Dodaj do ulubionych

Kręgi obcości

19.05.11, 12:46
Fajne to? Wywiad z Głowińskim w GW mnie dosyć przejął, ale nie na tyle, żeby ryzykować skok w lekturę bez kumoterskich opinii.
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: Kręgi obcości 19.05.11, 12:51
      ciezko stwierdzic, bo albo naklad byl jakis niedorzecznie niski, albo caly kraj sie rzucil, bo w sumie nigdzie nie ma :/
      • pampelune Re: Kręgi obcości 19.05.11, 13:05
        A niech to. To się wzięłam obudziłam!
    • Gość: aza Re: Kręgi obcości IP: *.wbp.olsztyn.pl 21.05.11, 10:28
      Czytałam inne teksty Głowińskiego. Ma dobry styl.
    • Gość: largecoffee Re: Kręgi obcości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 21:28
      Wznowiono. Można kupować i czytać. To nawet nie powieść, to autobiografia nie wolna od publicystycznych ocen zjawisk i ludzi. Wstrząsające świadectwo chłopca ocalałego z Zagłady próbującego żyć w "normalnym" świecie. Napisana w takim trochę naukowym stylu, jakim raczej nie pisze się o życiu. Połknęłam jednym tchem.
    • garga-mella Re: Kręgi obcości 12.08.11, 13:36
      Bardzo fajne. Jeśli masz ochotę zajrzeć, to krótką notkę (zachęcającą!) zamieściłam na blogu:
      odfrankensteinadogargamela.blogspot.com/2011/07/byc-humanista-w-trudnych-czasach.html
      • Gość: largecoffee Re: Kręgi obcości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.08.11, 21:14
        Bardzo fajny Blog.
        A co do Gówińskiego - skończyłam, jestem pod ogromnym wrażeniem z jaką kulturą i wyczuciem pisze o rzeczach, o których inni nie potrafią mówić bez otarcia się o wulgarność czy awanturę. Podoba mi się aż niewiarygodna skromność i pokora naukowca, chwilami można myśleć, że ten facet się kryguje!
        • garga-mella Re: Kręgi obcości 15.08.11, 13:29
          Dziękuję i zapraszam:)
          Co do książki - tak tez miałam takie wrażenia. Poza tym podobało mi się rozważne pisanie o uprawianiu nauki w PRL-u. Z pokazaniem trudności (cenzura, "zakazane" tematy, nazwiska etc.) ale też demitologizacja niektórych powszechnych przekonań (że np. praca dr bez odniesień do marksizmu-leninizmu była niemożliwa do obronienia, że bez podpisania 'lojalki" nie dało się wyjechać na zachód etc.). Rozwaga, skromność, szczerość. Bardzo dobra rzecz.
    • staua Re: Kręgi obcości 30.08.11, 20:27
      Chetnie bym przeczytala. Duze wrazenie zrobila ze mna rozmowa z Glowinskim w "Rozmowach na koniec wieku".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka