beata_b Re: Jaka to książka? Pomóżcie! 05.04.04, 23:14 Odnalazłam starą książkę z pięknymi baśniami, którą czytałam w dzieciństwie. Baśnie cudne, zaczytywałam się nimi, do tego stopnia, że z książki niestety niewiele pozostało. Tylko kilkadziesiąt środkowych stron. Bardzo zależy mi na tym, żeby odnaleźć tytuł i autora. Może udałoby się wtedy odszukać tę książkę gdzieś np. w antykwariatach. Mojego egzemplarza boję się już brać do ręki, w obawie, że się rozsypie. Baśnie są napisane w starym stylu, zdarza się archaiczne słownictwo. Tytuły, które mi pozostały: - Małgosia u krasnoludków - Złoty paluszek - Leśna babka - Dwaj bracia - Podarunek leśnej boginki - Wielki bunt zabawek - Niedobra córka Błagam, pomóżcie mi rozszyfrować tę zagadkę!!! Moje dzieci również będą wam wdzięczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: Jaka to książka? Pomóżcie! IP: 212.244.186.* 06.04.04, 13:38 Witam. To z pewnością nie jest "Bajarka..." - ( na wszelki wypadek sprawdziłam tytuły w spisie treści ).Wygląda mi to na typową polską twórczość przedwojenną (być może wznawianą po wojnie). Może jest to "Bunt zabawek .Bajki dla dzieci" Jadwigi Hoesick-Hendrichowej ? Spróbuję jeszcze poszperać w pamięci,ewentualnie dotrzeć do jakichś informacji,ale to trochę potrwa. Na razie kojarzy mi sie tylko z tą książką.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Jaka to książka? Pomóżcie! 06.04.04, 15:20 To byl strzal w ciemno... "Bajarka" byla moja ulubiona ksiazka z basniami we wczesnym dziecinstwie, i wiedzialam, ze jest stara, ale nic z niej nie pamietam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja bajki IP: *.bb.sky.com 28.09.15, 19:57 ja tez mialam ta ksiazke i tez jej szukam w sieci :(( Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: bajki 11.10.15, 09:24 wprawdzie to b. stary wpis, ale.. moze sie przyda. "Lesna boginka" to ksiazka F.H. Burnett, i moze to bylo cale wlaczone w zbior a moze tylko jakis rozdzial? nie znam tego wiec nie wiem, lecz jesli ktos ma, to moze sprawdzic czy jest tam rozdzial pt "Podarunek ... " itd. To chociaz tyle bedzie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś