hawela 09.05.10, 14:47 Proszę o tytuły książek, których akcja dzieje się na Alasce. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: na Alasce 09.05.10, 17:04 tak na szybko, to mi Jack London przyszedł na myśl. A to ma być współczesne? Na pewno jakieś Harlekiny się tam dzieją, czytałam przed laty, ale tytułów nie pamietam :-) Również Judi Picoult w Dziesiątym kręgu tam wysyła bohaterów. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: na Alasce 09.05.10, 17:13 przypominam sobie jeszcze cykl Tadeusza kosteckiego (lubię jego kryminały) - Wilk. Pozostałe tomy to Białe piekło i Cień Wilka. Czytałam tylko jeden tom, ale teraz mi przypomniały sie i poczytam resztę. Odpowiedz Link Zgłoś
hawela Re: na Alasce 09.05.10, 18:25 Harlekinów nie strawię:) Wolałabym współczesne, ale myślę, że stare też dam radę. A co konkretnie Londona? Za Picoult dziękuję, sięgnę Odpowiedz Link Zgłoś
abranova Re: na Alasce 09.05.10, 22:11 Jeśli dobrze kojarzę, to "Pieśń żeglarzy" Kena Keseya. Niezbyt współczesna ale i tak młodsza niż Jack London :) Odpowiedz Link Zgłoś
bookinista.pl Re: na Alasce 10.05.10, 20:05 Po lekturze Krakauera i wielkim sentymencie do "Przystanku Alaska" pozostała mi mała biblioteczka. Oto ona: Thomas Merton, W stronę jedności, Esprit, Kraków 2009; Andrzej Kulka, Alaska, Ex Libris, Warszawa 2005; Marek Klonowski, Moje buty. Rowerem na Kaukaz, "stopem" na Alaskę, AT Media Tomasz Miler, Gryfino 2006; Michał Pawluśkiewicz, Na przystankach Alaski, Wyd. Baran i Suszczyński, Kraków 1996; G. i L. Salisbury, Okrutny szlak , Świat Książki, Warszawa 2005; Andrzej Grzyb, Łososie w krainie niedźwiedzi. Alaskańska opowieść, Bernardinum, Pelplin 2004; W górach Alaski i Kanady, Śląsk, Katowice 1977. Odpowiedz Link Zgłoś