madzia_w 03.02.04, 10:26 Poszukuję od dawna książki Dotyk ciemności. Czy ktos ma może do sprzedania? Ciekawa jestem również opinii nt. Pogrążyc się w mroku, Wybór Zofii, Na pastwę płomieni i Wyznania Nada Tunera. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: broch Re: William Styron - opinie IP: *.knology.net 03.02.04, 22:54 Nie jestem zwolennikiem naturalizmu, Styron nie jest wiec moim faworytem. W.S. czytalem ponad dwadziescia lat temu w z wiazku z tym moje wrazenia sa nieco szczatkawe. Czytalem trzy pozycje W.S.: Darkness visible: a memoir od madness, Wybor Zofii i Nata Turnera. "Darkness visible" jest powiescia bardzo depresyjna (Nic dziwnego bo jest to analiza depresji, alkoholizmu i tendencji samobojczych). W.S. opisal stany depresyjne niezwykle dokladnie. Ksiazka bazuje na doswiadczeniach autora ktory przeszedl b. ciezka depresje przed napisaniem powiesci. Warto sie zaznajomic jesli studiujesz psychologie. Nat Turner opisuje historie jedynego duzego zrywu czarnych niewolnikow w Am Polnocnej. Ksiazka narobila strasznego szumu poniewaz autora oskarzono (blednie) o rasizm. Opis lampki z abazurem z ludzkiej skory pamietam do dzis. Niezwykle okrutna ksiazka. Wybor Zofii podobal mi sie najmniej. To amerykanska wizja Holocaustu i starsznych jego nastepstw. Wole Borowskiego. Filmu stanowczo nie ogladaj bo to Hollywood pelna geba. "Pograzyc sie w mroku" nie czytalem ale o ile sie nie myle to tez dosc depresyjna historia glowy sobie jednak nie dam urwac. Nie znam rowniez "Na pastwe plomieni". Jesli lubisz Caldwella, Stainbecka, Dos Passosa, Dreisera czy Mailera to Styron bez watpienia Ci sie spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś