Dodaj do ulubionych

Opowieści z Narnii

28.05.04, 08:28
Widziałam w księgarniach nowe, bardzo ładne dwutomowe wydanie opowieści o
Narnii. Kiedyś bardzo lubiłam tę serię i zastanawiam się, czy historie o
Narnii mogłyby stać się wśród dzieci tak popularne jak książki o Harrym
Potterze.
Gdy Harry Potter pojawił się w polskich księgarniach zaskoczyło mnie, że nikt
nie pamięta, że napisano już wiele dobrych książek dla dzieci, gdzie
wystepują czary. Gdy byłam dzieckiem bardzo lubiłam Czarnoksiężnika z Krainy
OZ, Marry Poppins, Pięcioro dzieci i coś. Dlatego bardzo ucieszyłam się, że
wznawiane są opowieści o Narnii.
Obserwuj wątek
    • ignatz13 Re: Opowieści z Narnii 28.05.04, 09:05
      > Widziałam w księgarniach nowe, bardzo ładne dwutomowe wydanie opowieści o
      > Narnii. Kiedyś bardzo lubiłam tę serię i zastanawiam się, czy historie o
      > Narnii mogłyby stać się wśród dzieci tak popularne jak książki o Harrym
      > Potterze.

ale to taka stara książka i nie napisala jej uboga kobieta, ktora prawie nie
      miala, co dzieciom do garnka wlozyc, lecz uznany pisarz, który na dodatek nie
      żyje. nie ma możliwości, żeby najlepsze nawet marketingowe machiny były w
      stanie wypromować na dużą skalę coś co nie jest aż tak "atrakcyjne". Harry P
      jest produktem w machinie produkcyjnej, a to co uprawia autorka po prostu
      rzemiosłem.
      w przypadku Narni mamy do czynienia z piękną literaturą. amyślę, że Opowieści i
      tak się bronią, czego dowodem jest choćby tak piękne (i drogie) wydanie obecne.
      Opowieści nie będą może sprzedawały się masowo, ale będą zawsze obecne. jak już
      zresztą są od paru ładnych lat.
      • Gość: noida Re: Opowieści z Narnii IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 28.05.04, 10:04
        Och bez przesady! Opowieści z Narni są rzeczywiście dobre i bardzo je lubię,
        ale wcale nie są lepsze od Harry'ego Pottera. Nie są też oczywiście gorsze.
        Wypromować jej w ten sposób rzeczywiście się nie da, bo to nie jest nowość,
        tylko coś, co już od lat funkcjonuje na rynku. I będzie funkcjonować jeszcze
        wiele lat w różnych pięknych wydaniach i tak samo będzie funkcjonował Harry
        Potter w przeróżnych wznowieniach, wydaniach w twardej okładce itp. bo to po
        prostu dobra literatura dla dzieci. I oby takiej więcej, bo dobrej literatury
        dla dzieci jest stanowczo za mało.
        • j_u Re: Opowieści z Narnii 28.05.04, 11:22
          Hmmm, moim zdaniem sa o wiele lepsze, pisane jednoczesnie prosto i kunsztownie,
          barwne, kipiace wyobraznia, znac reke fachowca w literaturze, podczas gdy jezyk
          Pottera mozna okreslic jedynie jako "zywy", chociaz pomyslowosci autorce nie
          mozna odmowic.
          • Gość: Delfly Re: Opowieści z Narnii IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.04, 12:20
            Myślę, że zwycięztwo Harrego P. jest spowodowane właśnie prostym, dynamicznym
            jężykiem. Wartką akcją. Mój brat nastoletni, typowy komputerowy nastolatek
            pochałania te ksiażki po kilka razy, podczas gdy inne po przeczytaniu kilku -
            kilkudziesięciu stron odkłada bo "go nudzą". Tak, nudziły go opowieści z
            Narnii, nudziły go przygody Tomka itp. starsze książki, które ja pochłaniałam.
            Ale HP. też czytałam i nie mogłam się oderwać, mimo ze miałam świadość straty
            czasu i też lekko się nudziłam, ale byłam wciągnięta i nie mogłam przestać :))

Jak to się mówi czy pisze? - tempora mutantur....
            • agrafek Re: Opowieści z Narnii 28.05.04, 12:31
              Bo też HP to taka przeniesiona na karty książki gra komputerowa. Bohater
              wykonuje kilka questów i zdobywa artefakty zwiększające jego umiejętności by na
              końcu zmierzyć się z bossem.
              Fabuła "Narni" jest znacznie bardziej skomplikowana, świat tych powieści
              przeniknięty jest pewną filozofią, a większości postaci chodzi zwykle o coś
              więcej, niż tylko: "przeżyć i zaciukać bossa":). Ale też cele autorów obu
              opowieści były odmienne, stąd i różnice.
              pozdrawiam.
              • Gość: P.S.J. Re: Opowieści z Narnii IP: *.itpp.pl 28.05.04, 12:40
                > Fabuła "Narni" jest znacznie bardziej skomplikowana, świat tych powieści
                > przeniknięty jest pewną filozofią,

Nawet nie pewną, a chrześcijańską, jak twierdzą badacze twórczości C.S. Lewisa.
                Inna sprawa, że może w dzisiejszych czasach to niezbyt mile widziane, jak tzw.
                wstecznictwo :))
                • broch Re: Opowieści z Narnii 28.05.04, 13:21
                  u mojego dziecka w szkole wiekszosc rowiesnikow corki (lat prawie czternastu)
                  zna serie "Narnii". Szkola jest laicka (nie sadze aby dzieci bawily sie w
                  interpretacje filozoficzne).
                  • raymond.new Re: Opowieści z Narnii 28.05.04, 15:05
                    "Opowieści z Narni" prezentują chrześcijańskie przesłanie Lewisa w sposób
                    nazbyt łopatologiczny. Nie sposób odmówić im jednak pewnych walorów
                    artystycznych, a co najmniej dwa tomy z cyklu to świetna literatura dziecięco-
                    młodzieżowa.
                    Harry Potter nie jest na pewno gorszy od chociażby naszego Tomka Wilmowskiego
                    (próbowałem po latach wrócić do Szklarskiego i było to dość przykre
                    doświadczenie), literatura rozrywkowa dla młodych ludzi i tyle.
                    • ihopeyouwilllikeme Mój nr. 1 od lat 28.05.04, 16:41

• fioletka Tempora mutantur nos et mutamur in illis 29.05.04, 23:47

• Gość: nowa Re: Opowieści z Narnii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 22:28
      Mam (a właściwie mamy razem z córką) wydanie 7-tomikowe "Opowieści z Narnii" w
      specjalnym pudełeczku sprzed 2-3 lat. Pamietam z bardzo wczesnej młodosci te
      opowiadania (niestety wówczas nie do kupienia normalnie) i ucieszyłam sie, że
      moglam je kupić teraz. Czytałam kilka razy i nadal odkrywam cos ciekawego.
    • a-aricia Re: Opowieści z Narnii 30.05.04, 17:11
      Opowieści są absolutnie wyjątkowe! Czytałam je sobie, czytałam młodszemu bratu,
      będę czytać swoim dzieciom.
      Czytałam nieraz i za kazdym razem odkrywałam coś nowego.
      HP przeczytałam również. I tyle. Nie widzę sensu, aby do niej wracać.
      Chociaż czytało się całkiem sympatycznie.
      A HP jest rzeczywiście jak gra komputerowa, którą się przechodzi i już nie chce
      się do niej wracać.

www.narnia.com/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka