Dodaj do ulubionych

Inspirujące fragmenty, cytaty z książek

26.10.11, 22:07
Proponuję, by dzielić się ciekawymi cytatami z właśnie czytanych przez
nas książek. To może pomóc w decyzji o przeczytaniu danej książki,
nawet lepiej, niż zasugerowanie się czyjąś subiektywną recenzją . To ja
zaczynam :) . Czytam właśnie „Części intymne” Izabeli Sowy. Mam
nieuchronne wrażenie, że spotkałam opisywanego pana- i to już nieraz...
„ Przy nieczynnym kiosku stał kościsty mężczyzna z parasolem, który
pewnie nieraz służył jako namiastka kija bejsbolowego. Wzorcowy
przedstawiciel grupy „ku...ca polska”, jak szybko ocenił Janusz. Jeśli w
tygodniu nie wyrobi planu, dostaje drgawek przy niedzielnym rosole. I
żona ma problem.”
Obserwuj wątek
    • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 26.10.11, 22:47
      Ewolucja nigdy nie wykształci gatunku pozbawionego woli przeżycia. Można hodować osobniki skłonne poświęcić życie, ale cała rasa nigdy nie postanowi, by przestać istnieć.
      S.O.Card Gra Endera
      • cashek01 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 26.10.11, 23:06
        To ja jeszcze raz Izabela Sowa i "Części intymne":
        "Z dolnego pojemnika wyjął niewielki pęczek związany gumką. Zachwycony Norman zrobił cztery kółeczka dookoła Janusza, siejąc po drodze bobkami. Odkąd zamieszkali razem, powiedzenie 'zesr... się ze szczęścia' nabrało innego wymiaru. Rzucił królikowi gałązkę. Na dobry początek. " :).
        • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 27.10.11, 14:49
          buahahaha, póki co nie ma cytatu, alem się uśmiała z zasr... szczęścia
          • cashek01 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 29.10.11, 01:56
            Maligna- moja siostra ma królika. Od kiedy przeczytałam ten fragment, inaczej patrzę na bobki, które czasem wykorzystuje raz jeszcze jako pokarm :) (teraz myślę, że to nie tylko pokarm ciała, lecz także duszy).
        • Gość: Mariawwa Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.01.15, 13:41
          ...Księżyc jak srebrnobiała perła
          Oświetla blaskiem nasze ciała wijące się niepokornie
          Każdy pocałunek zapala nową gwiazdę na nieboskłonie
          Zatracam się w tym co nieskończenie miłe i radosne
          Czuję, że zaraz nastąpi spełnienie..."

- Robert Midura.

Przepiękne...
      • traviata666 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 14.06.12, 14:21
        "W Indiach wystarczy tylko wyjrzeć przez okno, zeby poczuć się wdzęcznym za swój los.
        Niech mi ktoś udowodni, że po spędzeniu dowolnego czasu w Indiach można wrócić i nie być znacznie wdzięczniejszym za bieżącą wodę, dach nad głowąi stosunkowo przestrzegane przepisy drogowe. A jeśli Indie nie sprawią, że zaczniesz doceniać takie rzeczy , to , szczerze mówiąc, na nie nie zasługujesz"
        Michael Booth " Jedz , módl się, jedz"
    • mimbla.londyn Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 28.10.11, 18:07
      1.
      „...ta książka będzie taka, jak dawne zielniki, które prostymi przykładami pragnęły odpowiedzieć na pytanie, co trzeba robić, gdy kogoś boli serce albo gdy Bóg go opuścił”.
      I jak w starych herbariach, gdzie banalny listek sąsiaduje często z efektownym kwiatem, pełnym egzotycznego piękna, tak tutaj znajdujemy obok myśli prostych, czasem nawet błahych – rozważania i sądy, których nie powstydziłby się najgłębszy filozoficzny umysł, i sformułowania godne najbardziej wyrobionych piór..."

Sándor Márai " Księga ziół "

2.
      "Muminek wyobraził sobie, że jest Buką.

Zgięty wpół posuwał się wolno przez stosy martwych liści, a potem stanął, rozpościerając wokoło siebie mgłę.

Wreszcie westchnął i spojrzał tęsknie w okno.

Czuł się najbardziej samotnym stworzeniem na świecie. "

Tove Jansson

3.
      "- Ty jesteś poeta, nie wiesz, co to strategia.

- Zaskoczę cię. Wiem.

- A ja ci powiadam, że nie rozpoznałbyś strategii nawet wtedy, gdyby wyskoczyła z krzaków i kopnęła cię w dupę.

- W rzeczy samej, takiej bym nie rozpoznał. Strategie wyskakujące z krzaków zostawiam krasnoludom. Wiszące na dębach również. "

Andrzej Sapkowski Chrzest ognia

4.
      "Kiedy dwie dusze, które poszukiwały się w tłumie, może od bardzo dawna, odnajdą się nareszcie; kiedy spostrzegą, że pasują do siebie, czują do siebie sympatię i uzupełniają się, mówiąc krótko: są do siebie podobne, wtedy zawiązuje się między nimi wspólnota, gorąca i czysta tak, jak oni sami; jedność, która ma początek na ziemi, a kontynuację w wieczności. Ta jedność to miłość, prawdziwa miłość, taka jaką potrafi pojąć w istocie niewielu ludzi; ta miłość, która jest "religią", która ubóstwia ukochaną osobę, które życie rodzi się z nabożeństwa i namiętności, i dla której największe ofiary są najsłodszą rozkoszą. "

Victor Hugo
      • shiva772 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 28.10.11, 18:26
        Andrzej Krzywicki, "Diabelski młyn":
        s. 163.
        "Odmawiam jeżdżenia do krajów Trzeciego Świata, nic nie mogę poradzić na ich niedolę, a nie lubię czuć sie winny, dlatego że nie jestem biedny i głodny."
        • shiva772 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 28.10.11, 18:29
          Nie lubię przepisywać długich cytatów a te już tu kiedyś zamieściłam:
          A. Krzywicki - Diabelski Młyn.
          s. 144-145
          "Wszyscy moi dziadkowie i babki byli socjalistami. To była wielka idea ich czasów. Socjaliści, wyczulenie na krzywdę społeczną, mieli wiele cennych pomysłów - ubezpieczenia społeczne, płatne urlopy, powszechne emerytury itp. - które zostały później zrealizowane w rozwiniętych krajach, szczególnie Europie Zachodniej. Ale socjaliści wyznawali również doktrynę, której główne przesłanki - źródłem wszelkiego zła społecznego jest własność prywatna, gospodarka planowa na miejsce rynkowej "anarchii", historyczna rola proletariatu - jakkolwiek z pozoru bardzo rozsądne, okazały sie z gruntu fałszywe. Jak powiedział pewien filozof "cmentarze są pełne pięknych teorii, niecnie zamordowanych przez obrzydliwe fakty".
          • mietowa_kawa Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 29.10.11, 22:43
            Krzywickiego przeczytałam z przyjemnością. Jak i to co poczyniła jego matka. Masz jeszcze coś w zanadrzu...?
            • shiva772 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 30.10.11, 19:25
              W tym temacie to jeszcze Tuszyńskiej - Długie życie gorszycielki.
              • mietowa_kawa Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 30.10.11, 22:53
                W tym temacie przeczytałam wszystko, ale ogólnie czytając Twoje posty mogę napisać, że czytasz ciekawe książki...
      • cashek01 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 29.10.11, 19:55
        Victor Hugo is the best :)
    • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 02:27
      Dla większości ludzi problem miłości tkwi przede wszystkim w tym, żeby być kochanym, a nie w tym, by k o c h a ć, by umieć kochać. Dlatego też główną sprawą dla nich jest, jak zdobyć czyjąś miłość, co zrobić, żeby wzbudzić uczucie. W pogoni za tym celem próbują różnych metod. Jedną z nich, której chwytają się zwłaszcza mężczyźni, jest zdobywanie powodzenia, mocnej pozycji życiowej i pieniędzy w takiej skali, na jaką pozwala społeczna sytuacja danego człowieka. Inna metoda, szczególnie ulubiona przez kobiety, to dbałość o wygląd oraz pielęgnację ciała, stroje itd. Inne sposoby zdobywania sobie otoczenia, stosowane zarówno przez mężczyzn, jak i kobiety, to miły sposób bycia, umiejętność prowadzenia ciekawej rozmowy, gotowość do okazywania ludziom pomocy, skromność i łagodność. Takich samych zabiegów, jakie mają prowadzić do zdobycia czyjejś miłości, używa się zresztą, aby osiągnąć powodzenie w życiu, aby zdobyć sobie przyjaciół i wpływowych ludzi. W mniemaniu większości ludzi naszego kręgu kulturalnego umieć zdobywać miłość to znaczy po prostu być sympatycznym i pociągającym fizycznie.
      • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 02:29
        ups, zapomniałam dodać, kto jest autorem. A może ktoś zgadnie co to za cytat? Z kogo i skąd?
        • anula_a Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 02.11.11, 18:27
          Gość portalu: maligna napisał(a):

> ups, zapomniałam dodać, kto jest autorem. A może ktoś zgadnie co to za cytat? Z
          > kogo i skąd?

"O sztuce miłosci" Erich Fromm
          • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 23:15
            Anula, masz u mnie kawę, piwo, soczek, herbatę do wyboru :)
            • cashek01 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 06.11.11, 21:34
              Wybrałabym soczek :). Na miejscu Anuli, oczywiście :). A co to za soczek? ;).
            • mietowa_kawa Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 06.11.11, 22:14
              Ja wybrałabym kawę też jestem Anula. <lol>
    • Gość: fijo Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.ghnet.pl 02.11.11, 14:03
      To ja wrzucam cytat, który - mam nadzieję - bedzie lekarstwem na tę okropną polską rzeczywistość:

To jest ważne, trzeba o tym zawsze pamiętać i przekazywać stopniowo, jak chory choremu, jak sekret, sekret, który nigdy nie powinien się rozpłynąć w czyjejś rezygnacji czy sile, który winien przetrwać na zawsze w pamięci choćby jednej, skrajnie zmęczonej duszy i dźwięczyć w niej niczym werdykt zdolny uciszyć wszystko wokoło: czytanie to przyjemne oszustwo.

A. Baricco "Zamki z piasku"
    • komanchu Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 02.11.11, 18:24
      "Żyłem między tęsknotą lata, a chłodem zimy. Kiedy byłem młodszy myślałem, czasem, że gdy przyjdzie lato, zakocham się w kimś i dopiero wtedy zacznę żyć naprawdę. Kiedy jednak zrobiłem już wszystko co miałem do zrobienia, lato dobiegło końca i został tylko chłód zimy. Nie o takim życiu myślałem." Między tęsknotą lata a chłodem zimy / Leif GW Persson
      • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.11, 23:29
        "mężczyźni zawsze będą napędzani testosteronem - pieprz lub zabij" Ken Wilber Krótka historia wszystkiego
    • anula_a Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 02.11.11, 18:39
      I. Karpowicza "Balladyny i romanse" :

Uczciwości od zmiany konstytucji nie przybędzie.

Gładka muskulatura zwykle idzie w parze z gładkością kory mózgowej; tak jak skóry nie szpeci cellulitis, tak kory mózgowej nie psuje pofałdowanie, zero moren myśli, bruzd zwątpienia czy żlebów wahania. U kolegów Bartka z siłowni kora mózgowa występowała sporadycznie, w okolicach pośladków. W trakcie ćwiczeń spływał po niej pot. Wtedy myśleli.

Statystyczny Polak, tak precyzyjnie wymierzony i uśredniony, jest bytem abstrakcyjnym, materialnie nie istniejącym.

Ta nieświadomość przydarzała się bogom od niedawna, od kiedy pewien wiedeńczyk wynalazł podświadomość. Wynalazek – jak każdy niepotrzebny i absurdalny wynalazek (por. bomba atomowa lub iPod) – przyjął się z łatwością. Teraz także bogowie bywali nieświadomi własnych myśli i czynów, kierunku obieranego przez ich stopy. Podświadomość stała się poręcznym alibi; to nie ja zawiniłem – można było rzec – to coś we mnie, coś ciemnego i lepkiego, nieuchwytnego jak nocne niebo w lustrze; oczywiście zbitka słów: bóg i wina to oksymoron.

Spotkanie z Jezusem to nie lada wyzwanie, przede wszystkim logistyczne: on ciągle jest w podróży, a to go krzyżują, a to wniebowstępuje, a to na świat przychodzi, poza tym ma mnóstwo świątyń, w których musi trochę powisieć. Jezus, obok Allacha, to najtrudniej uchwytny bóg. Bardzo zajęty, grafik napięty. Introwertyk. Niechętnie opuszcza swoją dzielnicę. Kocha ludzi. Trochę hipis, trochę schizofrenik.

Czekałem, co baza danych o Polsce powie
      – Więc w skrócie: stosunkowo stabilna demokracja, dominująca religia: katolicyzm magiczny oraz Stocznia Gdańska, główne osiągnięcia: Fryderyk Chopin i bigos.
      – Co to jest bigos? – zapytałem.
      – Nie wiem. Brak danych. Przekonasz się na własnej skórze. Ale wracajmy do sedna: tolerancja w zaniku od XVII wieku, są muzykalni, mieszczą się w pięciolinii, literatura skupiona na narodowych kompleksach, trudno przetłumaczalna, z kawalerią na czołgi kanałami, taką mam tutaj adnotację. Wydobywają sporo węgla, sieją rzepak, chętnie jedzą grzyby w ślinie oraz zepsute ogórki.
      – A kultura? – zapytałem.
      – Stosunek seksualny trwa zwykle poniżej kwadransa, wliczając w to grę wstępną. Orgazm właściwie nie występuje. Przemoc w rodzinie ma się dobrze. Płodność nieszczególnie. W sumie fajny kraj. W promocji zeszłego roku były Bałkany. A za rok planujemy Sajgon, na bis dla tych, co lubią wycieczki historyczne.
      – Olimpijscy bogowie są popularni?
      – Mity greckie w szkole podstawowej. Lektura obowiązkowa, wersja niezbyt przystająca do rzeczywistych wydarzeń, no wiesz, katolicyzm magiczny wyklucza pewne… okoliczności. Na przykład ty wcale nie powstałeś z Hermesa i Aresa. Jesteś synem Afrodyty. Afrodyta nie powstała ze spermy i morskiej piany, czytać dalej? Co z czego nie powstało, aby zaistnieć?

• Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.11, 14:24
        Gładka muskulatura zwykle idzie w parze z gładkością kory mózgowej; tak jak skóry nie szpeci cellulitis, tak kory mózgowej nie psuje pofałdowanie, zero moren myśli, bruzd zwątpienia czy żlebów wahania. U kolegów Bartka z siłowni kora mózgowa występowała sporadycznie, w okolicach pośladków. W trakcie ćwiczeń spływał po niej pot. Wtedy myśleli.
        To mi sie podoba :D zdecydowanie :)
    • Gość: Abdul Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.11, 23:31
      Żeńcie się zatem z kobietami,
      które są dla was przyjemne
      - z dwoma, trzema lub czterema.
      • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.11, 14:31
        Taaaak... i do tego dwie, trzy, cztery teściowe :D Życzę szczęścia.
      • alex_k Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 03.11.11, 15:36
        Na pewno było "z dwoma"? Może z dwiema raczej?
        • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.11, 15:14
          "Niech pani nigdy nikogo i o nic nie prosi! Nigdy i o nic, tych zwłaszcza, którzy są od pani potężniejsi. Sami zaproponują, sami wszystko dadzą." M.Bułhakow Mistrz i Małgorzata
          • Gość: wierka Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 05.11.11, 12:41
            "Nikt nigdy nie mianował się sam czarnym charakterem, są za to całe regimenty tych, którzy ogłosili się świętymi. To historycy zwycięzców decydują, gdzie leży dobro, a gdzie zło." Glen Cook Czarna kompania
            • Gość: f Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.183.252.133.dsl.dynamic.t-mobile.pl 05.11.11, 16:08
              Bywam tu sporadycznie i raczej nie zabieram głosu, ale tym razem nie potrafiłem się powstrzymać. Będzie dłuuugo. Zdmuchnąłem grubą warstwę kurzu z grzbietu książki i oto cytat:

"- Od zarania dziejów wykonuję swój zawód i chyba jeszcze długo z tym nie skończę. Mijają tysiąclecia, ludzie zjawiają się i znowu znikają w nocnym mroku, a ja wciąż stoję nad nimi i zbryzgany krwią nadzoruję ich, ja, jedyny, który się nie starzeję. Wiernie idę drogami ludzkimi i żadna ścieżka, którą wędrował człowiek, nie jest tak ukryta, bym nie wzniósł przy niej płonącego stosu i nie zrosił ziemi krwią. Byłem z wami od początku świata i będę wam towarzyszyć, póki nie upłynie wasz czas. Gdy pierwszy raz zwróciliście wzrok ku niebu przeczuwając Boga, zabiłem dla was brata i złożyłem go w ofierze. Pamiętam jeszcze miotane wiatrem drzewa i łunę ogniska migocącą na waszych twarzach, gdy wyrwałem mu serce i rzuciłem je w płomienie. Od tej pory składałem w ofierze wielu innych, bogom i diabłom, niebu i piekielnym otchłaniom, winnych i niewinnych, nieprzeliczone rzesze. Starłem z powierzchni ziemi całe narody, pustoszyłem i obracałem w perzynę całe kraje. Robiłem wszystko, czegoście ode mnie żądali. Odprowadzałem do grobu epoki i stałem tam chwilę oparty na mym ociekającym krwią mieczu, dopóki nowe pokolenie nie zawołało na mnie młodymi, niecierpliwymi głosami. Chłostałem do krwi morze ludzkie i uciszałem na wieki jego niespokojny szum. Wróżbitom i zbawicielom stawiałem kacerskie stosy. Życie ludzkie pogrążyłem w nocy i mroku. Wszystko to uczyniłem dla was.
              Wciąż jeszcze wzywacie mnie i przychodzę. Rozglądam się dokoła - ziemia leży rozgorączkowana i rozpalona, a w przestworzu słychać krzyk chorych ptaków. To gody zła! To czas dla kata! "
              Par Lagerkvist: "Kat"
              Nie jest to fragment inspirujący, ale za to bardzo poruszający i dający sporo do myślenia. Ponadczasowy.
              • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 07.11.11, 23:20
                rewelacja! Gościu, dziękuję.
    • cashek01 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 06.11.11, 21:31
      Ależ nam się temat pięknie rozkręcił... :D. I jest co czytać :).
      • Gość: fijo Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.ghnet.pl 07.11.11, 14:10
        Yhm, a później można powiedzieć, że tyle książek się przeczytało... i cytacikiem rzucić - raz na prawo, raz na lewo;)
        • Gość: maligna Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.dynamic.chello.pl 08.11.11, 19:27
          Fijo, rewelacyjny pomysł, dzięki za bezcenną podpowiedź. Nie tylko skopiuję, ale również wykuję na pamięć.
    • cashek01 Re: "Jan Brzechwa dzieciom" 25.11.11, 01:28
      Kupiłam na prezent mikołajkowy i oto co przeczytałam w bajce "Pchła Szachrajka": " Wreszcie rzekła: <Drogi Jombo, Imponujesz mi swą trąbą, Ale tylko trąbą. Zaczem możesz zostać mym trębaczem.>" :P
    • komanchu Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 27.11.11, 14:24
      "Droga, która wiedzie w dal od bliskiego człowieka, jest najcięższą drogą" ~ Zabójstwo/ Kåre Holt
    • cashek01 Re: Wanda Chotomska dzieciom 06.12.11, 00:48
      "Wanda Chotomska dzieciom" to druga książeczka zakupiona na mikołajki ;). " Nie ścieramy nigdy kurzy! Nie myjemy swych odnóży!". - Wiedźmy.
    • cashek01 E.Weiner "Poznam sympatycznego Boga" 04.06.12, 22:48
      "Szczerze mówiac, religia , która nie ma nic przeciwko wytryskowi, to miła odmiana. Zdziwilibyście sie, ile systemów wierzeń patrzy na tę sferę z niechęcią". Nie tylko katolicy wierza, że seks odciaga naszą uwagę od Boga- podobne poglądy mają również taoiści. Ich zdaniem wytrysk niepotrzebnie pozbawia nas cennej energii, czyli Qi. Dżiniści uważają go za morderstwo, ponieważ wiąże się ze śmiercią rzeszy plemników. Słysząc to po raz pierwszy, poczułem ukłucie winy na myśl o pewnym dniu, kiedy jako szesnastolatek dokonałem prawdziwej rzezi. Raelianie jednak mocno popierają wszelkie wytryski. Wręcz wymagają ich ode mnie, i to szybko. No, nie za szybko, ale tak czy owak, to miła odmiana." :D
    • justyna.kolodziejczyk Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek 30.01.15, 14:47
      "Jeśli chodzi o to, kto jest dobry, a kto zły, prawie zawsze jest odwrotnie."- "Uwikłanie" Zygmunta Miłoszewskiego
      I jeszcze drugi cytat tylko, że o miłości (z tej samej książki) :
      img1.stylowi.pl//images/items/xl/201501/stylowi_pl_ksiazka_cytaty-z-ksiazek-cz-1-httpbabookshkablogspotcom_30607443.jpg
    • Gość: pinacolada1092 Re: Inspirujące fragmenty, cytaty z książek IP: *.play-internet.pl 20.04.17, 13:07
      Ostatnio znalazłam świetny profil na instagramie z motywującymi cytatami: www.instagram.com/your_daily_choice/
      Początkujący, ale z potencjałem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka