Dodaj do ulubionych

Raymond Chandler

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.04, 18:00
Podajcie mi proszę tytuły najlepszych książek tego autora.
Obserwuj wątek
    • antyproton Re: Raymond Chandler 24.06.04, 18:11
      Wszystkie.
      Pozdrawiam.
    • Gość: adas Na dzień dobry "Żegnaj laleczko" IP: *.katowice.msk.pl / 81.219.117.* 24.06.04, 23:59
      Lepiej nie zaczynać od "Głębokiego snu".
      • Gość: tervaniemi Re: Na dzień dobry "Żegnaj laleczko" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.04, 15:28
        A dlaczego? Ja zacząłem właśnie od "Tajemnicy jeziora" - jak na razie ok.
    • effa Re: Raymond Chandler 25.06.04, 15:37

"Siostrzyczka" albo "Wysokie okno",
      pzdr,E
      • Gość: szcz Re: Raymond Chandler IP: *.czes.gazeta.pl 25.06.04, 19:23
        Przeczytaj wszystkie. O ile wiem wszystkie zostały przetłumaczone (pamiętaj, że
        Chandler często przerabiał swoje opowiadania i nowe wersje wydawał już pod
        zmienionymi tytułami, lub nawet rozwijał te wątki w powieściach). Oto lista:

Tomy opowiadań:
        Hiszpańska krew, Czysta robota, Morderca w deszczy, Kłopoty to moja
        specjalność, Bay City Blues i Człowiek, który lubił psy (te ostatnie to jedyne
        w jego twórczości, które nie są kryminalno-sensacyjne, ale raczej fantastyczne)
        i samodzielna nowela Ołówek.

Powieści: Głęboki sen (jest też tłumaczenie Wielki sen - pod takim tytułem
        wyświetlany był film), Wysokie okno, Żegnaj laleczko, Siostrzyczka, Playback,
        Długie pożegnanie, Tajemnica jeziora (także jako Dama z jeziora lub Kobieta z
        jeziora) i Tajemnica Puddle Spring (umarł w trakcie pisania, dokończył kto inny)

Jest też tom korespondencji, esejów i artykułów wydany pod tytułem Mówi
        Chandler. Prywatnie polecam szczególnie: Długie pożegnanie i właśnie ten zbiór.
        • antyproton Re: Raymond Chandler 25.06.04, 21:36
          Zgadzam sie.
          "Dlugie pozegnanie" - najlepsza ksiazka Chandlera.
          Opis jak Marlowe przyzadza kawe - czuc zapach , chcialoby sie z nim ja wypic.
          Tylko gdzie sie podzialy takie Kobiety ...?
          Milej lektury
          • Gość: mona Re: Raymond Chandler IP: *.lublin.mm.pl 01.07.04, 21:15
            gdzie sie podziali tacy FACECI;):):):) a nie kobiety :) tak meskiego osobnika
            jak filip m. nie ma na tej ziemi;)
            • Gość: szcz Re: Raymond Chandler IP: *.czes.gazeta.pl 02.07.04, 13:26
              A ja?
    • ka2 Re: Raymond Chandler 25.06.04, 21:59
      Długie pożegnanie, znam na pamięć.
    • Gość: tervaniemi Re: Raymond Chandler IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 20:59
      Dzięki :-) Nadchodzą wakacje, więc będę miał dużo czasu, żeby się zapoznać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka