Dodaj do ulubionych

Trzech panów w łódce (nie licząc psa)

04.07.04, 14:13
Które tłumaczenie?
Kazimierz Piotroswki
Tomasz Bieroń
Chcę kupić tę książkę, a znalazłem w księgarni dwa wydania i dwóch tłumaczy.
Obserwuj wątek
    • yanga Re: Trzech panów w łódce (nie licząc psa) 04.07.04, 15:00
      Bieronia nie znam, ale Piotrowski to klasyk, a wiadomo, że lepsze jest wrogiem
      dobrego.
      • jottka tylko piotrowski!!! 04.07.04, 15:03
        to już nawet nie chodzi o to, że jego jest tłumaczenie klasyczne, ale przekład
        bieronia jest zwyczajnie niedobry, żeby najłagodniej rzecz wyrazić :(

ohydnie skopany wdzięk i urok '3 panów', ciężkie zdania, pokraczna stylistyka,
        a jak człowiek wcześniej czytał przekład piotrowskiego, to zaczyna sie zalewać
        łzami rozpaczy, że bubel wkradł sie na jego miejsce
      • emka_1 tak jest 04.07.04, 15:30
        tylko piotrowski!!!
        kupiłam bieronia, na usprawiedliwienie powiem tylko, że nie miałam ze sobą
        okularów:( w domu okazało się, że to zupełnie inna książka, mało tego, jest
        niesmieszna:( w tłumaczeniu zaginęły wszeklie smaczki, zabawy słowem.
        w efekcie o ile ksiązeczka w przekładzie piotrowskiego padła z zaczytania, to
        'panowie' bieronia ledwo tknięci.
      • lunatica no to świetnie! dziś pod Halą Targową kupiłam, 04.07.04, 18:26
        w tłumaczeniu Piotrowskiego :) za jedyne 5zł (oczywiście używane, ale z
        historią... :))
    • Gość: noida Re: Trzech panów w łódce (nie licząc psa) IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 04.07.04, 18:11
      Słuchajcie, to straszne, zainspirowana wątkiem poszłam zobaczyć, kto tłumaczył
      posiadany przeze mnie egzemplarz i ku mojej rozpaczy okazało się, że Biedroń! A
      mnie ta książka wydawała się świetna, a tu okazuje się, że może być jeszcze
      śmieszniejsza i w ogóle? Natychmaist muszę pożyczyć to drugie tłumaczenie! Albo
      kupić, albo coś... Rzeczywiście lepsze wrogiem dobrego... Normalnie czuję się
      oszukana ;-)
    • wojnaz Re: Trzech panów w łódce (nie licząc psa) 04.07.04, 19:07
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! A więc Piotrowski!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka