Gość: Babsi_22 IP: *.bts.net.pl / *.bts.net.pl 28.03.04, 16:14 Czy ktoś może mi poradzić: czytac czy nie?? Jeszcze nic nie czytałam. Co sądzicie o jej ksiązkach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yawokim Re: Anna Rice- zalezy jak lezy 28.03.04, 20:30 nie polecam, szkoda czasu i atlasu- ot jakies wymyslone historyjki /czytalem polskie przeklady/ napisane prostym jezykiem, czyta sie latwo, pytanie tylko po co? literature rozrywkowa bez szczegolnych znakow charakterystycznych chyba , ze lubisz cos letkiego i do szybkiego zapomnienia... z 'latwej' literatury amerykanskiej ciekwszy jest chociazby truman capote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babsi_22 Re: Anna Rice- zalezy jak lezy IP: *.bts.net.pl / *.bts.net.pl 29.03.04, 00:02 A to mnie zaskoczyłes(as) bo na wp czytałam inne opinie i wszyscy pisza ze swietne ze polecaja itd., dzieki za twoja opinie. Co w takim razie polecasz?? Odpowiedz Link Zgłoś
yawokim Re: Anna Rice- zalezy jak lezy 29.03.04, 00:45 z lit amerykanskiej? wlasnie capote Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szamanka Re: Anna Rice- zalezy jak lezy IP: *.lodz.mm.pl 10.05.04, 01:00 ciekawe rzeczy piszesz, to co powiesz w takim razie O DZienniku Brigdet Jones, skoro Anne Rice jest dal ciebie literaturą rozrywkową>Musisz czytac tylko naprwde ciężkie książki. Według mnie własnie ona opsuje przeżycie dosc dramatycznie i niesie głębsze przesłanie niż Ci sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Anna Rice IP: 81.15.135.* 29.03.04, 08:57 Przed laty przypadkiem wpadły mi jej dwa tomy "Godziny czarownic". Czytałam z zapartym tchem o rodzie czarownic, o "ich duchu". Szukałam dalszych dwóch tomów. Udało się, lektóra była wspaiała. Okazało się, że to nie koniec, Anna Rice dopisała jeszcze dwa dalsze tomy, tym razem pt: Lasher. Kupiłam, przeczytałam, rozczarowało mnie. Potem był cd. pt Taltos. To już była dla mnie beznadzieja, przeczytałam, ale miałam wrażenie, że histria rodu czarownic przerosłą pisarkę. Dla mnie dalsze części były pisaniem dla pieniędzy, wymyślaiem udziwnianej fabuły, która nijak się miała do pierwszych 4 tomów. To oczywiście tylko moje zdaie. Jeżeli czytasz na normalnym poziomie (czyli o wiele więcej niż statystyczny Polak, czyli więcej niż tylko 1 książkę na rok) to na pewno nic nie stracisz czytając. Sama sięgnij do jej książek. Wyrobisz sobie swoją własną opinię. Znam osoby zachwycone Wampirem Lestatem, do mnie "nie przemówił". Najlepiej przeczytaj sama, przynajmniej 1 jej książkę. Będziesz wtedy wiedziała, czy to coś dla Ciebie i czy warto sięgać po jej dalsze pozycje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
abs_ik Re: Anna Rice 29.03.04, 12:13 Czytać koniecznie! Nie jest to nic strasznie ambitnego, ale swój klimat i walory rozrywkowe ma. Dla lubiących grozę - "Godzina czarownic" i przynajmniej dwa pierwsze tomy wampirzych kronik. A z moich osobistych faworytów - "Krzyk w niebiosa" i, trochę mniej, "Skrzypce" - to już obyczajówki dla odmiany. Pani Rice ma też na swoim koncie dość mocne erotyki - ale to już chyba tylko dla ciekawych:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babsi_22 Re: Anna Rice IP: *.bts.net.pl / *.bts.net.pl 29.03.04, 13:10 Widze, że mimo wsztstko zrobie tak jak zamierzałam, czyli sama zdecyduje po lekturze Wywiadu z wampirem. Filmu nie oglądałam, więc mnie ciekawi:) co do Capote to przeczytałam Śniadanie u Tiffany'ego/ Harfa traw ale jakos nie zapadło mi w pamięci nie zacheciło do przeczytania innych tego autora. A czytaliście cos Isabel Allende?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babsi_22 Re: Anna Rice IP: *.bts.net.pl / *.bts.net.pl 29.03.04, 13:11 Widze, że mimo wsztystko zrobie tak jak zamierzałam, czyli sama zdecyduje po lekturze Wywiadu z wampirem. Filmu nie oglądałam, więc mnie ciekawi:) co do Capote to przeczytałam Śniadanie u Tiffany'ego/ Harfa traw ale jakos nie zapadło mi w pamięci nie zacheciło do przeczytania innych tego autora. A czytaliście cos Isabel Allende?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.o. Re: Anna Rice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 22:15 Czytalam "Dom duchow" - I Allende. polecam zwlaszcza tym ktorzy lubuja sie w tworczosci Marqueza, Saga rodzinna z powiazanymi ze soba swiatem realnym i metafizycznym Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: Anna Rice 04.04.04, 18:57 jak dla mnie to jej ksaizki czyta sie szybko, wedlug mnie ze wzgledu na szybka akcje, ale do najlepszych ich bym nie zaliczyla. ciekawe bo ciekawe, ale raczej nic nie wnosza. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaan Re: Anna Rice 09.05.04, 21:28 A może ktos z rozczarowanych Lasherem chciałby się pozbyć tej książki? Chciałabym kupic druga czesc. Pozdrawiam KasiaAn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szamanka Re: Anna Rice IP: *.lodz.mm.pl 10.05.04, 00:57 ja osobiści mam kilka egzemlarzy serii o wampirach. Są pokazane z innej prespektywy. Ze strony wampirów. Uwielbiam jej książki pisze bardzi subtlenie i obrazowo.Polecam jeśli lubisz taki typ literatury;) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaan KTO MA 2 CZ LASHERA ANNE RICE? 10.05.04, 10:08 Chciałabym kupić Lashera cz 2 Anne Rice, czy ktoś z odwiedzających forum ma może o jedną taką książke za dużo? Pozdrawiam :D Odpowiedz Link Zgłoś
dyludylunabadylu Re: Anna Rice 10.05.04, 11:21 Gość portalu: Babsi_22 napisał(a): > Czy ktoś może mi poradzić: czytac czy nie?? Jeszcze nic nie czytałam. Co sądzic > ie o jej ksiązkach. Wampiry są fajne, ale saga o czarownicach Mayfair jest okropnie nudna - kobieta przegięła z opisami architektonicznymi każdego domu na każdej ulicy w każdym mieście pojawiającymi się w książkach. Dodam, że są to opisy bardzo "lamerskie". nie jestem architektem, ale okropnie mnie denerwowały opisy kolumienek itp. bo były na poziomie szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
orales73 Re: Anna Rice 20.05.04, 14:24 Polecam Godzinę Czarownic. Lasher był rzeczywiście gorszy, ale bez przesady, zły nie był. Natomiast "Godzina ..." warta jest czasu :) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Anna Rice 20.05.04, 21:17 Nie jest to istotnie literatura 'wysokiego lotu', ale da sie czytac dla relaksu. Moim zdaniem powiesc wiele traci w tlumaczeniu. czytalam godzine czarownic po polsku i po ang i w oryginale wydaje sie nieco lepsza. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kami Re: Anna Rice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.04, 18:47 Przeczytałam większość "Kronik Wampirów" autorstwa pani Rice i ogólnie rzecz biorąc cała seria jest dość ciekawa. Jednak chyba najlepiej napisane są pierwsze 2 tomy czyli "Wywiad z wampirem" i "Wampir Lestat" które należą do moich ulubionych książek. Mogę polecić je z czystym sercem. Odpowiedz Link Zgłoś