Dodaj do ulubionych

Co z tym Amazonem PL?

09.04.12, 19:37
Witam,
Ktoś wie, kiedy ruszy Amazon.pl? Miało być do końca marca a tutaj cisza... Artykuł w Wyborczej jest, ale zamiast jakichkolwiek konkretów dostaliśmy zarys historyczny powstawania giganta.
A kiedy wielkie otwarcie? (pytam, bo liczę na duuuże promocje).
Pozdrawiam
noirangel
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 11:42
      wow, ominął mnie ten temat jakoś zupełnie :) Serio ma być ?
      Na razie póki co mamy amazonka.pl haha
    • pavvka Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 11:49
      Też sobie ostatnio o tym przypomniałem - miał być marzec, najpóźniej kwiecień, a tu ani widu ani słychu. Skoro do dziś nie ma żadnej oficjalnej informacji ze strony Amazona, to zapewne w ciągu najbliższych kilku miesięcy sklep się nie otworzy. A może w ogóle zrezygnowali...
      • amused.to.death Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 12:02
        a nie było przypadkiem jakichś artykułów na temat tego, że przesyłki nie są odpowiednio dostarczane w PL i w związku z tym Amazon nie mogąc zagwarantować usługi na odpowiednim poziomie na razie odwleka wejście na polski rynek?
        • pavvka Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 13:45
          amused.to.death napisała:

> a nie było przypadkiem jakichś artykułów na temat tego, że przesyłki nie są odp
          > owiednio dostarczane w PL i w związku z tym Amazon nie mogąc zagwarantować usłu
          > gi na odpowiednim poziomie na razie odwleka wejście na polski rynek?

Ja na te artykuły nie trafiłem. Ale zamawiając w Amazon UK dostaję przesyłki najczęściej po 3-4 dniach roboczych od wysyłki. Krajowe raczej nie szłyby dłużej, a dla mnie taki czas oczekiwania byłby już całkiem OK.
          • eeela Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 14:27
            Ale to może nie chodziło o prędkość dostarczania, tylko o ceny - Amazon zapewne chce zapewnić klientom darmowe przesyłki, przynajmniej od jakiejś sumy za zamówienie, i może nie daje rady wynegocjować odpowiednio niskich cen od poczty czy kurierów.
            • pavvka Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 14:30
              Ale przecież nawet przy zamówieniu z Amazon UK do Polski dostawa jest darmowa od 25 funtów.
              • eeela Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 14:37
                Tak, bo z pocztą w UK Amazon się dogadał, a za przesyłki przecież tam się płaci, nie w Polsce.
                • pavvka Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 15:11
                  Hm, nie wiem dokładnie jak to wygląda logistycznie, ale ostatnio przy zamówieniach przez amazon.co.uk przesyłki idą Deutsche Post, a adres nadania jest jakby polski.
                  • eeela Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 17:43
                    Przy nadaniu paczki z UK płaci się w UK - koszty transportu przez inne kraje są już sprawą umowy między urzędami pocztowymi.
                • Gość: znafca tematu Re: Co z tym Amazonem PL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.12, 15:51
                  Już niedługo.....zakładają w UK swoją bazę kurierską - nie dogadują sie z Roual Mail co do cen i postanowili, że sami będą wozić paczki.....
                  • jeepwdyzlu Re: Co z tym Amazonem PL? 17.04.12, 15:58
                    problem nie w logistyce - tu sobie poradzą
                    ile z polskimi pozycjami
                    tzreba mieć na początek z 3-5 tys tytułów
                    Czyli trzeba się dogadać z polskimi wydawcami
                    a to trudne, bo oni wiedzą, że zostaną zjedzeni na przystawkę...
                    W premierę w 2012 - nie wierzę
                    Póki co - kupujcie ebooki w amazonie amerykańskim. Zero problemu z akceptacją karty czy wysyłkami...
                    jeep
                    • pavvka Re: Co z tym Amazonem PL? 17.04.12, 17:03
                      jeepwdyzlu napisał:

> Póki co - kupujcie ebooki w amazonie amerykańskim. Zero problemu z akceptacją k
                      > arty czy wysyłkami...

Taa, ino książki dwa razy droższe niż w wersji papierowej.
                      • corrina_f1 Re: Co z tym Amazonem PL? 24.04.12, 15:39
                        Update tematu, chociaż informacja raczej mega lakoniczna, że Amazon wejdzie do Polski w tym roku i skupi się na książkach
                        wyborcza.biz/biznes/1,101558,11599660,Rewolucja_w_handlu__przyszedl_czas_na_internet.html
            • amused.to.death Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 18:20
              > hmm a ja wlasnie myslalam, zeby z Oslo ruszyc do trondheim, tam zrobic mala baz
              > e i stamtad rozpoczac zwiedzanie,

nie, nie chodziło o ceny (w tym artykule który czytałam) - chodziło o % opóźnień i zaginień.

A co do książek zamawianych w UK: Nadal je nam pod drzwi przynosi kurier? To jest powód dla którego zrezygnowałam z zakupów - bo jak mnie kurier nie zastanie i sąsiadów nie ma to kłopotów mam tak dużo, że wolę nie ryzykować.
              • yanga Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 20:03
                Tak, kurier dalej przynosi - to wiadomość z ostatnich kilku dni.
                • amused.to.death Re: Co z tym Amazonem PL? 13.04.12, 00:12
                  no szkoda...
                  czyli muszę jak za dawnych czasów: poprosić kogoś z UK:)
        • yanga Re: Co z tym Amazonem PL? 12.04.12, 20:01
          Amused, to był Prima Aprilis z tą pocztą, ale trudno się dziwić, że tyle osób uwierzyło.
          • amused.to.death Re: Co z tym Amazonem PL? 13.04.12, 00:11
            mówisz?
            A starałam się w ogóle nie czytać NIC 1 kwietnia... - może za wcześnie na stronę rzucili w takim razie?

No ale skoro tak to dlaczego miał Amazon być a go nie ma? I nic na ten temat? :(
            • ciocia_rada Re: Co z tym Amazonem PL? 02.05.12, 14:19
              wystraszyli się :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka