wojnaz 04.07.04, 14:13 Które tłumaczenie? Kazimierz Piotroswki Tomasz Bieroń Chcę kupić tę książkę, a znalazłem w księgarni dwa wydania i dwóch tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: Trzech panów w łódce (nie licząc psa) 04.07.04, 15:00 Bieronia nie znam, ale Piotrowski to klasyk, a wiadomo, że lepsze jest wrogiem dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka tylko piotrowski!!! 04.07.04, 15:03 to już nawet nie chodzi o to, że jego jest tłumaczenie klasyczne, ale przekład bieronia jest zwyczajnie niedobry, żeby najłagodniej rzecz wyrazić :( ohydnie skopany wdzięk i urok '3 panów', ciężkie zdania, pokraczna stylistyka, a jak człowiek wcześniej czytał przekład piotrowskiego, to zaczyna sie zalewać łzami rozpaczy, że bubel wkradł sie na jego miejsce Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 tak jest 04.07.04, 15:30 tylko piotrowski!!! kupiłam bieronia, na usprawiedliwienie powiem tylko, że nie miałam ze sobą okularów:( w domu okazało się, że to zupełnie inna książka, mało tego, jest niesmieszna:( w tłumaczeniu zaginęły wszeklie smaczki, zabawy słowem. w efekcie o ile ksiązeczka w przekładzie piotrowskiego padła z zaczytania, to 'panowie' bieronia ledwo tknięci. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica no to świetnie! dziś pod Halą Targową kupiłam, 04.07.04, 18:26 w tłumaczeniu Piotrowskiego :) za jedyne 5zł (oczywiście używane, ale z historią... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noida Re: Trzech panów w łódce (nie licząc psa) IP: *.lomianki.sdi.tpnet.pl 04.07.04, 18:11 Słuchajcie, to straszne, zainspirowana wątkiem poszłam zobaczyć, kto tłumaczył posiadany przeze mnie egzemplarz i ku mojej rozpaczy okazało się, że Biedroń! A mnie ta książka wydawała się świetna, a tu okazuje się, że może być jeszcze śmieszniejsza i w ogóle? Natychmaist muszę pożyczyć to drugie tłumaczenie! Albo kupić, albo coś... Rzeczywiście lepsze wrogiem dobrego... Normalnie czuję się oszukana ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wojnaz Re: Trzech panów w łódce (nie licząc psa) 04.07.04, 19:07 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi! A więc Piotrowski! Odpowiedz Link Zgłoś