lukas1492 23.01.04, 19:20 Zbrodnia na pisarzu, czy podtrzymanie serii ? Nieudolność, czy szlachetny czyn ? --------- Co sądzicie o kontynuacjach, czyli tomach 17-... Pozwólcie, że ja się wypowiem na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rubeus Re: Kontynuacje 23.01.04, 19:35 Nie czytałem żadnej w całości przejrzałem pojedyńcze urywki... Moim zdaniem zbrodnia - i to karalna :) Ps. A czy to prawda, że w niektórych wydaniach powieści o PS, jeszcze za życia Nienackiego, niektóre fragmenty były 'uwspółcześniane'? Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Re: Kontynuacje 24.01.04, 18:51 Tak, to prawda. Np. w "Dziwnych Szchownicach" pisze oCzechach, Niemczech itd., chociaż w starszych wydaniach była Czechosłowacja i RFN. A może to nie chodzi o "Dziwne Szchownie" ? W każdym bądź razie coś takiego występuje. -------------------- No, wypowiadajcie się ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rubeus Re: Kontynuacje 24.01.04, 19:25 'Dziwne szachownice ' - czyli 'Księga Strachów'... to i tytuły pozmieniane... ? Odpowiedz Link Zgłoś
cze67 Re: Kontynuacje 25.01.04, 14:20 Zgadzam sie z rubeusem - zbrodnia, wyciaganie pieniedzy na sile, tragedia. Czy te ksiazki sa zle czy dobre - nie wiem, nie czytalem, ale raczej nie siegaja poziomem do pierwowzorow. Tak czy inaczej o Winnetou i Old Surehandzie powinien pisac tylko Karol May, o przygodach westmana Karola Gordona tylko Wieslaw Wernic, a o Samochodziku tylko Nienacki. I na tym bym sprawe zakonczyl. Dopisywanie nowych przygod pseudo- samochodzikow jest to prostu dranstwem! Odpowiedz Link Zgłoś
kramla Re: Kontynuacje 27.01.04, 09:55 No to ja fascynatka P. Samochodzika starałam się zdzierżyć którąś z nowych części.Fatalne.Niczym kiepska powieść sensacyjna.I w dodatku ten nowy samochód- jeep,o ile pamiętam.Nie polecam, szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
stonka69 Re: Kontynuacje 27.01.04, 10:29 Ja nie przeczytałem ani jednej więc nie mogę się wypowiadać ale mam ochotę spróbować, tak dla własnego zdania. Możecie coś polecić? Przeraziły mnie w tym temacie dwie rzeczy: pierwsza to ilość tych książek, na stronie kolegi Tragacika jest wręcz napisane, że te książki powstają w takim tempie, że on nie nadąża ich dopisywać... przy takiej masówie nie wierzę, że utrzymana została jakość... Druga rzecz to kiedyś przeczytałem, że każdy z autorów troszeczkę inaczej widzi swojego Samochodzika w sensie zmienia mu osobowaość. Recenzent napisał, że jedenz bohaterów to obecnie razej skrzyżowanie Franza Maurera z 'Psów' z Borewiczem :))) Ciekawe swoją drogą, kto to są Ci ludzie co piszą teraz te książki... czy to jacyś znani literaci? Odpowiedz Link Zgłoś
aeris Re: Kontynuacje 27.01.04, 16:33 te kontynuacje nie maja w sobie tego czegos co u nienackiego:( Odpowiedz Link Zgłoś
krzywy301 Re: Kontynuacje 30.01.04, 15:52 Ja bardzo lubie czytać kontynuacje. Co prawda jest to pomysl wykradziony Nienackiemu to jednak te książki ciekawią i co przede wszystkim uczą. Na pewno dzisiejsza mlodzież chętniej sięgnie po kontynuacje. Nienacki byl miastrzem, ale niedużobrakuje Niemirskiemu. Odpowiedz Link Zgłoś
umo Re: Kontynuacje 10.03.04, 17:27 Jakby nie bylo to Niemirski to nikt inny niz Andrzej Pilipiuk czyli autro bardzo fajnej serii o przygodach Jakuba Weydrowicza -amatora egzorcysty i bardzo dobrego bimbrownika :) Odpowiedz Link Zgłoś
bigmaciek Re: Kontynuacje 02.02.04, 12:46 Pan Samochodzik dla mnie się skończył w momencie kiedy zginął (celowo piszę zginął) jego wehikuł. Moment uderzenia pociągu przeżyłem dosłownie, jakby coś w moim życiu się bezpowrotnie skończyło. Ten wehikuł miał duszę która przwijała się przez wszystkie powieści i był tym atrybutem który w końcu dał PS jego przezwisko. Jeep to już nie jest to. Ale...pomimo, że dla mnie kontynuacje nic już nie znaczą stanowią one źródło wiedzy i chyba są dla młodszego pokolenia wartościowe (kilka pierwszych przeczytałem). W końcu James Bond też musiał się odmłodzić. Słowem "the show must go on" choć trudno nie doszukać się w działaniach Warmii zbijania kasy na legendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ansuz76 Re: Kontynuacje 07.02.04, 15:04 Pytacie, czy pisali to znani literaci. Szumski to pseudonim Andrzeja Philipiuka, znanego pisarza sf... Ale sam przyznaje w wywiadach, że Samochodziki pisze dla kasy i szybko, bo to jego źródło utrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
tragacik Re: Kontynuacje 09.02.04, 09:22 ansuz76 napisał: > Pytacie, czy pisali to znani literaci. Szumski to pseudonim Andrzeja > Philipiuka, znanego pisarza sf... Ale sam przyznaje w wywiadach, że Ja w kwestii formalnej - Szumski to pseudonim Ignaciuka, natomiaast Pilipiuka to Olszakowski Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Re: Kontynuacje 10.02.04, 22:02 Rozbicie Wehilkułu przeżyłem następująco: -yyyy....eee.... i otwarta gęba przez 5 minut, a potem łza w oku... Pilipiuka nie mogę ścierpieć. Nie mogę ścierpieć jego charakteru i osobowości (w jednym z wywiadów traktuje czytelników jako "gawiedź), ani jego książek (jego "samochodziki" to 150- stronicowe broszurki", na dodatek pełne głupot [widać, że pisze sf...], a sam autor pozuje na człowieka znającego największe tajemnice wywiadów. Ocena: nieklasyfikowany :( Miernicki, czyli Mierzyński. Uff... Jest dziennikarzem-reporterem z Olsztyna. Jego kontynuacje dotyczą historii najczęściej Warmii i Mazur, a szczególnie II- wojny światowej.I to jest "plus". Niestety dziennikarz z Olsztyna nie dorównuje Mistrzowi i trochę robotę spaprał. Jego drugim "plusem" jest to, że jest fanem Nienackiego (w przeciwuieństwie Pilipiuka). Ocena: dotateczny minus. Niemirski jest zdecydowanie najlepszy. Ma artystyczne zacięcie, nie pisze farmazonów jak Pilipiuk, a przytacza fakty. Poza tym jeg książki wywołują emocję u odbiorcy (Pilipiuka czytasz jakbyś oglądał film z Van-Damem albo o Bondzie). Ocena: dobry A więc autorzy powoli ustępują miejsca Niemirskiemu. Pilipiuk powoli się wycofuje (na szczęście ;) Niemirski jeszcze moze być, ale to co narobił Pilipiuk nie mieści się w pale. Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: Kontynuacje 16.02.04, 12:02 Jestem "starszym" pokoleniem czytającym PS i może trochę inaczej podchodzę do ich treści. Bardziej mnie interesuje wątek historyczno-geograficzny niż fabuła. Dlatego czytałam też kontynuacje. Z mieszanymi uczuciami. Zależnymi od autora. Zgadzam się z opinią Lukasa, co do "klasy" autorów. Najlepiej mi się czytało Miernickiego i Niemirskiego. Lubię poznawać historię terenów które choć trochę znam, dlatego książki dotyczące Mazur i Mazowsza odpowiadają mi. Na pewno nie jest to ambitna literatura, ale przyswajanie w ten sposób historii - czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
turek123 Re: Kontynuacje 11.03.04, 16:48 edeka5 napisała: > Jestem "starszym" pokoleniem czytającym PS i może trochę inaczej podchodzę do > ich treści. Bardziej mnie interesuje wątek historyczno-geograficzny niż fabuła. > > Dlatego czytałam też kontynuacje. Z mieszanymi uczuciami. Zależnymi od autora. > Zgadzam się z opinią Lukasa, co do "klasy" autorów. Najlepiej mi się czytało > Miernickiego i Niemirskiego. Lubię poznawać historię terenów które choć trochę > znam, dlatego książki dotyczące Mazur i Mazowsza odpowiadają mi. Na pewno nie > jest to ambitna literatura, ale przyswajanie w ten sposób historii - czemu nie? Coś w tym jest. Przyznam się, że podczytywałem trochę kontynuacji. NIe ze względu na bohaterów, czy akcję, ale na pomysły - zwłaszcza Pilipiuk wykazywał się wiedzą. Studiowałem z nim na archeologii i widzę, że sporo zaczerpnął z wykładów;-)np. Arka Noego. Z przyjemnością poczytałem o Baronie von Ungernie (ciekawa postać) czy o warszawskich fortach. Akurat Pilipiuk przekazywał najwięcej wiedzy moim zdaniem pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
lou24 Re: Kontynuacje 11.02.04, 00:34 nie czytalam zadnej kontynuacji PS i nie zamierzam. uwazam, ze zamiast jakiejs chaly, jak domyslam sie jest PS 2 powinien powstac przewodnik po miejscach, w ktorych pan Tomasz przezywal swoje przygody (taki z prawdziwymi nazwami miejscowosci itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Re: Kontynuacje 11.02.04, 12:00 Na stronie: www.nienacki.art.pl znajdują się opisy wraz ze zdjeciami Odpowiedz Link Zgłoś
annaprzygoda Kontynuacje - szkoda gadać 25.03.04, 19:22 Kiedy dowiedziałam się o kontynuacji serii Samochodzików miałam mieszane uczucia, choć cieszyłam się, że Tomasz nie zginął i nadal będzie przeżywał kolejne przygody. W końcu sama niegdyś, po przeczytaniu kolejnego tomu, tworzyłam własne historie o Panu Samochodziku. Jednak scena zniszczenia wehikułu uświadomiła mnie, o żałosnym charakterze kontynuacji. Co ciekawe, chyba jeszcze bardziej niż wehikułu, żal mi było...Batury. Lubiłam ta postac. No a niejaki Paweł Daniec to twór przedziwny - istny Supermen, którego doskonałośc dobiła mnie już na samym początku. Przeczytałam kilka pozycji nowych autorów i wszystkie były dosć kiepskie, nie dorównywały warsztatowi Nienackiego, no i co najgorsze, wypaczyły potwornie postać Tomasza... Zbrodnia :-( Odpowiedz Link Zgłoś
woloduch1 Re: Kontynuacje - szkoda gadać 28.03.04, 20:09 Jeszcze nie mialem okazji czytac zadnej kontynuacji, ale przeczucia mam niedobre. Do tej pory, kazda kontynuacja pisana przez innego autora byla, powiedzmy to bardzo oglednie, niedobra - nowe pomysly, metody, zmiany charakterologiczne itp. - najlepszym przykladem (anty), o jakim moge pomyslec, to kontynuacja "Fundacji" Asimova, popelniona przez 3 "Killer B's" - powinno byc "Killer bees" - czyta tragedia. No, ale to powinno isc na inne forum. Pozdrawiam Woloduch Odpowiedz Link Zgłoś
anq88 Re: Kontynuacje - szkoda gadać 10.04.04, 12:51 Hmm ja przeczytałam Rycerza Jędrzeja i jeszcze chyba 2 kontynuacje innych autorów i jestem bardzo rozczarowana. Ponoć nowe Samochodziki miały odpowiadać młodemu pokoleniu, a jak dla mnie beznadzieja, choć do stargeo pokolenia nie należę. Już lepiej było zostawić niedokończone pomysły Nienackiego w spokoju i pozostawić przyjemne wspomnienia. A teraz niejeden czytelnik na hasło "Pan Samochodzik" - krzywi się niechętnie. Pozdrawiam :*;) Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 ALUZJA !!! 12.04.04, 22:39 Uwielbiam, albo nienawidzę Pilipiuka, za to co napisał w tomie 24! "Tajemnice Warszawskich Fortów" ! Znajdzcie stronę 51! I Warmia się na to nabrała! Genialne! -------- Kto zgadnie o co chodzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
edeka5 Re: Kontynuacje 23.05.04, 19:14 Na Targach Książki "Warmia" wystawiała kontynuacje Pana Samochodzika do 66 tomu. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas1492 Re: Kontynuacje 23.05.04, 20:59 MAm nadzieję, że się zbłaźni ;) Niektórzy "nie w temacie" dostaną szkoku... Odpowiedz Link Zgłoś