Gość: ostrów IP: *.promax.media.pl 19.03.04, 12:24 [']['][']['][']['] Żegnaj! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Luzak Zmarł Zygmunt Kubiak IP: 193.59.91.* 19.03.04, 12:25 Szkoda faceta, świetnie pisał [']...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sas Zmarł Zygmunt Kubiak niepowetowana strata,Lepper! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 12:32 Lepper wypełnia pustke po kolejnym intelektualiście, jeszcze Balcerowicz musi odejść. Gorzka refleksja z przyczyny śmierci profesora, współczuję rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
elfhelm Cześć Jego Pamięci! Nie wszysztek umarł! 19.03.04, 12:33 tylko w ten sposób mogę wyrazić wyrazy współczucia dla Rodziny i Przyjaciół. co gorsze trudno mi się oprzeć wrażeniu ogromu śmierci wśród wybitnych ludzi w tym roku. Niech spoczywają w pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: 195.245.213.* 19.03.04, 12:44 Niezapomniane jest Jego tłumaczenie "Wyznań" św. Augustyna. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abslolwent XIX LO Nie zapomnimy Cie ! IP: *.chello.pl 19.03.04, 12:52 Odszedl jeden z Najwspanialszych pisarzy... ciesze sie, ze dane mi bylo konczyc te sama szkole - XIX LO im. Powstancow Warszawy w Warszawie Zegnaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d W niebie pogadasz.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 13:12 ..ze wszystkimi bohaterami Twoich książek ! Bywaj zdrów ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwanowicz Re: co pozostaje? IP: *.oecd.org / *.oecd.org 19.03.04, 13:20 Grecja. Przyjaznie swoje i "cudze" Nicola Chiaromonte. Mysli rozproszone i zebrane Zygmunt Kubiak moze spotkac teraz swych Grekow i Rzymian twarza w twarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hektor Re: co pozostaje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 13:39 Ogromna strata dla polskiej humanistyki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.elblag.dialog.net.pl 19.03.04, 14:07 Tak mi przykro!! Mialam szczescie byc na jednym z Jego wykladow...To byl niezwykle fascynujacy i madry czlowiek. bylam pod wrazeniem jego wiedzy, erudycji i poczucia humoru.... Wielka strata dla Polski...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.68-136-217.adsl.skynet.be 19.03.04, 14:26 Czesc Jego pamieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 15:03 Wielka szkoda! Nie mogę w to uwierzyć... Rozmawiałem z nim w październiku w Poznaniu... Wielki człowiek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarosław Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.mlawa.sdi.tpnet.pl 19.03.04, 15:36 Zygmuntowi Kubiakowi zawdzieczamy przepiękne tłumaczenie z greki, łaciny. Najsłynniejszy wiersz Kawafisa" Czekajac na barbarzyńców" w kogenialnym tłumaczeniu Kubiaka...- "bez barbarzyńców cóż poczniemy teraz /ostatecznie byli jakims rozwiazaniem..." Cudowny "Brewiarz Europejczyka",nie jestem w stanie wymienic, bo brak mi słów. Odszedł na prawde wielki człowiek, Człowiek wielkiej Wiary i wielkiej Miary. Cześc jego pamieci! Do zobaczenia Mistrzu ! Mortituti te salutant! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DonJose Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.proxy.aol.com 19.03.04, 16:11 W Ameryce zajecia z humanistyki prowadze na podstawie Jego tekstow. Odszedl czlowiek madry i dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Zmarł Zygmunt Kubiak 19.03.04, 16:32 Ja tez czuje wielki smutek... Pan Kubiak wprowadzil mnie w swiat starozytnej Grecji i Rzymu w dziecinstwie... Jago ksiazki bede zawsze pamietac. A pare lat temu przeczytalam wywiad z Nim z serii "Rozmowy na koniec wieku" (do telewizji polskiej nie mam dostepu) i utwierdzil mnie on w przekonaniu, ze byl On wspanialym czlowiekiem! Polecam wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
slmako moj nauczyciel 19.03.04, 16:40 Byl moim nauczycielem od polskiego w latach 50. Uczyl w szkole PAX-u p.w. sw Augustyna przy ul. Naruszewicza. Nauczyl mnie podziwac pisarzy Odrodzenia i Renesansu. Czesc jego Pamieci. Kondolencje dla rodziny Profesora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.chello.pl 19.03.04, 16:38 Bardzo bardzo smutna wiadomość dla polskiej kultury, szczere kondolencje dla rodziny po stracie takiego Wielkiego Człowieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: [*][*][*][*]-Micha Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.04, 17:16 Szkoda, że odeszłeś kiedyś, kiedy byłeś w Poznaniu podpisywać swoje książki rozmawiałem z tobą, dobrze pamiętam o czym. Postaraj się tam u góry, w niebie, żeby to o czym rozmawialiśmy stało się faktem. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
padshah Smutne...['][']['] 19.03.04, 17:34 Dobrze, ze rodza sie tacy ludzie jak Profesor. Smutne, ze sa smiertelni jak wszyscy...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sepulka Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: 212.106.1.* 19.03.04, 18:19 Jeden z tak nielicznych... i zaraz zostaniemy sami wśród Frytek, Manuel i Gulczasów. Panie Kopaliński, niech Pan się trzyma życia. Dla nas, dla tej garsteczki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teckel Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: 212.106.1.* 19.03.04, 18:32 Tuwim kiedyś napisał "Co za czasy - umierają ludzie, którzy kiedyś wcale nie umierali". I ci ludzie Ogromni umierają, nie ciesząc się nawet ciszą zadumy... bo przecież w telewizorku można obejrzeć coś znacznie ciekawszego, niż żal po mózgowcach jajogłowych ... Można obejrzeć kobietę całkiem odmóżdżoną, która sobie biust powiększyła, można obejrzeć mężczyznę, który tak się zapatrzył na wyżej wzmiankowaną, że zamarzył o raju pełnym hurys... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.galaxy / *.galaxy-data.com 19.03.04, 18:46 A jednk warto czytac Forum(s) i czuc sie dzieckiem polskiej ziemi... Wprawia mnie w radosc czytanie takich glosow, i w smutek wiesc o tak wczesnym odejscu jednego z najwybitneijszych mojej wspolczesnosci... Niech odpoczywa w spokoju, a jego dzielo zyje wsrod nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Pisał "autobiografie pisarzy"????????? IP: *.ligota.eu.org / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 19:47 Odpowiedz Link Zgłoś
posener1971 Re: Zmarł Zygmunt Kubiak 19.03.04, 20:23 ...juz widzę tę Jego dysputę z Markiem Aureliuszem (przykładowo)... a właśnie znów czytam Jego "Dzieje Greków i Rzymian"... najlepsze książki piszą Ci autorzy, którzy pozwalają polemizować ze swoimi tekstami, jego książki budzą potrzebę dyskusji, myślenia, zadumy... i ON i ja kochamy, kochaliśmy i zapewnie, bez względu na to, gdzie będziemy, kochać będziemy starożytność... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niemenek Kwiaty Ojczyste były super IP: *.net-serwis.pl 19.03.04, 22:07 Kwiaty Ojczyste były super, wielki pisarz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stan Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: 81.219.144.* 19.03.04, 22:34 nie mam slow, to kolejna wyrwa w polskiej kulturze. Wszystko czytalem co Zygmunt Kubiak napisal, teraz bede odczuwal jego obecnosc z gory. Byl przewodnikiem i mistrzem, uczyl rozumienia tego, co istnieje. Bogowie o ktorych pisal beda z nim stan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirił Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.centronet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.04, 23:54 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fullerton Re: Zmarł Zygmunt Kubiak IP: *.rasserver.net 20.03.04, 03:57 Poszly juz sobie sniegi. Na laki wraca trawa, a na galezie liscie. Cala sie przeminienia ziemia....pan tego juz nie zobaczy, powrot wiosny Horacego w panskim przekladzie. Smierc czy to za dziwne slowo, pan wciaz zyjesz, tylko spi, przeszedl pan do radosci obcowania z grekami i rzymianami. wypada mi tylko powiedziec dziekuje z calego serca za to co bylo przez pana do tej pory zrobione i do zobaczenia,/moze nie wkrotce/ ale do zobaczenia. czytelnik z chicago Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cdx Pulvis et umbra sumus IP: *.core.lanet.net.pl 20.03.04, 08:16 I z tego samego wiersza: immortalia ne speres, monet annus et almum quae rapit hora diem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madzia R.I.P. IP: *.ds.pg.gda.pl 20.03.04, 13:29 Niech spoczywa w pokoju Ten, ktorego mitologia pozwoliła mi znaleźć się w dawnej Grecji i Rzymie... Jeszcze zdążyłam, kilka miesięcy temu, porozmawiać w Gdańsku z Panem Profesorem. Dziękuję za ciasteczka:) Kiedy umiera tak wybitny i pracowity człowiek, mogę być tylko wdzięczna za każdy dzień jego życia. Teraz Pan Profesor pewnie w obliczu Aniołów chwali Boga przepiękną polszczyzną:) Odpowiedz Link Zgłoś