anetkarobert 14.05.04, 18:02 Jaką książką zachęcić 10-letnią dziewczynkę do czytania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
clevera :) 14.05.04, 21:51 Zanim cokolwiek podsuniesz dziewczynce do czytania, upewnij sie jakie jest źródło tej niechęci. Jeśli proces czytania jest u niej mało opanowany, sprawia jej problemy i powoduje szybkie męczenie się to nawet najlepsza książka nie pomoże. Zacznij wtedy od krótkich opowiadań z prostą, lecz ciekawą fabułą, książeczek ćwiczących umiejętność czytania, ale to długofalowa i systematyczna praca z dzieckiem. Tutaj polecam wszystkie kiążki Astrid Lindgren. Jeśli natomiast niechęć do czytania wynika z nierozbudzonej świadomości piękna świata w książkach polecam w zależności od zainteresowań dziewczynki: serię z Mikołajkiem (dla lubiącej się pośmiać) serię Monstrrrualna Erudycja (dla lubiącej poszerzać wiedzę) serię Szkoła przy Cmentarzu (dla lubiącej się troszkę pobać) serię Witch (dla lubiącej magię) serię BezSennik /razem pisane/(dla interesującej się problemami dziewczynek w jej wieku) :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samanta Re: :) IP: *.kabel.telenet.be 15.05.04, 06:44 Jesli dziewczynka po 10 latach nie czyta i nie interesuja jej ksiazki to ma to prawdopodobnie zwiazek z jakas dyslekcja Psycholog ( nie cierpie tej bandy darmozjadow ) w takim wypadku moze pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
anetkarobert Re: :) 15.05.04, 12:34 Moja córcia świetnie czyta, a niechęć wynika właśnie z tego co piszesz, czyli nierozbudzonej świadomości piękna (za dużo internetu i komputera). Mikołajka znamy, za Witch przepada, a co to jest Monstrrrualna Erudycja? Bardzo dziękuję za odpowiedź. A, i ten BezSennik? Mimo wszystko chciałabym by przeczytała jakąś powieść, która ją zachwyci. Narazie najbardziej jej się spodobały Dzieci z Bullerbyn. Odpowiedz Link Zgłoś
clevera :) 15.05.04, 23:05 "Dziewczyna Ameryki" - Meg Cabot (wesoła przygodówka) seria Pamiętnik Księżniczki - Meg Cabot (zwykła dziewczyna staje sie księżniczka, na wesoło) seria Pośredniczka - Meg Cabot (dziewczyna mediatorka mięzy światem zywych a umarłymi) Meg Cabot, która pisze również pod pseudonimem Jenny Caroll to ulubiona autorka nastolatek seria Mennymsowie - Sylvia Waugh (przygody ożywionych szmacianych lalek, dziewczynki się w niej zaczytują) seria Koszmarny Karolek www.znak.com.pl/karolek/main.php <-----zajrzyj tutj seria Monstrrrualna Erudycja przybliża nastolatkom w sposób łatwy, przyjemny i na wesoło różne dziedziny nauki, bogato ilustrowana śmiesznymi rysunkami seria Straszna Historia natomiast w sposób ciekawy i na wesoło przybliża najbardziej znane wydarzenia i zagadnienia historyczne, również wzbogacona wesołymi rysunkami seria BezSennik - opowiada o przyjaźni kilku dziewczynek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lisa Re: :) Bezsennik? Poczytaj recenzję!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 01:13 Brońmy dzieci przed ogłupianiem. J. Olech pisze o Bezsenniku w onecie. Trudno sie z nią nie zgodzić!!! Odpowiedz Link Zgłoś
clevera :) 16.05.04, 17:28 Na Harego Pottera też była nagonka (mam na myśli film powstały na bazie książek). Kościół w tym przodował. Ja kieruję się opinią bardzo oczytanej 11- latki, a nie kilkudziesięcioletniej kobiety, która nie jest już nastolatką i być może kiedy nią była, mocno różniła sie od współczesnych. Mnie na pewno ta lektura też by znudziła, ale ja niestety nie mam juz nastu lat.;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alerinne Re: :) IP: *.mlyniec.gda.pl 19.05.04, 21:22 moze cos dla dzieci z gaardnera: "Przepowiednia Dżokera" ,"Tajemnicza biblioteka Bibbi Bokken" albo "Tajemnica Bozego narodzenia" Za poprawność dwóch ostatnich tytułów nie ręcze, ale jest to cos koło tego :P. No i oczywiscie reszta Astrid Lindgren - ja polecam "Ronję, córke zbójnika"-to moja ulubiona ksiażka z dzieciństwa, nie licząc "dzieci z Bullerbyn". I wszystko tylko nie "Szkoła przy cmentarzu"- tragedia, karykatura ksiązki. i, uprzedzając ewentualne zarzuty, nie są to odczucia "kilkudziesięcioletniej kobiety, która nie jest już nastolatką i być może kiedy nią była, mocno różniła sie od współczesnych" tylko to, co pamietam z wrażeń po przeczytaniu jednego z tych "dzieł" w wieku lat czy dwunastu. Odpowiedz Link Zgłoś