Dodaj do ulubionych

empik i merlin

04.02.11, 14:00
Nie ma zgody na połączenie:
wyborcza.biz/biznes/1,100896,9054423,UOKiK_mowi_stop__Empik_nie_moze_przejac_Merlina.html
sensacyjna wiadomość
co dalej?
właściciele merlina i tak odpuścili - widać po skali wyprzedaży
co będzie?
wieszczę upadek tej wielce zasłuzonej księgarni.. a szkoda
jeep
Obserwuj wątek
    • mietowa_kawa Re: empik i merlin 04.02.11, 14:17
      Ta wielce zasłużona księgarnia jak piszesz, zeszła na psy (z całym szacunkiem dla czworonogów)...
      • jeepwdyzlu Re: empik i merlin 04.02.11, 14:31
        niestety masz rację
        odpuszczenie standardów było widać
        to błąd i to duży
        będzieto mieć wpływ na cenę sprzedaży (nie empikowi ale komuś innemu- właścicile pewnie płyną i sprzedać muszą)
        cena ok 100 mln zł była i jest z kosmosu
        sądzę, że 10 razy mniej byłby tez za dużo
        jeep

• mietowa_kawa Re: empik i merlin 04.02.11, 17:11
          Zwykle jest tak, w naszym kochanym kraju, choć nie zawsze, że jak coś zyska dobre imię to szybko zaniża standardy. Z taką polityką, Merlin złote lata ma już za sobą. Nie szanuje stałych klientów. A jego polityka jest stronnicza. No cóż, ma święte prawo, tak jak klienci mają prawo odejść. :)
    • Gość: di Merlin ostatnio bije rekordy.. IP: *.dynamic.chello.pl 10.02.11, 10:22
      .. chyba z żalu po nieudanym małżeństwie z empikiem. Dobrych kilka lat robię u nich zakupy i jak dotąd nie narzekałam. Ale na początku stycznia złożyłam zamówienie, które do dziś nie zostało zrealizowane. Chciałam zrobić sobie prezent, poszły oszczędności na książki, a Merlin już trzy razy zmieniał datę "premiery" kilku z nich. A jak zaproponowałam, że może w ramach zadośćuczynienia mogliby mi przysłać zamówienie do domu (zawsze odbieram w księgarni), to kazali mi za to zapłacić..
      Minął miesiąc i 6 dni, książek nie ma, pieniędzy nie ma, jest niesmak i ta wiadomość;)
      Dwa razy się zastanowię, kiedy będę chciała ponownie zrobić tam zakupy.
    • al9 Re: empik i merlin 10.02.11, 10:50
      Niedobrze. Niezadowoleni Klienci w ogóle trzy razy się zastanowią, zanim kupią gdzie indziej. Zwłaszcza, jeśli zapłacili a książek nie ma tygodniami. To uderza w całą branżę internetowych zakupów.

Pozdrawiam
      al
      • anetapzn Re: empik i merlin 10.02.11, 11:28
        al9 napisał:

> Niedobrze. Niezadowoleni Klienci w ogóle trzy razy się zastanowią, zanim kupią
        > gdzie indziej. Zwłaszcza, jeśli zapłacili a książek nie ma tygodniami.

Ja na przełomie roku zamówiłam w merlinie kilka ksiażek, z odbiorem w empiku- faktura na firmę. Wczoraj odebrałam ostatnią ksiażkę- mimo, ze 1 zamówienie, rozłożyli to na 4 przesyłki...poza tym wieczny problem z odbiorem przedpłaconych przesyłek w empiku- mimo, ze w nazwie firmy jest moje imię i nazwisko, miałam dowód osob.+ pieczatkę firmy- panienka w empiku za każdym razem miała wątpliwości czy mozę mi wydac przesyłkę, więc stałam tam za każdym razem ok. 20-30 min a 2 dziewczątka naradzały się... poza tym termin odbioru w empiku zapłaconych przesyłek to 7 dni, a póżniej odsyłają...kurcze nie dosć, ze zapłaci im się z góry, trzymaja kasę, ksiażek nie ma i niema, nie wywiązują sie z terminowego zamówienia, to pozniej tylko 7 dni na odbiów, a jak komuś akurat ten przesuniety termin nie odpowiada, bo np. wyjeżdża, to co????
    • Gość: świadomy konsument Re: empik i merlin IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 10.02.11, 13:01
      Empiku mi nie żal. Co to za sklep internetowy, który ma tylko nowości, a starszych rzeczy (starsze wydania książek wydanych przed 2009 rokiem i wcześniej, starsze programy multimedialne itp) nie uświadczysz! Chwalą się niby milionem produktów, a zawsze jak czegoś szukam to produkt owszem, jest w katalogu - ale status oczywiście niedostępny.

W porównaniu z empikiem to w merlinie jest łatwiej dostać starsze książki i płyty, a nie gnioty które w empiku zwie się bestsellerami. Od dłuższego czasu zawsze omijam wszystko co nosi nazwę bestsellera, bo to w 95% są książki niskich lotów, kiepskie filmy i nie wyróżniające się niczym (poza reklamą) multimedia.

Cieszę się, że merlin nie został połknięty przez empik. Może nie jest to tani i rewelacyjny sklep, ale czasami dają korzystne rabaty i zniżki. Empik jest lata świetlne za merlinem - jak ktoś nie ma salonu w pobliżu miejsca zamieszkania, ma płacić 15 zł za kuriera? W merlinie wychodzi taniej, bo są punkty odbioru i kioski ruchu.
      • spacey1 Re: empik i merlin 10.02.11, 16:43
        Świadomy konsumencie i wydaje ci się, ze dzięki temu, że Empik nie łyknął Merlina to dalej będzie tak cudownie? Jak myślisz, dlaczego Merlin chciał się sprzedac Empikowi? Przeciez nikt nie może nikogo kupić, jeśli ten nie chce się sprzedać.
        Trochę mnie bawią, ale i smucą te komentarze pochwalające decyzję UOKiKu. Świadcza o tym, ze ludzie myślą - o, przyszedł zły empik i chciał pożrec dobrego Merlina, ale na szczęście Merlin się nie dał. To przeciez tak nie działa!
        To znaczy dla wydawców to na pewno dobra decyzja, o ile Merlin utrzyma się w tej sytuacji na rynku. Dla Merlina chyba niekoniecznie dobra.
        • jeepwdyzlu Re: empik i merlin 10.02.11, 17:33
          mylisz się
          rozumiemy
          merlin trafił na barierę braku pieniędzy
          i właściciele postanowili go sprzedać
          Ich święte prawo
          Gorzej - że kupcem postanowił być empik
          Empik - który i tak sprzedaje 50% książek w Polsce i ok 30% w sieci
          Dlatego decyzja Urzędu jest zrozumiała i KORZYSTNA dla rynku.
          Tak - to niedobra wiadomość dla merlina.
          Niemniej - poradą sobie. Albo się dokapitalizują przez giełdę, albo kupi ktoś inny.
          Niestety dla nich - raczej nie za 100 mln zł (ta kwota od początku była z sufitu i sądzę, że zakaz transakcji chłopaków z Empiku tylko ucieszył - akceptując cenę mieli pomroczność ciemną )
          Co dalej?
          Bez zmian - dla branży dobra wiadomość bo Empik jest już za mocny - poczytaj narzkania wydawnictw na warunki współpracy - komis, prawo zwrotu, półroczne terminy płatności opóźniane o kolejne miesiące, arogancja w kontaktach, żądania dopłat do marketingu, opłat półkowych itd itp...
          Jeszcze im tylko merlina brakowało.
          Zresztą kupili by go tylko żeby ukatrupić markę... i zabrać bazę milionów klientów...
          ciao

jeep
          • mietowa_kawa Re: empik i merlin 10.02.11, 18:41
            Mnie dziwi , ze Merlin z takim nastawieniem do klienta trzyma się na rynku tak długo
          • spacey1 Re: empik i merlin 10.02.11, 19:50
            Ja bardzo dobrze się orientuję w warunkach współpracy z empikiem :)
            Jak powiedziałam - dla rynku decyzja słuszna. Co dalej z Merlinem - zobaczymy.
        • Gość: świadomy konsument Re: empik i merlin IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 13.02.11, 01:20
          Jako statystyczny czytelnik, który nie śledzi zawodowo rynku księgarskiego, nie muszę wiedzieć czy będzie cudownie czy nie. Obchodzi mnie jedynie CENA książek i KOSZTY DOSTAWY - a w Empiku obydwie te rzeczy są na horrendalnie wysokim poziomie. A jeśli kiedyś pojawi się polski Amazon, to oczywiście przerzucę się na niego. Wygrywa ten, kto da lepsze warunki, takie prawo rynku.

I na litość boską, niech wydawcy stworzą wreszcie własny wielki sklep internetowy, bo już mam dość tych narzekań w stylu: Empik - zły, Merlin - zły, Matras - zły, więc co jest w końcu dobre?
    • jo.hanna kup książkę w Merlinie :-D 01.03.11, 22:51
      zamówiłam w Merlinie 3 książki z dostawą do Unii Europejskiej :-) Przesyłka miała wynosić 20 zł plus 6 za każdą książkę, czyli razem 38 złotych polskich. Tymczasem przy płaceniu okazało się, że przesyłka kosztuje 44 zł. Sprawdzam: może przez pomyłkę wybrałam opcję z przesyłką normalną, która jest droższa od kurierskiej :-). No nie, wszystko jest w porządku: poczta kurierska, 6 zł za każdą książkę. Ja dobrze policzyłam, ale Merlin wział ode mnie za przesyłkę książki, która sam wsadził mi koszyka nie pozwalając jednocześnie pozbyć się jej poprzez wyzerowanie towaru.

A tak swoją drogą: czy znacie jakąkolwiek księgarnię internetową w której przesyłka kurierska (do 5 dni roboczych) jest tańsza od przesyłki normalnej (do 10 dni roboczych)? Otóż Merlin tak ma: za normalną chcą 8 zł za książkę :-D
    • bodokoks Re: empik i merlin 07.03.11, 11:28
      generalnie tego typu fuzje mają na celu tylko jedno, oszczędność dla firmy i kolejny wydatek dla konsumenta.
      Jako osoba trochę zorientowana w rynku książek staram się na bieżąco śledzić ceny w największych księgarniach internetowych takich jak www.gandalf.com.pl czy arsenal.pl i z doświadczenia wiem, że jeżeli nawet cena książki jest atrakcyjna to księgarnia odbije sobie to w kosztach przesyłki (tak jest w merilnie i w empiku).
      • anetapzn Re: empik i merlin 08.03.11, 14:22
        bodokoks napisał:

z doświadczenia wiem, że jeżeli nawet cena książki jest atrakcyjna to księgarnia odbije sobie to w kosztach przesyłki (tak jest w merilnie i w empiku).
        Ale zamawiajac zarówno w empiku jak i merlinie mozna odbierać stacjonarnie bez kosztów wysyłki, nie twierdzę, ze wszędzie są punkty empiku, ale w wielu miastach na pewno.
        • ciocia_rada Re: empik i merlin 05.04.11, 12:06
          ale w gandalfie możesz odebrać w siedzibie (jeśli mieszkasz w Łodzi), no i mają opcję dostawy do kiosku ruchu (za 8 zeta)
          • Gość: świadomy konsument Re: empik i merlin IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 08.04.11, 00:28
            Co z tego, że mają odbiór w kioskach Ruchu, jak nie ma takiego programu jak w Merlinie - im więcej kupujesz, tym po pewnym czasie dostawa tańsza (z 8 zł spada do bodajże 2 czy nawet zera). Poza tym pierwszy raz słyszę o Gandalfie.
            • ciocia_rada Re: empik i merlin 08.04.11, 12:58
              Gość portalu: świadomy konsument napisał(a):

> Co z tego, że mają odbiór w kioskach Ruchu, jak nie ma takiego programu jak w M
              > erlinie - im więcej kupujesz, tym po pewnym czasie dostawa tańsza (z 8 zł spada
              > do bodajże 2 czy nawet zera). Poza tym pierwszy raz słyszę o Gandalfie.

no fakt, takiego dziwnego programu Gandalf.com.pl nie ma :P. Żeby dostawa była za free to muszę naprawdę sporo wydać, a w Gandalfie często mają promocje na książki, na dostawę a i ostatnio zmienili koszty i teraz już za 6.50 jest dostawa. A chyba 'świadomym konsumentem' nie jesteś, skoro nie znasz księgarni, która wg. rankingu wprost i money jest najlepszą księgarnią w Polsce :P :)
              • juko12 Re: empik i merlin 08.04.11, 16:44
                wow ;) zajrzałam do tego rankingu i faktycznie Gandalf pokonał Merlina, Księgarnie PWN czy KDC. Trochę mnie dziwi, że na liście nie znalazł się Selkar...
                • ciocia_rada Re: empik i merlin 11.04.11, 10:56
                  juko12 napisała:

> wow ;) zajrzałam do tego rankingu i faktycznie Gandalf pokonał Merlina, Księgar
                  > nie PWN czy KDC. Trochę mnie dziwi, że na liście nie znalazł się Selkar...

wiesz co, ale Selkara chyba nie od dłuższego czasu... <mysli> a przynajmniej ja nie kojarzę, a ranking śledzę od paru lat. Swoją drogą to ciekawe, jak dobierają firmy (nie tylko w tej kategorii).
                  • Gość: .... Re: empik i merlin IP: *.toya.net.pl 11.04.11, 12:27
                    wiesz co, ale Selkara chyba nie od dłuższego czasu... <mysli> a przynaj
                    > mniej ja nie kojarzę, a ranking śledzę od paru lat. Swoją drogą to ciekawe, jak
                    > dobierają firmy (nie tylko w tej kategorii).

To spisek. Wiadomo kto za tym stoi.
                  • juko12 Re: empik i merlin 12.04.11, 12:25
                    ciocia_rada napisała:

> wiesz co, ale Selkara chyba nie od dłuższego czasu... <mysli> a przynaj
                    > mniej ja nie kojarzę, a ranking śledzę od paru lat. Swoją drogą to ciekawe, jak
                    > dobierają firmy (nie tylko w tej kategorii).

Z tego co napisali na stronie rankingu wynika, że były dwie tury. W pierwszej bazowali na statystykach prezentowanych przez Megapanel. Wybrali 15 sklepów w różnych kategoriach i te oceniali już według swoich kryteriów. Stąd mamy ostatecznych zwycięzców rankingu.
                    Mnie się wydaje, że to dość uczciwy system wyboru.
              • Gość: świadomy konsument Re: empik i merlin IP: *.wagrowiec.vectranet.pl 13.04.11, 00:31
                Ciocia_rada/juko12, pracujecie tam?

Nie zwracam uwagi na rankingi i inne zestawienia tego typu. Trzeba być naiwną owieczką, by wierzyć w 100% obiektywizm takowych zestawień.

A to czy firma X, Y, Z pokonała firmę A, B, C to mnie kompletnie nie interesuje, bo liczą się moje (+znajomych) odczucia i doświadczenia jako klienta, a nie kogoś, komu płacą za tworzenie rankingów.
                • juko12 Re: empik i merlin 14.04.11, 11:44
                  Gość portalu: świadomy konsument napisał(a):

> Ciocia_rada/juko12, pracujecie tam?

Tam, czyli gdzie? W Money.pl, Wprost czy Gandalfie?

> Nie zwracam uwagi na rankingi i inne zestawienia tego typu. Trzeba być naiwną o
                  > wieczką, by wierzyć w 100% obiektywizm takowych zestawień.
                  >
                  > A to czy firma X, Y, Z pokonała firmę A, B, C to mnie kompletnie nie interesuje
                  > , bo liczą się moje (+znajomych) odczucia i doświadczenia jako klienta,
                  > a nie kogoś, komu płacą za tworzenie rankingów.

Myślę, że nie o sam ranking chodziło, tylko o to, aby wyrazić swoje zdanie na temat tego, jak empik i teraz widocznie również Merlin traktują klientów. Sama mam złe doświadczenia z odbiorem zamówienia internetowego w salonie Empiku, więc podzieliłam się swoim zdaniem. Do tego chyba służy forum...
    • juko12 Re: empik i merlin 05.04.11, 15:24
      Ja generalnie nie przepadam za Empikiem i to nie bezpodstawnie. Wydawało mi się, że Merlin ma trochę lepsze podejście do klienta, ale po Waszych wpisach widzę, że nie do końca. Może szkoda, że się nie połączyli, bo wygląda na to, że są siebie warci... A może takie połączenie miałoby pozytywny wpływ na ich funkcjonowanie.... Sama nie wierzę w to, co piszę ;P
      • ciocia_rada Re: empik i merlin 07.04.11, 11:51
        teraz to już tylko możemy pisać, co by było gdyby...
        Empik się niby odwołał, ale chyba już im nie zależy, a Merlin szuka innego sponsora, tfu, inwestora :D
        • marghot Re: empik i merlin 11.04.11, 12:45
          skusilam się na zmianę
          merlina na empik
          zamwoienei zlożone 22.03, mialo zostać wysłane 29.03, nastepnie zmieniono datę na 30.03
          oczywiscie mailem mnie o tym nei poinformowano
          najgorsze, ze ksiazki sa skompletowane, ale cos im się pozawieszało, dziął IT jakis nieruchawy, gdyz poradzic sobie z odwieszeniem nei moze
          grunt, ze zamowienie nadal sobie wisi i nikt nie jest w stanei pwoiedziec mi, keidy ksiazki dotrą do wybranego salonu empik

ot, dbaloś o dobrą obsługę :D

nigdy wiecej empiku, juz wole zaplacić za wysyłkę w merlinie
          • kasia_piet Re: empik i merlin 14.04.11, 12:16
            Merlin mnie nie zawiódł, ale dość drogi jest:(
            Empik bywa tańszy, szczególnie jak mają promocje 3 za 2, ale potrafią psuć zamówienia, bo okładki trafiają uszkodzone, pewnie przez to foliowanie
            dlaczego nie w tekturkach?
            Od jakiegoś czasu moją ulubioną księgarnią jest ksiegarniawarszawa, najtańsza (nowości ma z opóźnieniem) ale wczoraj dowiedziałam się, ze zawiesili działalność z powodu śmierci własciciela:(... mam nadzieję, że będą kontynuować.
            • Gość: Nicki Re: empik i merlin IP: *.torservers.net 01.06.11, 19:02
              Ja się przejechałem na Merlinie, jak już zamawiam to albo Allegro, albo wysylkowa.pl/ksiegarnia/ . Dwa sprawdzone miejsca, chociaż na Allegro trzeba się pilnować. Wysylkowa ma ogromny asortyment, polecam!
              • marghe_72 Re: empik i merlin 01.06.11, 22:12
                Zamawiam w Merlinie od lat.
                Może raz coś poszło nie tak..
                • Gość: Nicki Re: empik i merlin IP: *.sinamo.net 03.06.11, 17:21
                  Dwa razy im się zdarzyło, raz nie przyszła w ogóle książka, dwa przyszła po 3.5 tyg.. To mnie dość mocno zraziło, stąd przeszedłem do konurencji i bardzo chwalę, aczkolwiek nikomu nie odradzam Merlina. :)
                  • mietowa_kawa Re: empik i merlin 03.06.11, 17:55
                    Dla mnie Merlin stoczył się jeszcze przed fuzją, gdyby tak nie było, fuzja nie była by potrzebna... Nikomu nie doradzam Merlina.
                    • Gość: Nicki Re: empik i merlin IP: *.formlessnetworking.net 06.06.11, 21:49
                      Wiesz pewnie chodziło o pieniądze. Dlatego potrzebna była fuzja... No cóż muszą zarabiać. :) Ja już tam nie kupuję, więc jestem raczej neutralny. Preferuję wspomniany wcześniej sklep i tyle. :)
                      • mietowa_kawa Re: empik i merlin 06.06.11, 22:49
                        Niki ja też tam już nie kupuje. A tak w ogóle co czytasz? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka