ew_81290 27.12.11, 21:27 jak w temacie - znacie jakieś książki o uczuciu wewnętrznego rozbicia, pustki, utracie wiary itd.? coś, co pomoże wziąć się w garść. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zbirozbiro Re: książki o uczuciu beznadziei, pustki, braku s IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.11, 22:47 Cząstki Elementarne Houellebecq, kopie jak dobra wódka, z tym, że pozwala otrzeźwieć. Odpowiedz Link Zgłoś
ew_81290 Re: książki o uczuciu beznadziei, pustki, braku s 28.12.11, 09:24 dzięki, zamówiłam! i czekam na więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbirozbiro no dobra IP: *.adsl.inetia.pl 28.12.11, 22:05 Skoro chcesz więcej, proponuje: A.Bartis Spokój - niestety tylko ta jego książka jest przetłumaczona na PL i ma mało stron, ale za to dosadnie i brutalnie o relacjach międzyludzkich, dla mnie to coś jak P.Coelho w krzywym zwierciadle, tyle, że czyta się o niebo lepiej. Tutaj jednak nie znajdziesz nic co "pomoże wziąć się w garść", chociaż może być inaczej, zależy jakich bodźców naprawdę potrzebujesz. P. Conroy - to nie tyle książki o pustce, ale raczej o tym, że świat jest brutalny, co najbardziej odbija się na miłości i przyjaźniach, czyta się swietnie, np. Muzyka plaży, Wielki Santini, Władcy dyscypliny Niektóre książki J. Coetzee np. Życie i czasy Michaela K. Może w odróżnieniu od najmocniejszych zawodników jak Hohouellebecq i Bartis przyda Ci się coś niemniej dosadnego, ale za to z dawką ciepłego humoru i ironii, np: N.Hornby Długa droga w dół, Jak być dobrym K. Kesey Lot nad kukułczym gniazdem I na końcu książka zdecydowanie najbardziej wesoła, ale z pewnych względów myślę, że daje się wpisać w Twój temat: T. Robbins Kalekie dzikusy z dalekich krajów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyda Re: no dobra IP: *.9.175.181.ng.pl 02.01.12, 17:55 "Samotność liczb pierwszych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: książki o uczuciu beznadziei, pustki, braku s IP: *.warszawa.vectranet.pl 29.12.11, 01:59 Musi to być literatura piękna? Jeśli nie, polecam dwie pozycje popularnonaukowe, stare, ale może są w bibliotekach albo na Allegro. Erwin Ringer, "Gdy życie traci sens. Rozważania o samobójstwie", Wydawnictwo Glob, 1987 "Złudzenia, które pozwalają żyć", praca zbiorowa, PWN, 1991 Obie bardzo przyjemne :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bubu Re: książki o uczuciu beznadziei, pustki, braku s IP: *.prokuratoria.gov.pl 02.01.12, 17:26 J.Zarębski "Czarny Kot" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezalogowana Re: książki o uczuciu beznadziei, pustki, braku s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.12, 20:52 "Nagie myśli" Iwona J. Walczak - mną ta powieść wstrząsnęła. To książka w większej części o pustce, zapętleniu się, ale także o miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
alfred.skowronski Re: książki o uczuciu beznadziei, pustki, braku s 04.01.12, 00:40 Potega podswiadomosci-J.Murphy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jujuayua Re: książki o uczuciu beznadziei, pustki, braku s IP: *.pools.arcor-ip.net 08.01.12, 18:34 moja-nerwica.republika.pl/ niektore rzeczy sa pozytywnie zakrecone przeczytac warto ale konieczny dystans Odpowiedz Link Zgłoś