Dodaj do ulubionych

Literatura podróżnicza

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.12, 10:56
Czy możecie polecić mi ciekawe pozycje literatury podróżniczej? Może to być powieść, jak również literatura faktu. Marzy mi się książka podróżnicza, którą czyta się jednym tchem, która zapiera dech w piersiach:-)
Obserwuj wątek
    • monikate Re: Literatura podróżnicza 22.01.12, 11:29
      Choćby to, ale zważywszy okoliczności - ciężko książkę zdobyć :)
      forum.gazeta.pl/forum/w,151,132439821,132439821,_Sekretne_zycie_motyli_Joanny_Onoszko.html
    • 8n Re: Literatura podróżnicza 22.01.12, 11:32
      wielki bazar kolejowy, nie pamiętam autora.
      • sumire Re: Literatura podróżnicza 22.01.12, 13:09
        Paul Theroux :)

dwie ostatnio wydane bardzo ciekawe - "Lalki w ogniu" Pauliny Wilk o Indiach i "Witamy w piekle" Doma Joly'ego (dziwnie to zabrzmi, ale to zabawna książka o podróżach do miejsc kojarzących się ze śmiercią). no i "Gaumardżos" Mellerów o Gruzji - przyjemna, choć szybka lektura. i polecam wydawane przez Czarne książki Daniela Kaldera o podróżach przez Rosję i byłe republiki.
        no i jeszcze, choć to raczej o górach, a nie każdy lubi tematykę tatrzańsko-alpejsko-himalajską - "GórFanka" Anny Czerwińskiej. właśnie wyszedł kolejny tom.
    • miss.desaparecida Re: Literatura podróżnicza 22.01.12, 16:39
      Theroux jak najbardziej. Oprócz "Wielkiego bazaru kolejowego" polecam "Pociąg widmo do Gwiazdy Wschodu".
      • shiva772 Re: Literatura podróżnicza 22.01.12, 17:28
        Książka, która mnie zachwyciła, otworzyła mi oczy i wstrząsnęła do głębi - Modlitwa o deszcz Jagielskiego.
    • margala Re: Literatura podróżnicza 25.01.12, 23:46
      Polecam "Przez kraj ludzi, zwierząt i bogów" Ossendowskiego.
      PozdrawiaM.
      • Gość: ziuta Re: Literatura podróżnicza IP: *.intergeo.pl 27.01.12, 07:42
        Wszystkie trzy Romualda Koperskiego. Poznajemy Syberię z samochodu,z rzeki /spływ pontonem/.
        Tutaj jest strona autora i więcej o książkach i podróżniku
        romualdkoperski.pl/node/2028
    • Gość: emilia Re: Literatura podróżnicza IP: *.klaudyny.waw.pl.174.23.193.in-addr.arpa 28.01.12, 18:29
      Po Syberii - Colin Thubron
      Samsara - Tomek Michniewicz
      Henry Hemming - Kierunek Bagdad
      Planeta Kaukaz i Toast za przodków - Wojciech Górecki
      Książki Tiziano Terzaniego

Z powieści to" Shantaram" - Gregory David Roberts, jak dla mnie czyta się naprawdę jednym tchem

• asikkafri Re: Literatura podróżnicza 29.01.12, 12:31
        Popieram Shantaram to fabularyzowana powieść autobiograficzna. Przebija wszystkie pozycje podróżnicze. Ostrzegam, oderwanie się od niej jest niemożliwe... :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka