Dodaj do ulubionych

L. da Vinci

05.03.12, 13:40
Poszukuję interesującego opracowania życia i twórczosci Leonarda da Vinci.
Google i allegro najchętniej mi proponują "kod Leonarda da Vinci', ale zupełnie nie o to mi chodzi ;)

Polecicie cos?
Obserwuj wątek
    • yanga Re: L. da Vinci 05.03.12, 22:26
      Charles Nicholl "Leonardo Da Vinci". Biografia, bardzo starannie wydana przez PWN. Kupiłam w kiosku za 25 zł - jeszcze nie przeczytałam, ale mąż bardzo chwalił (a jest bardziej wymagający ode mnie).
      • ada08 Re: L. da Vinci 06.03.12, 10:39
        'Leonardo' w serii 'Geniusze malarstwa', ksiązka wydana przez Arkady w r.2000. Życie i twórczość, tło historyczne, analiza dzieł.
        a.
    • edy.t.a Re: L. da Vinci 06.03.12, 12:03
      Dziękuję
      ja mam jedynie wydanie z (bodajze) 1951 roku włoskiej autorki Antonina Vallentin .
      Ale wadą jest mała ilość i b. słaby stan reprodukcji, ilustracji.
      • maly_zlosliwiec Re: L. da Vinci 06.03.12, 15:29

Jeśli znasz ang. to poczytaj sobie jego notatnik. Najlepsze źródło wiedzy.
        www.amazon.com/Leonardos-Notebooks-Leonardo-Vinci/dp/B005OLAHI0/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1331043448&sr=1-1
        www.amazon.com/Notebooks-Leonardo-Vinci/dp/156852448X/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1331043589&sr=8-4
        Vasari jest nadal aktualny ze swoimi biografiami:
        pl.wikipedia.org/wiki/Giorgio_Vasari
        W linkach i w książce znajdziesz sporo wiadomości.
        Jakiś czas temu wyszedł w Polsce album z dziełami L.D.V., za kosmiczne pieniądze.
        Jeśli masz możliwość, to szukaj w bibliotece. Ale nie kupuj, bo nie warto.
        I szukaj na własną rękę artykułów w gazetach, bo co najmniej trzy zaginione dzieła się odnalazły.
        • ada08 Re: L. da Vinci 06.03.12, 17:27
          maly_zlosliwiec napisała:

> Vasari jest nadal aktualny ze swoimi biografiami.

Ale jest tam tylko kilkanaście stron na temat Leonarda.
          Oczywiście, Vasariego zawsze warto czytać, ale głównie z powodu mało znanych artystów, o których pisze.
          a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka