Dodaj do ulubionych

Co warto z fantastyki.

07.05.12, 10:58
Z przyjemnością przeczytałam Sagę o Wiedźminie. Sapkowskiego i się zastanawiam co jeszcze warto z fantastyki.... A jak można by było posłuchać, w formie audiobooka no to by było super.
Czy fantastyka to zapomniany gatunek?
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Co warto z fantastyki. 07.05.12, 11:48
      Fantastyka to kwitnący gatunek.
      Pratchett. Tolkien. Ursula K. Le Guin. George Martin. Tom Holt. Jasper FForde. Robert Rankin. Robert Jordan. J.K. Rowling. Dziesiątki innych.

Myślę, że Harry Potter, Władca Pierścieni, Gra o Tron i Pratchett powinny być dostępne w postaci audiobooków.
      • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 07.05.12, 12:37
        donatta napisała:

> Fantastyka to kwitnący gatunek.
        No tak, ale co warto przeczytać.
        > Pratchett.
        Jakoś nie mogę się do niego przekonać, zaczynałam i.... no i tyle (Blask fantastyczny)
        Tolkien.
        Jakoś mnie nie zachwycił, ale przeczytałam. Chociaż momentami mi się podobało. Może to nie popularne sądy ale moje. BTW autor miał fscynujące życie.
        Ursula K. Le Guin. George Martin. Tom Holt. Jasper FForde.
        > Robert Rankin. Robert Jordan.
        Nie znam twórczości powyższych
        J.K. Rowling.
        A no znam, a bym nie przeczytała, ale interpretacja Piora Frączewskiego mnie wsporst uwiodła i połknęłam siedem tomów.
        Dziesiątki innych.
        >
        > Myślę, że Harry Potter, Władca Pierścieni, Gra o Tron i Pratchett powinny być d
        > ostępne w postaci audiobooków.
        >
        • jottka Re: Co warto z fantastyki. 07.05.12, 13:14
          "blask fantastyczny" to początek dysku, historia z czasów, kiedy pratchett jeszcze starał się przestrzegać reguł gatunku, dopiero później zaczął szaleć:) może "trzy wiedźmy" spróbuj? albo "morta" czy coś o straży?

z klasycznej klasyki to jeszcze cały cykl "diuny" franka herberta, zobacz sobie. albo popatrz na neila gainmana, może "nigdziebądź" na początek. i cykl "autostopem przez galaktykę" douglasa adamsa, bo skoro ci się podoba sapkowski, to chyba nie o taką solenną fantasy ci chodzi, tylko raczej coś pastiszowanego?
          • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 07.05.12, 14:03
            jottka napisała:

> "blask fantastyczny" to początek dysku, historia z czasów, kiedy pratchett jesz
            > cze starał się przestrzegać reguł gatunku, dopiero później zaczął szaleć:) może
            > "trzy wiedźmy" spróbuj? albo "morta" czy coś o straży?
            >
            > z klasycznej klasyki to jeszcze cały cykl "diuny" franka herberta, zobacz sobie
            > . albo popatrz na neila gainmana, może "nigdziebądź" na początek. i cykl "autos
            > topem przez galaktykę" douglasa adamsa, bo skoro ci się podoba sapkowski, to ch
            > yba nie o taką solenną fantasy ci chodzi, tylko raczej coś pastiszowanego?

Jottka, właściwie nie wiem co mnie ujęło w Sapkoskim bo podchodziłam do niego z 3 razy, a potem jak zaczęłam słuchać wciągnęło mnie na 5 dni. I wszystkie tomy pochłonęłam. To ten klimat, budowanie postaci Wiedźmina czy Jennefer, która nie była kryształowa i magiczna, znaczy magiczna była, bo przecież była czarodziejką.... Ale zbudowanie jej postaci nie opierało się tylko na tym. Być może to i nie jest czyta fantastyka, dlatego też taki mam problem, bo czuję coś podskórnie, ale nie mogę tego nazwać...
      • graza07 Re: Co warto z fantastyki. 01.06.12, 18:29
        Zgadzam się, że fantastyka to kwitnących gatunek. Coraz więcej osób po nią sięga, bo przecież miło jest czasem rzeczywistość zastąpić magią i odpłynąć w inny świat. Osobiście polecam Grę o Tron, ale jeżeli ktoś woli bardziej bajkowy świat, to Harry Potter przoduje.
    • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 09.05.12, 14:22
      Podbijam wątek w nadziei, że coś ciekawego dodasz :-) Dziękuję.
      • never_never Re: Co warto z fantastyki. 10.05.12, 19:43
        Na początek dwie pozycje obowiązkowe:
        G. Martin - cała saga "Pieśń lodu i ognia", pierwszy tom "Gra o tron", bardzo głośny ostatnio ze względu na serial HBO (też b. dobry!)
        U. Le Guin - polecam "Czarnoksiężnika z archipelagu (cykl "Ziemiomorze") i "Lewa ręka ciemności" - moja ulubiona
        to zalicza się do fantasy, a więc niby ten sam gatunek, który uprawia AS, a jednak jakże inny...
    • chris1970 Re: Co warto z fantastyki. 09.05.12, 15:04
      Polecam również książki Stefana Dardy.
    • blue.berry Re: Co warto z fantastyki. 10.05.12, 20:44
      z polskich pisarzy polecam Annę Brzezińską i jej sagę o zbóju Twardokęsku. na spróbowanie można zapoznać się z opowiadaniami o babci Jagódce - Opowieści o Wilżyńskiej Dolinie.
      jeśli chodzi o audiobooki to świetnie przygotowany jest 1 tom Trylogii Husyckiej Sapkowskiego - Narrenturm.
      co jeszcze? kiedyś bardzo spodobała mi się trylogia Zimnego Ognia S.C. Friedman. wspomniana wyżej Ursula Le Guin i jej cykl Ziemiomorze (oraz pozostałe pozycje). Marion Bradley i jej Mgły Avalonu.
      ja jestem wielką fanka Pratchetta ale cieszę się że czytałam jego pierwsze książki wiele lat temu i "dorastałam" razem z nim, bo mam świadomość jak bardzo się różnią pierwsze tomy od ostatnich. myślę że dzisiaj pierwsze 5-7 tomów już by mi się tak nie podobało jak kiedyś,. za to ostatnie kocham miłością absolutną. z ostatnich ulubionych to Mike Carey i jego cykl o Felixie Castorze.
      generalnie mam za sobą całą masę przeczytanych książek fantasy, ale znaczną cześć wg mnie teraźniejszej i dorosłej nie nadaje się już za bardzo do polecania (no chyba że masz pomiędzy 15 a 25 lat: ). za to zdałam sobie sprawę że z s-f do polecenia miałabym cały stos książek bo s-f jakoś bardziej się broni, kiedy człowiek dorasta.
      • marzeka1 Re: Co warto z fantastyki. 10.05.12, 21:35
        O tak, "Opowiadania z Wilżyńskiej Dolina" polecam; czyta się znakomicie zarówno I, jak i II tom.
    • Gość: Petra Re: Co warto z fantastyki. IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.05.12, 11:02
      Ja osobiście bardzo lubię fantastykę.
      Z ostatnio przeczytanych pozycji godne polecenia są:
      "Rozgwiazda" Wattsa
      "Krawędź czasu" Piskorskiego
      oraz "Widma" Orbitowskiego - choć to już tak na pograniczu gatunku.
    • mika_p Re: Co warto z fantastyki. 15.05.12, 00:12
      Oprocz wymienionych, warto wiedźmę Olgi Gromyko poznać. Pierwszy tytuł: "Zawód: wiedźma", 2 tomy.
    • dzioucha_z_lasu Re: Co warto z fantastyki. 15.05.12, 01:04
      Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu - świetny cykl, jeśli chodzi o styl, to Sapkowski do pięt nie dorasta.
      Grzędowicz - "Popiół i kurz"
      Ze starszych - "Królowa Zimy/Królowa Lata" Joan D. Vinge,
      Lynn Flewelling " Na tropach ciemności" i " Szczęście w mrokach".
      Z lżejszych - cykl o detektywie Garrecie Glena Cooka.
      Cykl "Jednym zaklęciem" Lawrenca Watta-Evansa.
      Jack Vance - cykl Lyonesse ( Lyonesse, Zielona perła, Madouc).
      Marion Zimmer - Bradley " Mgły Avalonu".
      Clive Barker " Kobierzec".
      Cykl Amberu - Rogera Zelaznego.
      Neil Gaiman "Gwiezdny pył"
      Neil Gaiman "Księga cmentarna"
      Trylogia Kusziela Jacqueline Carey
      Jacek Piekara - cykl o inkwizytorze Mordimerze
      Opowiadania - Grzędowicz: "Wypychacz zwierząt", "Księga jesiennych demonów"
      Pilipiuk - "Czerwona gorączka", "2586 kroków", "Rzeźnik drzew"

Tyle tak na początek przyszło mi do głowy :)
      • eeela Re: Co warto z fantastyki. 03.05.13, 11:43
        > Grzędowicz - Pan Lodowego Ogrodu - świetny cykl, jeśli chodzi o styl, to Sapkow
        > ski do pięt nie dorasta.

Ja bym powiedziała dokładnie odwrotnie - Grzędowicz umie prowadzić wciągającą narrację, to prawda, ale stylistycznie jest często dość niezdarny, a czasami wręcz robi błędy, czego raczej nie można powiedzieć o Sapkowskim.
        • Gość: kluska0 Re: Co warto z fantastyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.13, 14:23
          Niestety ale Grzędowicz nie dorasta do pięt Sapkowskiemu, nie ten język, styl, poczucie humoru..
    • semi-dolce Re: Co warto z fantastyki. 17.05.12, 20:20
      Z Pratchetta bardzo lubię cykl o czarownicach z Lancre ("Równoumagicznienie", "Trzy Wiedźmy", "Panowie i Damy", "Wyprawa Czarownic", "W północ się odzieję", "Maskarada", "Carpe Jugulum", "Kapelusz pełen nieba", "Zimistrz", "Wolni ciut ludzie") oraz podobała mi się, już spoza Świata Dysku, "Nacja". Podobały mi się także Anny Brzezińskiej "Wiedźma z Wilżyńskiej doliny" i "Opowieści z Wilżyńskiej doliny". No i Harry Potter :)
      • zorija Re: Co warto z fantastyki. 19.05.12, 09:06
        Polecam cykl o Nightside Simona R. Greena i "Kroniki żelaznego druida" Kevina Hearne.
        • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 19.05.12, 11:22
          Dzięki na pewno skorzystam!
      • eeela Re: Co warto z fantastyki. 20.05.12, 01:06
        "Nacja" jest genialna! Podobnie "Dobry Omen", który Pratchett napisał razem z Gaimanem.
    • olaola31 Re: Co warto z fantastyki. 24.05.12, 12:22
      Z Polskich autorów zawsze polecam Grzędowicza! rewelacyjna książka :)
    • patrice6 Re: Co warto z fantastyki. 24.05.12, 14:22
      Gra o tron! Zarówno książka jak i serial są godne polecenia.
    • watersnakes2 A Dukaj? 25.05.12, 07:55
      Hmm.. Dziwi mnie, że nikt nie wspomnial o absolutnej perle w koronie fantastyki czyli ksiazkach Jacka Dukaja. Choc na audiobooki moim skromnym zdaniem slabo sie nadaja, ale moze to dlatego, ze jestem typowym wzrokowcem;)
      Z polskich to oczywiscie Grzedowicz (choc wstrzasu sie nie spodziewaj, raczej przyjemna literatura), Zajdel (staroc juz, ale lektura zadziwia aktualnoscia) i Kossakowska (lekkie i przyjemne).
      Ze swiatowych to oczywiscie Rosjanie: Od Gogola po Glukovskyego (Metro 2033 i Metro 2034 mnie totalnie porwaly), a miedzy nimi jeszcze Pielewin i Łukjanienko.
      Absolutnym klasykiem jest tez Neil Gaiman (choc ostatnie ksiazki juz nie zachwycaja) i Pratchett (choc ten typ narracji mnie nie uwodzi).
      I to chyba tyle - bo generalnie fantastyki nie czytuje;)
    • betaine Re: Co warto z fantastyki. 01.06.12, 20:58
      Do wyżej wymienionych dodam Petera Breta i jego "Malowanego człowieka". Pierwszy rozdział czytałam chyba tydzień, bo w ogóle mnie nie wciągało,a potem trudno mi się było oderwać. Z niecierpliwością czekam na trzecią książkę cyklu
      • tagal Re: Co warto z fantastyki. 02.08.12, 13:12
        .. ale Malowany człowiek ma już 4 tomy ...

betaine napisał:

> Do wyżej wymienionych dodam Petera Breta i jego "Malowanego człowieka". Pierwsz
        > y rozdział czytałam chyba tydzień, bo w ogóle mnie nie wciągało,a potem trudno
        > mi się było oderwać. Z niecierpliwością czekam na trzecią książkę cyklu
    • Gość: Kasia Re: Co warto z fantastyki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.12, 23:31
      Ja na początku roku pochłonęłam serię Anne Bishop "Czarne Kamienie".
    • nowyjenot Re: Co warto z fantastyki. 13.06.12, 13:05
      Amerykańscy Bogowie - Neil Gaiman
      Gorąco polecę również książki Neila Stephensona - zwłaszcza Cyfronomikon i Diamentowy wiek. Naomi Novik napisała fajną sagę o smokach luźno zakotwiczoną w czasach wojen napoleońskich.
      Zaryzykuję polecenie Achai Ziemiańskiego, choć nie wszystkim się ona podoba.
      • Gość: blue.berry Re: Co warto z fantastyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.12, 10:30
        Neal Stephenson i Cryptonomicon : )
      • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 02.08.12, 21:34
        nowyjenot napisała:

> Amerykańscy Bogowie - Neil Gaiman
        > Gorąco polecę również książki Neila Stephensona - zwłaszcza Cyfronomikon i Diam
        > entowy wiek. Naomi Novik napisała fajną sagę o smokach luźno zakotwiczoną w cza
        > sach wojen napoleońskich.
        > Zaryzykuję polecenie Achai Ziemiańskiego, choć nie wszystkim się ona podoba.
        A możesz napisać kilka zdań o tych książkach no i dlaczego Achai Ziemiańskiego budzi mieszan euczucia?
    • Gość: JakSieLogowacTu Re: Co warto z fantastyki. IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.12, 22:14
      Są takie nagrody jak Hugo i Nebula.
      Wikipedia wyświetla listę tych nagrodzonych
      pl.wikipedia.org/wiki/Nagroda_Hugo_za_najlepsz%C4%85_powie%C5%9B%C4%87
      pl.wikipedia.org/wiki/Nagroda_Nebula
      IMO nagrodzone książki są warte przeczytania.
    • tagal Re: Co warto z fantastyki. 02.08.12, 13:08
      gdzieś kiedyś Sapkowski ( tak mi się wydaje, ze to On ) opublikował listę wg Niego najlepszych tytułów z fantastyki. Szczerze polecam. Znajdują się na niej na prawdę ciekawe pozycje, z czego najbardziej podobał mi się cykl "Czarna kompania". Lista bardzo obszerna i zapewnia czytania na dobrych kilka lat ;-)
      Aktualnie polecam "opowieści z meekhanskiego pogranicza" :-)
      No i jeszcze koniecznie Grzędowicz.
      • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 02.08.12, 13:12
        Dziękuję bardzo masz gdzieś, najlepiej pod ręką tą listę?
        • blue.berry Re: Co warto z fantastyki. 02.08.12, 13:21
          > Dziękuję bardzo masz gdzieś, najlepiej pod ręką tą listę?
          proszę:
          kochamksiazki.pl/2010/06/03/kanon-fantasy-wg-sapkowskiego/
      • Gość: SF Re: Co warto z fantastyki. IP: *.net-serwis.pl 25.08.12, 23:34
        No, ale jeśli idzie o listę Sapkowskiego, to można się naciąć:
        - Eddings to szmirowata i absolutnie nieoryginalna tasiemcowa fantasy
        - Beagle - ramota, choć oczywiście klasyczna
        - Vance i jego "Lyonesse" - dziwne dzieło, chwilami znakomite, a chwilami nudne jak flaki z olejem

Z polecanych:
        N. Stephenson "Zamieć"
        Dukaj - wszystko
        Ted Chiang - wszystko, niestety nie ma tego wiele
        R. Zelazny - cykl "Amber"
        Douglas Adams "Autostopem przez Galaktykę"
        Rankin "Księga prawd ostatecznych"
        Herbert "Diuna"
        China Mieville "Miasto i miasto", "Dworzec Perdido"
        Chabon "Związek żydowskich policjantów"
        Glen Cook "Słodki, srebrny blues"
        Sheckley - dowolny zbiór opowiadań, powieści lepiej nie
        Robert Wegner i jego cykl Meekhański - czytadło, niezbyt oryginalne, ale ma mocne fragmenty
        Lem, Dick, Vonnegut - ale tu nie ma co polecać, to po prostu lektury obowiązkowe
        Orbitowski - wszystko co napisał przed 2010 rokiem, nowsze rzeczy przekombinowane
        Wit Szostak "Wichry Smoczogór"

• jeepwdyzlu to nie fantastyka, to literatura 02.08.12, 14:56
      Pratchett, Le Guinn, Zelazny, Philip K. Dick - to WIELKIE nazwiska i wielka literatura
      Bardzo bardzo doceniana na Zachodzie.
      Dodałbym do Nich naszego Lema.

Przed Tobą - wspaniałe lektury.
      Po współcześnie wydawane sagi typu walka o tron - sięgaj na końcu...
      Podobnie Sapkowski i Piekara.
      Miłe to, ale .... pisane za szybko i dość wtórne

Sporo rzeczy dostępnych na eczytniki - i epub i mobi
      Nic tylko czytać!
      Pozdrawiam
      jeep
      • mietowa_kawa Re: to nie fantastyka, to literatura 02.08.12, 20:40
        Czytałam Lema jakoś mnie nie przekonał... Z tym, że tylko Solaris... Może kiedyś... Ale dzięki jeep.
        • jeepwdyzlu Re: to nie fantastyka, to literatura 03.08.12, 10:40
          Czytałam Lema jakoś mnie nie przekonał
          --------------
          spróbuj Dzienniki Gwiazdowe, Śledztwo, Katar, Eden... - w takiej kolejności
          Obłok Magellana jako świadectwo epoki (wczesne lata pięćdziesiąte) - dziś bardzo zabawne...
          Ukłony
          j.
    • Gość: Krzysztof Piątowsk Re: Co warto z fantastyki. IP: *.tktelekom.pl 20.08.12, 19:08
      Zapraszam do zapoznania się z moją książkę w formacie ebooka.

Zbiór zawiera osiem opowiadań w klimatach s-f i fantasy. Chciałbym zaznaczyć, że nie są to typowe ,,akcyjniaki" - oczywiście, znajdziecie w nich wiele przygód i scen pełnych wrażeń jak walki, bitwy, eksploracja nieznanych planet i starożytnych ruin, spotkania z niezrozumiałymi, mrocznymi siłami poza ludzkim poznaniem... Ale co najmniej tak samo ważne są postacie, ich wzajemne relacje, rozmowy, poglądy, odczucia...

Darmowy fragment zawiera wstęp, pierwsze opowiadanie w całości oraz kawałki dwóch innych. Zachęcam do zapoznania się z nim - a później do zakupu całej książki.

Oto krótki opis tekstów zawartych w zbiorze:

,,Szczęśliwy dzień Meduzy" to króciutki tekst, fantazja na temat zaczerpnięty z mitologii, zawierająca czarny humor.
      ,,Schizma na Socratesie" opowiada o dziewczynie, która żyje w wiosce napastowanej przez bandytów, na planecie rządzonej przez kapłanów, gdzie czci się starożytnych bogów. Wkrótce okaże się, że przeznaczenie bohaterki znacznie wykracza ponad proste życie, jakie znała do tej pory, a czcigodność kapłanów i natura ich bogów jest mocno dyskusyjna.
      Bohaterem ,,Planety kryształu" jest młody chłopak, członek grupy najemników. Jego życie zmienia się, kiedy kompanię wynajmuje członek nielegalnego kultu.
      ,,Prezent pożegnalny" mówi o młodzieńcu, który razem z grupką towarzyszy musi stawić czoła straszliwemu zagrożeniu, będącemu spuścizną dawnych władców jego rodzinnej planety, a także fundamentalnym dylematom na temat rodziny, wiary oraz granicy między normalnością, a szaleństwem.
      Bohaterem ,,Mocy zaufania" jest najemnik, wciągnięty w wir konfliktu między wielkimi korporacjami. Im głębiej wchodzi w te sprawy, tym większe ogarniają go wątpliwości... Musi uważać, gdyż w grze, w której wszyscy grają nieuczciwie, niewłaściwie ulokowane zaufanie i lojalność mogą okazać się śmiertelne - zwłaszcza, gdy niektórzy z uczestników używają naprawdę nieczystych sztuczek.
      ,,W pogoni za tajemnicą" opowiada o dwójce pismaków pracujących dla brukowca, którzy prowadzą śledztwo dziennikarskie w sprawie tajemniczych zaginięć... a przy okazji użerają się sami ze sobą.
      W ,,Lądzie ostatecznym" grupa osadników przypływa na pewną wyspę. Stawiają czoła tajemnicom związanym ze swoim nowym domem - ale czy ich rozwiązanie przyniesie cokolwiek dobrego?
      ,,Sprawy rodzinne"opowiadają o urzędniku rzymskiego wymiaru sprawiedliwości. Będzie musiał on stawić czoła psychopatycznemu mordercy grasującemu w Wiecznym Mieście, inkwizytorowi wtrącającemu się w przebieg śledztwa, a także własnej rodzinie.

wydaje.pl/e/opowiesci
    • tebe Re: Co warto z fantastyki. 22.08.12, 15:05
      Polecam m.in.
      Dan Simmons - Ilion, Hyperion, w sumie wszystko
      China Miéville - Dworzec Perdido
      Ian McDonald - Rzeka bogów
    • troy_mcclure Re: Co warto z fantastyki. 23.08.12, 15:04
      skro spodobal Ci się wiedźmin, przeczytaj husycką trylogię sapkowskiego. Naprawdę ciekawe, nie wiem nawet, czy nie lepsze niż wiedźmin.

zacznij od Narrenturm. jeśli cię wciągnie, przeczytaj resztę.
    • Gość: Ewak Re: Co warto z fantastyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.12, 19:13
      Narrenturm i dlasze części trylogii husyckiej na audiobooku - czyta Roch Siemianowski - genialne!!! Słuchałam i smiałam sie ciągle (więc niebezpieczne do sluchania w pracy)
      • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 01.09.12, 19:32
        Gość portalu: Ewak napisał(a):

> Narrenturm i dlasze części trylogii husyckiej na audiobooku - czyta Roch Siemia
        > nowski - genialne!!! Słuchałam i smiałam sie ciągle (więc niebezpieczne do sluc
        > hania w pracy)

Trochę bałam się zacząć Narrenturm, ale skoro mówisz, że genialne, to już ściągam z półki, leży mi i leży. PS Roch też Wiedźmina czyta genialnie. Wszystkim bardzo, bardzo dziękuję za podobpowiedzi, na pewno będę sukcesywnie czytała.
        • mietowa_kawa Re: Co warto z fantastyki. 24.10.12, 13:44
          Podbijam Bo może ktoś chciałby skorzystać z propozycji tu zamieszczonych, a może coś dodać. PozdrAwiam
          • Gość: Paltros Re: Co warto z fantastyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 19:12
            Proponowałbym coś mniej znanego - ebooki naszych autorów:
            "Zerwane kajdany" T.Biedrzycki
            "Martwe Jezioro" M. Mortka
            "Trzeci najazd Marsjan" M.Orus
    • babatera Re: Co warto z fantastyki. 24.10.12, 20:11
      Philip K. Dick. Ursula LeGuin, Neil Gaiman, Lem - klasyka

• Gość: Martalis Re: Co warto z fantastyki. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.12, 20:24
      Polecam narrenturm i trylogę Pilipiuka:księżniczki, dziedziczka, kuzynki.Wspaniała lektura.
    • Gość: Ale książka! Re: Co warto z fantastyki. IP: *.196.56.166.threembb.co.uk 30.10.12, 11:55
      Polecam serie Assassin's Creed. Czytaj wiecej na aleksiazka.blogspot.com/2012/10/starszy-madrzejszy-i-jeszcze-bardziej.html
      • Gość: Poltor Re: Co warto z fantastyki. IP: 78.8.35.* 08.11.12, 09:16
        Ja polecam "Incydent na Rigil Prime" - konflikt amerykańsko-chiński , coś co może się wydarzyć... Pozycja niczego sobie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka