16.02.11, 17:47
Znalazlam opis typowego polskiego ogrodu przydomowego. Autorstwa Mirzan:

"A co tu sobie wyobrażać, to widać. Siatka, za siatką tuje. Za tujam trawnik. Na trawniku kilka podstrzyżonych iglaków, pseudobonsai pseudojapońskie. Pies dusiciel i samochód z napędem na cztery koła."

Odnajdujecie się w tym opisie? Bo ja niestety tak :-(
Obserwuj wątek
    • nii-dea Re: Ogród 16.02.11, 18:12
      Oprócz pseudo-bonsai opis w miarę poprawny. Pies dusiciel na szczęście coraz mniej popularny, chyba, że pies szczekacz, to już prędzej. Czasem doniczki z aksamitkami lub równie wyjątkowymi :-P kwiatkami. Zauważyłam też altanki różnej proweniencji na śmietnik:-P aaa i betonowe alejki i podjazd- koniecznie. :(
    • tgserwis Re: Ogród 16.02.11, 18:17
      dorota.alex napisała:

> Znalazlam opis typowego polskiego ogrodu przydomowego. Autorstwa Mirzan:
      >
      > "A co tu sobie wyobrażać, to widać. Siatka, za siatką tuje. Za tujam trawnik. N
      > a trawniku kilka podstrzyżonych iglaków, pseudobonsai pseudojapońskie. Pies dus
      > iciel i samochód z napędem na cztery koła."

A ja, niestety nie. Tuje mam. Trawnik mam. Ale mój pies to nie dusiciel, tylko przytulas. Nie mam też ani japońskich ani bonsai. Mam za to nasze zwykłe, chamskie jabłonie, śliwy, wiśnie, porzeczki, brzoskwinię, borówki hamerykańskie, grusze i poziomki. Czyli że znów nie przystaję do czasów i zwyczajów.
      >
      > Odnajdujecie się w tym opisie? Bo ja niestety tak :-(
      • dorota.alex Re: Ogród 16.02.11, 20:18
        Mój pies to chodząca czułość. Ale o tym wiemy tylko my domownicy :-)
        • kmsanczia Re: Ogród 16.02.11, 20:41
          dorota.alex napisała:
          > Mój pies to chodząca czułość. Ale o tym wiemy tylko my domownicy :-)

Moja też udaje groźną.
    • tgserwis Re: Ogród 16.02.11, 18:20
      dorota.alex napisała:

> Znalazlam opis typowego polskiego ogrodu przydomowego. Autorstwa Mirzan:
      >
      > "A co tu sobie wyobrażać, to widać. Siatka, za siatką tuje. Za tujam trawnik. N
      > a trawniku kilka podstrzyżonych iglaków, pseudobonsai pseudojapońskie. Pies dus
      > iciel i samochód z napędem na cztery koła."
      >

A, i nie mam też samochodu z napędem na 4 koła, ale za to mam 2 samochody z napędem na 2 koła. Wychodzi prawie na to samo :)
    • kowalik22 Re: Ogród 16.02.11, 19:15
      :D Mój ogród tak nie wygląda. Już nie. Bo na początku oczywiście (jakieś dwadzieścia lat temu) był... trawnik i tuje;)
      Ale co roku po kawałeczku ubywało trawnika, bo lubię kwiaty i coraz więcej ich mieć u siebie chciałam. I nigdy nie strzygłam iglaków, przyznaję - nie umiem.
      Psa nie posiadam, nie wiem, czy do opisu mogą pasować dwa koty (w tym jeden rudy)?
      No, swego rodzaju dusiciel też się pęta od czasu do czasu po moim ogrodzie: bezpańska kotka;)
    • esscort Re: Ogród 16.02.11, 19:19
      cholera, ja się trochę odnajduje :)
    • kmsanczia Re: Ogród 16.02.11, 20:10
      Ja mam taką obserwację, że ci co topią kasę w ogrodzie to już tam zostają dłubiąc i przesadzając, aż w koncu powstaje dżungla, która jeszcze bardziej uwiązuje.
      A ci co mają trawnik i tuje jeżdżą w tym czasie po świecie. ;)
      • roberto19633 Re: Ogród 16.02.11, 20:19
        kmsanczia napisała:

> Ja mam taką obserwację, że ci co topią kasę w ogrodzie to już tam zostają dłubi
        > ąc i przesadzając, aż w koncu powstaje dżungla, która jeszcze bardziej uwiązuje
        > .
        > A ci co mają trawnik i tuje jeżdżą w tym czasie po świecie. ;)

>> i pewnie z tej jazdy te zapożyczenia, tuje, trawnik, 4X4.
        Ale skoro, ess nie posiadasz krasnali ogrodowych i innych muchomorów to jeszcze tak źle nie jest. Zawsze podziwiałem stare z lekka zaniedbane ogrody , ukruszone zębem czasu kamienne nie rzucające się w oczy rzeźby . Ogrody świadczące o tradycjach i smaku właściciela. Takie ogrody z ,,przeszłością,, . Coś co nierzadko widać nad jeziorem Como.
        • esscort Re: Ogród 16.02.11, 20:24
          krasnali nie mam. I też mam coraz bardziej zaniedbany ogród :))) Idę w model angielski :)))
          Th...e to teraz obciach. Ich popularność ciągła bierze się chhyba stąd, że są najtańszym, najszybszym i nie wymagającym właściwie pielęgnacji sposobem na odgrodzenie się od sąsiada lub od ulicy zieloną scianą (także w zimie).
          • esscort Re: Ogród 16.02.11, 20:31
            ale co ty porównujesz łomianki do okolic lago di como?
            Tu 20 lat temu jeszcze kompletna wioska była. A tam juz starożytni ogrody zakładali a wojny nie było 1000 lat. Poza tym tu mamy jeden z najuboższych regionów UE, a tam jeden z najbogatszych na świecie
            • dorota.alex Re: Ogród 16.02.11, 20:34
              I niestety inne możliwoście wegetacyjne dla roślin. Też bym wolala piękny żywopłot zimozielony z laurowiśni jak we Florencji. Ale cóż - moja jedyna laurowiśnia zeszłej zimy zdechła... pomimo opatulenia. A tuje żyją i rosną, choć nie są opatulane.
              • roberto19633 Re: Ogród 16.02.11, 20:41
                no i znowu z marzeń zostało, wino napęd 2x4. I grabki do grabienia.
      • i_bella Re: Ogród 17.02.11, 10:21
        kmsanczia napisała:

> Ja mam taką obserwację, że ci co topią kasę w ogrodzie to już tam zostają dłubi
        > ąc i przesadzając, aż w koncu powstaje dżungla, która jeszcze bardziej uwiązuje
        > .
        > A ci co mają trawnik i tuje jeżdżą w tym czasie po świecie. ;)

no ale mnie chyba w ten model nie wpisujesz? bo jakos mi nie pasuje....tuje niby mam, ale za psa robia swinie, za trawnik czesto mech, siatki nie posiadam a i w ogrod inwestuje (czyt, pielegnuje i przycinam). No i jezdze!!!! ;)
        Kabelek sie znalazl do kompa, co za zmiana jakosci! ;)
        • dorota.alex Re: Ogród 17.02.11, 10:40
          KM nie pisała o tych, którzy dłubią i pielą rękami ogrodnika :-)

Po prostu nie macie typowego polskiego ogródka. Dobrze, że mieszkacie w zaułku to chociaż nie psujecie wizualnego porządku. MUSI być siatka, MUSZĄ być tuje i japońskie drzewko!
          • i_bella Re: Ogród 17.02.11, 10:53
            no nie mam siatki i mam ogrodnika, fakt. I mieszkam w zaulku :)
            • roberto19633 Re: Ogród 17.02.11, 16:45
              Myślę że czas przerzucić się na ogrody japońskie. Ups ,na kamienne ogrody japońskie,
              te w których grabkami czesze się drobny wapienny żwirek. Zero roślinności,
              piękny biały żwirek w różne wzorki ,każdego dnia inne. Cóz za postęp, a jaki trening
              dla ducha. Pzdr
            • woynowski1 Re: Ogród 17.02.11, 17:01
              Wysokie płoty, parkany, to siła przyzwyczajenie i nie znikną szybko. Ale pewne oznaki już występują, bo niektórzy mają furtkę do sąsiadów, i za chwile się okaże że wystarczy symboliczne wygrodzenie.
              Plan urządzania ogrodów jest o wiele trudniejszy do zmiany. Zresztą plan rośliny wysokie na granicy ma swe uzasadnienie, bo na przykład nie chcemy oglądać domu sąsiada i nie interesuje nas co się u niego dzieje. Na zasadzie wzajemności życzymy by taki azyl dotyczył i nas.
              Natomiast te wysokie rośliny to odrębny problem. Ja mam na granicy wysokie krzewy w większości liściaste. Bo są kolorowe, do maja ciekawszą zieleń, bo kwitną. A że zimą jest pusto, to trudno. I tak w ogrodzie jestem wtedy bardzo rzadko. Zawsze człowiek, w każdej niemal sytuacji staje przed wyborem albo, albo. A w środku kawałek trawnika też jest potrzebny. Najbardziej dla dzieci, a przy domu dla naszego grilla. Zresztą często stanowi on przedłużenie letniego salonu a również jadalnie. Rzecz gustu.
              Fakt jest faktem, że przez ostatnie 20 lat ogrody w Łomiankach wypiękniały, stały się zadbane, a czeto wręcz zjawiskowo piękne. Nie tyko im przybyło iglaków, ale krzewów ozdobnych, kwiatów. Sadze że rozwój będzie zmierzał w kierunku dążenie do najlepszych.
              A teraz czekajmy na wiosnę, by zrobić bilans zimowych strat i sadzić, sadzić sadzić jeżeli ktoś to lubi.
              I jeszcze jedno pora przycinać drzewa i krzewy. Przy czym nie podcinamy jedynie krzewów kwitnących do końca czerwca, chyba że zachodzi konieczność cięcia odmładzającego.
              Mnie już kwitną już ciemierniki i chyba zaraz zakwitnie oczar.
              • swarozyc314 Re: Ogród 18.02.11, 21:21
                Ja też lubię zadbane ogrody,które każdy może urządzać jak mu się podoba. Kwiaty, zieleń i czystość to najlepszy widok w okolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka