Gość: Lena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 18:02 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: lilka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.03.04, 19:21 Nie określiłabym tego w ten sposób.....nie lubimy? A moze nie rozumiemy, nie trafia do naszej wyobraźni, to o czy pisze autor albo sposób w jaki to robi....czasem nas irytuje. W przypadku Coelho to jest jak prowadzenie za rękę :-)......i w związku z tym za mało przestrzeni dla własnej inwencji czy przemyśleń. Ja przyznaje, ze przez zadną z jego ksiązek nie przebrnęłam do końca....nużyło mnie to, o czym pisze...ale ktoś inny moze być zachwycony. Ostatnio nawet zastanawiałam się czy różne upodobania ludzi sobie bliskich mogą byc powodem do zmartwienia, bo przecież wtedy jakaś cząstka nas pozostaje dla innych niedostępna. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 09.03.04, 20:08 nie lubimy, ponieważ jest rozpaczliwie wtórny Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Dlaczego lubimy Coelho??? 10.03.04, 11:09 A ja bardzo lubię Pielgrzyma i Alchemika. Mam prawo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wanda Re: Dlaczego lubimy Coelho??? IP: *.kki.krakow.pl 11.04.04, 11:50 ja uwielbiam Coelho. Przeczytałam już prawie wszystko. Alchemik jest super, a teraz czytam Pielgrzyma. To mądre książki. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Dlaczego lubimy Coelho??? 10.03.04, 11:12 A ja bardzo lubię Pielgrzyma i Alchemika! Mam prawo:) Odpowiedz Link Zgłoś
astralnie Re: Dlaczego lubimy Coelho??? 10.03.04, 11:48 Osobiście cenię Coelho, chociaż przeczytałem jedynie Alchemika. Treść tej książki, to święte słowa, przekazywane z niesamowicie wysokiego poziomu duchowego. Ta "wymyślona" historia jest przede wszystkim formą przekazu. Jego zrozumienie zaś - jest możliwe jedynie po osiągnieciu odpowiedniej subtelności, czego wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscportalu Re: Dlaczego lubimy Coelho??? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 13:38 >Treść tej > książki, to święte słowa, przekazywane z niesamowicie wysokiego poziomu > duchowego. tak,rzeczywiscie,co kilka zdan pojawia się slowo"wszechswiat",albo "dusza wszechswiata",a calosc kojarzy mi sie z jakas new-age'owa grafomanska paplanina najnizszych lotow,to zapewne swiadczy o tym wysokim poziomie duchowym,widac,jak dla mnie to za wysoki poziom,bo mnie to draznilo:)a jakis recenzent z wroclawskiej wyborczej przyrownal kiedys to "dzielo"(Alchemik)do wytworow Hesse'go i (o,zgrozo!)Saint-Exupery'ego,ja przeczytalem tylko Alchemika i wiecej juz mi sie nie chcialo,ale jak ktos lubi,niech sobie czyta,zyjemy w wolnym kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emma Re: Dlaczego lubimy Coelho??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.04, 22:22 Kiedy próbuje się pisać o rzeczach wielkich w tak pretensjonalnym stylu, to może powodować u czytelnika tylko duże rozbawienie (przykre, że niezamierzone przez autora). Czytając niektóre fragmenty bawiłam się tak dobrze jak przy "Trędowatej". Dzielnie dałam radę trzem książkom tego uwielbianego powszechnie autora, po to tylko, by przekonać się, że jest to bardzo kiepska, źle napisana literatura dla łasych pseudo-metafizyki i banalnych prawd bardzo młodych ludzi. Dlatego też po lekturze oddałam książki nastoletniej córce znajomych, dzięki czemu stałam się najlepszą ciocią. Niestety dzięki temu mam udział w karmieniu niewyrobionego literacko młodego człowieka kiepską literaturą. Mam nadzieję, że nie będę się za to smażyć w piekle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adas Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 212.244.195.* 10.03.04, 15:15 Dlaczego? Przeczytajcie "Powszechną historię nikczemności" pewnego Argentyńczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
envi Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 20:55 dla mnie ten człowiek nie jest pisarzem a grafomanem.Przeczytałam Alchemika i Weronika postanowiła umrzeć.Obie te książki to bełkot z którego trudno coś wyłuskać,sypanie jakimiś sloganami i urabianie tego do jakiejś wyższej filozofii.Te książki mogą się podobać komuś kto nie myśli zbyt wiele i takie nudne grafomańskie wypociny nie zaczynają nudzić.Są to banały z których autor próbuje stworzyć nową filozofię, a czytelnicy nadają sens którego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
dive-deep Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 23:06 Coelho nie lubimy za wiele rzeczy. 1. w swoich książkach zamieszcza to, co ludzie chcą czytać, traktuje czytelnika jak idiotę, któremu można wcisnąć wszystko, byleby tylko polepszało mu samopoczucie, a czytelnik i tak wszystko połknie, nawet jeśli to głupie. 2. postacie ewoluują w przeciągu kilku stron. np w "Weronika postanawia umrzeć" wystarczy kilkanaście akapitów,żeby osoba chora psychicznie stała się najzupełniej zdrowa. i życie niby jest takie proste? ludzie tak mało złożeni? jakoś nie chce mi się wierzyć. 3. fabuły zupełnie nieciekawe, nie trzymające się siebie, wydumane, na siłę. podsumowując- nie lubimy Coelho, bo nie jest dobrym pisarzem. i już :) Odpowiedz Link Zgłoś
pecorella Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 23:10 Nie zachwycam się Coelho, bo nie lubię domyśleć się zbyt szybko co będzie na końcu, a czytając jego książki nawet domyślać się nie muszę. Poza tym - z tego co wiem - już w "Baśniach z 1000 i jednej nocy" jest opowieść o pewnym człowieku, który po różnych perypetiach (tak jak i bohater Coelho) odnajduje w końcu skarb w swoim rodzinnym mieście. Ten sam motyw wykorzystuje stara żydowska opowieść. No i co tu jeszcze więcej mówić? Odpowiedz Link Zgłoś
xeniutka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 23:20 bo to psychologia dla ubogich ;> Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 12.03.04, 00:48 Ja przeczytałam "Alchemika" i "Weronika postanawia umrzeć" i doszłam do jednego prostego wniosku- książki Coelho dlatego robią takie wrażenie i karierę na świecie, bo prezentują proste, a często zapomniane (!) prawdy w prosty sposób. To są książki dla nastolatków i dla osób nie czytających wiele. Sama za nimi zbytnio nie przepadam, ale rozumiem, po co powstają- bo czyta jednak na świecie masa ludzi, a wszyscy chcą mieć dostęp do piękna, choć może ono być niezgodne z wyobrażniem piękna tzw. "wyrobionego czytelnika". I dlaczego zaraz "dla ubogich"? To książki dla ludzi, którzy nie mają czasu czytać, a lubią przeżyć coś miłego. I często, niestety, są to ludzie znacznie bogatsi od nas... przynajmniej pod względem finansowym. A generalnie to jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi- nawet książki Coehlo. Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 12.03.04, 08:45 czytam dużo. uwierzcie, chyba nawet dużo, jak na średnią forum :) A Coelho (wszystkie książki) czytam, żeby wiedzieć, o czym są nowości . nie robią na mnie wrażenia- owsazem, część z nich jest ładna- Alchemik i Weronika, ale to pewne motywy, które pojawiają się zawsze. populizm w stylu samoobrony. dużo jest książek nafaszerowanych mądrościami, w miarę poprawnie napisanych. poza tym, jak słyszę, że Coelho pisze ksiązkę w kilka dni, to przepraszam, ale to nie może być dobre. natomiast w ogóle ,mnie nie kręci Pielgrzym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.acn.waw.pl 12.03.04, 10:41 Ksiazki tego typu sa potrzebne.Nie kazdy czytelnik jest wyrobiony, ale kazdy z nas moze przezyc cos wspanialego dzieki ksiazce, tak jak pisala noida. Coelho moze zachecac do siegniecia po cos bardziej klasycznego np. po Basnie z tysiaca i jednej nocy, moze nauczyc rozsmakowac sie w literaturze i czerpac wielka rozkosz z czytania. Totalnym nieporozumieniem i nieuczciwoscia natomiast jest przedstawiac je jako szczyt intelektualnego wyrafinowania i klasyke godna Nobla (a taki szum medialny sie wokol jego tworczocc wytwarza), moze to tak nas denerwuje, nie jego ksiazki. Ja nie moge powiedziec, ze nie lubie. Pielgrzyma nawet milo sie czytalo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malavi Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 217.11.129.* 12.03.04, 12:10 1)bo to ostatnio modne 2)bo jak ktoś tak stawia sprawę, to wychodzi na bardziej wyrobionego, inteligentniejszego, itp., jakby tylko od czytania Coelha to zależało Odpowiedz Link Zgłoś
panna_es Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 13.03.04, 15:48 ja lubie Weronika postanawia umrzec Na brzegu rzeki Piedry.. czy Piata góra.. nie zabardzo podobal mi sie Alchemik ale tak w ogole to kwestia gustu.. :) pozdrawiam prawie wiosennie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.acn.waw.pl 13.03.04, 20:04 Powiedzialabym ze dobry rzemieslnik, nie grafoman. Na pewno nie wielki pisarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 12:24 Oki, nie czytam Coelho - kiedyś tylko łyknęłam "Piątą górę" - ale ile jeszcze pojawi sie postów o tym, że Coelho to ble, grafoman itd. Już mam tego dość, nawet jeśli sie z tym zgadzam ;)) Zapomnieliście jeszcze o Warthonie ;) Dajcie luz. Koniec o tych dwóch pisarzach, bo zwymiotuję! Chyba, że ktoś ma coś nowego do dodania, a nie plecie jak małpka to samo. Już wiemy - filozofia dla nastolatków, nie trzeba tysiac razy powtarzać. Błagam więc... kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lila Róż Re: Dlaczego nie lubimy Coelho i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:43 do Coelho i Whartona dodałabym Hessego- z zemsty, ze zeby byc "na bieżaco" musialam to kiedys czytać:) Odpowiedz Link Zgłoś
karol.mojzesz Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 20.03.04, 14:10 Nie lubimy go, bo to Socjalista ubrany w szaty człowieka religijnego. Jest w tym pewien fałsz, nie-autentyczność i to się wyczuwa. Odpowiedz Link Zgłoś
bohemista Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 20.03.04, 23:18 Polecam zbiór esejów Dubravki Ugresic - "Czytanie Wzbronione" - tam, m.in. o tym dlaczego nie lubimy Coelho... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 03:26 Bouprawia prymitywną łopatologię dla pensjonarek. I to ubogich. Za dużo w życiu przeczytałam, żeby sie nabierac na takie zbiorki złotych myśli. Dla mnie popularność Cohello jest żenującym dowodem braku erudycji i umiejętności myślenia w pokoleniu jego czytelników. I pójścia na łatwiznę. Odpowiedz Link Zgłoś
lemuriza Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 06.04.04, 08:05 Paulo Coelho nie jest moim ulubionym pisarzem, więc mogę powiedzieć, ze go nie lubię:) nie odpowiada mi kaznodziejski ton jego opowieści i "wciskanie" w fabułę prawd powszechnie znanych , a przyjmowanych jako coś nowatorskiego. Tak naprawdę Coelho nic nowego nie wymyśla - do starych prawd dorabia zręcznie lub mniej zręcznie napisaną historyjkę i ... już jest książka. Do tego miliony czytelników traktuja to co pisze jak jakąś filozofię życia. To jest moze dobre, ale dla 15 latków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryla Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:46 Dokładnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aśka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 62.233.173.* 06.04.04, 11:39 Dziękuję Szalbierze za te słowa.Dziękuję,bo jest mi lżej.Wyraziłam kiedyś w towarzystwie taką opinię i spotkała mnie namiastka ostracyzmu społecznego.Miałam pecha, bo natrafiłam na tych,co Coelho czytają i kochają.Pewnie wydałam im się taka prymitywna. A ja naprawdę uważam,że on pisze o samych oczywistościach, które już powiedziano tysiące, miliony razy.No i jest w tym irytujący!Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nefi lubi lubi:) IP: 80.51.242.* 06.04.04, 14:49 Mlodziez go lubi, wlasnie za "prowadzenie za reke" jak ujela to autorka nastepnego postu. Jest dla nich przewodnikiem, pomocnikiem , ktory w sposob prosty prowadzi wsrod meandrow ludzkiej psychiki i norm moralnych. Dla ludzi dojarzalych, oczytanych moze byc zbyt infantylny. Kazdy pisarz ma swoj krag czytelnikow. Coelho znalazl go wsrod mlodych ludzi wchodzacych w dorosle zycie, budujacych swoj system moralny i krystaluzujacych swoje poglady. Odpowiedz Link Zgłoś
szalbierz Re: lubi lubi:) 07.04.04, 08:51 Mały Książę mówi o tym samym, a nie jest infantylny. Tu chodzi o wrażliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: lubi lubi:) 07.04.04, 11:10 Hm, rzecz gustu / Dla mnie " Mały Książe " też jest infantylny. Odpowiedz Link Zgłoś
karina555 Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 07.04.04, 20:41 to już wiem chociaż dlaczego mój mężczyzna, który książek nie czyta, połknął wszystkie Coehlo. Boże muszę, rzucić tego człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
karol.mojzesz Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 09.04.04, 17:03 Jak tak, to trzeba go rzucić. Ale może przestanie lubić Coehlo? Może trzeba poczekać? Najlepiej to chyba rzucić Coehlo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 212.186.80.* 07.04.04, 21:16 Bo jest niezwykle odkrywczy! Życie to droga, ale liczy się sama wędrówka a nie jej cel. Buuuuuuuuuuuu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katia Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 22:47 Bo zachwycają się nim ludzie, którzy nigdy w życiu nie przeczytali porządnej książki!!! Aż tu nagle rozwodzą sie nad wspaniałością jego kunsztu literackiego... Jakby mieli do czego porównywać... Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.04.04, 19:32 bo nie potrafi pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
darknesska Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.04.04, 20:28 Mogłabyś wypowiadać się w ten sposób na temat ksiazek Coelho, gdybys stworzyła własną... Istnieje takie powiedzonko "Często czytamy z takim samym talentem, z jakim piszemy"...uważam je za bardzo trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 12.04.04, 12:47 Uważam je za bardzo chybione, według tego powiedzonka 99,9% ludzi na świecie nie mogłoby w ogóle czytać książek. Nie wydaje mi się, że prawo do mówienia o książkach mają tylko ci, którzy cokolwiek napisali. Ja, z szacunku do Czytelnika przez duże C, nie zamierzam niczego pisać, a Coelho, z tego samego powodu, powinien po prostu przestać :) Odpowiedz Link Zgłoś