Dodaj do ulubionych

Henry Miller

IP: w3cache.* / 81.219.246.* 04.07.04, 18:01
Właśnie czytam "Zwrotnik raka" i ciekaw jestem opini o H.Millerze.Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • braineater Re: Henry Miller 04.07.04, 19:35
      Rewelacja jedyna w swoim rodzaju acz dzis nie wiedzieć czemu odsądzana od
      wielkości - co nie zmienia faktu, że oczywiście zdażały mu się kiksy w karierza
      takie jak "Kolos" czy "Moloch" - które obnażają pewne braki w warsztacie
      pisarskim. Ale pozostawił po sobie kilka ksiązek, które należy koniecznie
      przeczytać i zrozumieć - oba "Zwrotniki", "Jabłka Hieronima bosha" i (tu chwila
      zawahania ale jednak) trylogie "Różoukrzyżowanie". Jeden z nielicznych naprawdę
      szczerych i bezkompromisowych pisarzy dwudziestego wieku, nie oszczędzający
      żadnych świętości, łącznie z samym sobą ale potrafiący się również zachwycić
      najprostszymi rzeczami i czerpać radość z wszystkich faktów swej pokopanej
      biografii - co widać szczególnie w tekstach późniejszych..
      Pozdrowienia:)
      • Gość: itek Re: Henry Miller IP: *.pomorzany.v.pl 19.07.04, 23:45
        Zartow c.d.Rewelacja.Dobre sobie.Czytajac ten post dochodze do wniosku, ze ten
        Miller jest genialniejszy niz Szekspir (w mniemaniu piszacego).
        • braineater Re: Henry Miller 20.07.04, 13:05
          Twoje prawo dochodzic do wniosków wszelakich, nawet i błędnych - porównywanie
          Millera z Szekspirem jakoś mi na myśl nie przyszło, bo to raczej dośc
          homeryckie działanie.A lubię obu. Natomiast miło by było gdybyś miał ochotę
          wytłumaczyć czemuż to, misiaczku, z tą opinią się nie zgadzasz a nie po prostu
          skrytykować moje podejście - bo to dośc zachowawcze zachowanie:)
          • Gość: itek Re: Henry Miller IP: *.pomorzany.v.pl 20.07.04, 14:58
            Nie zgadzam sie Misiaczku Drogi z Twoja opinia ("rewelacja"), gdyz cala
            tworczosc HM mozna podsumowac slowem (to jest najlepsze okreslenie) nieistotna
            (przynajmniej dla mnie), nie podejmuje on zadnych istotnych kwestii, jego
            pisarstwo to czysta destrukcja, czyta sie to (ja mam za soba z trudem Zwrotnik
            Raka) i jak to ktos juz napisal zapomina (bo to jest nieistotne), cala wartosc
            jego tkwi w stylu, warsztacie, ale zeby okreslac go jako rewelacje to ciut za
            malo (przynajmniej dla mnie). Innym pisarzem, ktory przychodzi mi na mysl w
            zwiazku z HM to Celine, ktory jednak podejmuje istotne kwestie (i w zwiazku z
            tym moje pytanko- co wyzej cenisz- Podroz.. czy Zwrotnik.. ??- tylko nie
            zadawalaj sie stwierdzeniem ze lubisz obie :)). Pozdrawiam :)
            • braineater Re: Henry Miller 20.07.04, 16:27
              No - i to jest konstruktywna krytyka i aż się miło nań odpowiada:)
              Czy Miller jest nieistotny? ciężko mi się do tego ustosunkować bo
              katastroficzne podejście do świata prezentowane w obu Zwrotnikach w jakimś
              (chyba nawet dość dużym) stopniu wpłynęło na mój prywatny swiatopogląd - więc
              dla mnie jest pisarzem istotnym. Tylko, że najprawdopodobniej jest to ważne dla
              mnie tylko i byc może paru innych ludzi na świecie - a dla reszty pan Henio
              może wydawać się ciut zbrutalizowaną wersją Cohello:) - tu nie mnie wyrokować -
              ja go po prostu cenię i jest dla mnie pisarzem rewelacyjnym. I być może,
              właśnie brak zaimka osobowego w poprzednim poście spowodował, że postanowiłeś
              się nad nim poznęcać, jak nad prawdą objawianą vel dogmatem, co bynajmniej nie
              było moim założeniem. A teaz co do Ferdynanda "Wstrętnego Faszysty" Celine -
              pisarz to wielki i doskonały i faktycznie mierzy się z problemami na skalę
              światową (no może kontynentalną:), i potrafi doskonale tłumaczyć swoje
              światopoglądowe wybory i robi to zapewne jaśniej niż pan Henio - tyle, że nie
              przekonuje mnie zbyt - mogę go cenić też właśnie jako stylistę - jeden z
              najpiekniejszych fragmentów jego prozy to początek "Z Zamku do Zamku" i tu
              można sie po prostu zakochać w tym sposobie pisania - ale właśnie zupełnie nie
              trafia do mnie jego filozofia życiowa, i mimo jego tłumaczeń nie potrafię
              zaaprobować tych wyborów, których dokonał - co, powtarzam, nie zmienia mojej
              opini o nim,że wielkim pisarzem był. A odpowiadając na twoje pytanie - jednak
              bardziej Zwrotniki niż Podróż acz we wszystkich tych ksiązkach można odnaleźć
              mnóstwo istotnych kwesti, no i przede wszystkim kawał dobrej uczciwej
              literatury...
    • clevera ja rowniez:) 04.07.04, 21:54
      Wlasnie dzisiaj skonczylam czytac "Zwrotnik raka" i mam ambiwalentne odczucia.
      Z jednej strony jego niesamowita umiejetnosc uciekania w pokrecone rozmyslania
      przy bardzo prozaicznych czynnosciach lub zdarzeniach, a wlasciwie
      wyplywajacych wlasnie z nich, a z drugiej strony to jego widzenie
      rzeczywistosci od strony obrzydliwych szczegolow. Jak dla mnie za depresyjna,
      troche czytalam ja wbrew sobie i ciezko bylo zaczynac dzien od niej, ale
      czytalam mimo wszystko, a potem nie mialam ochoty na sniadanie. Poza tym mialam
      wrazenie, ze jego proroctwa mogly bulwersowac kiedys. Dzisiaj , skoro sie
      spelnily, troszke traca myszka. :)
    • ajsch Re: Henry Miller 05.07.04, 17:19
      podoba mi sie bardzo
      oczywiscie nie znaczy to ze sie w 100% utozsamiam z bohaterem
      ale bardzo lubie te ksiazke
      • anastasia27 Re: Henry Miller 06.07.04, 15:38
        Depresyjna książka o niczym. Fascynacja dla nastolatków. Zapominasz w
        piętnaście minut po przeczytaniu o czym była.
        • Gość: mim Re: Henry Miller IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 17:24
          Na "Ale kino" można właśnie obejżeć film "Henry i June" o Millerze z okresu
          pisania "zwrotnika Raka". Film powastał na podstawie pamiętników Anais Nin.
          Świetny - bardzo polecam. "Zwrotnika Raka" nie czytałam, ale po filmie chyba
          muszę.
          • ajsch Re: Henry Miller 19.07.04, 15:47
            jesli chodzi o Henry i June to polecam ksiazke - film odradzam...
        • ajsch Re: Henry Miller 19.07.04, 15:48
          dla nstolatkow ?
          nie sadze
          klimat jest ciekawy...
          chociaz wole Nin
    • Gość: Kinia Re: Henry Miller IP: *.stnet.pl / *.stnet.pl 20.07.04, 15:06
      Proza Millera juz dzis chyba tak nie bulwersuje aczkolwiek opinia skandalisty i
      proowkatora robi swoje i skutecznie przyciąga nowych czytelników. Moim zdaniem
      to dobra proza, ale nie wybitna. Polecam "Jabłka Hieronima Boscha".
      • ajsch Re: Henry Miller 21.07.04, 11:59
        zgadzam sie w 100%
        • jagoda18 Re: Henry Miller 24.07.04, 13:46
          Noce milosci i smiechu - zbior opowiadan Millera,
          szczegolnie podobalo mi sie "Potrawka astrologiczna".
          • ajsch Re: Henry Miller 26.07.04, 13:21
            mi tez
            to bardz fajny zbior :)
    • anmasr Re: Henry Miller 27.07.04, 01:48
      Tacy pisarze pchają literaturę na nowe tory, przyspieszają rozwój nie tylko
      literatury ale również kultury jako całości, po prostu to jest impuls by nie
      powiedzieć kopniak.
      Szekspir, Dostojewski, Joyce, H. Miller...
      • ajsch Re: Henry Miller 27.07.04, 11:05
        to prawde
        ta wtorna reszta nie szokuje
        bo jest strasznie mialka w swej wtornosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka