Dodaj do ulubionych

Dlaczego nie lubimy Coelho???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.04, 18:02
Obserwuj wątek
    • Gość: lilka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 09.03.04, 19:21
      Nie określiłabym tego w ten sposób.....nie lubimy? A moze nie rozumiemy, nie
      trafia do naszej wyobraźni, to o czy pisze autor albo sposób w jaki to
      robi....czasem nas irytuje. W przypadku Coelho to jest jak prowadzenie za
      rękę :-)......i w związku z tym za mało przestrzeni dla własnej inwencji czy
      przemyśleń. Ja przyznaje, ze przez zadną z jego ksiązek nie przebrnęłam do
      końca....nużyło mnie to, o czym pisze...ale ktoś inny moze być zachwycony.
      Ostatnio nawet zastanawiałam się czy różne upodobania ludzi sobie bliskich mogą
      byc powodem do zmartwienia, bo przecież wtedy jakaś cząstka nas pozostaje dla
      innych niedostępna.
      • jottka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 09.03.04, 20:08
        nie lubimy, ponieważ jest rozpaczliwie wtórny

• yanga Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 10.03.04, 09:38
          Święte słowa, Jottko.
    • Gość: Grzech Za nudę IP: 80.51.253.* 10.03.04, 00:28
    • fibin Dlaczego lubimy Coelho??? 10.03.04, 11:09
      A ja bardzo lubię Pielgrzyma i Alchemika. Mam prawo:)
      • krzysiek.swf Re: Dlaczego lubimy Coelho??? 13.03.04, 13:51
        ja tez lubie Coelho.
        • Gość: wanda Re: Dlaczego lubimy Coelho??? IP: *.kki.krakow.pl 11.04.04, 11:50
          ja uwielbiam Coelho. Przeczytałam już prawie wszystko. Alchemik jest super, a
          teraz czytam Pielgrzyma. To mądre książki.
      • negishi Re: Dlaczego lubimy Coelho??? 20.03.04, 12:54
        Tez lubie Alchemika :)
    • fibin Dlaczego lubimy Coelho??? 10.03.04, 11:12
      A ja bardzo lubię Pielgrzyma i Alchemika! Mam prawo:)
      • astralnie Re: Dlaczego lubimy Coelho??? 10.03.04, 11:48
        Osobiście cenię Coelho, chociaż przeczytałem jedynie Alchemika. Treść tej
        książki, to święte słowa, przekazywane z niesamowicie wysokiego poziomu
        duchowego. Ta "wymyślona" historia jest przede wszystkim formą przekazu. Jego
        zrozumienie zaś - jest możliwe jedynie po osiągnieciu odpowiedniej subtelności,
        czego wszystkim życzę.
        • Gość: goscportalu Re: Dlaczego lubimy Coelho??? IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 10.03.04, 13:38
          >Treść tej
          > książki, to święte słowa, przekazywane z niesamowicie wysokiego poziomu
          > duchowego.

tak,rzeczywiscie,co kilka zdan pojawia się slowo"wszechswiat",albo "dusza
          wszechswiata",a calosc kojarzy mi sie z jakas new-age'owa grafomanska paplanina
          najnizszych lotow,to zapewne swiadczy o tym wysokim poziomie duchowym,widac,jak
          dla mnie to za wysoki poziom,bo mnie to draznilo:)a jakis recenzent z
          wroclawskiej wyborczej przyrownal kiedys to "dzielo"(Alchemik)do wytworow
          Hesse'go i (o,zgrozo!)Saint-Exupery'ego,ja przeczytalem tylko Alchemika i
          wiecej juz mi sie nie chcialo,ale jak ktos lubi,niech sobie czyta,zyjemy w
          wolnym kraju...
        • Gość: emma Re: Dlaczego lubimy Coelho??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.04.04, 22:22
          Kiedy próbuje się pisać o rzeczach wielkich w tak pretensjonalnym stylu, to
          może powodować u czytelnika tylko duże rozbawienie (przykre, że niezamierzone
          przez autora). Czytając niektóre fragmenty bawiłam się tak dobrze jak
          przy "Trędowatej". Dzielnie dałam radę trzem książkom tego uwielbianego
          powszechnie autora, po to tylko, by przekonać się, że jest to bardzo kiepska,
          źle napisana literatura dla łasych pseudo-metafizyki i banalnych prawd bardzo
          młodych ludzi. Dlatego też po lekturze oddałam książki nastoletniej córce
          znajomych, dzięki czemu stałam się najlepszą ciocią. Niestety dzięki temu mam
          udział w karmieniu niewyrobionego literacko młodego człowieka kiepską
          literaturą. Mam nadzieję, że nie będę się za to smażyć w piekle.
    • Gość: adas Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 212.244.195.* 10.03.04, 15:15
      Dlaczego? Przeczytajcie "Powszechną historię nikczemności" pewnego
      Argentyńczyka.
    • envi Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 20:55
      dla mnie ten człowiek nie jest pisarzem a grafomanem.Przeczytałam Alchemika i
      Weronika postanowiła umrzeć.Obie te książki to bełkot z którego trudno coś
      wyłuskać,sypanie jakimiś sloganami i urabianie tego do jakiejś wyższej
      filozofii.Te książki mogą się podobać komuś kto nie myśli zbyt wiele i takie
      nudne grafomańskie wypociny nie zaczynają nudzić.Są to banały z których autor
      próbuje stworzyć nową filozofię, a czytelnicy nadają sens którego nie ma.
    • dive-deep Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 23:06
      Coelho nie lubimy za wiele rzeczy.
      1. w swoich książkach zamieszcza to, co ludzie chcą czytać, traktuje czytelnika
      jak idiotę, któremu można wcisnąć wszystko, byleby tylko polepszało mu
      samopoczucie, a czytelnik i tak wszystko połknie, nawet jeśli to głupie.
      2. postacie ewoluują w przeciągu kilku stron. np w "Weronika postanawia umrzeć"
      wystarczy kilkanaście akapitów,żeby osoba chora psychicznie stała się
      najzupełniej zdrowa. i życie niby jest takie proste? ludzie tak mało złożeni?
      jakoś nie chce mi się wierzyć.
      3. fabuły zupełnie nieciekawe, nie trzymające się siebie, wydumane, na siłę.

podsumowując- nie lubimy Coelho, bo nie jest dobrym pisarzem.
      i już :)
    • pecorella Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 23:10
      Nie zachwycam się Coelho, bo nie lubię domyśleć się zbyt szybko co będzie na
      końcu, a czytając jego książki nawet domyślać się nie muszę.
      Poza tym - z tego co wiem - już w "Baśniach z 1000 i jednej nocy" jest opowieść
      o pewnym człowieku, który po różnych perypetiach (tak jak i bohater Coelho)
      odnajduje w końcu skarb w swoim rodzinnym mieście. Ten sam motyw wykorzystuje
      stara żydowska opowieść.
      No i co tu jeszcze więcej mówić?
    • xeniutka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.03.04, 23:20
      bo to psychologia dla ubogich ;>
      • noida Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 12.03.04, 00:48
        Ja przeczytałam "Alchemika" i "Weronika postanawia umrzeć" i doszłam do jednego
        prostego wniosku- książki Coelho dlatego robią takie wrażenie i karierę na
        świecie, bo prezentują proste, a często zapomniane (!) prawdy w prosty sposób.
        To są książki dla nastolatków i dla osób nie czytających wiele. Sama za nimi
        zbytnio nie przepadam, ale rozumiem, po co powstają- bo czyta jednak na świecie
        masa ludzi, a wszyscy chcą mieć dostęp do piękna, choć może ono być niezgodne z
        wyobrażniem piękna tzw. "wyrobionego czytelnika".
        I dlaczego zaraz "dla ubogich"? To książki dla ludzi, którzy nie mają czasu
        czytać, a lubią przeżyć coś miłego. I często, niestety, są to ludzie znacznie
        bogatsi od nas... przynajmniej pod względem finansowym.
        A generalnie to jestem zdania, że wszystko jest dla ludzi- nawet książki Coehlo.
    • karodzaj Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 12.03.04, 08:45
      czytam dużo. uwierzcie, chyba nawet dużo, jak na średnią forum :)
      A Coelho (wszystkie książki) czytam, żeby wiedzieć, o czym są nowości .
      nie robią na mnie wrażenia- owsazem, część z nich jest ładna- Alchemik i
      Weronika, ale to pewne motywy, które pojawiają się zawsze. populizm w stylu
      samoobrony. dużo jest książek nafaszerowanych mądrościami, w miarę poprawnie
      napisanych. poza tym, jak słyszę, że Coelho pisze ksiązkę w kilka dni, to
      przepraszam, ale to nie może być dobre. natomiast w ogóle ,mnie nie kręci
      Pielgrzym.
      • Gość: baba Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.acn.waw.pl 12.03.04, 10:41

Ksiazki tego typu sa potrzebne.Nie kazdy czytelnik jest wyrobiony, ale kazdy z
        nas moze przezyc cos wspanialego dzieki ksiazce, tak jak pisala noida.
        Coelho moze zachecac do siegniecia po cos bardziej klasycznego np. po Basnie z
        tysiaca i jednej nocy, moze nauczyc rozsmakowac sie w literaturze i czerpac
        wielka rozkosz z czytania.

Totalnym nieporozumieniem i nieuczciwoscia natomiast jest przedstawiac je jako
        szczyt intelektualnego wyrafinowania i klasyke godna Nobla (a taki szum
        medialny sie wokol jego tworczocc wytwarza), moze to tak nas denerwuje, nie
        jego ksiazki.
        Ja nie moge powiedziec, ze nie lubie. Pielgrzyma nawet milo sie czytalo.
        Pozdrawiam
    • Gość: Malavi Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 217.11.129.* 12.03.04, 12:10
      1)bo to ostatnio modne
      2)bo jak ktoś tak stawia sprawę, to wychodzi na bardziej wyrobionego,
      inteligentniejszego, itp., jakby tylko od czytania Coelha to zależało
    • panna_es Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 13.03.04, 15:48
      ja lubie
      Weronika postanawia umrzec
      Na brzegu rzeki Piedry..
      czy Piata góra..

nie zabardzo podobal mi sie Alchemik

ale tak w ogole to kwestia gustu.. :)

pozdrawiam prawie wiosennie:)
    • jamaka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 13.03.04, 16:16
      bo to grafoman
      • Gość: baba Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.acn.waw.pl 13.03.04, 20:04

Powiedzialabym ze dobry rzemieslnik, nie grafoman.
        Na pewno nie wielki pisarz.
    • Gość: kasia Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.srem.sdi.tpnet.pl 14.03.04, 12:24
      Oki, nie czytam Coelho - kiedyś tylko łyknęłam "Piątą górę" - ale ile jeszcze
      pojawi sie postów o tym, że Coelho to ble, grafoman itd. Już mam tego dość,
      nawet jeśli sie z tym zgadzam ;)) Zapomnieliście jeszcze o Warthonie ;) Dajcie luz.
      Koniec o tych dwóch pisarzach, bo zwymiotuję! Chyba, że ktoś ma coś nowego do
      dodania, a nie plecie jak małpka to samo. Już wiemy - filozofia dla nastolatków,
      nie trzeba tysiac razy powtarzać.
      Błagam więc...
      kasia
      • Gość: Lila Róż Re: Dlaczego nie lubimy Coelho i innych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 11:43
        do Coelho i Whartona dodałabym Hessego- z zemsty, ze zeby byc "na bieżaco"
        musialam to kiedys czytać:)
    • karol.mojzesz Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 20.03.04, 14:10
      Nie lubimy go, bo to Socjalista ubrany w szaty człowieka religijnego. Jest w
      tym pewien fałsz, nie-autentyczność i to się wyczuwa.
    • bohemista Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 20.03.04, 23:18
      Polecam zbiór esejów Dubravki Ugresic - "Czytanie Wzbronione" - tam, m.in. o
      tym dlaczego nie lubimy Coelho... :-)
    • Gość: Maryla Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 03:26
      Bouprawia prymitywną łopatologię dla pensjonarek. I to ubogich.
      Za dużo w życiu przeczytałam, żeby sie nabierac na takie zbiorki złotych myśli.
      Dla mnie popularność Cohello jest żenującym dowodem braku erudycji i
      umiejętności myślenia w pokoleniu jego czytelników. I pójścia na łatwiznę.
      • lemuriza Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 06.04.04, 08:05
        Paulo Coelho nie jest moim ulubionym pisarzem, więc mogę powiedzieć, ze go nie
        lubię:) nie odpowiada mi kaznodziejski ton jego opowieści i "wciskanie" w
        fabułę prawd powszechnie znanych , a przyjmowanych jako coś nowatorskiego. Tak
        naprawdę Coelho nic nowego nie wymyśla - do starych prawd dorabia zręcznie lub
        mniej zręcznie napisaną historyjkę i ... już jest książka.
        Do tego miliony czytelników traktuja to co pisze jak jakąś filozofię życia.
        To jest moze dobre, ale dla 15 latków.
        • Gość: Maryla Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.04, 23:46
          Dokładnie tak.
    • szalbierz Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 06.04.04, 09:08
      Bo jest infantylny.
      • Gość: aśka Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 62.233.173.* 06.04.04, 11:39
        Dziękuję Szalbierze za te słowa.Dziękuję,bo jest mi lżej.Wyraziłam kiedyś w
        towarzystwie taką opinię i spotkała mnie namiastka ostracyzmu
        społecznego.Miałam pecha, bo natrafiłam na tych,co Coelho czytają i
        kochają.Pewnie wydałam im się taka prymitywna. A ja naprawdę uważam,że on pisze
        o samych oczywistościach, które już powiedziano tysiące, miliony razy.No i jest
        w tym irytujący!Pozdrawiam.
    • Gość: Nefi lubi lubi:) IP: 80.51.242.* 06.04.04, 14:49
      Mlodziez go lubi, wlasnie za "prowadzenie za reke" jak ujela to autorka
      nastepnego postu. Jest dla nich przewodnikiem, pomocnikiem , ktory w sposob
      prosty prowadzi wsrod meandrow ludzkiej psychiki i norm moralnych. Dla ludzi
      dojarzalych, oczytanych moze byc zbyt infantylny. Kazdy pisarz ma swoj krag
      czytelnikow. Coelho znalazl go wsrod mlodych ludzi wchodzacych w dorosle zycie,
      budujacych swoj system moralny i krystaluzujacych swoje poglady.
      • szalbierz Re: lubi lubi:) 07.04.04, 08:51
        Mały Książę mówi o tym samym, a nie jest infantylny. Tu chodzi o wrażliwość.
        • ryza_malpa1 Re: lubi lubi:) 07.04.04, 11:10
          Hm, rzecz gustu / Dla mnie " Mały Książe " też jest infantylny.
    • karina555 Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 07.04.04, 20:41
      to już wiem chociaż dlaczego mój mężczyzna, który książek nie czyta, połknął
      wszystkie Coehlo. Boże muszę, rzucić tego człowieka
      • karol.mojzesz Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 09.04.04, 17:03
        Jak tak, to trzeba go rzucić.

Ale może przestanie lubić Coehlo? Może trzeba poczekać?

Najlepiej to chyba rzucić Coehlo!
    • Gość: kama Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: 212.186.80.* 07.04.04, 21:16
      Bo jest niezwykle odkrywczy!
      Życie to droga, ale liczy się sama wędrówka a nie jej cel.
      Buuuuuuuuuuuu.
    • Gość: Katia Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.04, 22:47
      Bo zachwycają się nim ludzie, którzy nigdy w życiu nie przeczytali porządnej
      książki!!! Aż tu nagle rozwodzą sie nad wspaniałością jego kunsztu
      literackiego... Jakby mieli do czego porównywać...
    • mietowe_loczki Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.04.04, 19:32
      bo nie potrafi pisać?
    • darknesska Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 11.04.04, 20:28
      Mogłabyś wypowiadać się w ten sposób na temat ksiazek Coelho, gdybys stworzyła
      własną...
      Istnieje takie powiedzonko "Często czytamy z takim samym talentem, z jakim
      piszemy"...uważam je za bardzo trafne.
      • mietowe_loczki Re: Dlaczego nie lubimy Coelho??? 12.04.04, 12:47
        Uważam je za bardzo chybione, według tego powiedzonka 99,9% ludzi na świecie
        nie mogłoby w ogóle czytać książek. Nie wydaje mi się, że prawo do mówienia o
        książkach mają tylko ci, którzy cokolwiek napisali. Ja, z szacunku do
        Czytelnika przez duże C, nie zamierzam niczego pisać, a Coelho, z tego samego
        powodu, powinien po prostu przestać :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka