Dodaj do ulubionych

Copper T 380A

05.08.08, 11:36
Mam pytanie - lekarz powiedział mi, że ta wkładka jest na 4 lata. w domu, jak
zaczęłam oglądać ulotkę, to przeczytałam, że jest na 10 lat.

Czy to kwestia tego, że w Polsce, ta wkładka jest zarejestrowana i dopuszczona
na 4 lata, a gdzie indziej, np. USA jest na 10 lat?
Obserwuj wątek
    • sundry Re: Copper T 380A 05.08.08, 15:01
      To chyba zależy od uznania lekarza.Na stronce dystrybutora znalazłam info:
      "Wskaźniki nieprzerwanego stosowania wkładki wewnątrzmacicznej jest generalnie
      najwyższy spośród wszystkich odwracalnych środków antykoncepcyjnych. Wspólne
      dane badań Rady Ludności oraz Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że 77%
      kobiet stale stosuje Copper T 380A przez okres jednego roku. 60% kobiet stosuje
      wkładkę przez dwa lata i prawie 50% przez trzy lata, a 29% nieprzerwanie przez
      osiem lat."
      Tu źródło:
      www.amed.net.pl/index.php?option=com_josdirectory&Itemid=36&func=detail&id=1
      • doral2 Re: Copper T 380A 05.08.08, 17:17
        dziw nad dziwy surprised
        ja nosiłam pięć lat, więc teraz to już w ogóle masz zamotane w głowie...

hmm...ale o 10 latach to mówiąc szczerze słyszę po raz pierwszy...
        • kirki Re: Copper T 380A 05.08.08, 19:31
          No właśnie, te 10 lat, to nie jest dla mnie wielkie zdziwienie, bo ta sama
          wkładką (typ, zawartość miedzi) w USA, Indiach i wielu innych krajach jest
          rekomendowana i opisywana, jako wkładka na 10 lat. I jeszcze piszą, że jak
          kobieta zakłada po 40 roku życia, to można trzymać dłużej niż 10 lat. Z kolei w
          Kanadzie, to jest właśnie chyba 4 czy 5 lat. Stąd sądzę, że to pewnie kwestia
          tego jak ta wkładka jest zarejestrowana w Polsce.

A może jakiś ekspert farmaceuta by się wypowiedział? Bo do lekarza, to idę
          dopiero pod koniec miesiąca
          • doral2 Re: Copper T 380A 06.08.08, 07:52
            niestety, ale nie ma tu ekspertów ani farmaceutów, ani lekarzy, ani ginekologów....

to forum zwykłych użytkowników różnych form zabezpieczeń antykoncepcyjnych,
            gdzie użytkownicy wymieniają się swoimi doświadczeniami oraz mocno nieekspercką
            wiedzą w temacie...
            • wiedziemek Re: Copper T 380A 06.08.08, 20:42
              według producenta jest na lat 10 (na tyle gwarantuje skuteczność jej działania),
              jednakże pamiętajmy, ze to miedź, która się utlenia, więc może jednak zgodzić
              się z lekarzem - w Polsce jest najczęściej stosowana przez lat 5, oczywiście
              ginekolog nie będzie Ci sprawdzał jak długo ją masz, więc możesz i te 10 lat (to
              nie kwestia rejestracji raczej, a jakichś doświadczeń)
              • agiee1988 Re: Copper T 380A 06.08.08, 21:44
                ja ja mam na 3 lata czyli jeszcze inaczaje wink
                • doral2 Re: Copper T 380A 07.08.08, 08:06
                  no to jesteśmy tak samo mądre jak i na początku dyskusji big_grinDDDDDDDDDD
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka