Dodaj do ulubionych

JAK NAPISAĆ KSIAŻKĘ

17.03.04, 19:30
Witam Wszystkich serdecznie,

Mam pomysł na napisanie książki. (Każdy z nas uważa, że będzie dobra, bo by
nie próbował). Jednak nie wiem jakie prawa czy reguły należy stosować przy
pisaniu. Po prostu nie wiem jak to się robi. Może Wy mnie ukierukujecie.
Pozdrawiam wszystkich przyszłych Noblistów. Magendavid
Obserwuj wątek
    • danway1 Re: JAK NAPISAĆ KSIAŻKĘ 18.03.04, 10:26
      Hej Magendavid. Jesli chcesz napisac ksiazke a masz juz pomysl to powiem CI jak ja zaczalem. Otoz na poczatek wypisalem wszystkie postacie, wydarzenia, miejsca itp. rzeczy. Gdy mialem juz zebrana calosc to wzialem sie do pisania. Z tego co wiem to wiele osob robi.

Pozdrawiam Danway.
      • imena Re: JAK NAPISAĆ KSIAŻKĘ 17.04.04, 18:19
        Myślę, że nia ma jakiś sztywnych reguł w tej materii. Każdy ma swój sposób, a
        czasami jedna rozmowa albo jakies zdarzenie, które uruchamaia całą wyobraźnię.
        Mnie kiedys zdarzyła się taka totalnie nie przespana noc. Leżałam i usiłowałam
        zasnąć i nic. Potem czytałam ze 2 godziny i nic. I jak juz nie wiedziałam co ze
        soba zrobic, to zaczęły mi do głowy wpadać całkiem ciekawe pomysły. Bałam się,
        że do rana o tym zapomne i zrobiłam plan całej książki. No i wyszło
    • mes_co Re: JAK NAPISAĆ KSIAŻKĘ 19.04.04, 17:40
      Najlepiej jest kierować się gramatyką języka w którym się pisze...
    • dyludylunabadylu Re: JAK NAPISAĆ KSIAŻKĘ 10.05.04, 22:24
      Książki nie napisałem, ale już zacząłem i jakoś mi nawet idzie. :) Nie wymyślałem konkretnych bohaterów, ale wypisałem sobie dużo imion, profesji, zawodów, wyrwanych z kontekstu, czasem tylko jednozdaniowych opisów wyglądu i charakteru. Wypisałem też miejsca akcji - od mist po konkretne budynki. Wszystko co wypisałem nie łączyło się jakoś z fabułą, ale potem w trakcie pisania trochę to pomaga, choć np. Albert zmienia się w Albertynę, a Toruń w Trondheim. ;) Ale zasad rzadnych nie ma, każdy pisze jak mu wygodnie - może po prostu zacznij i samo ci "wyjdzie" jaką metodykę pracy obrać. :) Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka