pampelune 19.05.11, 12:46 Fajne to? Wywiad z Głowińskim w GW mnie dosyć przejął, ale nie na tyle, żeby ryzykować skok w lekturę bez kumoterskich opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubissimo Re: Kręgi obcości 19.05.11, 12:51 ciezko stwierdzic, bo albo naklad byl jakis niedorzecznie niski, albo caly kraj sie rzucil, bo w sumie nigdzie nie ma :/ Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Kręgi obcości 19.05.11, 13:05 A niech to. To się wzięłam obudziłam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aza Re: Kręgi obcości IP: *.wbp.olsztyn.pl 21.05.11, 10:28 Czytałam inne teksty Głowińskiego. Ma dobry styl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: largecoffee Re: Kręgi obcości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 21:28 Wznowiono. Można kupować i czytać. To nawet nie powieść, to autobiografia nie wolna od publicystycznych ocen zjawisk i ludzi. Wstrząsające świadectwo chłopca ocalałego z Zagłady próbującego żyć w "normalnym" świecie. Napisana w takim trochę naukowym stylu, jakim raczej nie pisze się o życiu. Połknęłam jednym tchem. Odpowiedz Link Zgłoś
garga-mella Re: Kręgi obcości 12.08.11, 13:36 Bardzo fajne. Jeśli masz ochotę zajrzeć, to krótką notkę (zachęcającą!) zamieściłam na blogu: odfrankensteinadogargamela.blogspot.com/2011/07/byc-humanista-w-trudnych-czasach.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: largecoffee Re: Kręgi obcości IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.08.11, 21:14 Bardzo fajny Blog. A co do Gówińskiego - skończyłam, jestem pod ogromnym wrażeniem z jaką kulturą i wyczuciem pisze o rzeczach, o których inni nie potrafią mówić bez otarcia się o wulgarność czy awanturę. Podoba mi się aż niewiarygodna skromność i pokora naukowca, chwilami można myśleć, że ten facet się kryguje! Odpowiedz Link Zgłoś
garga-mella Re: Kręgi obcości 15.08.11, 13:29 Dziękuję i zapraszam:) Co do książki - tak tez miałam takie wrażenia. Poza tym podobało mi się rozważne pisanie o uprawianiu nauki w PRL-u. Z pokazaniem trudności (cenzura, "zakazane" tematy, nazwiska etc.) ale też demitologizacja niektórych powszechnych przekonań (że np. praca dr bez odniesień do marksizmu-leninizmu była niemożliwa do obronienia, że bez podpisania 'lojalki" nie dało się wyjechać na zachód etc.). Rozwaga, skromność, szczerość. Bardzo dobra rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Kręgi obcości 30.08.11, 20:27 Chetnie bym przeczytala. Duze wrazenie zrobila ze mna rozmowa z Glowinskim w "Rozmowach na koniec wieku". Odpowiedz Link Zgłoś