Dodaj do ulubionych

Katyń - co możecie polecić?

IP: *.adsl.inetia.pl 27.04.10, 22:24
O Katyniu trochę wiem. Może nawet więcej niż trochę. Tyle, że ta moja wiedza jest taka dość dziurawa i niepoukładana, więc mam zamiar ją sobie trochę usystematyzować. Chciałam kupić jakąś mądrą książkę i doczytać to i owo. Wrzuciłam hasło do "merlina" i..... wyskoczyło mi kilkadziesiąt pozycji.
merlin.pl/katyn/browse/search/1,,1.html?phrase=katy%F1&x=0&y=0&place=1+simple&offer=O&category=&title=&person=&firm=&date=&isbn=&series=&sort=rank
Trudno mi się w tym wszystkim połapać. Chciałabym książkę, która najpełniej oddaje historię mordu katyńskiego, a jednocześnie nie jest za ciężka w lekturze (książka dla normalnego ludzia, a nie dla naukowca z doktoratem z historii). Czy możecie coś polecić?
Obserwuj wątek
    • aleks652 Smakowanie raju 28.04.10, 09:42
      Na mnie ostatnio wrażenie zrobiło
      Smakowanie
      raju
      Icka Erlichsona. Jako bardzo młody chłopak był świadkiem egzekucji w
      lesie katyńskim. Książka jest oparta na wspomnieniach więc nie jest jakimś
      historycznym dokumentem, a czyta się bardzo dobrze. To trochę inne ujęcie
      Katynia, takie jakby z zewnątrz, ale bardzo, bardzo wstrząsające.
      • vertigo5 Józef Mackiewicz... 28.04.10, 09:49
        ... koniecznie !

www.polskieradio.pl/jedynka/wydarzenia/artykul150164.html
    • aleks652 Re: Katyń - co możecie polecić? 29.04.10, 11:57
      A na dniach wychodzi komiks historyczny o Katyniu. Chyba kupie. Choćby ze
      względów kolekcjonerskich. Swoją drogą to naprawdę niezły pomysł, tym bardziej,
      że oprócz samego mordu będzie dotyczył też tego co się działo w stosunkach
      polsko-radziecki zaraz po tym.

www.pasjaksiazek.pl/news/36-92_Komiks_o_zbrodni_w_Katyniu.html
    • Gość: iga Re: Katyń - co możecie polecić? IP: *.tvk.torun.pl 03.05.10, 13:54
      Na mnie zrobiła spore wrażenie książka Rosjanina Abarinowa pt.Oprawcy z Katynia.
      W poruszający sposób dotyczy tego, co jest moim zdaniem bardzo ważne: faktom przekazywanym dalej często towarzyszą kłamstwa i potworne wręcz oszustwa.
      Dobrze jest wiedzieć, że dokonywano ich w konkretny sposób, wykorzystując takie, a nie inne, sposoby i środki.
      Uczę się w ten sposób pewnej ostrożności.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka