retro 26.02.02, 18:34 Postmodernistyczny majstersztyk. Fantastyczna, paranoidalna historia o tajemniczej organizacji Tristero... Polecam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bests Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.nowa-ruda.sdi.tpnet.pl 27.02.02, 19:00 retro napisał(a): > Postmodernistyczny majstersztyk. Fantastyczna, paranoidalna historia o > tajemniczej organizacji Tristero... > Polecam >Chetnie przeczytam. Wczoraj w jakims programie TV widzialam dwoch Sosnowskich (Andrzeja i Jerzego), Pióre i Siemiona jak go zachwalali. Niezly program, pozdrawiam wyzej wymienionych, bardzo cenie Wasza tworczość.Czy ktorys z Was zalożyl ten wątek? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retro Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.rogozno.sdi.tpnet.pl 28.02.02, 15:49 Retro nie ma nic wspólnego z wymienionymi Panami, chociaż znam ich i cenię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bests Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.02, 19:56 Gość portalu: retro napisał(a): > Retro nie ma nic wspólnego z wymienionymi Panami, chociaż znam ich i cenię. >Jak ich znasz i cenisz to znasz się nieźle na polskiej literaturze współczesnej,którego cenisz najbardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
retro Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek 01.03.02, 16:14 W tym rzecz, że na polskiej literaturze współczesnej w ogóle się nie znam. Miałem z nią kontakt fragmentaryczny, jedynie za pośrednictwem starego Brulionu, zanim Robert Tekieli stał się "Talibem". Ale cenię Siemiona za "Niskie Łąki", lubię Kinge Dunin, ale bardziej za socjologiczny kontekst jej pisarstwa i refleksje nad dyskursem publicznym prowadzone w pewnym okresie wspólnie z przedstawicielami łódzkiej szkoły socjologii interpretatywnej - M. Czyżewski, A. Piotrowski. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bests Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 14:01 retro napisał(a): > W tym rzecz, że na polskiej literaturze współczesnej w ogóle się nie znam. > Miałem z nią kontakt fragmentaryczny, jedynie za pośrednictwem starego > Brulionu, zanim Robert Tekieli stał się "Talibem". Ale cenię Siemiona > za "Niskie Łąki", lubię Kinge Dunin, ale bardziej za socjologiczny kontekst jej > > pisarstwa i refleksje nad dyskursem publicznym prowadzone w pewnym okresie > wspólnie z przedstawicielami łódzkiej szkoły socjologii interpretatywnej - M. > Czyżewski, A. Piotrowski. > > Pozdrawiam Myślę,że "Niskie łąki" są przereklamowane. Próbowałam przecztać całe, bo mieszkałam we Wrocławiu 1o lat i pięknie wydane przez W.A.B.w serii "archipelagi", ale niestety rozczarowałam się. Kingę Dunin czytam w Wysokich obcasach,czasem zaskakuje mnie swieżoscią skojarzeń. "Tabu" krążyło po domu jakiś czas. Wierzę w Nią, po ostatniej nominacji do Nike dostanie takiej energii i stworzy na pewno coś wielkiego."Brulion" znam,czy on jeszcze wychodzi? Lepiej znam 57 numerów "Nowego Nurtu", szkoda,że upadł.Czy znasz inne prywatne czasopisma literackie wychodzące w Polsce? Kto wydał Pynchona? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
retro Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek 02.03.02, 19:49 Gość portalu: Bests napisał(a): > retro napisał(a): > > > W tym rzecz, że na polskiej literaturze współczesnej w ogóle się nie znam. > > > Miałem z nią kontakt fragmentaryczny, jedynie za pośrednictwem starego > > Brulionu, zanim Robert Tekieli stał się "Talibem". Ale cenię Siemiona > > za "Niskie Łąki", lubię Kinge Dunin, ale bardziej za socjologiczny konteks > t jej > > > > pisarstwa i refleksje nad dyskursem publicznym prowadzone w pewnym okresie > > > wspólnie z przedstawicielami łódzkiej szkoły socjologii interpretatywnej - > M. > > Czyżewski, A. Piotrowski. > > > > Pozdrawiam > > Myślę,że "Niskie łąki" są przereklamowane. Próbowałam przecztać całe, bo > mieszkałam we Wrocławiu 1o lat i pięknie wydane przez W.A.B.w > serii "archipelagi", ale niestety rozczarowałam się. Kingę Dunin czytam w > Wysokich obcasach,czasem zaskakuje mnie swieżoscią skojarzeń. "Tabu" krążyło po > > domu jakiś czas. Wierzę w Nią, po ostatniej nominacji do Nike dostanie takiej > energii i stworzy na pewno coś wielkiego."Brulion" znam,czy on jeszcze wychodzi > ? > Lepiej znam 57 numerów "Nowego Nurtu", szkoda,że upadł.Czy znasz inne prywatne > czasopisma literackie wychodzące w Polsce? Kto wydał Pynchona? > Pozdrawiam. Trudno sobie dzisiaj wyobrazić, by ksiązka nie była promowana tak jak kazdy inny produkt. Bez reklamy literatura upadnie. I tak jest słabo. Chodzi o pragmatyzm i tyle. Brulion chyba funkcjonuje nadal, nie jestem pewien. Po tym jak stał się Frondą-Bis dałem sobie z nim spokój. 49 Pynchona opublikowała w całości Literatura na Świecie w numerze poświęconym jego twórczości. W Łodzi, w jakiejś księgarni widziałem też wydanie kieszonkowe 49, ale nie pamietam kto to wyprodukował. O literaturze pisze teraz kilka periodyków: Meble, Fa-art... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bests Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 02.03.02, 20:40 Czy Wiesz kto tłumaczył? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudu Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 04.04.02, 17:41 Jeśli to kogoś jeszcze interesuje. Tłumaczył właśnie Piotr Siemion - ten od Niskich Łąk. Wydał Zysk w 1995 roku. Książka, moim skromnym zdaniem, bardzo kiepska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imbir Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 19:59 Ktoś może jest już po Tęczy grawitacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
retro Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek 07.04.02, 16:11 Moim "skromnym zdaniem" wygłaszanie idiotycznych ocen, które dezinformują innych, jest raczej "bardzo kiepskie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudu Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 23:32 Po co się tak unosić. Nie rozumiem, dlaczego moja opinia jest idiotyczna. Czy dlatego, że uważam "49 idzie pod młotek" za kiepską książkę? No tak uważam i tyle. Czy mam pisać, że czyjaś opinia jest idiotyczna bo mu się ta książka b. podoba? No chyba nie tędy droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retro Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.koszalin.sdi.tpnet.pl 08.04.02, 13:12 Nie o to chodzi. Określenie "kiepska literatura" jest w kontekście Pynchona nadużyciem. To okreslenie zarezerwowałbym dla innych "pisarzy". Natomiast fakt, że ksiażka Ci się nie podoba to zupełnie inna bajka. Może nie podobać mi się Nabokov ( chociaż tak nie jest ), ale nigdy nie powiedziałbym, że robił kiepską literaturę. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIMcBart Darth Pynchon IP: *.energoprojekt.com.pl 24.05.02, 12:38 Gość portalu: retro napisał(a): > Nie o to chodzi. Określenie "kiepska literatura" jest w kontekście Pynchona > nadużyciem. To okreslenie zarezerwowałbym dla innych "pisarzy". Natomiast fakt, > > że ksiażka Ci się nie podoba to zupełnie inna bajka. Może nie podobać mi się > Nabokov ( chociaż tak nie jest ), ale nigdy nie powiedziałbym, że robił kiepską > > literaturę. > > pozdrawiam Poniewczasie znalazłem wątek o Pynchonie. Z ciekawostką przychodzę...Nasz światowo uznany acz niszowy (jak uznano w Polityce :\\) zespół Vader - w otwierającym płytę De Profundis utworze "Silent Empire" otwartym death metalowym tekstem nawiązuje do Pynchonowskiej konspiracji Tristero. Spotkała nisza niszę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunce Re: T. Pynchon - 49 idzie pod młotek IP: *.chello.pl 24.05.02, 13:23 retro napisał(a): > Postmodernistyczny majstersztyk. Fantastyczna, paranoidalna historia o > tajemniczej organizacji Tristero... > Polecam który to mógł być rok? 84 czy 85? w "Literaturze na świecie" przeczytałam '49...'. Wrażenie niebywałe. Świetna literatura, a postać Pynchona, enigmatyczna, osmuta mgłą domysłów, dodawała niebywałego smaku temu, co pisał. Nawet po dwudziestu latach pamiętam swój zachwyt tym, co przeczytałam. Odpowiedz Link Zgłoś