Dodaj do ulubionych

Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek

22.01.08, 10:27
Wiem że pierwsze opakowanie trzeba zacząć 1 dc ale co jeśli np z pewnych
przyczyn wezmie sie w 2 dc lub góra 3 dc to czy one też bedą działac?? i czy
odrazu czy pózniej?? czytałam cos że przez pierwsze 7 dni trzeba sie
zabezpieczac ale to i tak wypada na @ i krótko po a wtedy jeszcze są dni nie
płodne. Mógłyby ktoś rozwiac moje wątpliwości???
Z góry dziekuje za odpowiedzismile
Obserwuj wątek
    • turzyca Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 10:42
      Wyobraz sobie, ze budujesz wieze z drewnianych klockow. Jak wszystkie klocki
      postawisz rowno, to wieza bedzie stala stabilnie. Jesli je poprzesuwasz to wieza
      moze runac. Jesli przesunelas klocki, a mimo wszystko chcesz utrzymac wieze w
      pionie to musisz ja jakos z boku zabezpieczyc, podeprzec na tym zagrozonym odcinku.

Wieza to Twoje zabezpieczenie, jesli bedzie stala, to nie zajdziesz w ciaze.
      Klocki to tabletki, ustawiasz je rowno, wtedy gdy przyjmujesz je o czasie i nie
      oslabiasz ich dzialania: nie przyjmujesz niektorych lekow, nie wymiotujesz i nie
      masz biegunki w przeciagu 5 godzin od przyjecia tabletki. A takze jesli nie
      robisz przerw miedzy opakowaniami dluzszych niz siedmiodniowe.
      Dodatkowe podparcie wiezy to "barierowe metody zabezpieczen" czyli po prostu
      prezerwatywa - uzywasz jej gdy z jakis powodow nie przyjelas prawidlowo tabletek.

Twoja wieza w tej chwili ma zachwiana podstawe, musisz ja podtrzymac przez tyle
      dni, ile jest napisanych w ulotce. (A zaleznie od tabletek to moze byc i wiecej
      niz 7.) Inaczej calosc runie i bedziesz sie cieszyla macierzynstwem.

I NAJWAZNIEJSZE: Zapomnij o tym, kiedy wypadaja dni plodne i bezplodne. Teraz
      wszystkie sa bezplodne, o ile stosujesz sie do zasad. Jesli sie do nich nie
      zastosujesz organizmowi moze sie cos pomylic i moze wyskoczyc z owulacja w
      dowolnym terminie, takze tuz przed miesiaczka albo tuz po.
      • doral2 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 11:07
        miodzio wacik smile)
      • endzi11 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 12:43
        Turzyca dzięki za tak wyczerpującą i pieknie opisaną wypowiedzsmile)
        To może tak wczoraj dostałam @ ,dziś wzięłam 1 tabletke Cilest,czy może powinnam
        wziąść dzis dwie od razu?? smile
        • doral2 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 13:32
          ręce mi opadły...miodzio wacik smile))
          • endzi11 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 13:38
            doral2 napisała:

> ręce mi opadły...miodzio wacik smile))

Ale nie rozumiem dlaczego??? Ty wszystkie rozumy pozjadałaś??? Ja jak czegoś nie
            wiem to sie pytam a chyba po to jest to forum,czy sie myle???? to mi ręce opadły
            na twoją odpowiedz!
            • agiee1988 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 14:25
              > doral2 napisała:
              >
              > > ręce mi opadły...miodzio wacik smile))
              >
              > Ale nie rozumiem dlaczego??? Ty wszystkie rozumy pozjadałaś??? Ja jak czegoś ni
              > e
              > wiem to sie pytam a chyba po to jest to forum,czy sie myle???? to mi ręce opadł
              > y
              > na twoją odpowiedz!
              >
              >

ja sie akurat doral nie dziwie, i turzycy tez zreszta.
              a na to pytanie moglas sama sobie dopowiedziec czytajac ulotke nt przyjmowania
              pigulki. wiesz ile tu takich dziewczyn pisze o tym samym w kolko? miliony
              zanim napiszesz watek "zapytaj" sie swojej ulotki najpierw
    • endzi11 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 14:39
      hmm,to po co jest to forum???w ulotce na moje pytanie odpowiedzi nie ma,no nic
      dziękuje wam bardzo że jestescie takie miłe,pozdawaaimsmile
      • doral2 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 15:31
        po co to jest to forum???

po to, żeby dzielić się doświadczeniami, a nie robić za pogotowie
        antykoncepcyjne dla leniwych dziewuch, którym się nawet do ulotki nie chce zajrzeć!

w ulotce nie ma nic na temat wzięcia dwóch tabletek na raz, a wiesz dlaczego???
        bo się tego nie robi zaczynając stosowanie tabletek.

jest natomiast napisane, że można rozpocząć opakowanie dowolnego dnia pomiędzy 1
        a 5 dniem cyklu, z tym że jeśli dniem rozpoczęcia nie był dzień pierwszy cyklu,
        to należy przez pierszy tydzień zabezpieczać się dodatkowo...

i gdybyś uważnie przeczytała ulotkę, ze zrozumieniem na dokładkę i wyciągnęła z
        niej logiczne wnioski, to już dawno miałabyś odpwiedź na swoje pytania...

czy wystarczajaco jasno i jak krowie na rowie masz już wytłumaczone?

i dodam jeszcze raz - to nie jest pogotowie antykoncepcyjne, nikt tu nie pełni
        dyżurów, żeby niewyedukowanym, leniwym pannicom odpowiadać w trzy sekundy po tym
        jak założą kolejny, idiotyczny wątek w tej samej sprawie, bo nie chce im się
        poszukać informacji w starych wątkach.

i dlatego opadają mi ręce. kropka.
        • agiee1988 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 15:58
          loo pojechalas tongue_out
          nie no zgadzam sie, dokladnie. ja przez 8 miesiecy bylam skazana na ulotke i nie
          pytalam sie co gdzie jak za ile. dopiero przy 9 miesiacu mialam w domu net i
          zagladalam gdzie nie gdzie. tylko czytalam ulotke. jak zapomnialam o czyms a cos
          sie zdarzylo to szukalam na ultoce wink, jak kupilam pigulki to czytalam wnikliwie
          ulotke kilka razy. i wypowiadalam zdania na glos.
          to nie awaryjne forum. mozna zadawac pytania bardziej skomplikowane , ktora
          ulotka nie przewiduje. jak np herbatki a pigulki. ajka skutecznosc.
        • endzi11 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 19:25
          doral2 napisała:

>
          > po to, żeby dzielić się doświadczeniami, a nie robić za pogotowie
          > antykoncepcyjne dla leniwych dziewuch, którym się nawet do ulotki nie chce zajr
          > zeć!

Ulotki nie czytałam nie z lenistwa tylko że jej po prostu nie mam,czytałam tyle
          co w internecie.

>
          > w ulotce nie ma nic na temat wzięcia dwóch tabletek na raz, a wiesz dlaczego???
          > bo się tego nie robi zaczynając stosowanie tabletek.
          >
          > jest natomiast napisane, że można rozpocząć opakowanie dowolnego dnia pomiędzy
          > 1
          > a 5 dniem cyklu, z tym że jeśli dniem rozpoczęcia nie był dzień pierwszy cyklu,
          > to należy przez pierszy tydzień zabezpieczać się dodatkowo...

o widzisz i dziękuje za info bo tego w internetowej ulotce nie było.

>
          >

>
          > czy wystarczajaco jasno i jak krowie na rowie masz już wytłumaczone?

Czy ja Cię gdzieś obraziłam???? jak cie tak drażnią głupie pytania to po co
          wogóle sie wysilasz i odpisujesz? nie szkoda Ci palców???

>
          >
          > niewyedukowanym, leniwym pannicom odpowiadac

i to po co było? musisz rzucac jadem? nie znasz mnie a obrażasz! Dobrze ze ty
          jestes taką wyedukowaną dziewuchą ale i za razem bardzo nie przyjemną i bez
          kultury osobistej!!
          Brak mi słów i szkoda wogóle tu pisac cokolwiek.

>
          >
          • turzyca Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 20:01
            a mozna sie kochaniutka dowiedziec jakim cudem Ty nie masz ulotki? Bo nawet jak
            sie kupuje z rozdzielanego opakowania, to farmaceutka na Twoja prosbe da Ci
            ulotke. Czy po prostu ja wywalilas?
            • doral2 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 22.01.08, 20:38
              Turzyca - wyjęłaś mię to pytanie z ustów.....
    • endzi11 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 23.01.08, 10:00
      Nigdy nie wyrzucam ulotek,jak pisze ze nie mam to nie mam "kochaniutka" jakbym
      ją k...a miała to bym tu nie pisała!!!!
      Skasujcie ten watek bo po prostu żałuje ze tu cokolowiek napisałam skoro tak sie
      tu traktuje ludzi,a tak chamskiej osoby jak ta Doral czy jak jej tam sie nie
      spotkałam na forum.
      • doral2 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 23.01.08, 10:08
        młoda jesteś, jeszcze nie jedną osobę w życiu spotkasz i to sto razy gorszą ode
        mnie...

i nie piernicz, że nie masz ulotki, bo leki sprzedaje się RAZEM z ulotką... no,
        chyba że masz z przemytu albo weszłaś w ich posiadanie inną, nielegalną
        drogą..to wtedy i owszem, ulotki może nie być...

a przy okazji może ten wątek zmusi cię do uprzedniego poszukania informacji na
        własną rękę, poczytania wątków na forum i dopiero na samym końcu zadawania
        pytania, na które odpowiedź na tym forum była podawana
        203984032487349749873473290 razy...tylko ci się poszukać jej nie chciało..
        • agiee1988 Re: Pytanie dotyczące 1 opakowania tabletek 23.01.08, 12:16
          mialam to napisac. a doral i turzyca nie sa zlosliwe, bo ja nie poczulam ich
          jadu na wlasnej skorze ?! one poprostu sa zmeczone i poirytowane kolejnym
          pytaniem o pigulki- kiedy sie je bierze?
          dziewczyna :
          albo ma z nielegalnego zrodla ? zalecam pojscie do lekarze czy aby przypadkiem
          tobie nie zaszkodzi i nie masz przeciwskazan.
          moze ona jeszcze pigulek nie ma a sie zastanawia? zalecam pojscie do lekarza. on
          wszystko wyjasni
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka