Dodaj do ulubionych

reinkarnacja

01.05.04, 18:00
Czy mooglibyście polecić mi książki popularnonaukowe opisujące reinkarnację?
Poproszę o tytuły, autorów i krótki opis. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: adas Re: reinkarnacja IP: 81.219.117.* 01.05.04, 18:08
      www.buddyzm.edu.pl

Może cos tu znajdziesz. Uwaga, o tej stronie dowiedziałem się przy lekturze
      zupełnie innego wątku, więc nie jestem w stanie ocenić jej marytorycznie.
      Pozdrawiam.

• Gość: zaga Re: reinkarnacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.05.04, 11:03
      W tej ksiazce jest spory rozdzial na ten temat, w ktorym opisano jeden z
      najslynniejszych przypadkow (Szanti Dewi) wskazujacych na reinkarnajce:

www.buddyzm.edu.pl/magazyn/17/cs17-06.htm
      ==> zaga <==

• zorianx reinkarnacja jest bardziej hinduistyczna, a bud... 02.05.04, 11:35
        dyzm to herezjia hindusa który zapragął nirwany, czyli wyzwolenia z kołowrotu wcieleń.
        • agniecha_k Re: reinkarnacja jest bardziej hinduistyczna, a b 02.05.04, 13:44
          zorianx napisał:

> dyzm to herezjia hindusa który zapragął nirwany, czyli wyzwolenia z kołowrotu
          w
          > cieleń.
          >
          może się mylę, ale myslę że masz niewielkie pojęcie na temat buddyzmu i
          hinduizmu
          buddyzm ma się tak hinduizmu jak chrześcijaństwo do judaizmu
          a czy chrześcijaństwo jest herezją?

ksiązki o reinkarnacji:

Jean-Francis Crolard "Odrodzić się po śmierci"
          Andrzej Donimirski "Reinkarnacja"

jak sobie przypomnę tytuły i autorów pozstałych to napiszę
          wystrzegaj się wydawnictw chrześcijańskich ponieważ to to zwykła propaganda nie
          próbująca nawet zgłębić problemu
          • clevera :))) 02.05.04, 14:51
            Właśnie trafiłam na taką "Kościół a reinkarnacja". Bardzo dziekuję za
            podpowiedzi, a jak się coś jeszcze przypomni to dopisz proszę.
          • zorianx Re: reinkarnacja jest bardziej hinduistyczna, a b 02.05.04, 15:09
            agniecha_k napisała:
            > a czy chrześcijaństwo jest herezją?
            ... oczywiście i heretyk podający się za syna bożego zwany Jezusem, został skazany wyrokiem sądu za naruszanie uczuć religijnych izraelitów, na karę śmierci, kwestionowanie tego wyroku stało się podstawą nowej sekty zwanej chrzescijanami.
            Ale pewnie chrześcijanie tego nie, wiedzą bo maja całkiem inny pogląd na tą sprawę:-)

> może się mylę, ale myslę że masz niewielkie pojęcie na temat buddyzmu i
            > hinduizmu
            ... może o budyzmie tak, jeśli pzreczytanie kilkunastu książek poswięconych hinduizmowi skutkuje ''niewielkim pojeciem na jego temat'' to też tak...
            • agniecha_k Re: reinkarnacja jest bardziej hinduistyczna, a b 02.05.04, 20:51
              zorianx napisał:

> ... może o budyzmie tak, jeśli pzreczytanie kilkunastu książek poswięconych
              hin
              > duizmowi skutkuje ''niewielkim pojeciem na jego temat'' to też tak...

przepraszam, jeżeli cię uraziłam,
              chodziło mi po prostu oto, że każda nowa religia na jakiejś bazuje,
              więc nie można się dziwić, że Budda czerpał z hinduizmu
              wg mnie, z twojego sposobu myslenia wynika, że tylko ta pierwsza religia nie
              była herezją
              zapewne nie mam tak ogromnej wiedzy na temat hinduizmu jak ty, ale zdaje się,
              że w Indiach początkowo czczono tylko jedną boginię - Aditi - matkę, źródło
              życia.
              ale od razu nasuwa się pytanie: co było pierwsze?
              • agniecha_k poprawka do agniechy_k 02.05.04, 20:53

sorry, miało być tak
                > zorianx napisał:
                >
                > > ... może o budyzmie tak, jeśli pzreczytanie kilkunastu książek poswięconyc
                > h
                > hin
                > > duizmowi skutkuje ''niewielkim pojeciem na jego temat'' to też tak...
                >
                > przepraszam, jeżeli cię uraziłam,
                > chodziło mi po prostu oto, że każda nowa religia na jakiejś bazuje,
                > więc nie można się dziwić, że Budda czerpał z hinduizmu
                > > zapewne nie mam tak ogromnej wiedzy na temat hinduizmu jak ty, ale zdaje
                się,
                > że w Indiach początkowo czczono tylko jedną boginię - Aditi - matkę, źródło
                > życia. Czy kierując się twoim tokim myślenia, hinduizm również nie jest
                herezją
                > wg mnie, z twojego sposobu myslenia wynika, że tylko ta pierwsza religia nie
                > była herezją
                ale od razu nasuwa się pytanie: co było pierwsze?
                • agniecha_k Re: do zorinaxa 04.05.04, 16:28
                  drogi zorinaxie,
                  widzę, że zrezygnowałeś z dyskusji
                  szkoda, zapwiadała się nie zwylke ciekawie
                  mam jednak nadzieję, że ustusonkujesz się jakoś do mojej poprzedniej wypowiedzi
                  swoją drogą hinduizm <w ogółe religie wschodu> to bardzo ciekawy temat, ale
                  chyba na inne forum :(
                  • zorianx nie zrezygnowałem tylko się zastanawiałem:-) 04.05.04, 20:04
                    ... to znaczy jeśili chodzi o hinduizm i Aditi, to ja traktuję wszytkie religie tak samo troche jak mitologie, czy jest matką zródłem życia, według mitów sama ma także ojca Dakszę i matkę Wirini:-), jest też matką bogów, identfikowaną z niebem, nieskończonością, epitet światłonośna itd. ale mity hiduizmu są miejscami achronologiczne i alogiczne bo Daksza uchodzi za jej syna, królową bogów jest Wać, a to bardziej już filozowia i kosmologia, bo Wać to ''słowo'' itd. itp. Pozatym uważam, że indoariowie przybyli do Indii skądinąd razem ze swoją religią, uważam, że jeszcze hiperborejskiej Scytii (czyli na przestrzeni kilkuset lat przed 1200pne), za kapłan Apoliona Abarisa, więc prapoczątku hinduizmu nalezy szukać w środkowowschodniej europie z tamtego czasu.
                    Jeżeli husytyzm czy luteranizm są herezjami wobec starszego wzgledem nich chrystianizmu, to rodzajem, herezji wobec hinduizmu jest buddyzm.
                    Droga agnieszko_k a znasz jakieś dobre forum na takie dyskusje...
                    agniecha_k napisała:
                    > drogi zorinaxie,
                    > widzę, że zrezygnowałeś z dyskusji
                    > szkoda, zapwiadała się nie zwylke ciekawie
                    > mam jednak nadzieję, że ustusonkujesz się jakoś do mojej poprzedniej wypowiedzi
                    > swoją drogą hinduizm <w ogółe religie wschodu> to bardzo ciekawy temat, a
                    > le
                    > chyba na inne forum :(
                    • agniecha_k Re: nie zrezygnowałem tylko się zastanawiałem:-) 05.05.04, 19:35
                      zorianx napisał:

> Jeżeli husytyzm czy luteranizm są herezjami wobec starszego wzgledem nich
                      chrystianizmu, to rodzajem, herezji wobec hinduizmu jest buddyzm.

Wg mnie Kościoły poreformacyjne (husytyzm też, mimo iż powstał wcześniej) nie
                      są herezjami,nie ma co się okłamywać, w ówczesnej styuacji KK głosił większe
                      herezje aniżeli Hus, Luter czy Kalwin. Oni tylko powrócili na drogę do Boga...

> Droga agnieszko_k a znasz jakieś dobre forum na takie dyskusje...

niestety nie bardzo, to jest forum o książkach, jedyną możliwością na dyskusje
                      są więc maile. Tylko co to za dyskusja gdy nie mogą się do niej włączyć inni.
                      Zostaj jeszcze forum Kościól, religia :(
                      • zorianx Re: nie zrezygnowałem tylko się zastanawiałem:-) 06.05.04, 09:56
                        agniecha_k napisała:
                        > Wg mnie Kościoły poreformacyjne (husytyzm też, mimo iż powstał wcześniej) nie
                        > są herezjami,nie ma co się okłamywać, w ówczesnej styuacji KK głosił większe
                        > herezje aniżeli Hus, Luter czy Kalwin. Oni tylko powrócili na drogę do Boga...
                        ... jeśli wierzyć badaniom to wydaje się że 90% katolików to heretycy, bo spory
                        procent, nie wierzy w piekło, czyściec, niepokalne poczęcie, a wierzy na przykład w reinkarnację, czy w ogóle jest za aborcją.

> niestety nie bardzo, to jest forum o książkach, jedyną możliwością na dyskusje
                        > są więc maile. Tylko co to za dyskusja gdy nie mogą się do niej włączyć inni.
                        > Zostaj jeszcze forum Kościól, religia :(
                        ... zauważyłem tam Twoje wpisy:-), no tak jest to raczej głównie katolickie forum;-(
                        • agniecha_k Re: nie zrezygnowałem tylko się zastanawiałem:-) 07.05.04, 06:47
                          zorianx napisał:

> >Zostaj jeszcze forum Kościól, religia :( no tak jest to raczej głównie
                          katolickie forum;-(

ale czy to nie dziwne, że forum o nazwie Kośćiół, religia jest wyłącznie
                          katolickie

to jakaś patolgia; czyżby wyznawcy "jaśnie panującego" nam w Polsce katolicyzmu
                          uważali się za jedyny Kościół czy religię???
                          • treia Re: nie zrezygnowałem tylko się zastanawiałem:-) 07.05.04, 09:07
                            agniecha_k napisała:

> zorianx napisał:
                            >
                            > > >Zostaj jeszcze forum Kościól, religia :( no tak jest to raczej głównie
                            >
                            > katolickie forum;-(
                            >
                            > ale czy to nie dziwne, że forum o nazwie Kośćiół, religia jest wyłącznie
                            > katolickie
                            >
                            > to jakaś patolgia; czyżby wyznawcy "jaśnie panującego" nam w Polsce
                            katolicyzmu
                            >
                            > uważali się za jedyny Kościół czy religię???

O przepraszam, dopiero jakis katolik narzekal, iz tak malo jego wspolbraci tam
                            pisuje. Na pewno nie jest to forum zalozone przez katolika dla katolikow. Jest
                            dla ludzi roznych wyznan, watpiacych, ateistow. Pelna demokracja. Naprawde nie
                            widzialas tam protestantow, ateistow?...
                            To ludzie tworza obraz forum, prawda? Nikt Ci przeciez nie broni zalozyc tam
                            watku o reinkarnacji. Z tego co wiem, to juz sie kiedys pojawil, dyskusje na
                            temat buddyzmu tez bywaly.
                            Pzdr.
                            • agniecha_k Re: nie zrezygnowałem tylko się zastanawiałem:-) 07.05.04, 16:22
                              treia napisała:

>
                              > O przepraszam, dopiero jakis katolik narzekal, iz tak malo jego wspolbraci
                              tam
                              > pisuje. Na pewno nie jest to forum zalozone przez katolika dla katolikow.
                              Jest
                              > dla ludzi roznych wyznan, watpiacych, ateistow. Pelna demokracja. Naprawde
                              nie
                              > widzialas tam protestantow, ateistow?...
                              > To ludzie tworza obraz forum, prawda? Nikt Ci przeciez nie broni zalozyc tam
                              > watku o reinkarnacji. Z tego co wiem, to juz sie kiedys pojawil, dyskusje na
                              > temat buddyzmu tez bywaly.
                              > Pzdr.

Wiesz, chyba nie dokońca tak jest. Często zdarza się, ze ktoś zaczyna wątek na
                              temat inny niż KK czy ewentualnie protestantyzm i natychmist otrzymuje posty,
                              że to chyba jednak nie to forum...
                              ale to tylko moja skromna opinia
          • Gość: jw Re: reinkarnacja jest bardziej hinduistyczna, a b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 21:19
            Mozna powiedziec, ze Budda nie tyle zaczerpnal doktryne o reinkarnacji z
            hinduizmu, ile ja gruntownie przeformulowal. Przy okazji polecam wydana
            ostatnio ksiazke, dialog buddyjskiego filozofia z astrofizykiem "Nieskonczonosc
            w jednej dloni". Jest w niej sporo na temat odradzania sie widzianego z punktu
            widzenia buddyjskiej filozofii. Wiecej szczegolow tutaj:

www.buddyzm.edu.pl/magazyn/17/cs17-06.htm
            Pozdrawiam,

Jaroslaw Wierny
            www.buddyzm.edu.pl

• clevera :) 04.05.04, 21:33
              Też ją znalazłam :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka