mietowa_kawa 06.08.10, 22:21 Powiedzcie mi, czy Slumdog to postać fikcyjna? I Są dwie książki Slumdog. Milioner z ulicy i Kto wygrał milion? Czy one się różnią? Dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annvangier Re: Slumdog. 07.08.10, 12:33 a ksiazka nazywal sie q@a tlumaczenie polskie tpo notka z wiki o autorze a to Vikas Swarup (hindi: विकास स्वरूप, ur. 1963 w Allahabad) - indyjski pisarz i dyplomata. Ukończył historię, filozofię i psychologię na Uniwersytecie Allahabad. Zasłynął swoją pierwszą powieścią Q & A, wydaną w 2005 roku, opowiadającą o historii ubogiego kelnera z Bombaju, Rama Mohammada Thomasa, który wygrał indyjską wersję programu Who Wants to Be a Millionaire?. Na podstawie książki powstał film Slumdog. Milioner z ulicy, który wszedł do kin w 2008 roku. Kolejna jego powieść która została wydana to "Sześcioro podejrzanych", powieść sensacyjna. tytuł polski to taka jak tytuł Odpowiedz Link Zgłoś
cennder Re: Slumdog. 07.08.10, 13:02 Tak, czytałam wiki, ale mógł ją spisać, albo się tylko zainspirować? Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Slumdog. 09.08.10, 10:53 annvangier napisała: > a ksiazka nazywal sie q@a W pierwotnym wydaniu książka faktycznie nosiła tytuł 'Q&A', ale po ukazaniu się filmu kolejne wydanie angielskie wyszło już pod tytułem 'Slumdog Millionaire', takim samym jak film. Odpowiedz Link Zgłoś
fajlemonek Re: Slumdog. 09.08.10, 13:54 Kupiłam tę książkę na długo przed powstaniem filmu. Wtedy nosiła tytuł Kto wygra miliard? Odpowiedz Link Zgłoś