Dodaj do ulubionych

William Styron - opinie

03.02.04, 10:26
Poszukuję od dawna książki Dotyk ciemności.
Czy ktos ma może do sprzedania?

Ciekawa jestem również opinii nt. Pogrążyc się w mroku, Wybór Zofii,
Na pastwę płomieni i Wyznania Nada Tunera.
M.
Obserwuj wątek
    • Gość: broch Re: William Styron - opinie IP: *.knology.net 03.02.04, 22:54
      Nie jestem zwolennikiem naturalizmu, Styron nie jest wiec moim faworytem. W.S.
      czytalem ponad dwadziescia lat temu w z wiazku z tym moje wrazenia sa nieco
      szczatkawe. Czytalem trzy pozycje W.S.: Darkness visible: a memoir od madness,
      Wybor Zofii i Nata Turnera. "Darkness visible" jest powiescia bardzo depresyjna
      (Nic dziwnego bo jest to analiza depresji, alkoholizmu i tendencji
      samobojczych). W.S. opisal stany depresyjne niezwykle dokladnie. Ksiazka bazuje
      na doswiadczeniach autora ktory przeszedl b. ciezka depresje przed napisaniem
      powiesci. Warto sie zaznajomic jesli studiujesz psychologie. Nat Turner opisuje
      historie jedynego duzego zrywu czarnych niewolnikow w Am Polnocnej. Ksiazka
      narobila strasznego szumu poniewaz autora oskarzono (blednie) o rasizm. Opis
      lampki z abazurem z ludzkiej skory pamietam do dzis. Niezwykle okrutna ksiazka.
      Wybor Zofii podobal mi sie najmniej. To amerykanska wizja Holocaustu i
      starsznych jego nastepstw. Wole Borowskiego. Filmu stanowczo nie ogladaj bo to
      Hollywood pelna geba.
      "Pograzyc sie w mroku" nie czytalem ale o ile sie nie myle to tez dosc
      depresyjna historia glowy sobie jednak nie dam urwac.
      Nie znam rowniez "Na pastwe plomieni".
      Jesli lubisz Caldwella, Stainbecka, Dos Passosa, Dreisera czy Mailera to Styron
      bez watpienia Ci sie spodoba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka