Dodaj do ulubionych

Cmentarz w Pradze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 23:25
Witam,
Czy ktoś orientuje się, kiedy ma być premiera nowej ksiązki Umberto Eco? Chodzi o Cmentarz w Pradze. W internecie znalazłam tylko informację, że premierę przewiduje się na jesień 2011. Czytałam to jakiś czas temu i nigdzie nie mogę znaleźć świeżych informacji. Podobno za granicą to bestseller, sama nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła przeczytać.
Będę wdzięczna za informacje, jeżeli coś wiecie, bo niedługo wyjeżdżam za granicę i nie będę miała możliwości kupna. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: Cmentarz w Pradze 03.09.11, 13:07
      wstępne dane wydawnictwa Noir Sur Blanc podają datę 28 października br., czyli za niecałe dwa miesiące...

mam wrażenie, ze na forum drgnęło właśnie w sprawie tej książki... ;-)
    • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.11, 22:21
      Gadacie o tym Eco i gadacie, a mnie jakoś nie przekonuje jego twórczość. Ok. „Imię Róży” było fajne, ale reszta już dużo gorsza. Nie powiem, że człowiek nie ma talentu, ale żeby od razu go tak wychwalać? Dostojewskiego czytać, a nie! :D Tak na poważnie to uważam, że z roku na rok gorzej mu idzie, ale kto wie, może faktycznie będzie miał swój wielki powrot.
      • Gość: Skajstop Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 22:33
        "Baudolino" jest wielkim powrotem do formy. O ile tylko nie oczekuje się kopii "Imienia róży" :)
        • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 29.09.11, 22:47
          Kopii nie, ale czegoś równie dobrego owszem, a "Baudolino" dla mnie mało przekonywujący. Ciężko mi się czytało i może i dlatego taka moja opinia. Ale jeżeli ten cały "Cmentarz w Pradze" będzie równie dobry i wciągający jak "Imię Róży" to istnieje szansa, że zmienię zdanie, ale póki co mam podejście sceptyczne.
          • Gość: Skajstop Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.11, 23:02
            Akurat w tę książkę mało wierzę, ona mi się z opisu wydaje czymś na kształt "Wahadła...", które było słabe (wyłączywszy wydarzenia w wydawnictwie).
            • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 30.09.11, 07:49
              No ja właśnie sceptycznie podchodzę do tematu tej książki. Trafiłam na kilka artykułów - jeszcze z zeszłego roku - gdzie wychwalano ten "Cmentarz w Pradze", ale jakoś mnie to nie przekonuje. Pewnie z ciekawości przeczytam, może będę miło zaskoczona. Póki co twierdze, że "Imie Róży" to najlepsza książka Eco. No i może ten cały "Baudolino", którego bronisz.
              • tomekdp Re: Cmentarz w Pradze 30.09.11, 12:19
                Gość portalu: madziar napisał(a):

> No ja właśnie sceptycznie podchodzę do tematu tej książki. Trafiłam na kilka ar
                > tykułów - jeszcze z zeszłego roku - gdzie wychwalano ten "Cmentarz w Pradze", a
                > le jakoś mnie to nie przekonuje. Pewnie z ciekawości przeczytam, może będę miło
                > zaskoczona. Póki co twierdze, że "Imie Róży" to najlepsza książka Eco. No i mo
                > że ten cały "Baudolino", którego bronisz.

Ja z chęcią się do "Cmentarza..." przymierzę, właśnie dlatego, że być może będzie to jakaś 'wariacja' na temat mojego ulubionego "Wahadła...". Co do innych książek mistrza - "Baudolino" to dobra, ale jednak stylizacja i przez to dosyć ciężko się go czytało, trochę tak jakby Eco chciał powiedzieć: "Patrzcie co ja potrafię"... No i oczywiście geniusz tłumacza...
                "Tajemniczy płomień" świetnie łączył obraz z tekstem, lektura stosunkowo lekka jak na Eco, choć zakończenie zrobiło się trochę rozlazłe i 'zakręcone' (albo ZBYT 'poetyckie' jak na to, o czym opowiadała książka).
                A do 28 października już niedaleko :). Szkoda jednakowoż, że akurat w Polsce premiera tej książki przypadła tak późno - znowu ktoś czegoś nie dopilnował, czy tłumaczy mamy tak powolnych (w UK są lepsi?).
                • tiresias Re: Cmentarz w Pradze 30.09.11, 15:38
                  czy
                  > tłumaczy mamy tak powolnych (w UK są lepsi?).
                  ---
                  każden jeden, co wie cokolwiek o procesie wydawniczym wie, że tłumacz ma tu najmniej do powiedzenia.
                  • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 21.10.11, 18:55
                    To od czego to w takim razie zależy? Skoro przykładowo "Cmentarz w Pradze", o którym w tym temacie mowa został wydany we Włoszech już w zeszłym roku, to skąd ponad rok różnicy? Rozumiem, że precyzyjne tłumaczenie zajmuje sporo czasu, ale żeby ponad 1 rok? Z tego co mówiła znajoma, która kiedyś pracowała w pewnym wydawnictwie to taki okres czasu, jaki przyszło nam czekać na nową książkę Eco to i tak jest bardzo szybko. Zdarza się nieraz, że w Polsce dana książka pokazuje się po 2 latach - tragedia...

No, ale już bliżej niż dalej do premiery :)
    • anula_a Re: Cmentarz w Pradze 02.10.11, 20:38
      na merlinie dostępny od 03 listopada, i nwet już z ceny trochę zeszli ...
      liczę, ze ksiązka będzie równie dobra jak Imię róży i Wahadło Foucaulta
      • Gość: gosc Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.11, 23:04
        Ja słyszałam, że premiera ma być właśnie 3 listopada, ale widziałam, że książka jest już dostępna na allegro ;) Zbyt wielu książek Eco nie czytałam, ale te które miałam w rękach były naprawdę dobre. Mam na myśli głównie "Imię Róży", które pewnie większość kojarzy, "Wahadło" i "Zapiski na pudełku od zapałek" Dla mnie Eco jest po prostu dobrą marką i jestem przekonana, że "Cmentarz" to potwierdzi, bo jak na razie czytałam same pozytywne recenzje.
      • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 04.10.11, 16:20
        Też widziałam to na merlinie i na allegro zresztą też, tyle że na allegro wysyłają dopiero w dniu premiery - niby od 2 listopada. Podobało Ci się "Wahadło ..."? Wow. Muszę przyznać, że jesteś jedną z niewielu osób, które "znam" i które mają taką opinię o "Wahadle". Oczywiście to kwestia gustu. :) Dla mnie ma ciężki styl pisania i jakoś nie potrafię się zbytnio wczytać.
        • Gość: gosc Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.11, 18:28
          Podobało, ale nie ukrywam, że rzeczywiście ciężkie.Ale tak to jest z powieściami Eco Trzeba sie skupić na tej książce, bo inaczej łatwo jest się pogubić. W sumie podchodziłam do niej dwa razy i za pierwszym razem nie dałam rady, ale za drugiem się wkręciłam i polecam przebrnąć przez tą lekturę.
          • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 12.10.11, 20:08
            Skupić? Raczej przyzwyczaić się do stylu Eco. Mnie to denerwuje to, że oczekuje akcji i jeżeli coś się zaczyna dziać nienawidzę jak ta akcja jest tonowana, albo w połowie ciekawszego momentu pojawia się opis czegoś innego odchodząc tym samym od tematu. Jak dla mnie jest to główny powód ewentualnego "pogubienia się".

Co do tej nowej powieści to słyszałam, że ten Cmentarz w Pradze też ma "tonowane" napięcie, więc trochę mnie to przeraża, ale może nie będzie tak strasznie.
            • Gość: chuda Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.11, 16:34
              Zgodzę się, do stylu Eco trzeba się przyzwyczaić. Co zupełnie nie przeczy temu, że jego ksiązki czyta się świetnie. Dla mnie akcja jego książek jest dośc wartka i przez cały czas czytelnikowi towarzyszy napięcie. Ale fakt, czasami przesadza z opisami. Co prawda wiele osób sie tymi opisami zachwyca, mnie natomiast zanudzają. Mimo to np. "Imie Róż" to jedna z ulubionych lektur, a na "Cmentarz w Pradze" cierpliwie czekam :)
              • Gość: gosc Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.11, 17:17
                Oj tak, w "Imieniu Róży" bylo troche takich opisów... Chociaż niektórzy sie tym zachwycają ;)
                Ja przeczytałam tylko tę jedną ksiązkę Eco, więc dużego doświadczenia jeżeli chodzi o tego pisarza nie mam. Mimo wszystko jestem zachwycona i po "Cmentarz w Pradze" na pewno sięgnę. Podobno Eco pisal też świetne felietony, które są wydane jako zbiory. Jak odszukam w empiku to z czystej ciekawości kupię. PZDR
                • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 14.10.11, 20:25
                  No z tymi opisami to się z Wami zgodzę. Jak dla mnie to Eco mógłby trochę oszczędzić czytelnika i przynajmniej pohamować się wtrącania opisów, gdy jakaś akcja zaczyna się stopniowo rozkręcać. Denerwuje mnie takie tonowanie napięcia i to jest jeden z głównych powodów, dla których nie należę do wielbicielek tego autora. Czytać - przeczytam, ale bez jakiegoś zachwycania się konkretnego.
                  • Gość: karo Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 19:39
                    Czytać, czytam i to z konkretnym zachwyceniem ;)
                    Dla mnie troche na tym tonowaniu napięcia mistrzostwo Eco polega. Uwielbiam jego ksiązki, chcoiaż muszę przyznać, że większości jeszcze nie przeczytałam - mam zamiar to zmienić.
                    Bardzo jestem ciekawa "Cmentarza w Pradze" Kryminał podobno naprawdę dobry i fajne tło historyczne.
                    Zobaczymy jak to bedzie z akcją ;)
                    Pozdrawiam!
                    • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 17.10.11, 16:03
                      Co do tła historycznego to zgodzę się - trochę tego będzie. Znalazłam informację o nawiązaniu chociażby do "Protokołu Mędrców Syjonu" i chyba nawet już wiem skąd ten tytuł. Odnosi się on do rozdziału ‘Żydowski Cmentarz w Pradze i Rada Przedstawicieli Dwunastu Plemion Izraela’ w książce Goedschego ‘Biarritz’. Goedsche był z kolei szpiegiem niemieckim, który splagiatował dzieło Joly’ego 'Dialog w piekle między Machiavellim i Monteskiuszem'...

W ogóle trafiłam na jakiś artykuł "Wielka mistyfikacja - Praski cmentarz Umberto Eco" (nie wiem czy mogę podać tu linka?), gdzie autor stara się wyjaśnić co i dlaczego i skąd się wzięło w "Cmentarzu w Pradze"... Ale ostrzegam, że można się szybko pogubić.
                      • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 17.10.11, 16:19
                        Podaj, podaj. Ten artykuł może być ciekawy.
                        Przez jakiś czas, posądzano o autorstwo "Mędrców.." pewną Polkę (Rosjankę ?). A swoją drogą, kto wie, jakiej narodowości powinni być Polacy, będący obywatelami któregoś z zaborów ?
                        • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 17.10.11, 16:26
                          en.wikipedia.org/wiki/Catherine_Radziwill
                          Dla zainteresowanych.
                          W polskiej wersji, pewne rzeczy są wycięte.
                          Pochodzi z rodziny, w której jest kilku pisarzy. Siostra Eweliny Hańskiej.
                          Dla mnie wybitny przeciwnik. Zrujnowała opinię najbogatszego człowieka tamtych czasów. Scenariusz na fantastyczny film.
                        • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 17.10.11, 16:55
                          Proszę bardzo: artykuł. Wyczerpujący może on nie jest, ale przynajmniej są jakieś wzmianki o znaczeniu tytułu i nawiązanie do "Protokołu Mędrców Syjonu" i licznych fałszerstw. W sumie materiał na książkę dobry jest, pytanie tylko czy Eco to wykorzysta do granic możliwości?
                          • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 17.10.11, 17:10
                            Bardzo dziękuję.
                            • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 17.10.11, 17:27
                              Nie ma za co. Jeżeli dowiedziałbyś się czegoś więcej na temat "Protokołu..." i otoczki z nim związanej to prosiłabym byś się tym "pochwalił" :)
                              • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 17.10.11, 17:40
                                Pochwaliła ).
                                To co wcześniej wkleiłam. Katarzyna Radziwiłł była również uważana za autorkę tego dziełka. Potem ujawniła, kto jeszcze był zaangażowany. Tak więc historia jest niezwykle ciekawa.
                                • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 17.10.11, 17:54
                                  O matko huto !
                                  Pomyłka i to solidna - Hańska była ciotką a nie siostrą dla K.R.

• Gość: karo Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 20:05
                                    To widzę, ze mam troche tyły historyczne, czytając Wasza rozmowę.
                                    Przed lekturą "Cmentarza" chyba dobrze będzie nadrobić zaległości. Ale to jest bardzo fajne w ksiązkach - zmuszaja do myslenia.

Tło "Imienia Róży" równeiż bardzo mi sie podobało - polityka opactw, funkcjonowanie zakonów w tamtych czasach. Opórcz głównego wątku, to też wciągało, chociaż muszę przyznac, że nie do końca to ogarnęłam.
                                  • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 20.10.11, 19:14
                                    Sprawa dosyć problematyczna, bo chyba nie do końca wiadomo, kto faktycznie był autorem i czy prócz autora był ktoś jeszcze. No chyba, że informacje z artykułu są prawdziwe i "‘Protokoły Mędrców Syjonu’ napisał Gołowiński na zlecenie Raczkowskiego, zwierzchnika zagranicznych placówek Ochrany (tajnej rosyjskiej policji politycznej)."...

Przyznam szczerze, że po lekturze tego artykułu, którego link zamieściłam wcześniej całkowicie się zagmatwałam. Ciekawi mnie jednak to w jaki sposób książka Umbero Eco demistyfikuje ‘Protokoły Mędrców Syjonu’...
                                    • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 22.10.11, 22:13
                                      Masz to szczęście, że możesz sięgnąć do Tazbira.
                                      Ja muszę poczekać, żebym przeczytała i oceniła.
                                      Eco opisuje też problem protokołów w innej swojej książce
                                      "Przechadzki po lesie fikcji".
                                      Podejrzewam, że są zgodni co do faktów.
                                      Książka ma jednakową datę publikacji na całym świecie.
                                      Zobaczymy czy dobra.
                                      • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 24.10.11, 16:43
                                        Hmmm... o "Przechadzkach po lesie fikcji" nie słyszałam, ale na pewno sięgnę po tą książkę, tym bardziej, że mówisz, że poruszany jest w niej problem tych protokołów. Dziękuję :)

Co do Janusza Tazbira to zapewne przeczytam jego "Protokoły Mędrców Syjonu. Autentyk czy falsyfikat?" przed samą premierą, do której de facto pozostało trochę ponad tydzień. No chyba, że się nie wyrobię wtedy zajrzę do niej po "Cmentarzu...".

A znasz jeszcze jakąś książkę wartą przeczytania związaną z tymi protokołami? Najlepiej by było przeczytać różne opinie na ich temat.
                                        • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 24.10.11, 16:53
                                          Jeśli znasz angielski, to artykuł na Wiki jest bardzo wyczerpujący.
                                          Autor umieścił chyba wszystkie pozycje na ten temat w odnośnikach.
                                          A jeżeli znasz też inne języki - to wogóle szał. Bo rosyjska wersja może być wyjątkowo interesująca.
                                          en.wikipedia.org/wiki/The_Protocols_of_the_Elders_of_Zion
                                          • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 25.10.11, 19:32
                                            No niestety rosyjski u mnie leży, ale z angielskim powinnam sobie poradzić, więc jest szansa że czegoś nowego i intrygującego się dowiem o Protokołach. Swoją drogą może znów ruszy cała dyskusja na ich temat po premierze umbertowskiej książki. Chociaż z drugiej strony może i ten temat zostanie przemilczany.
    • maly_zlosliwiec Re: Cmentarz w Pradze 24.10.11, 16:57
      Zapomniałam o świetnej audycji z "Dwójki".
      Tłumacz, znany profesor daje wskazówki, jak czytać Umberto.
      www.polskieradio.pl/8/529/Artykul/463145,Umberto-Eco-literacki-celebryta-
      Rzeczywiście coś w tym jest, bo od sporej ilości osób słyszałam , że trzeba być bardzo oczytanym, żeby zrozumieć Eco.
      Ale to właśnie frajda.
      • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 25.10.11, 19:28
        O, dziękuję serdecznie. Zaraz zabieram się do słuchania. I fakt, masz rację. Ci, którzy są dosyć oczytani zachwycają się twórczością Umberto, bo go rozumieją. Nie mają problemu z wychwyceniem pewnych metafor, których przeciętny Kowalski nie zauważy. Może to też jest jeden z powodów posiadania sporej ilości "przeciwników" twórczości Umberto Eco.

Jedno jest pewne dla mnie, jego powieści trzeba czytać na spokojnie i ze zrozumieniem i nie traktować ich jako "jednowarstwowe". Właśnie w tym tkwi całe piękno. :)
      • Gość: karo Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.11, 21:20
        Rowniez z chęcią posłucham :)

Wielopłaszczyznowość ksiązek Eco jest niesamowita.
        Czytając "Imie Róży" za pierwszym razem skupiłam się na wątku kryminalnym, który do dzisiaj jest moim ulubionym w tej książce. Ale ile w nim innych wątków, rozważań, przemyśleń, sentecji..
        Żałuję, że nie nie do końca zrozumiałam tło historyczne- niestety, ale na historii się nie znam i czuję, że przez to trochę mnie ominęło. Bardzo ciekawa jest jaki będzie "Cmenatrz w Pradze pod tym względem" ale z tego co czytałam, rownież możemy sie spodziewać kliku tematów w jednej ksiązce
        • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 26.10.11, 19:27
          Wiesz, wielopłaszczyznowość była chyba oczywistym elementem w przypadku "Cmentarza w Pradze" od kiedy było tylko wiadomo, że poruszone zostaną "Protokoły...", o których dyskutowano wyżej. Do tego dochodzi Freud, antysemityzm, masoni i kto wie co jeszcze. Zresztą wskaż mi powieść Eco, w której chodziło tylko o samą fabułę, zmyśloną historię... :)
          • Gość: chuda Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 20:36
            Z tego, co się orientuję, to właśnie dzisiaj "Cmentarz w Pradze" miał pojawić się w sklepach.
            I jak, rzeczywiście pojawiły się tłumy w księgarniach? Dużo osób tutaj na forum również pisało, że nie może doczekać się lektury ;)
            Ja jeszcze książki nie mam, ale zamierzam to zmienić, jak będę po lekturze dam znać co i jak :)
            • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 03.11.11, 10:49
              Ja po weekendzie się skuszę zapewne, ale nie robię sobie jakichś wielkich nadziei na super szał. Wolę być mile zaskoczona niż w drugą stronę. Chuda, myślę, że pierwsze opinie pojawią się po tym weekendzie, bo nie wszyscy ludzie mają tyle czasu by od razu przeczytać cały "Cmentarz w Pradze" jednego dnia, więc cierpliwości. Poza tym, nie każdy rzuca się pierwszego dnia do księgarni. Książek raczej nie zabraknie, a po co ma leżeć na półce, kurzyć się albo rozpraszać uwagę. Lepiej kupić i zacząć czytać, a nie sięgnąć po nią dopiero po tygodniu.
              • nchyb Re: Cmentarz w Pradze 03.11.11, 11:40
                > ei na super szał. Wolę być mile zaskoczona niż w drugą stronę. Chuda, myślę, że
                > pierwsze opinie pojawią się po tym weekendzie, bo nie wszyscy ludzie mają tyle
                > czasu by od razu przeczytać cały

ale rozumiem, ze przez ten czas kilka razy dziennie jako różne osoby (ja naprawdę widzę IP)będziesz dopisywać, że już się nie możesz doczekać, że jesteś po 200tnej stronie i ciekawe co na 250 itp itd?... ;-)
                a wąteczek będzie szedł w górę i dział marketingu będzie się cieszył, że na reklamie zaoszczędził.
                • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 03.11.11, 17:35
                  Drogi nchyb,

Nie wiem czy zauważyłeś, ale w tym wątku wypowiadają się góra 4 osoby, w tym ja. Po gwinta miałabym pisać sama do siebie i podpisywać się jako 15 innych osób to 1. Mógłbyś mieć do mnie pretensje, gdybym nie podpisywała konsekwentnie każdego postu jako "madziar", to 2. Zdaję sobie sprawę, że widzisz IP. Sama byłam moderatorem na jednym z forum i wiem dokładnie co widzisz - IP zewnętrzne sieci, z której dany użytkownik pisze. To, że mam sieć współdzieloną i pod 1 IP zewnętrzne jest podpiętych kilkadziesiąt osób rozumiesz za przestępstwo. Wybacz, ale nie będę latała po sąsiadach ani po całej dzielnicy, ani też nie wywieszę nigdzie kartki z informacją, że NIKT z TEJ SIECI nie może wypowiadać się na forum gazety w tematach, w których piszę. Nie sądzisz, że takim swoim zachowaniem i takimi wypowiedziami zniechęcacie ludzi do korzystania z "Waszego" forum?

No chyba, że muszę być zalogowanym użytkownikiem wtedy wszystko będzie ok, bo przecież jestem użytkownikiem portalu a nie wypowiadam się jako nic nie znaczący gość.
                  • nchyb Re: Cmentarz w Pradze 04.11.11, 08:13
                    drogi/droga/drogie Madziar,

bajeczki miewają morał, a twoja jaki ma?
                    • Gość: Adasko Re: Cmentarz w Pradze IP: *.play-internet.pl 04.11.11, 22:39
                      Ja nie mam zamiaru włączać się w dyskusję dotyczącej IP, bo absolutnie mnie to nie dotyczy.
                      Jeżeli chodzi o Umberto Eco to cenię sobie tego autora, ale muszę przyznać, że nie wszystkie książki mnie zachwyciły. "Imie Róży" wspominam fnomenalnie, a "Wyspy dnia poprzedniego" nie byłem w stanie skoczyć.Zakupiłem nowy "Cmentarz w Pradze" głównie ze względu na świetne recenzje. Mam nadzieję, że się nie zawiodę.
    • Gość: grazia Re: Cmentarz w Pradze IP: *.cust.dsl.vodafone.it 05.11.11, 07:07
      We Włoszech "Cmentarz..." ma kiepskie recenzje- długi, ciężki, nudny, za dużo erudycji. Wszyscy miłośnicy powieści "Imię róży" piszą, że to już nie to.
      • Gość: Adasko Re: Cmentarz w Pradze IP: *.play-internet.pl 05.11.11, 23:03
        A ja slyszałem wlaśnie calkiem odmienne opinie. Pod koniec wrzesnia czy na poczatku pazdziernika w necie pokazywaly sie artykuly, ze "Cmentarz w Pradze" bije rekordy popularnosci. Zagladelem nawet na jakies zagraniczne forum, gdzie spotkalem sie z podobna opinia. Ale osobiscie to nie wiem, jak to wyglada. Powiem tak - przeczytamy - ocenimy :-)
        • Gość: grazia Re: Cmentarz w Pradze IP: *.cust.dsl.vodafone.it 06.11.11, 09:45
          Adasko owszem, jeśli chodzi o ilość sprzedanych kopii, początkowo był w czołówce. Nazwisko Umberto Eco jednak przyciąga. Potem ci, co przeczytali książkę, pisali recenzje i te z reguły nie były bardzo pochlebne. W porównaniu do powieści "Imię róży" wypadała blado, z tego powodu czytelnicy najczęściej pisali o uczuciu rozczarowania.
          Tutaj podaję link do włoskiego odpowiednika strony "Lubimy czytać":
          www.anobii.com/books/Il_cimitero_di_Praga/9788845268960/01393f626fbff88a08/
          "Cmentarz..." ma ocenę 3 na 5 przy 2834 głosach.

"Imię róży" ma ocenę 4,5 na 5 (16656 głosów)
          www.anobii.com/books/Il_nome_della_rosa/01441612fa04b7f258/.
          "Wahadło..." ma ocenę 4 na 5.
          www.anobii.com/books/Il_pendolo_di_Foucault/011bc1c23750e7ad88/.
          Tak samo "Baudolino" 4 na 5:
          www.anobii.com/books/Baudolino/9788845247361/01e70e4f0963f52d3b/
          "Cmentarz w Pradze" wypada więc najsłabiej.
          Ponieważ trochę kieruję się opiniami, do tej pory nie kupiłam "Cmentarza..", jedynie ściągnęłam sobie za free ebook na jednym z włoskich for. Mam nadzieję wkrótce się za niego zabrać :)
          • Gość: karo Re: Cmentarz w Pradze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.11, 19:08
            Przyznam, że mnie bardzo zdziwiły te oceny. Tym bardziej, że podobnie jak Adasko, słyszałam same pochelbne opinie, jeszcze przed premiera ksiazki. Z pewnością masz rację, bardzo dużo daje nazwisko. Eco był i jest kojarzony ze świetnym pisarzem. Każda jego książka będzie budzić sensację. Ja już kupiłam, więc niedługo będę miała swoje zdanie o "Cmentarzu w Pradze" Póki co jestem pozytywnie nastawiona.
            • Gość: grazia Re: Cmentarz w Pradze IP: *.cust.dsl.vodafone.it 07.11.11, 09:27
              Napisałam tylko, jak to wygląda we Włoszech.
              A w ogóle muszę powiedzieć, że ten wątek miał tak entuzjastyczny wydźwięk jeszcze przed pojawieniem się książki w Polsce, jakby co najmniej pisany był w większości przez dystrybutorów/sprzedawców tej powieści na polskim rynku ;-)
              To nie jedyny wątek, w którym Adasko poleca tę książkę :
              forum.gazeta.pl/forum/w,151,76962141,130396644,Re_Blogi_o_ksiazkach_czytacie_.html
              Naprawdę to jest podejrzane.
              Ludziom tu bardzo zależy na tym, aby inni w tę "pozytywność" powieści uwierzyli. To się strasznie rzuca w oczy.
              Też mi się wydaje, że mamy w tym wątku do czynienia z rozdwojeniem jaźni ;-)
              • Gość: grazia Re: Cmentarz w Pradze IP: *.cust.dsl.vodafone.it 07.11.11, 09:34
                adasko vel karo vel madziar pracujesz dla wydawnictwa, ktore wydało "Cmentarz..." w Polsce, he? ;-) Wydźwięk twoich wypowiedzi jest taki, a nie inny. Za bardzo ci zależy na tym, aby inni uwierzyli, że ta powieść jest taka super i w ogóle. To się strasznie rzuca w oczy.
                Jak wydacie kolejną książkę, to reklamujcie ją w bardziej inteligentny sposób ;-)
                • iwu Re: Cmentarz w Pradze 07.11.11, 11:44
                  Grazia, a skąd bierzesz włoskie ebooki?
                  • Gość: grazia Re: Cmentarz w Pradze IP: *.cust.dsl.vodafone.it 07.11.11, 12:47
                    Są fora do ściągania plików (filmy, muzyka, ebooki, gry itd). Trzeba być zarejestrowanym, a po drugie trzeba mieć program do ściągania (nazywa się jDownloader).
                    Mając trochę szczęścia, można też znaleźć ebooki na zwyklych stronach.
                    Jeśli chcesz ebook "Cmentarz w Pradze" po włosku, to mogę podać linka do ściągnięcia ze zwykłej strony, nie z forum.
                    • iwu Re: Cmentarz w Pradze 07.11.11, 20:07
                      Pewnie, jeśli możesz, to poproszę. :)
                      • Gość: grazia Re: Cmentarz w Pradze IP: *.cust.dsl.vodafone.it 07.11.11, 20:38
                        oron.com/043jizl7znm2/Il_cimitero_di_Praga.rar.html
                        Na dole strony po prawej musisz kliknąć na "Download normale"

Na stronie "Lubimy czytać" już jest parę recenzji i oceny też raczej bez fajerwerków.
                • Gość: madziar Re: Cmentarz w Pradze IP: *.ip.netia.com.pl 07.11.11, 20:31
                  grazia i tu pudło. Nie wiem jak adasko/karo, ale mnie z wydawnictwem nic nie łączy. :-) Reklama = zachwyt i wysławianie i kto wie co jeszcze. Gdybyś przejrzała moje wypowiedzi od początku zauważyłabyś, że twórczość Eco nie należy do moich ulubionych (i nigdy takową nie zostanie) i nie uważam by "Imię Róży" mogło zostać przebite inną powieścią tego autora. "Cmentarz..." interesuje mnie bardziej pod kątem "Protokołów Mędrców Syjonu" niż pod kątem całokształtu tego kryminału - zatem głupia ciekawość fragmentów, których niestety osobno nie da się zdobyć niżeli z całą książką :-)
                  • iwu Re: Cmentarz w Pradze 07.11.11, 22:45
                    Dzięki! :)
      • bzykk Re: Cmentarz w Pradze 04.01.12, 22:10
        Słuchałem w wydaniu Audio!

Rzadko się zdarza (ale się zdarza!) by płyta z odtwarzacz samochodowego poleciała w czasie jazdy w POLE!!!!

TA! "książka" wyleciała!!!!

NUDA! NUDA! NUDA!!!!

lepiej kupcie płytę z discopolo!
        Też wyleci ale jest tańsza!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka