Dodaj do ulubionych

Eyvind Johnson

25.09.11, 23:58
Kiedyś, dawno temu, ktoś polecał na forum książkę Eyvinda Johnsona "Czasy jego wysokości", ale nic o niej nie napisał, oprócz tego, że akcja odbywa się w czasach Karola Wielkiego. Zajrzałam na Goodreads i Biblionetkę, ale też same ogólniki. Zastanawiam się nad włożeniem tej książki na swoją listę "do czytania", ale chciałabym wiedzieć o niej więcej. Czy ktoś może czytał? A jeśli nie tę, to może coś innego tego autora?
Obserwuj wątek
    • beatanu Re: Eyvind Johnson 26.09.11, 02:04
      Eyvinda Johnsona czytałam tylko "Powieść o Olofie", ale to było jakieś 30 lat temu i niewiele pamiętam, oprócz tego, że czytało się tak sobie i że był to dość klasyczny "bildungsroman" z młodym mężczyzną w roli głównej, prawdopodobnie alter ego autora. Niestety więcej nie potrafię napisać...
      • eeela Re: Eyvind Johnson 26.09.11, 11:47
        Dzięki, Beatanu, i za to :-) Przeczytałam sobie o nim w wikipedii i dowiedziałam się, że dostał dzieloną z innym autorem nagrodę Nobla "za dorobek pisarski w służbie wolności" czy coś takiego, ale że ta decyzja wzbudziła wiele kontrowersji, bo zarówno on, jak i jego kolega, byli wówczas członkami Akademii ;-)

No i nie wiem, co mam zrobić. Poczekam trochę, może ktoś jeszcze coś pamięta. Mam nałożone ostre restrykcje na dodawanie książek do listy czekających na czytanie, bo jest tam ich już prawie 250, a obiecałam sobie, że 300 to górny limit, więc jeśli do niego doskoczę, to nie wolno mi dodać ani jednej więcej, dopóki się miejsce nie zwolni ;-)
        • goh.ha Re: Eyvind Johnson 26.09.11, 13:04
          za kazdym razem jak sie ciebie czyta to mozna odniesc wrazenie, jakbys chciala pokazac, że jestes najbardziej oczytana na tym forum. W dodatku to podkreslanie, że czytasz odkad mialas cztery lata
          • eeela Re: Eyvind Johnson 26.09.11, 13:13
            W dodatku to podkreslanie
            > , że czytasz odkad mialas cztery lata

Przypominam sobie, że wspomniałam o tym dwa razy w ciągu sześciu lat na tym forum. Nie zdawałam sobie sprawy, że to może się wydawać nachalne ;-)
            • monikate Re: Eyvind Johnson 26.09.11, 21:09
              Czytałam "Czasy jego wysokości", szalenie mi się ta książka podobała, ale było to ze 20 lat temu. Nie wiem, jak odebrałabym ją teraz.
              • eeela Re: Eyvind Johnson 27.09.11, 12:59
                Dzięki, Monikate :-) Chyba rzeczywiście ją wsadzę na listę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka