Dodaj do ulubionych

Zimowe książki

05.08.11, 15:45
Polećcie książki, w których jest ziiiiimmnnnoooo !!!! bo już nan trochę dość tego lata a jeszcze wybieram się w ciepłe miejsca i chciałbyn zrobić sobie mały kontrapunkt :). Najlepiej książki których akcja dzieje się w arktyce lub antarktyce, może jakieś reportaże podróżnicze lub dobra beletrystyka o takiej scenerii,
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Zimowe książki 05.08.11, 15:53
      ... na pewno gorąco Ci nie będzie przy lekturze kryminału "Lód w żyłach" Yrsy Sigudardardottir albo sensacji "Zimne wybrzeża" Twardocha.
    • cynamoon6 Re: Zimowe książki 05.08.11, 16:32
      Inne zimowe kryminały to:
      Smilla w labiryntach śniegu- Petera Hoeg'a
      albo Zimowe zjawy- Johana Theorina

Zimny jest tez Zimowy pałac- Tarieji Vesaasa
      i wspólczesna, ale bardzo mi się z nim kojarząca ksiazka- Miłość- Hanne Orstavik
      • cynamoon6 errata 05.08.11, 16:33
        Oczywiscie mialam na mysli Pałac lodowy Vesaasa, a nie Zimowy pałac
        ;/
      • chiara76 Re: Zimowe książki 05.08.11, 16:47
        ten Theorin to też chyba inny tytuł? wydaje mi się, że chodziło Ci o "Nocną zamieć"...
        • cynamoon6 Re: Zimowe książki 05.08.11, 17:15
          Tak, masz rację ;)
          Na usprawiedliwienie napiszę, że odliczam godziny do urlopu i chyba już nie myslę jak nalezy ;)
    • noirangel Re: Zimowe książki 05.08.11, 17:01
      Dla mnie "najmroźniejszą" książką jest "Terror" Dana Simmonsa - skrzypiący pod nogami śnieg czy mróz szczypiący w policzki to pikuś przy Terrorze! Uwielbiam tę powieść miłością gorącą... ;)
    • Gość: f Re: Zimowe książki IP: *.183.247.50.dsl.dynamic.t-mobile.pl 05.08.11, 17:09
      Johan Bojer: Ostatni wiking. Zimowe połowy na Lofotach, prymitywne żaglowe łodzie rybaków, wszędzie chrzęści lód, dmie lodowaty sztormowy wiatr, zacina śnieg, a lodowate ołowiane fale przelewają się przez łodzie. Jeśli to przeczytasz, to nawet leżąc w ciepłej kałuży dostaniesz gęsiej skórki na samo wspomnienie książki :)
    • maaartin Re: Zimowe książki 05.08.11, 17:14
      Wielkie dzięki :)
      Już czytam o Waszych propozycjach w bibliionetce
      Jakby komuś coś jeszcze przyszło do głowy to zapraszam.
    • cynamoon6 Re: Zimowe książki 05.08.11, 17:47
      Jeszcze mi się przypomniały dwie ksiązki Leeny Lehtolainen: Kobieta ze śniegu i Spirala śmierci
      (tu juz chyba nic nie pomyliłam ;)
      Bardzo klimatyczne i mroźne kryminały.
    • beatanu Re: Zimowe książki 05.08.11, 18:53
      Zimę ekstremalną znajdziesz w genialnym "Lodzie" Jacka Dukaja i w trzymającym w napięciu (choć to nie kryminał) "Czarnym krabie" Jerkera Virdborga.
    • nchyb Re: Zimowe książki 05.08.11, 20:19
      > Polećcie książki, w których jest ziiiiimmnnnoooo !!!! bo już nan trochę dość te
      > go lata

tak z ciekawości spytam, a gdzie Ty jesteś, że już tegoroczne lato dało ci się we znaki? Bo tu u mnie (Dolny Śląsk i wybrzeże) to non stop chłodno i marzę o cieple...

Książkowo jak chcesz obniżenia temperatury, to polecam 61godzin Lee Childa. Dakota Południowa, temperatury ok. 30 stopni C na minusie oczywiście...
      • maaartin Re: Zimowe książki 05.08.11, 23:32
        Warmia pozdrawia :)
        U nas byl dzisiaj naprawdę ciepły dzień stąd te zimowe marzenia :)
        • chiara76 Re: Zimowe książki 05.08.11, 23:56
          stawiałam, że klikasz z Chicago, tam naprawdę w tym roku podobno niezłe lato;)
          Nie straszcie tą pogoda w Kotlinie, bo ja tam zamierzam dobrze wypocząć a nie brodzić po kolana w wodzie...i marznąć.
          • nchyb Re: Zimowe książki 06.08.11, 08:41
            Chiara, przyjeżdżasz w moje okolice? Aż tak tragicznie to nie jest, tyle, ze jeszcze za chłodem nie zdążyliśmy zatęsknić...
            • chiara76 Re: Zimowe książki 06.08.11, 09:24
              przyjeżdżam. Pogodę mam relacjonowaną na bieżąco od znajomej, która tam mieszka, wiem, że bywało lepiej, ale trudno się mówi, oby nie lało. Ale, nie skręcajmy wątku na forum publicznym.
              Autorowi proponuję jeszcze zarchiwizowany wątek, ale tytuły tam są:

forum.gazeta.pl/forum/w,151,72116415,72116415,Poszukuje_ksiazek_z_zima_w_tle_.html
    • yanga Re: Zimowe książki 05.08.11, 20:45
      A jak skreślisz w swoim nicku dwie litery, to wyjdzie Ci nazwisko baaardzo mroźnego autora :-)
      • nchyb Re: Zimowe książki 05.08.11, 21:00
        byłam zdziwiona, że o świecie z Pieśni Lodu i Ognia nikt jeszcze nie wspomniał... :-)
        • yanga Re: Zimowe książki 05.08.11, 21:32
          Może ze względu na ten drugi żywioł.
    • lashqueen Re: Zimowe książki 06.08.11, 10:37
      Mam podobny problem :). Upały nie do zniesienia i szukam "zimowych" książek. Dzięki temu forum dowiedziałam się o "Pałacu lodowym", kupiłam i wczoraj wieczorem przeczytałam tę książkę. Szkoda, że taka krótka :). Ale bardzo polecam...
      • Gość: f Re: Zimowe książki IP: *.183.247.50.dsl.dynamic.t-mobile.pl 06.08.11, 11:34
        A czy zechciałabyś podzielić się wrażeniami? Różne osoby bardzo różnie tę książkę odbierają.
        • panipoirot Re: Zimowe książki 09.08.11, 12:01
          Stef Penney-Czułość wilków
          Mons Kalentoft- Ofiara w środku zimy

zimno, mroźno, zamiecie....w sam raz na upały :)
    • zuza_m_zuza_m Re: Zimowe książki 12.08.11, 19:59
      "Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i Stara Szafa", "Zima Muminków" - książki jak najbardziej dla dorosłych, nie żartuję.
    • anula_a Re: Zimowe książki 14.08.11, 14:03
      Warszawa, grudzien 2011, nowa epoka lodowcowa i świetna intryga kryminalno-polityczna - Marcin Ciszewski "Mróz "
    • qw994 Re: Zimowe książki 17.08.11, 01:17
      "Lód i woda, woda i lód" Axelsson :) Świetna książka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka