak czy inaczej sprowadza się do tego, że należy iść do lekarza,
                    zrobić badania i na ich podstawie wybrać tabletki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka