Dodaj do ulubionych

przerwanie brania tabletek - bole nog...

02.09.08, 05:55
Przez prawie 2 lata bralam cilest - czulam sie po nim bardzo dobrze. Jednak lekarz zaproponowal zmiane na novynette - bo maja mniej hormonow. Zgodzilam sie na zmiane i biore je od prawie dwoch miesiecy. Nie czuje sie po nich tak dobrze jak po cilescie. Bardzo mnie martwia bole nog. Tydzien temu zrobilam badania krwii - uklad krzepniecia i proby watrobowe. Wyniki bardzo dobre, w normie. Powiedzialam lekarzowi o skutkach ubocznych novynettu i zaproponowal kontracept. Jestem teraz przy 17 tabletce novynette i siedze i zastanawiam sie co zrobicsad. Czy rzucic je teraz w cholere i nic nie brac, czy rzucic i brac po 7 dniowej przerwie kontracept (ale czy dzialanie antykoncepcyjne bedzie zachowane?). Czy moze rzucic i bez przerwy zaczac brac kontracept?
Skład tabletek: novynette - 0,02 mg ethinylestradiolum + 0,15 mg desogestrelum
kontracept - 0,02 mg ethinylestradiolum + 0,075 mg gestodenum
Aha, sprobuje sie dzisiaj dodzwonic do przychodni, do ktorej chodze, moze tam mi powiedza co zrobic... I bardzo prosze o wypowiedzi nieironicznesmile
Obserwuj wątek
    • kr_ka_11 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog... 02.09.08, 07:02
      wg mnie powinnas zakończonyc opakowanie i po 7 dniowej przerwie wziac
      contracept, wtedy ochrona bedzie zachowana (ten contracept to składowy
      odpowiednik logestu i harmonetu a te maja taki sam sklad co novynette). nie
      koncz opakowania na 18 tabletce i nie bierz nowych pigulek po tygodniowej
      przerwie bo rozchwiejesz sobie gospodarke hormonalna. wytrzymasz chyba jeszcze
      te 3 dni, prawda? swoja droga, skoro ten novynette ci nie pasuje, to po co
      lekarz przepisal ci inny o tym samym skladzie? dla mnie to troche dziwne.
      • doral2 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog... 02.09.08, 07:41
        skoro dobrze się czułaś po cileście, to nie wiem po kiego lekarz ci zmienił na
        inne uncertain
        coś ten lekarz podejrzany....
        • kr_ka_11 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog... 02.09.08, 09:28
          na mojego gina nie moge narzekac, choc ten rowniez probowal kiedys zmienic mi
          tabletki z yasmin na milvane. wypisal 3 recepty. na jedno opakowanie milvane, na
          6 jakby mi "podeszly" i na 6 opakowan yasmin. nie odwazylam sie zmienic, bo
          stwierdzilam, ze poki co nie ma sensu skoro yasmin mi sluzy. on tlumaczyl, ze w
          moim wieku (prawie 26 lat) bardziej wskazane jest przyjmowanie antykoncepcji
          trojfazowej bo bardziej "nasladuje" naturalny cykl kobiety, dodatkowo mialam juz
          problemy z prawym jajnikiem. tak czy inaczej dal mi wybor. autorce nie bardzo i
          jeszcze przy ewidentnych skutkach ubocznych kontynuuje traktowanie jej takim
          samym skladem, nie zlecajac zadnego oznaczenia poziomu hormonow. jest to
          faktycznie troche nietypowe.
          • elka116 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog... 02.09.08, 13:14
            Udalo mi sie dzisiaj pojsc do lekarzasmile. Powiedzialm o bolu nog i lekarz powiedzial, zeby nie przerywac opakowania. Zapisal mi Cyclo3Fort + polopiryne i powiedzial, zeby sie przemeczyc te 4 dni. A potem juz w ogole nie brac hormonow. Od razu mowie, ze ten lekarz jest negatywnie nastawiony do tabletek antykoncepcyjnych i zawsze mnie uprzedzal o skutkach,o zakrzepicy i troche odradzal - widac mial racjewink. Lekarzae w tej przychodni sa z reguly kiepscy, tylko jeden jest dobry, ale on tylko w poniedzialki przyjmuje i zwykle sa takie tabuny kobiet, ze nie mozna sie dopchac. Sama musialam prosic o skierowanie na proby watrobowe i uklad krzepniecia, o cytologie to samo. Badn hormonow tez neistety nikt mi nie robilsad.
            Nie wiem, moze jeszcze pojde do jednego lekarza, ale cos mi sie wydaje, ze bede musiala zrezygnowac z tabletek. A co do zmiany z cilestu - ja nie chcialam, dobrze sie po nim czulam. Ale sie uparl, ze jestem mloda i ze nei moge takiej konskiej dawki hormonow brac. No i w sumie to nawet mi sie ten pomysl spodobal, ludzilam sie, ze moze bede sie mniej truc. Jak sie po novynette czulam zle, poszlam po zmiane to mi kontracept dali, juz sama nie wiem co robicwink...
            • elka116 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog... 02.09.08, 13:16
              novynette nie ma takiego samego skladu jak logest=harmonet=kontracept
            • elka116 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 13:29
              Aha, no i polecil mi, zebym sobie zalozyla spiralesmile. I zebym nie szprycowal sie hormonamitongue_out. Moze faktycznie to by bylo dobre rozwiazaniesmile
              • kr_ka_11 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 14:00
                ze jak? spirale? a ile masz lat? na ulotce harmonetu sklad przedstawia sie tak
                samo.
                • doral2 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 14:07
                  zmień lekarza, bo ten cie zabije uncertain//
                  • kr_ka_11 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 14:09
                    no ja tez tez tak sadze.

