Dodaj do ulubionych

Ciekawa dyskusja

21.04.11, 19:25
Poczytajcie sobie "kulturalną" dyskusję na kulturalnym portalu. Tak się składa, że przekład "Złotej czary" to skrajnie trudne przedsięwzięcie i jeśli tłumaczka wywiązała się z niego naprawdę dobrze (nie czytałam jeszcze), to należą się jej ogromne brawa.
stacjakultura.pl/1,2,19899,Zlota_czara_najlepsza_ksiazka_Henryego_Jamesa,artykul.html
Obserwuj wątek
    • shiva772 Re: Ciekawa dyskusja 21.04.11, 21:25
      Oj tam...koleś raperów sobie tłumaczy to wiesz...nie podskakuj, bo cię zak..wi z laczka i poprawi z kopyta ;)
      Uważam, że to była bardzo kulturalna dyskusja, tylko jeden mądry inaczej - to duży sukces.
    • spacey1 Re: Ciekawa dyskusja 22.04.11, 20:16
      Ktoś powołał się na osobiste prawa autorskie, na szczęście. Ale nikt nie wspomniał, że przecież ksiązka to jednak nie tylko fabuła (jak chciał jeden z dyskutantów), ale też język. I właśnie tłumacz tę warstwę tworzy w języku, na który przekłada. Dla mnie to bardzo, bardzo ważne. Ostatnio zachwyciłam się przekładem Sebastiana Musielaka z fińskiego - "Oczyszczenie" Sofi Oksanen. Książka wspaniała, ale bez doskonałego języka tłumacza na pewno wiele by straciła. Szkoda, że nie wszyscy doceniają pracę tłumaczy.
      • yanga Re: Ciekawa dyskusja 23.04.11, 14:37
        O tak, "Oczyszczenie" to wspaniała książka i zasługi tłumacza nie sposób pominąć. Czasem czytam w recenzjach: książka napisana lekkim, przyjemnym językiem, gładko się czyta, itp. A to właśnie tłumaczowi zawdzięczamy takie odczucia, może warto czasem o nim pamiętać.
    • mathias_sammer Re: Ciekawa dyskusja 26.04.11, 11:57
      fajna strona internetowa. musze zapisac, inaczej zgubie, jak zwykle.
      no, ale cytat dnia:
      "Choć pewnie każdy sen jest znakiem śmierci, nawet gdy śni ci się błogość ukwieconej łąki, słońce na przejrzystym niebie. Śniąc się sam sobie, śnisz się zawsze śmierci swojej. To do jej niepodzielnego świata należy każdy twój sen. Ona tylko pozwala na chwilkę bezwolności w nim.

- Wiesław Myśliwski, Widnokrąg"

wylacznie belkot! (odnosze sie do tego, co czytam, niech inni nie podszywaja sie pod moje opienie, nie do nich)
      m.s.
    • ada08 Może bardziej pożyteczna, niż ciekawa :-) 27.04.11, 19:03
      Przeczytałam kilka książek Jamesa, lubię je. A nie wiedziałam, że napisał i tę "Złotą czarę"(*).
      Z dyskusji się o niej dowiedziałam :-)
      Myślę, że książkę przeczytam.
      a.
      (*)Trochę mnie ten wyszukany tytuł książki niepokoi, czy to nie jaki kicz aby ;-)
      a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka