Dodaj do ulubionych

Kontynuacje

23.01.04, 19:20
Zbrodnia na pisarzu, czy podtrzymanie serii ?
Nieudolność, czy szlachetny czyn ?
---------
Co sądzicie o kontynuacjach, czyli tomach 17-...
Pozwólcie, że ja się wypowiem na końcu.
Obserwuj wątek
    • rubeus Re: Kontynuacje 23.01.04, 19:35
      Nie czytałem żadnej w całości
      przejrzałem pojedyńcze urywki...
      Moim zdaniem zbrodnia - i to karalna :)

Ps. A czy to prawda, że w niektórych wydaniach powieści o PS,
      jeszcze za życia Nienackiego, niektóre fragmenty były 'uwspółcześniane'?
      • lukas1492 Re: Kontynuacje 24.01.04, 18:51
        Tak, to prawda. Np. w "Dziwnych Szchownicach" pisze oCzechach, Niemczech itd.,
        chociaż w starszych wydaniach była Czechosłowacja i RFN. A może to nie chodzi
        o "Dziwne Szchownie" ? W każdym bądź razie coś takiego występuje.
        --------------------
        No, wypowiadajcie się ;)
        • rubeus Re: Kontynuacje 24.01.04, 19:25
          'Dziwne szachownice ' - czyli 'Księga Strachów'... to i tytuły pozmieniane... ?
          • cze67 Re: Kontynuacje 25.01.04, 14:20
            Zgadzam sie z rubeusem - zbrodnia, wyciaganie pieniedzy na sile, tragedia. Czy
            te ksiazki sa zle czy dobre - nie wiem, nie czytalem, ale raczej nie siegaja
            poziomem do pierwowzorow.
            Tak czy inaczej o Winnetou i Old Surehandzie powinien pisac tylko Karol May, o
            przygodach westmana Karola Gordona tylko Wieslaw Wernic, a o Samochodziku tylko
            Nienacki. I na tym bym sprawe zakonczyl. Dopisywanie nowych przygod pseudo-
            samochodzikow jest to prostu dranstwem!
            • kramla Re: Kontynuacje 27.01.04, 09:55
              No to ja fascynatka P. Samochodzika starałam się zdzierżyć którąś z nowych
              części.Fatalne.Niczym kiepska powieść sensacyjna.I w dodatku ten nowy samochód-
              jeep,o ile pamiętam.Nie polecam, szkoda czasu.
    • stonka69 Re: Kontynuacje 27.01.04, 10:29
      Ja nie przeczytałem ani jednej więc nie mogę się wypowiadać ale mam ochotę
      spróbować, tak dla własnego zdania. Możecie coś polecić?

Przeraziły mnie w tym temacie dwie rzeczy: pierwsza to ilość tych książek, na
      stronie kolegi Tragacika jest wręcz napisane, że te książki powstają w takim
      tempie, że on nie nadąża ich dopisywać... przy takiej masówie nie wierzę, że
      utrzymana została jakość...

Druga rzecz to kiedyś przeczytałem, że każdy z autorów troszeczkę inaczej
      widzi swojego Samochodzika w sensie zmienia mu osobowaość. Recenzent napisał,
      że jedenz bohaterów to obecnie razej skrzyżowanie Franza Maurera z 'Psów' z
      Borewiczem :)))

Ciekawe swoją drogą, kto to są Ci ludzie co piszą teraz te książki... czy to
      jacyś znani literaci?
      • aeris Re: Kontynuacje 27.01.04, 16:33
        te kontynuacje nie maja w sobie tego czegos co u nienackiego:(
        • krzywy301 Re: Kontynuacje 30.01.04, 15:52
          Ja bardzo lubie czytać kontynuacje. Co prawda jest to pomysl wykradziony
          Nienackiemu to jednak te książki ciekawią i co przede wszystkim uczą. Na pewno
          dzisiejsza mlodzież chętniej sięgnie po kontynuacje. Nienacki byl miastrzem,
          ale niedużobrakuje Niemirskiemu.
          • umo Re: Kontynuacje 10.03.04, 17:27
            Jakby nie bylo to Niemirski to nikt inny niz Andrzej Pilipiuk czyli autro
            bardzo fajnej serii o przygodach Jakuba Weydrowicza -amatora egzorcysty i
            bardzo dobrego bimbrownika :)
    • bigmaciek Re: Kontynuacje 02.02.04, 12:46
      Pan Samochodzik dla mnie się skończył w momencie kiedy zginął (celowo piszę
      zginął) jego wehikuł. Moment uderzenia pociągu przeżyłem dosłownie, jakby coś w
      moim życiu się bezpowrotnie skończyło. Ten wehikuł miał duszę która przwijała
      się przez wszystkie powieści i był tym atrybutem który w końcu dał PS jego
      przezwisko.

Jeep to już nie jest to. Ale...pomimo, że dla mnie kontynuacje nic już nie
      znaczą stanowią one źródło wiedzy i chyba są dla młodszego pokolenia
      wartościowe (kilka pierwszych przeczytałem). W końcu James Bond też musiał się
      odmłodzić.

Słowem "the show must go on" choć trudno nie doszukać się w działaniach Warmii
      zbijania kasy na legendzie.
    • ansuz76 Re: Kontynuacje 07.02.04, 15:04
      Pytacie, czy pisali to znani literaci. Szumski to pseudonim Andrzeja
      Philipiuka, znanego pisarza sf... Ale sam przyznaje w wywiadach, że
      Samochodziki pisze dla kasy i szybko, bo to jego źródło utrzymania.
      • tragacik Re: Kontynuacje 09.02.04, 09:22
        ansuz76 napisał:

> Pytacie, czy pisali to znani literaci. Szumski to pseudonim Andrzeja
        > Philipiuka, znanego pisarza sf... Ale sam przyznaje w wywiadach, że

Ja w kwestii formalnej - Szumski to pseudonim Ignaciuka, natomiaast Pilipiuka
        to Olszakowski
        • lukas1492 Re: Kontynuacje 10.02.04, 22:02
          Rozbicie Wehilkułu przeżyłem następująco:
          -yyyy....eee.... i otwarta gęba przez 5 minut, a potem łza w oku...

Pilipiuka nie mogę ścierpieć. Nie mogę ścierpieć jego charakteru i osobowości
          (w jednym z wywiadów traktuje czytelników jako "gawiedź), ani jego książek
          (jego "samochodziki" to 150- stronicowe broszurki", na dodatek pełne głupot
          [widać, że pisze sf...], a sam autor pozuje na człowieka znającego największe
          tajemnice wywiadów. Ocena: nieklasyfikowany :(

Miernicki, czyli Mierzyński. Uff... Jest dziennikarzem-reporterem z Olsztyna.
          Jego kontynuacje dotyczą historii najczęściej Warmii i Mazur, a szczególnie II-
          wojny światowej.I to jest "plus". Niestety dziennikarz z Olsztyna nie dorównuje
          Mistrzowi i trochę robotę spaprał.
          Jego drugim "plusem" jest to, że jest fanem Nienackiego (w przeciwuieństwie
          Pilipiuka). Ocena: dotateczny minus.

Niemirski jest zdecydowanie najlepszy. Ma artystyczne zacięcie, nie pisze
          farmazonów jak Pilipiuk, a przytacza fakty. Poza tym jeg książki wywołują
          emocję u odbiorcy (Pilipiuka czytasz jakbyś oglądał film z Van-Damem albo o
          Bondzie). Ocena: dobry

A więc autorzy powoli ustępują miejsca Niemirskiemu. Pilipiuk powoli się
          wycofuje (na szczęście ;)

Niemirski jeszcze moze być, ale to co narobił Pilipiuk nie mieści się w pale.
          • edeka5 Re: Kontynuacje 16.02.04, 12:02
            Jestem "starszym" pokoleniem czytającym PS i może trochę inaczej podchodzę do
            ich treści. Bardziej mnie interesuje wątek historyczno-geograficzny niż fabuła.
            Dlatego czytałam też kontynuacje. Z mieszanymi uczuciami. Zależnymi od autora.
            Zgadzam się z opinią Lukasa, co do "klasy" autorów. Najlepiej mi się czytało
            Miernickiego i Niemirskiego. Lubię poznawać historię terenów które choć trochę
            znam, dlatego książki dotyczące Mazur i Mazowsza odpowiadają mi. Na pewno nie
            jest to ambitna literatura, ale przyswajanie w ten sposób historii - czemu nie?
            • turek123 Re: Kontynuacje 11.03.04, 16:48
              edeka5 napisała:

> Jestem "starszym" pokoleniem czytającym PS i może trochę inaczej podchodzę do
              > ich treści. Bardziej mnie interesuje wątek historyczno-geograficzny niż
              fabuła.
              >
              > Dlatego czytałam też kontynuacje. Z mieszanymi uczuciami. Zależnymi od
              autora.
              > Zgadzam się z opinią Lukasa, co do "klasy" autorów. Najlepiej mi się czytało
              > Miernickiego i Niemirskiego. Lubię poznawać historię terenów które choć
              trochę
              > znam, dlatego książki dotyczące Mazur i Mazowsza odpowiadają mi. Na pewno nie
              > jest to ambitna literatura, ale przyswajanie w ten sposób historii - czemu
              nie?

Coś w tym jest. Przyznam się, że podczytywałem trochę kontynuacji. NIe ze
              względu na bohaterów, czy akcję, ale na pomysły - zwłaszcza Pilipiuk wykazywał
              się wiedzą. Studiowałem z nim na archeologii i widzę, że sporo zaczerpnął z
              wykładów;-)np. Arka Noego. Z przyjemnością poczytałem o Baronie von Ungernie
              (ciekawa postać) czy o warszawskich fortach. Akurat Pilipiuk przekazywał
              najwięcej wiedzy moim zdaniem
              pozdr

• lou24 Re: Kontynuacje 11.02.04, 00:34
      nie czytalam zadnej kontynuacji PS i nie zamierzam.
      uwazam, ze zamiast jakiejs chaly, jak domyslam sie jest PS 2 powinien powstac
      przewodnik po miejscach, w ktorych pan Tomasz przezywal swoje przygody (taki z
      prawdziwymi nazwami miejscowosci itp.)
      • czekolada72 Re: Kontynuacje 11.02.04, 11:35
        Swietny pomysl!!
        • lukas1492 Re: Kontynuacje 11.02.04, 12:00
          Na stronie:
          www.nienacki.art.pl znajdują się opisy wraz ze zdjeciami
          • annaprzygoda Kontynuacje - szkoda gadać 25.03.04, 19:22
            Kiedy dowiedziałam się o kontynuacji serii Samochodzików miałam mieszane
            uczucia, choć cieszyłam się, że Tomasz nie zginął i nadal będzie przeżywał
            kolejne przygody. W końcu sama niegdyś, po przeczytaniu kolejnego tomu,
            tworzyłam własne historie o Panu Samochodziku. Jednak scena zniszczenia
            wehikułu uświadomiła mnie, o żałosnym charakterze kontynuacji. Co ciekawe,
            chyba jeszcze bardziej niż wehikułu, żal mi było...Batury. Lubiłam ta postac.
            No a niejaki Paweł Daniec to twór przedziwny - istny Supermen, którego
            doskonałośc dobiła mnie już na samym początku. Przeczytałam kilka pozycji
            nowych autorów i wszystkie były dosć kiepskie, nie dorównywały warsztatowi
            Nienackiego, no i co najgorsze, wypaczyły potwornie postać Tomasza...
            Zbrodnia :-(
            • woloduch1 Re: Kontynuacje - szkoda gadać 28.03.04, 20:09
              Jeszcze nie mialem okazji czytac zadnej kontynuacji, ale przeczucia mam
              niedobre. Do tej pory, kazda kontynuacja pisana przez innego autora byla,
              powiedzmy to bardzo oglednie, niedobra - nowe pomysly, metody, zmiany
              charakterologiczne itp. - najlepszym przykladem (anty), o jakim moge pomyslec,
              to kontynuacja "Fundacji" Asimova, popelniona przez 3 "Killer B's" - powinno byc
              "Killer bees" - czyta tragedia. No, ale to powinno isc na inne forum.

Pozdrawiam

Woloduch
              • anq88 Re: Kontynuacje - szkoda gadać 10.04.04, 12:51
                Hmm ja przeczytałam Rycerza Jędrzeja i jeszcze chyba 2 kontynuacje innych
                autorów i jestem bardzo rozczarowana. Ponoć nowe Samochodziki miały odpowiadać
                młodemu pokoleniu, a jak dla mnie beznadzieja, choć do stargeo pokolenia nie
                należę. Już lepiej było zostawić niedokończone pomysły Nienackiego w spokoju i
                pozostawić przyjemne wspomnienia. A teraz niejeden czytelnik na hasło "Pan
                Samochodzik" - krzywi się niechętnie. Pozdrawiam :*;)
                • lukas1492 ALUZJA !!! 12.04.04, 22:39
                  Uwielbiam, albo nienawidzę Pilipiuka, za to co napisał w tomie 24!
                  "Tajemnice Warszawskich Fortów" !
                  Znajdzcie stronę 51!
                  I Warmia się na to nabrała!
                  Genialne!
                  --------
                  Kto zgadnie o co chodzi?!
    • edeka5 Re: Kontynuacje 23.05.04, 19:14
      Na Targach Książki "Warmia" wystawiała kontynuacje Pana Samochodzika do 66 tomu.
      • lukas1492 Re: Kontynuacje 23.05.04, 20:59
        MAm nadzieję, że się zbłaźni ;)
        Niektórzy "nie w temacie" dostaną szkoku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka