Dodaj do ulubionych

Carlos Fuentes nie żyje

16.05.12, 14:05
W wieku 83 lat zmarł Carlos Fuentes, meksykański pisarz, eseista, dramaturg i publicysta.
Fuentes zapoczątkował modę na literaturę iberoamerykańską i przez lata uchodził za pewnego kandydata do literackiej Nagrody Nobla.
O śmierci pisarza, jako jeden z pierwszych poinformował na portalu Twitter prezydent Meksyku Felipe Calderon.
"Głęboko ubolewam nad śmiercią naszego szanowanego i podziwianego Carlosa Fuentesa, wielkiego pisarza i Meksykanina. Niech spoczywa w pokoju" - napisał.
Chwilę później wiadomość o śmierci literata potwierdziła meksykańska Narodowa Rada Sztuki. Fuentes zmarł we wtorek w szpitalu w stolicy Meksyku.
Obserwuj wątek
    • lora_c Re: Carlos Fuentes nie żyje 17.05.12, 13:14
      Smutna wiadomość. Jakiś czas temu przeczytałam książkę, a w zasadzie zbiór opowiadań „Wszystkie szczęśliwe rodziny”. Bardzo mocny i wyrazisty obraz, z lokalnym zabarwieniem.

Szkoda, w takim razie do zobaczenia, Panie Fuentes.
      • Gość: sto100 Re: Carlos Fuentes nie żyje IP: *.eltronik.net.pl 17.05.12, 17:06
        szkoda, jak zawsze gdy odchodzi znacząca osoba. Był także n nas na Międzynarodowych targach Książki w Warszawie, jakieś 9-10 lat temu. Mam dwa autografy i dedykacje, ale daty nie wpisywał. Był taki rzutki, pogodny, ruchliwy, pełen energii. A potem rzeczywiście co roku czekałam na Nobla. Ominął go, a proza, ta cudna proza latynoska została.
        • przemostegna Re: Carlos Fuentes nie żyje 17.05.12, 17:30
          Jakoś tak cicho w mediach, dopiero na forum się dowiedziałem... "Terra Nostra" to dla mnie jedna z najważniejszych powieści, w moim mniemaniu nieoszacowana, albo może niesłusznie zapomniana, nieważne... hołd dla mistrza.
          • anetapzn Re: Carlos Fuentes nie żyje 22.05.12, 07:50
            Oj tak, dla mnie też Terra Nostra jest niesamowicie ważna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka