Gość: joyia IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 17:15 ...powinien byl znac wyksztalcony czlowiek, azeby moc rozmawiac o "literaturze polskiej"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: chichot Re: ktore utwory (25-30 najwyzej) literatury pols IP: 195.116.43.* 17.04.04, 17:21 Gość portalu: joyia napisał(a): > ...powinien byl znac wyksztalcony czlowiek, azeby moc rozmawiac > o "literaturze polskiej"? chi chi chi... urocze.czyzby czekalo cie na firmowym szkoleniu zagajenie dyskusji o literaturze polskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joyia Re: ktore utwory (25-30 najwyzej) literatury pols IP: *.dip.t-dialin.net 17.04.04, 17:38 :-D niee.. taka ankiete przeprowadzili kiedys podobno na uniwerkach w Niemczech, pytajac sie profesorow, zeby podali utwory literatury niemieckiej. I podobno byly bardzo wielkie rozbieznosci w podawanych listach: tylko 9 utworow z 443 podanych (168 autorow)otrzymalo wiecej niz polowe glosow. Ciekawa jestem po prostu, jaka liste utworzyliby forumowiczowie gazety? :-) Pozdrowienia, joyia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Re: ktore utwory (25-30 najwyzej) literatury pols IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.04, 19:15 Nie piszcie, proszę!! Znów stwierdzę, że "nic nie znam, nic nie czytałem"... ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Lista 17.04.04, 19:30 a co mi tam: 1 Pamiętnik znaleziony w Sarragosie - potocki 2 Sklepy Cynamonowe - Szchulz 3 Pożegnanie jesieni - Witkacy 4 Lilla Weneda - Słowacki 5 Zniewolony umysł - Miłosz 6 Dzienniki - Gombrowicz 7 Zły - Tyrmand 8 Dziady - Mickiewicz 9 Fraszki - Kochanowski 10 Erotyki - Morsztyn 11 Kazania Sejmowe - Skarga 12 Golem XIV - Lem 13 Weiser Dawidek - Huelle 14 Podróż ludzi Księgi - Tokarczuk 15 Ziemia Obiecana - Reymont 16 Nowele wybrane - Grabiński 17 Zmory - Zegadłowicz 18 Polowanie na muchy - Głowacki 19 Szczuropolacy - Redliński 20 Bal w operze - Tuwim 21 Poezje - Kasprowicz 22 Poezje - Asnyk 23 Poezje - Szymborska (niestety, ale jest istotna) 24 Lalka - Prus 25 Poezje - wybór z 'brUlionu' Lista w kolejności memetycznej (czyli jak mi się przypomniało tak, żem wpisał:) Odpowiedz Link Zgłoś
raymond.new no nie... 17.04.04, 21:10 braineater napisał: > a co mi tam: > 1 Pamiętnik znaleziony w Sarragosie - potocki > 2 Sklepy Cynamonowe - Szchulz > 3 Pożegnanie jesieni - Witkacy > 4 Lilla Weneda - Słowacki > 5 Zniewolony umysł - Miłosz > 6 Dzienniki - Gombrowicz > 7 Zły - Tyrmand > 8 Dziady - Mickiewicz > 9 Fraszki - Kochanowski > 10 Erotyki - Morsztyn > 11 Kazania Sejmowe - Skarga > 12 Golem XIV - Lem > 13 Weiser Dawidek - Huelle > 14 Podróż ludzi Księgi - Tokarczuk > 15 Ziemia Obiecana - Reymont > 16 Nowele wybrane - Grabiński > 17 Zmory - Zegadłowicz > 18 Polowanie na muchy - Głowacki > 19 Szczuropolacy - Redliński > 20 Bal w operze - Tuwim > 21 Poezje - Kasprowicz > 22 Poezje - Asnyk > 23 Poezje - Szymborska (niestety, ale jest istotna) > 24 Lalka - Prus > 25 Poezje - wybór z 'brUlionu' > > Lista w kolejności memetycznej (czyli jak mi się przypomniało tak, żem wpisał:) Bardzo niekompletna i nie przemyślana lista. Na dodatek znalazły się na niej pozycje stanowczo zbędne: opowiadania Grabińskiego, "Zły" Tyrmanda, "Polowanie na muchy" Głowackiego (przeczytać warto, ale na pewno nie w pierwszej kolejności), "Szczuropolacy" Redlińskiego (jeśli już, to "Konopielka"). W ogóle, żeby jako tako rozmawiać, trzeba przeczytać co najmniej 100 starannie wyselekcjonowanych utworów. Pozdrawiam raymond.new Odpowiedz Link Zgłoś