a co do skladu to jest ten sam co harmonetu i logestu, na tym forum byla juz o
                    tym mowa
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15080&w=81612754&v=2&s=0
                    • kr_ka_11 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 14:17
                      sorry, niedoczytalam Twojego posta. przeczytalam novynette i sklad podany pod
                      spodem (kontracept), tak wiec przepraszam za zamieszanie.
                      • elka116 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 19:51
                        Kurcze, no to ja juz zwariowalamsad... Gdzie ci lekarze sie ksztalca?Ale skoro mnie bardzo bola nogi to chyba to jest przeciwwskazanie do brania hormonow? Biore te tabletki, ktore mi zapisal, biore tez dalej novynette i bola tak samo... Do lekarza innego pojde na pewno, ale niestety dopiero za 2 tygodnie, bo dzisiaj wyjezdzam. Niedlugo koncze novynette, przerwa no i co dalej? Probowac z kontraceptem? Ulotki na inne juz nie zdobede, bo wyjezdzam... Troche sie boje o te nogi, patrzec na novynette nie moge.

A co do spirali mam 20 lat, nie rodzilam - wiem, ze nierodzacym kobietom nie zaleca sie spirali. Ale jak nie spirala to co?
                        • justyna_w24 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 20:08
                          moja kolezanka nie rodzila i miala zalozona spirale dla nierodek

a jak nie spirala to: plastry, zastrzyk, implant, prezerwatywy
                          • 1mzeta Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 20:42
                            "Spirala dla nieródek"-dobre-chyba lekarz co zakładał tak sobie to nazwał bo nie
                            ma czegoś takiego. Moja lekarka powiedziała,że lekarze którzy coś takiego
                            praktykują powinni mieć zakaż wykonywania zawodu. Kiedyś założenie spirali
                            nieródce w głowie się nie mieściło-i dobrze-teraz czasy się zmieniły, spirale
                            niewiele, lekarze kasę z tego mają to i takie brednie wcisną "spirala dla
                            nieródek"-bo budowa wewnętrzna kobiety chyba raczej taka sama......
                            I tylko cieszyć się tym co się dały namówić-nieródki-jeśli żadnych problemów nie
                            mają i nie będą mieć.
                            • justyna_w24 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 21:00
                              1mzeta napisała:

> "Spirala dla nieródek"-dobre-chyba lekarz co zakładał tak sobie to nazwał bo ni
                              > e
                              > ma czegoś takiego.

tak mi powiedziala kolezanka, spirale miala napewno i napewno nie rodzila

nie wiem jak w Polsce, ale w UK sa zakladane spirale dziewczynom, ktore nie rodzily
                              • 1mzeta Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 22:36
                                Ale ja nie twierdzę,że nie miała i że się nie da założyć-jak to się mówi nie da
                                to się tylko parasola w d...rozłożyć.
                                W UK...nie rozśmieszaj mnie z takim tekstem w tym przypadku nawet bo to nie
                                chodzi co gdzie jest dostępne tylko chodzi o kwestię co jest dobre dla zdrowia-
                                jak. np. założenie spirali nieródce.
                                W UK- tabletkę "po" można sobie kupić bez recepty w aptece jak się ma więcej niż
                                14 lat, albo dostać za darmo w razie wpadki w klinice planowania rodziny, a
                                zwykłe tabsy anty w aptece są za darmo-za okazaniem recepty oczywiście. Niedługo
                                ma wejść do ogólnego dostępu pigułka poronna dla kobiet które chcą dokonać
                                aborcji we wczesnym stadium ciąży- w domu.
                                Rozumiesz już o co chodzi?
                                Wiesz na czym polega założenie spirali i jak to wygląda od strony fizjologicznej
                                w przypadku kobiet które rodziły, a nieródek?
                                Wiesz w ogóle na czym polega działanie spirali?
                                Bo wnioskuję,że uważasz,że idziesz rozkładasz nogi, ciach i masz, a sam fakt
                                jest tak nieskomplikowany jak użycie szczoteczki do zębów.
                                Na nieszczęście są tacy lekarze co za pieniądze zrobią wszystko-no tak w razie
                                czego to nie oni będą mieć problemy ze zdrowiem, a sam fakt,że na stronie
                                producenta można doczytać się,że spiralka jest też dla nieródek no cóż-rynków
                                zbytu szuka się tam gdzie się da-pieniądz się liczy i tylko pieniądz.
                                • justyna_w24 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 02.09.08, 22:50
                                  czego sie burzysz? skad niby mam wiedziec jak wyglada zalozenie spirali u
                                  kobiety, ktora nie rodzila? co ja ginekolog-amator jestem?

pisze tylko ze w uk jest zakladana spirala nierodkom i nikt problemu nie robi,
                                  nie wiem jak jest w Polsce bo tam nie mieszkam

napisalam ze moja kolezanka miala taka spirale, nie pamietam jak sie nazywala, i
                                  lekarka ktora jej zakladala powiedziala ze to spirala dla nierodek - czy mowila
                                  prawde czy nie to inna kwestia

i za cholere nie wiem o co ci chodzi, co maja do tego tabletki i zasady na
                                  jakich mozna je dostac w uk?

co do spirali to ja ufam lekarzowi, nie zaglebiam sie w szczegoly anatomiczne,
                                  spirala jest dla mnie srodkiem antykoncepcyjnym, poprostu...
                                  • doral2 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog.... 03.09.08, 08:10
                                    jeśli cię spirala nie przeraża a i lekarz też optuje przy spirali, to załóż,
                                    lepsze to niż hormony.
                                    zakładanie spirali polega na lekkim poszerzeniu kanału szyjki macicy,
                                    sprawdzenie głębokości macicy i włożeniu do niej przedmiotu który przypomina
                                    literę T, o średnicy mniej więcej 3-4 centymetrów.
                                    spirale są plastikowe, z domieszką miedzi, srebra, złota, a najnowszej generacji
                                    mirena z maleńkim pojemnikiem na hormony, które uwalniają się codziennie w
                                    ściśle określonej dawce, działając miejscowo i omijając watrobę.
                                    spirala wbrew powszechnym opiniom NIE jest środkiem wczesnooporonnym, jej
                                    działanie polega na zmianie środowiska macicy na taki, który nie pozwoli na
                                    ewentualne zagnieżdżenie zarodka, zagęszczenie śluzu tak aby nie przepuścić
                                    plemników, a zatem o działaniu wczesnoporonnym nie ma mowy.

przez 3 dni od założenia należy powstrzymać się od współżycia i zakładania
                                    tamponów. po tygodniu z reguły robi się kontrolne usg, żeby stawierdzić czy
                                    wkłądka się nie przesunęła. a potem można korzystać do woli.
                                    wkładka nie wpływa na poziom libido, nie powoduje zmiany wagi ani apetytu (poza
                                    mireną, która niewielki wpływ na to ma).
                                    zalecane jest sprawdzanie obecności spirali po miesiączce, sama sprawdzasz nitki
                                    znajdujące się w pochwie, jesli są to wszystko gra i buczy, w zależności od dnia
                                    cyklu nitki będa niżej lub wyżej, lepiej żeby lekarz nie przycinał ich zbyt
                                    krótko bo wtedy są problemy z domacaniem się ich oraz wyjeciem spirali kiedy
                                    skończy się jej czas przydatności do użytku, nie mówiąc o tym, że partner może
                                    sobie porysować "łepek" wink))

bzdurą jest, że nie można korzystać z tamponów;
                                    między bajki włóż opowieści o wypadnięciu wkładki - trzeba by mieć permanentne
                                    rozwarcie szyjki macicy na conajmniej 4 centymetry, żeby wypadła;
                                    tak samo miedzy bajki włóż opowieści o dzieciach urodzonych ze spiralką w
                                    rączce/główce, bo to jest fizjologicznie niemożliwe;
                                    spirala ma bardzo wysoki wskaźnik pearla, więc nie obawiaj się niepożądanej ciąży.

jak mi się jeszcze coś przypomni, to napiszę smile)
                                    ewentualnie wal na priv.
            • 1mzeta Re: przerwanie brania tabletek - bole nog... 02.09.08, 20:45
              Mnie sam cilest tylko po niespełna roku brania doszczętnie żyły własnie w nogach
              porozpieprzał-i musiałam się pożegnać z tabletkową przygoda po ponad 10-ciu
              latach brania-dzięki cilestowi.
              • elka116 Re: przerwanie brania tabletek - bole nog... 05.09.08, 10:07
                Dzisiaj biore ostatnia tabletke, nogi prawie przestaly bolec - to chyba dzieki tabletkomwink. CO do spirali - pojde jeszcze przynajmniej do jednego lekarza i pogadam z nim. Czy zakladanie jest refundowane przez NFZ? Lekarz u ktorego ostatnio bylam chcial za zalozenie 300 zl (ale chyba prywatnie). Sprawdzalam w internecie i spirala kosztuje kolo 100 zl albo i mniejwink. Nie jestem przekonana, ale plastry, zastrzyki, tabletki i wszelkie hormony chyba odpadaja ze wzgledu na zyly... Prezerwatyw boje sie stosowac ze wzgledu na niska skutecznosc, nie bede ryzykowac ciazy. Doradzcie dziewczyny, do lekarza pojde najwczesniej 17 wrzesnia, bo wtedy wracam z wakacji. Moze jeszcze sprobowac cilest? ALbo ten kontracept? Czy moze lepiej zostawic nogi w spokoju?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka