Dodaj do ulubionych

do stalych forumek

22.01.08, 23:54
Proponuje watek podobny jak ulotkowy (czyli stricte informacyjny, bez miejsca
na dyskusje), ale ze nieco bardziej skomplikowany to chce go poddac pod
dyskusje, ew. wspolnie zaprojektowac, a potem dopiero pisac.

Chodzi oczywiscie o najpopularniejsze pytania. big_grin Poniewaz niektore
zagadnienia trudno sformulowac w postaci pytan to niech beda tez hasla ogolne.

proponuje wiec spisac te pytania i zaczne od naszego ulubionego:
-od kiedy jestem zabezpieczona biorac pigulki?
-czy moge zrobic przerwe dluzsza niz 7 dni?
-czy moge zrobic przerwe krotsza niz 7 dni?
-co oslabia dzialanie pigulek?
(tu proponuje linka do konkurencyjnego forum, gdzie jest robiony spis. Obok
oczywiscie nakazu czytania ulotek i konsultacji z lekarzem i przypominania
przy kazdej wizycie, ze sie bierze pigulki)
-wymioty/biegunka
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: do stalych forumek 23.01.08, 08:28
      pomysł jest przedni, jednakowoż mam niejakie obawy....

nie będzie ten wacik czytany, tak samo jak nie jest czytany wacik z ulotkami...
      zawsze wpadnie jakaś leniwa dziewucha, z pytaniem na poziomie ameby i bedzie się
      rzucać jak wesz na grzebieniu, że się ją odsyła do innego wacika w celu
      poczytania i wysnucia własnych wniosków,....
      a potem jeszcze będzie nam wmawiać, że w linkowanym waciku nie ma jasnej i
      wyraźnej odpowiedzi na jej jedyny i niepowtarzalny przypadek....
      • 1mzeta Re: do stalych forumek 23.01.08, 09:10
        Dokładnie, nic dodać nic ująć. Napracujesz się Turzyca i czas stracisz.
        Zawsze jakiś leń wyskoczy z mega super pytaniem-niestety.
        • doral2 Re: do stalych forumek 23.01.08, 09:47
          Emzeta - twój pomysł z konkursem na najdurniejsze pytanie bardzo mi się spodobał
          wink))
          • doral2 Re: do stalych forumek 23.01.08, 09:50
            i tutaj forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=42330757 jest watek o
            zapomnianych tabletkach, na samej górze wstępu siedzi, myślisz, że któraś ameba
            to czyta???
            ja to przeczytałam z samej ciekawości, chociaż akurat tabletek nie biorę, ale
            watek poczytałam...
            • cn_tower Re: do stalych forumek 23.01.08, 14:46
              ameba? brak mi słów...
              • turzyca Re: do stalych forumek 23.01.08, 15:28
                cn_tower nie wiem, czy sama bym uzyla tego slowa, ale... tuz obok masz watek, w
                ktorym po dokladnym wytlumaczeniu czego co i tak jest w ulotce autorka zadala
                pytania z cyklu "szarych komorek nigdy nie posiadalam". a potem obrazila sie za
                pytanie o ulotke.
                Ja po prostu szukam pomyslow, jak postepowac z osobami, ktore nie uznaja za
                stosowne uzywac mozgu, zeby tracic, jak najmniej czasu i nerwow.

PS uprzedze kolejne pytanie: to forum ma sens. Wiele osob zadaje sensowne
                pytania, na ktore nie ma odpowiedzi ani w ulotce ani w inny latwy sposob. Ale
                jest ten zbiorek, ktory po raz 32589395015305393025 zada pytanie "od ktorego
                dnia jestem zabezpieczona?"
                • doral2 Re: do stalych forumek 23.01.08, 15:42
                  Cn_tower - wzięłaś amebę osobiście do siebie?

sądzę, że ameba jest zdecydowanie lepszym określniem, niż na przykad: idiotka,
                  kretynka, bezmógowiec, myśląca_inaczej, nie_myśląca_wcale. itd...

ale jeśli masz inny pomysł (zamiast ameby, chetnie wysłucham...

a zasadność istnienia forum możesz sobie zbadać, chociażby w wątku o stanie
                  zapalnym przy spiralce, gdzie koleżanka przed wyjęciem spirali borykała się ze
                  stanami zapalnymi, wyjęła spiralę i dyskusja toczy się dalej, na poziomi,
                  konkretna i z nowymi pomysłami....

i to jest sens tego forum, a nie robienie za pogotowie antykoncepcyjne dla osób
                  na tyle leniwych, że nawet nie chce się im skorzystać z wyszukiwarki na forum,
                  przeczytać ulotki i uruchomić myślenie....
                  koleżanka Emzeta chyba jednak słusznie postulowała o obowiązkowy egzamin u
                  ginekologa z czytania ulotek ze zrozumieniem...

bez obrazy, wypowiadam jedynie swoją opinię i niekoniecznie każdy musi się z nią
                  zgadzać...
                  • agiee1988 Re: do stalych forumek 23.01.08, 16:26
                    hmm. ignorowac watki tego typu : czy jestem zabezpieczona od 1 tabl. co bedzie
                    jesli wezme w 2 czy 3 dniu cyklu tab. ??

albo odpowiadac z linkiem z ulotki : POCZYTAJ SOBIE
                    • doral2 Re: do stalych forumek 24.01.08, 11:00
                      agiee1988 napisała:

> hmm. ignorowac watki tego typu : czy jestem zabezpieczona od 1 tabl. co bedzie
                      >
                      > albo odpowiadac z linkiem z ulotki : POCZYTAJ SOBIE

przecież odsyłamy do ulotek...żadna róznica czy odsyłamy do ulotek papierowych
                      czy elektroniznych, kiedy i tak nie są czytane....

do koleżanki Tower - jeżeli słowo "ameba" jest dla ciebie epitetem, to
                      współczuję przewrażliwienia...
                      słowo "ameba" doskonale odzwierciedla stan umysłu niektórych osób pytających na
                      tym forum, kiedy wyłączają myślenie lub nie włączają go wcale....
                • cn_tower Re: do stalych forumek 23.01.08, 20:18
                  ja rozumiem bardzo dobrze, o czym piszesz, ale nie rozumiem jaki cel ma próba
                  poniżania człowieka, porównywanie Go do jednokomórkowca, i dokładnie odkąd
                  czytam sporadycznie to forum to z Twojej strony nawet irytacja nie była
                  jednoznaczna z ubliżaniem komukolwiek, ludzie są różni, forum to czytają zarówno
                  nastolatki jak i doświadczone kobiety, zawsze gdzieś od czegoś się zaczyna...
                  Jeżeli chodzi o autora tego epitetu to nawet nie chce mi się komentować,kultura
                  osobista albo jest albo jej nie ma...
                  Rację co do Waszej frustracji rozumiem ale ww epitetów nie, wg mnie szczęśliwy
                  człowiek z poczuciem własnej wartości nie musi nikogo obrażać.
                  • agiee1988 Re: do stalych forumek 26.01.08, 00:17

> hmm. ignorowac watki tego typu : czy jestem zabezpieczona od 1 tabl. co bedzie
                    >
                    > albo odpowiadac z linkiem z ulotki : POCZYTAJ SOBIE

>przecież odsyłamy do ulotek...żadna róznica czy odsyłamy do ulotek >papierowych
                    >czy elektroniznych, kiedy i tak nie są czytane....

no wiem, widze to. ale odpowiedziec jednym postem- masz ulotke poczytaj sobie,
                    i napisac na zakonczenie : "ty sie skup a my nie bedziemy ci przeszkadzac w
                    czytaniubig_grin" i skasowac np caly watek potem

(ew i zadnych dodatkowych odp juz nie wysylactongue_out)

albo jak mowilam na samym poczatku. zignorowac posty, nie odp wcale na nie.
                    albo skasowac watek nie zostawiajac odp.

napisze sie tylko w gl temacie : kasowanie watkow-powody
                    1)
                    2)
                    ..
                    XX) twoja ulotka lub podane ulotki elektroniczne lub google. wystarczy byc sama
                    sobie poszukala odp. po co wiec zasmiecasz forum tongue_out

--
                    Pavarotti & Sepultura - Roots Bloody Roots
                    Children Of Bodom - Are You Dead Yet?
                    • turzyca Re: do stalych forumek 28.01.08, 19:27
                      Kasowanie nie wchodzi w gre. Na tym forum kasowane sa tylko posty lamiace prawo
                      (tzn. dotyczace obrotu lekami poza apteka.)

Mozemy wklejac np taki tekst: "Powyzszy tekst lamie regulamin forum
                      antykoncepcja (punkt "zanim zapytasz przeczytaj ulotke"). Zgodnie z zasadami
                      forum gazeta.pl na takie pytania nie nalezy udzielac odpowiedzi."
                      Wywazone, jasne i podparte prawem. ;P

Choc po przeczytaniu wiekszosci ulotek jednak bym napisala, ze przy tabletkach
                      jest sie zabezpieczonym od pierwszego dnia, a przy przerwie dluzszej niz
                      siedmiodniowa (czy to odstawienie, czy przerwa kilkumiesieczna) jest sie
                      zabezpieczonym do ostatniej pigulki. Bo jednak czesto explicite tego w ulotkach
                      nie ma. Niech bedzie jedno miejsce, do ktorego mozna odeslac.
      • zosiaczek25 swoja droga 28.01.08, 17:00
        Nie potrafie pojac, jak dostajac jakis nowy lek, nie ma sie ciekawosci, zeby
        zajrzec do ulotki? Nie wiem. Mi sie jeszcze cos takiego nie zdarzylo, ale ja
        jestem dziwna. Bo mysle sobie, a co jak w skladzie jest cos, czego brac nie
        moge, na co mam alergie, co moze zakocac dzialanie innych lekow. To zamiast od
        razu dzwonic do siostry, kolezanki i truc im d..e, albo pisac durne pytania na
        forum, lepiej i szybciej przeczytam ulotke. Na serio zastanawiam sie, co kieruje
        kobietami, ktore nie maja takiego odruchu.
    • zosiaczek25 oj nie wiem 28.01.08, 16:22
      Pomysl oczywiscie pozytywny. Ale wszystkie te informacje i tak sa zapisane w
      ulotkach lub mozna je znalezc w necie. Problem tylko polega na tym, zeby sie
      komus chcialo rozwinac ulotke, lub stuknac w googlach odpowiednie haslo.
      Tymczasem zasmiast tego, co widac na forum, latwiej jest zadawac wiecznie te
      same podstawowe naiwne pytania. Dlatego tez watpie, czy osoby, ktorym sie nie
      chce przeczytac ulotke, beda zagladaly do tego watku. Podejrzewam, ze pewnemu
      procentowi forumek i tak to nie pomoze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka