08.10.11, 15:18
Pomóż, potrzebna mi inspirująca myśl, która będzie wygrawerowana na piórze (35 znaków ze spacjami max) ktoś ma jakiś pomysł? Ja niestety nie... Może inspirująca sentencja
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • alikate Re: Pomóż. 08.10.11, 15:59
      Nic tak nie gubi człowieka, jak atrament
    • qw994 Re: Pomóż. 08.10.11, 16:04
      Gdzieś to ostatnio wyczytałam. Jakiś wezyr, szejk (?) chciał, żeby wygrawerowano mu słowa, nie pamiętam oczywiście na czym, które miałyby go rozweselać, kiedy będzie smutny, i przypominać o smutku, kiedy będzie wesoły. Inskrypcja brzmiała "I to minie".

No i teraz ja mam zagwostkę - gdzie ja to wyczytałam?
      • qw994 Re: Pomóż. 08.10.11, 16:06
        To mógł być "Szachinszach" Kapuścińskiego.
      • Gość: szarrak Re: Pomóż. IP: *.play-internet.pl 04.12.11, 02:45
        Orhan Pamuk, Dom ciszy?
    • nobullshit Re: Pomóż. 08.10.11, 19:59
      "Suicide is painless". Tytuł piosenki z filmu "MASH". :))

A bardziej poważnie, to Ty na pomóż, podpowiadając dla kogo to pióro i do czego ta inspirująca sentencja ma inspirować. Bo tak to dostaniesz dość duży rozrzut propozycji. Np. jako przeciwwagę do "Suicide..." mogę zasugerować dęte łacińskie "Dum spiro, spero". :)) Albo znacznie mniej dęte - zwłaszcza jeśli zna się kontekst - i też filmowe "Always look on the bright side of life" z "Życia Briana".

• mietowa_kawa Re: Pomóż. 08.10.11, 21:53
        Pomagam, pióro ma być dla doktoranta, który rozpoczyna przygodę z nauką... Za dotychczasowe bardzo dziękuję.
        • mietowa_kawa Re: Pomóż. Inspirować ma do... 08.10.11, 21:55
          Do niepoddawania się i do stawiania sobie Ambitnych celów... Początkowo specjalnie nie pisałam, do czego ma inspirować... Uściski dla Pomagaczy, :)
          • maly_zlosliwiec Re: Pomóż. Inspirować ma do... 08.10.11, 22:15
            A ja Ci podpowiem moje pomysly.
            Lubie sentencje lacinskie. Bo lacina jest krotka i konkretna. Poszukaj sobie powiedzonka, ktore Ci odpowiada.
            Albo, co tez jest ciekawe, jesli lubisz jakis utwor, cytat itp, to mozna wygrawerowac pierwsze litery, wtedy zawsze pamieta sie calosc.
            • maly_zlosliwiec Re: Pomóż. Inspirować ma do... 08.10.11, 22:21
              en.wikipedia.org/wiki/Category:Latin_mottos
              en.wikipedia.org/wiki/List_of_Latin_phrases
              Ciekawa jestem, co Ci sie spodoba.
              Ale nie powiedzialas nic o kierunku naukowym.
              • mietowa_kawa Re: Pomóż. Inspirować ma do... 08.10.11, 23:11
                Bo też nie chcę jakoś ucinać dyskusji, albo skierować na wąskie tory. Dlatego nie napisałam. Humanistyczny.
                • maly_zlosliwiec Re: Pomóż. Inspirować ma do... 08.10.11, 23:16
                  www.lacinskie-przyslowia.zawsze.net/a.htm
                  A to np. Ars est philosophia vitae - filozofia jest sztuką życia
        • nobullshit Re: Pomóż. 09.10.11, 00:46
          mietowa_kawa napisała:
          > Pomagam, pióro ma być dla doktoranta, który rozpoczyna przygodę z nauką...

To rzeczywiście jest podpowiedź. Ale jakie doktorant ma zainteresowania? Bo jeśli np. jest fanem Metalliki, może bardzie ucieszyłby się z napisu "Nothing else matters" niż "Per aspera ad astra". :)) Można wybrać chwytliwe zdanie z repertuaru prawie każdego zespołu / wykonawcy.
          Z całym szacunkiem dla kolegi, który proponuje motta łacińskie, może jednak coś luźniejszego? Chociaż "Didce aut discede", odczytane jako "ucz się albo... yyy... spadaj" jest urocze, zwłaszcza w kontekście doktoratu :))

Ale jeśli nie ma być luźno, może papieskie "Non abbiate paura"? Nawet jeśli doktorant niewierzący. Bo lękać się mamy czego, zwłaszcza na początku drogi życiowej...
          Albo przypisywane Arystotelesowi "Amicus Plato, sed magis amica veritas" - w nauce to szczególnie ważne. Jeśli się nie zmieści, wystarczy "Amicus Plato...", ciąg dalszy jest oczywisty, to bardzo znana sentencja.
          • mietowa_kawa Re: Pomóż. 09.10.11, 01:04
            Oj gust muzyczny to On ma szeroki od G. Turnaua, muzyki klasycznej, filmowej, po jazz rock, rock progresywny, L. Gerrard, no różnie kwadratowo i podłużnie jeśli chodzi o muzykę- i inne nie starczyło by tu znaków by to zmieścić w jednym poście. No obsłuchany jest. Feminista i niewierzący. Nie lubi gadżetów.
    • mietowa_kawa Re: Pomóż. 10.10.11, 11:07
      Bardzo zaskoczyła mnie szyba pomoc. Dziękuję Wam.
      Mały Złośliwcze piękne są te sentencje łac. Nie wpadłabym na to. Wiem, że on nie lubi ich. Ale jak sama będę mieć pióro to na pewno sobie taką strzele poza tym to dobre jest na dedykację!
      Zastanawiałam się nad mottem z Żywotu Briana. Ale ostatecznie wybrałam... [Tadamm] I to mnie!
      • maly_zlosliwiec Re: Pomóż. 10.10.11, 15:08
        Prezent jest znakomity. Mam nadzieję, że zainteresowany doceni.
        Na marginesie, kocham te powiedzonka, bo to jest jak zagadka z podwójnym znaczeniem. A nawet potrójnym, jeśli wziąć pod uwagę twórcę i okazję powstania.
        Trzymam kciuki za powodzenie.
        • mietowa_kawa Re: Pomóż. 10.10.11, 15:11
          Dziękuję za ciepłe słowa, wiesz ja kiedyś uwielbiałam łacińskie powiedzenia i w ogóle mam słabość do aforyzmów!
      • nobullshit Re: Pomóż. 11.10.11, 00:02
        Krótkie, tanio Ci wyjdzie. :)) Bo za grawerowanie chyba płaci się od litery.
        Z ciekawości poguglałam, kto to konkretnie powiedział. Ponoć jakiś chiński cesarz kazał sobie wyryć to zdanie na pierścieniu. Ale żadnych szczegółów nie znalazłam.
      • qw994 Re: Pomóż. 12.10.11, 06:21
        > Ale ostatecznie wybrałam... [Tadamm] I to mnie!

O! :)
        • mietowa_kawa Re: Pomóż. 12.10.11, 13:09
          Skąd to zdziwienie?
          • qw994 Re: Pomóż. 13.10.11, 07:12
            Nie zdziwienie, tylko radość :) Bo wydawało mi się, że te trzy słówka zniknęły w powodzi innych propozycji.
            • florideks i to minie 09.12.11, 22:07
              pochodzi z ksiazki Jorge Bucaj "Pozwol, ze Ci opowiem"
              tak mi sie przynajmniej wydaje ;)

podobal sie prezent???
              • mietowa_kawa Re: i to minie 11.12.11, 11:08
                florideks napisała:

> pochodzi z ksiazki Jorge Bucaj "Pozwol, ze Ci opowiem"
                > tak mi sie przynajmniej wydaje ;)
                Pamiętam z tej książki opowieść o słoniu... Co jeszcze czytasz?
                > podobal sie prezent???
                A podobał się, podobał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka